Ухвала
від 14.02.2012 по справі 4/35
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/35

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

          14.02.2012р.                                                                                                 Справа № 4/35

Суддя Ореховська О.О., розглянувши без виклику сторін матеріали  справи № 4/35, порушеної

за заявою Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття представленого Пирятинським районним центром зайнятості (37000, Полтавська область, м. Пирятин, вул. Леніна, 39)  

до Приватного сільськогосподарського підприємства "Вишневе" (37023, Полтавська область, Пирятинський район, с. Вишневе, код ЄДРПОУ 30864204)  

про  визнання банкрутом,

встановив:

Постановою господарського суду Полтавської області від 07.05.2009  р. Приватне сільськогосподарське підприємство "Вишневе" (ПСП "Вишневе")  визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру , ліквідатором підприємства-банкрута призначено арбітражного керуючого Крючкову І.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. № 2343-ХІІ провадження у справах про банкрутство регулюється вищезазначеним Законом, господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

При цьому, названий Закон слід розглядати  як законодавчий акт, що містить спеціальні норми, які мають пріоритет по відношенню до норм загальних щодо регулювання порядку провадження у справі про банкрутство.

Ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначає, що строк ліквідаційної процедури  не може перевищувати дванадцять місяців.  Господарський суд може  продовжити цей строк на шість місяців, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до вимог п.1 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає  до  господарського  суду  звіт  та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої    ліквідаційної    маси     (дані     її інвентаризації);  відомості про  реалізацію   об'єктів  ліквідаційної  маси  з посиланням на укладені договори купівлі - продажу; копії  договорів  купівлі-продажу  та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог  кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів, документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Ухвалами господарського суду Полтавської області  від 02.12.2011 р., 15.12.2011 р. та 24.01.2012 р.  зобов'язано ліквідатора надати суду  документальні докази на підтвердження обставин, викладених у підсумковому звіті ліквідатора , а саме:

-  зведену таблицю щодо майна ПСП "Вишневе", виявленого в ході інвентаризації;

-  протоколи засідань комітету кредиторів за весь час ліквідаційної процедури;

- перелік списаного майна ПСП "Вишневе"  із посиланням на відповідні протоколи засідань комітету кредиторів, на підставі яких проведено списання;

-  зведену таблицю щодо транспортних засобів ПСП "Вишневе";

- зведену таблицю щодо об"єктів державного майна, що обліковувалось на балансі ПСП "Вишневе".

До цього часу ліквідатор Крючкова І.В. вищевказані вимоги суду не виконала.

Невиконання  ліквідатором Крючковою І.В. вимог ухвал господарського  суду Полтавської області від 02.12.2011 р., 15.12.2011 р. та 24.01.2012 р. унеможливлює затвердження господарським судом підсумкового звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ПСП "Вишневе" і призводить до затягування розгляду даної справи.

Також, суд звертає увагу що  кореспонденція, яка направляється на адресу арбітражного керуючого Крючкової І.В. і яка за її поясненням є фактичним місцем проживання, постійно повертається поштовим відділенням до господарського суду.

Відповідно до вимог  Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  до повноважень суду   не входить  розшук арбітражного керуючого, який виконує повноваження ліквідатора згідно Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"   та встановлення місця проживання арбітражного керуючого. В разі зміни  місця проживання (чи місцезнаходження СПД), арбітражний керуючий  зобов'язаний повідомити про це суд, а також контролювати процес  банкрутства самостійно ( копії всіх процесуальних документів розміщені у встановленому порядку в Єдиному   державному реєстрі судових рішень і є загальнодоступними) та з'являтись в судові засідання на виклик суду.

Разом з цим, суд вважає за необхідне зазначити, що в зв'язку з систематичним невиконання ліквідатором Крючковою І.В. вимог господарського суду Полтавської області по справі № 4/35 про банкрутство Приватного сільськогосподарського підприємства "Вишневе", 11.08.2011 р. господарським судом направлено в Прокуратуру Полтавської області Повідомлення в порядку ст. 90 ГПК України,  а також 14.09.2011 р. господарським судом винесено Ухвалу в порядку  п. 8 ст. 3-1 Закону   України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і направлено вищевказану Ухвалу державному органу з питань банкрутства.

Листом від 17.11.2011 р. за № 29-58/11 прокуратура Київського району м. Полтави повідомила суду,  що в ході проведеної перевірки щодо невиконання ліквідатором Приватного сільськогосподарського підприємства "Вишневе" - арбітражним керуючим Крючковою І.В. вимог ухвал господарського суду, прокуратурою, зокрема, встановлено, що вимоги суду арбітражним керуючим  Крючковою І.В.  не виконувались  в зв'язку зі складними сімейними обставинами. Як зазначає прокуратура, в зв'язку з тим, що ліквідатором Крючковою І.В. в подальшому були  виконані вимоги суду  підстав для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України не вбачається.

Також, на виконання вимог ухвали господарського суду Полтавсько області від 14.09.2011 р.  щодо невиконання ліквідатором Приватного сільськогосподарського підприємства "Вишневе" - арбітражним керуючим Крючковою І.В. вимог ухвал господарського суду та перевірки  фактів, викладених у даній ухвалі, Сектор з питань банкрутства у Полтавській області Державного департаменту з питань банкрутства листом від 22.09.2011 р. за № 1034/01-20 повідомив суду, що в зв'язку із закінченням  дії строку ліцензії  діяльності арбітражного керуючого Крючкової І.В.  провести  позапланову перевірку дотримання останньою ліцензійних умов провадження  господарської діяльності не можливо.

Наведені в даній ухвалі факти  свідчать про ігнорування з боку ліквідатора ПСП "Вишневе" - арбітражного керуючого  Крючкової І.В. вимог суду,  вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та неналежне виконання  Крючковою І.В.  покладених на неї обов'язків.

Відповідно ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили є обов'язковими на всій території України.

За приписами статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон № 2343) з дня призначення ліквідатор виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, до нього переходять функції керівника (органів управління) юридичної особи банкрута, вживає заходів спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Положення ч. 6  ст. 3-1 Закону № 2343 зобов'язують арбітражного  керуючого  (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) при реалізації своїх прав діяти сумлінно та розумно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів.

Згідно  ст. 32 Закону № 2343 після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Відповідно до прописів ч. 8  ст. 3-1 Закону № 2343 у разі невиконання або  неналежного виконання обов'язків, покладених на арбітражного керуючого згідно з Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд може винести ухвалу, яка направляється державному органу з питань банкрутства.

Керуючись ст.ст.  3-1, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , ст. 86 ГПК України, суд, -

                                                        У Х В А Л И В :

1. Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Полтавській області  провести перевірку щодо фактів  викладених у даній ухвалі суду.

  Про результати перевірки повідомити господарський суд  у строк  до 14.03.2012 р.

2.  Копію ухвали направити ліквідатору Крючковій І.В. та Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Полтавській області.

                Суддя                                                            О.О. Ореховська

Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21550308
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/35

Ухвала від 02.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні