Постанова
від 22.02.2012 по справі 35/329пд
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

13.02.2012 р. справа №35/32 9пд

Донецький апеляційн ий господарський суд у склад і колегії суддів:

головуючого: Марченко О.А.

суддів Татенко В.М., Шевкова Т.А.

за участю представникі в сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреніст ю № 03-44 від 27.12.2011р.

від відповідача: не з' явився

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Комунального підприємст ва „Компанія „Вода Донбасу”, м. Донецьк в особі Селидівськ ого виробничого управління в одопровідно-каналізаційног о господарства, м. Седидове, Д онецька область

на рішення господарськог о суду Донецької області

від 26.12.2011 року

у справі №35/329пд (суддя Мальцев М.Ю.)

за позовом Комунального підприємст ва „Компанія „Вода Донбасу”, м. Донецьк в особі Селидівськ ого виробничого управління в одопровідно-каналізаційног о господарства, м. Седидове, Д онецька область

до Об' єднання співвласник ів багатоквартирного будинк у „Оскар”, м. Селидове, Донець ка область

про зобов' язання укласти до говір від 17.01.2011р.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарсь кого суду Донецької області від 26.12.2011р. у справі № 35/329пд у задо воленні позову Комунального підприємства „Компанія „Вод а Донбасу”, м. Донецьк в особі Селидівського виробничого у правління водопровідно-кана лізаційного господарства, м. Седидове, Донецька область д о Об' єднання співвласників багатоквартирного будинку „ Оскар”, м. Селидове, Донецька о бласть про зобов' язання від повідача укласти з позивачем договір про надання послуг з централізованого питного во допостачання та водовідведе ння від 17.01.2011р. відмовлено.

Комунальним підприємством „Компанія „Вода Донбасу”, м. Донецьк в особі Селидівськог о виробничого управління вод опровідно-каналізаційного г осподарства, м. Седидове, Доне цька область подана апеляцій на скарга, в якій йдеться про с касування судового рішення у зв' язку з тим, що наведене рі шення прийнято з порушенням норм матеріального та процес уального права. Зокрема, скар жник вважає, що спірний догов ір є обов' язковим в силу зак ону, відповідач є споживачем послуг, які є предметом догов ору.

Позивач наполягає на задов оленні апеляційної скарги та просить рішення суду скасув ати, позов задовольнити.

Відповідач наданим йому пр авом не скористався, у судові засідання не з' явився, пова жних причин нез' явлення суд у не повідомив. Про час та місц е судових засідань був спові щений належним чином.

Ухвалами Донецького апеля ційного господарського суду про прийняття апеляційної с карги до провадження та про в ідкладення розгляду апеляці йної скарги у даній справі ст орони були попереджені про т е, що у разі нез' явлення в суд ове засідання їх представник ів, справа буде розглянута за наявними матеріалами.

Зважаючи на достатність на даних сторонами доказів, та к еруючись статтею 75 Господарс ького процесуального кодекс у України - справа розглядає ться за наявними в ній матері алами.

Перевіркою матеріалів спр ави встановлено наступне.

Комунальне підприємство „ Компанія „Вода Донбасу”, м. До нецьк в особі Селидівського виробничого управління водо провідно-каналізаційного го сподарства, м. Седидове, Донец ька область звернулось до го сподарського суду з позовом до Об' єднання співвласникі в багатоквартирного будинку „Оскар”, м. Селидове, Донецька область про зобов' язання в ідповідача укласти з позивач ем договір про надання послу г з централізованого питного водопостачання та водовідве дення від 17.01.2011р.

Позовні вимоги до Об' єдна ння співвласників багатоква ртирного будинку „Оскар”, м. С елидове, Донецька область об ґрунтовані тим, що спірний до говір є обов' язковим в силу закону і повинен укладатися саме з відповідачем, з урахув анням чого пред' явив позов про зобов' язання відповіда ча укласти з ним договір про н адання послуг з централізова ного питного водопостачання та водовідведення в редакці ї проекту договору від 17.01.2011р., з апропонованого позивачем.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач не відноситься до суб' єктн ого складу осіб, з якими відпо відно до ч.2 ст.19 Закону України „Про питну воду та питне водо постачання” підприємства пи тного водопостачання безпос ередньо повинні укладати дог овори про надання відповідни х послуг.

Розглянувши матеріали спр ави, перевіривши доводи заяв ника апеляційної скарги, пов ноту встановлених судом обст авин справи та їх юридичну оц інку, оцінюючи правильність застосування місцевим госпо дарським судом норм чинного законодавства, перевіривши п овноту встановлених фактів, судова колегія дійшла виснов ку, що рішення господарськог о суду підлягає скасуванню з наступних підстав.

Так, листом №91 від 17.01.2011р. позив ачем був направлений відпові дачу проект договору про над ання послуг з централізовано го питного водопостачання та водовідведення від 17.01.2011р.

Як зазначає позивач, догові р про надання послуг з центра лізованого питного водопост ачання та водовідведення від 17.01.2011р. до теперішнього часу не підписаний у зв' язку з чим, п озивач звернувся до господар ського суду з позовом за захи стом своїх прав.

Загальний порядок укладен ня господарських договорів п ередбачений ст.ст. 179-181 Господа рського кодексу України.

При цьому, ч.ч. 3, 7 ст.179 Господар ського кодексу України встан овлено, що укладання господа рського договору є обов' язк овим для сторін, якщо, зокрема , існує пряма вказівка закону щодо обов' язковості укладе ння договору для певних кате горій суб' єктів господарюв ання, чи органів державної вл ади або органів місцевого са моврядування. Господарські д оговори укладаються за прави лами, встановленими Цивільни м кодексом України з урахува нням особливостей, передбаче них цим Кодексом, іншими норм ативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Статтею 187 Господарського к одексу України встановлено, що спори, які виникають при ук ладанні господарських догов орів за державним замовлення м, або договорів, укладення як их є обов' язковим на підста ві закону та в інших випадках , встановлених законом, розгл ядаються судом. День набранн я чинності рішенням суду, яки м вирішено питання щодо пере ддоговірного спору, вважаєть ся днем укладення відповідно го господарського договору, якщо рішенням суду не визнач ено інше.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України „Про житлово-кому нальні послуги”, житло во-комунальні послуги - резу льтат господарської діяльно сті, спрямованої на забезпеч ення умов проживання та пере бування осіб у жилих і нежили х приміщеннях, будинках і спо рудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормат ивів, норм, стандартів, порядк ів і правил.

Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплекс у або комплексу будинків і сп оруд - власник або юридична особа, яка за договором з влас ником утримує на балансі від повідне майно, а також веде бу хгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавс твом звітність, здійснює роз рахунки коштів, необхідних д ля своєчасного проведення ка пітального і поточного ремон тів та утримання, а також забе зпечує управління цим майном і несе відповідальність за й ого експлуатацію згідно з за коном.

Утримання будинків і прибу динкових територій - господ арська діяльність, спрямован а на задоволення потреби фіз ичної чи юридичної особи щод о забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежил их приміщень, будинків і спор уд, комплексів будинків і спо руд, а також утримання прилег лої до них (прибудинкової) тер иторії відповідно до вимог н ормативів, норм, стандартів, п орядків і правил згідно із за конодавством.

Виконавець - суб'єкт госпо дарювання, предметом діяльно сті якого є надання житлово-к омунальної послуги споживач у відповідно до умов договор у.

Виробник - суб'єкт господа рювання, який виробляє або ст ворює житлово-комунальні пос луги.

Споживач - фізична чи юрид ична особа, яка отримує або ма є намір отримати житлово-ком унальну послугу.

Згідно ст. 19 Закону України „ Про житлово-комунальні послу ги” відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на дог овірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-ком унальних послуг є: власник, сп оживач, виконавець, виробник . Виробник послуг може бути ї х виконавцем. Особливими уча сниками відносин у сфері жит лово-комунальних послуг є ба лансоутримувач та управител ь, які залежно від цивільно-пр авових угод можуть бути спож ивачем, виконавцем або вироб ником.

Статтею 1 Закону України „Пр о об' єднання співвласників багатоквартирного будинку” визначено поняття об'єднанн я співвласників багатокварт ирного будинку як юридична о соба, створена власниками дл я сприяння використанню їхнь ого власного майна та управ ління, утримання і використа ння неподільного та загально го майна.

Відповідно до п. 4 ст. 129 Консти туції України, ст.ст. 33, 34 Господ арського процесуального код ексу України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і запер ечень, суд приймає тільки ті д окази, які мають значення для справи, а за загальним правил ом обов' язок доказування пе вних обставин покладається н а особу, яка посилається на ці обставини.

У зв' язку з тим, що місцеви й суд неповно з'ясував обстав ини, що мають значення для спр ави, ухвалою від 30.01.2012р. апеляці йний суд зобов' язав ст орін надати належним чином з асвідчену копію статуту Об' єднання співвласників багат оквартирного будинку „Оскар ”, м. Селидове, Донецька облас ть, надати рішення Селидівсь кої міської ради про безкошт овну передачу на баланс Об' єднання співвласників багат оквартирного будинку „Оскар ”, м. Селидове, Донецька облас ть житлового будинку, який зн аходиться за адресою: м. Селид ове, вул. Берегова,119 та докази прийняття вказаного будинку на баланс відповідача (акт пр иймання - передачі, наказ, ба ланс, тощо). На виконання ухвал и Донецького апеляційного го сподарського суду позивач на дав належним чином засвідчен і копії акту приймання-перед ачі житлового комплексу з ба лансу на баланс від 30.05.2005р. та ст атуту Об' єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку „Оскар”, м. Селидове, Доне цька область.

Як вбачається зі статуту ві дповідача, об' єднання співв ласників є неприбутковою орг анізацією і не має на меті оде ржання прибутку для його роз поділу між членами об' єднан ня, але може здійснювати діял ьність для забезпечення влас них потреб безпосередньо або шляхом укладання договорів з фізичними чи юридичними ос обами.

Згідно рішень Селидівсько ї міської ради від 02.03.2005р. №4/37-650, ви конавчого комітету Селидівс ької міської ради від 25.05.2005р. №118 та акту приймання-передачі ж итлового комплексу з балансу на баланс від 30.05.2005р. відповіда чу було передано на баланс жи тловий будинок №119 по вул.Бере гова, м.Селидове.

Пунктом 1.5 статуту відповід ача передбачено, що останній є юридичною особою з моменту його державної реєстрації.

Метою створення об' єднан ня є забезпечення: належного обслуговування та утримання будинків та прибудинкових т ериторій, проведення ремонту та реконструкції будинків; р еалізації власниками кварти р та нежилих приміщень будин ків своїх прав на володіння, к ористування та розпорядженн я об' єктами будинків, що пер ебувають у спільній власност і членів об' єднання; мешкан ців будинку комунальними та іншими послугами; виконання власниками квартир, жилих і н ежилих приміщень будинків ви мог Правил користування прим іщеннями житлових будинків т а прибудинковими територіям и, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України в ід 08.10.92 №572 (п.2.1 статуту відповіда ча).

Відповідно до п. 7.1.2 статуту в ідповідача об' єднання має п раво здійснювати діяльність , пов' язану з утриманням жит лового будинку та прибудинко вої території у відповідност і з метою діяльності, передба ченою Статутом об' єднання, у тому числі укладати догово ри з фізичними та юридичними особами. Здійснювати інші ді ї, що відповідають цілям і мет і діяльності об' єднання (п.7.1 .14).

Нормою ст. 24 Закону України „ Про житлово-комунальні послу ги” дійсно передбачено саме право об' єднання співвласн иків на укладення договорів про надання житлово-комуналь них послуг. Водночас, за припи сами ст. 19 Закону України „Про питну воду та питне водопост ачання” послуги з питного во допостачання надаються спож ивачам підприємством питног о водопостачання на підставі договору, зокрема, з об'єднанн ями співвласників багатоква ртирних будинків, житлово-бу дівельними кооперативами та іншими об'єднаннями власник ів житла, яким передано право управління багатоквартирни ми будинками та забезпечення надання послуг з водопостач ання та водовідведення на пі дставі укладених ними догово рів; власниками будинків, що п еребувають у приватній власн ості.

Наразі, Об' єднання співвл асників багатоквартирного б удинку „Оскар” не є безпосер еднім споживачем послуг з во допостачання, але метою ство рення об' єднання за п. 2.1 стат уту, є забезпечення мешканці в будинку комунальними та ін шими послугами.

У відповідності до ч. 3 ст. 22 За кону України „Про об' єднанн я співвласників багатокварт ирного будинку” кошти, що спл ачуються власниками приміще нь за надані їм комунальні по слуги, можуть згідно з укладе ними договорами надходити на рахунок об'єднання для накоп ичення і наступного перераху нку підприємствам, організац іям, які надають ці послуги. Пе рерахування коштів підприєм ствам, організаціям, які нада ють послуги, здійснюється що місячно у визначений день ві дповідно до договору між об'є днанням і цими підприємствам и, організаціями.

За відсутності технічної м ожливості проведення поквар тирного обліку споживання во до-, тепло-, газо-, електропоста чання, гарячого водопостачан ня та інших послуг управител ь зобов'язаний за рахунок кош тів балансоутримувача встан овити загальнобудинкові при лади обліку. У разі, якщо правл іння об'єднання самостійно з дійснює функції управителя, воно за договором з постачал ьниками комунальних послуг м оже бути колективним замовни ком (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об'єднання нес е повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фа ктично спожитих членами об'є днання комунальних послуг. Р озподіл загальних рахунків м іж власниками приміщень в од ній квартирі чи нежилому при міщенні здійснюється відпов ідно до законодавства та ста туту з урахуванням розміру ч астки належного майна та кіл ькості осіб, які проживають у квартирі, включаючи тих, які п роживають тимчасово, а також з урахуванням особливостей використання нежилих приміщ ень. Власники квартир, приміщ ень, що не обладнані приладам и обліку, зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з управителем незалежно від членства в об'єднанні (ч.4-7 ст. 22 Закону України „Про об' єдна ння співвласників багатоква ртирного будинку”).

З огляду на ч. 9 ст. 22 Закону Укр аїни „Про об' єднання співвл асників багатоквартирного б удинку”, власники несуть від повідальність за своєчасніс ть здійснення платежів на ра хунок управителя незалежно в ід використання приміщень ос обисто чи надання належних ї м приміщень в оренду, якщо інш е не передбачено договором.

Відповідачем не надано нал ежних та допустимих доказів у розумінні ст.ст. 33, 34, 36 Господа рського кодексу України, нем ожливості здійснення поквар тирного обліку споживання аб о відсутність можливості вст ановлення загальнобудинков их приладів обліку споживанн я комунальних послуг.

З урахуванням наведеного, в ідповідач в силу приписів за конодавства повинен укласти договір про надання послуг з централізованого питного во допостачання та водовідведе ння від 17.01.2011р. з позивачем, як з в иробником наведених послуг.

Крім того, предметом спірно го договору є надання послуг з постачання питної води та п риймання стічних вод, а відта к умови договору підпадають під правове регулювання спец іального закону - Закону Укр аїни „Про питну воду та питне водопостачання”.

Згідно ст.20 Закону України „ Про питну воду та питне водоп остачання” істотними умовам и договору про надання послу г з питного водопостачання є : режим надання послуг; обсяги питного водопостачання за н ормативами питного водопост ачання; порядок надання посл уг з водовідведення; розмір т а порядок оплати послуг цент ралізованого водопостачанн я і водовідведення; права та о бов'язки сторін договору; від повідальність сторін догово ру. У договорі про надання пос луг з питного водопостачання повинні бути зроблені посил ання на нормативні документи , на підставі яких здійснюват иметься питне водопостачанн я.

За твердженням скаржника, у мови договору про надання по слуг з централізованого питн ого водопостачання та водові дведення від 17.01.2011р. відповідаю ть істотним умовам, визначен им ст.20 Закону України „Про пи тну воду та питне водопостач ання”, що не спростовано мате ріалами справи.

Таким чином, відповідач в си лу приписів законодавства по винен укласти договір про на дання послуг з централізован ого питного водопостачання т а водовідведення від 17.01.2011р. з п озивачем та умови наведеного проекту договору відповіда ють приписам законодавства, а відтак вимоги позивача є об ґрунтованими доведеними та т акими, що підлягають задовол енню.

Виходячи з наведеного, судо ва колегія Донецького апеляц ійного господарського суду д ійшла висновку, що місцевий г осподарський суд безпідстав но відмовив у задоволенні по зову Комунального підп риємства „Компанія „Вода Дон басу”, м. Донецьк в особі Сели дівського виробничого управ ління водопровідно-каналіза ційного господарства, м. Седи дове, Донецька область.

З огляду на викладене, судов а колегія вважає, що норми чин ного законодавства місцевим господарським судом застосо вані невірно, оскаржуване рі шення не відповідає приписам матеріального права, а також фактичним обставинам справи , тому мотиви, з яких подана ап еляційна скарга, є підставою для скасування рішення.

Відповідно до ст.49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати за подання позовної заяви та ап еляційної скарги покладають ся на відповідача по справі.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 99, 101, 103 - 105 Г осподарського процесуально го кодексу України, Донецьки й апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Ком унального підприємства „Ком панія „Вода Донбасу”, м. Донец ьк в особі Селидівського вир обничого управління водопро відно-каналізаційного госпо дарства, м. Седидове, Донецька область задовольнити.

Рішення господарського су ду Донецької області від 26.12.2011р . у справі № 35/329пд скасувати.

Позов Комунального підпри ємства „Компанія „Вода Донба су”, м. Донецьк в особі Селиді вського виробничого управлі ння водопровідно-каналізаці йного господарства, м. Седидо ве, Донецька область до Об' є днання співвласників багато квартирного будинку „Оскар” , м. Селидове, Донецька область про зобов' язання відповіда ча укласти з позивачем догов ір про надання послуг з центр алізованого питного водопос тачання та водовідведення ві д 17.01.2011р. задовольнити.

Зобов' язати Об' єднання співвласників багатокварти рного будинку „Оскар” (вул.Бе регова, б.119, м. Селидове Донецьк ої області, 85400, ЄДРПОУ 33426232) уклас ти договір про надання послу г з централізованого питного водопостачання та водовідве дення з Комунальним підприєм ством „Компанія „Вода Донбас у” (вул.Артема, 85, м. Донецьк, 83001, Є ДРПОУ 00191678) на умовах проекту до говору про надання послуг з ц ентралізованого питного вод опостачання та водовідведен ня від 17.01.2011р., запропонованого Комунальним підприємством „ Компанія „Вода Донбасу” (вул .Артема, 85, м. Донецьк, 83001, ЄДРПОУ 00191678), викладеного в наступній р едакції:

„ДОГОВОР

на предоставление услуг по централизованному питьевом у водоснабжению и водоотведе нию

г. Селидове 17 января 2011г.

Комунальное предприя тие «Компания «Вода Донбасса », именуемое в дальнейшем П роизводитель услуг централи зованного водоснабжения и во доотведения (сокр. Производи тель), в лице директора Селидо вского производственного уп равления водопроводно-канал изационного хозяйства Рогоз ы В.И., действующего на основан ий Положения и доверенности № 03-17 от 30.12.2010г., с одной стороны , и Объединение совладел ьцев многоквартирного дома « Оскар», именуемое в дальне йшем Потребитель, в лице пред седателя Потехиной В.Е., дейст вующего на основании Устава, с другой стороны, заключили н астоящий договор об условиях предоставления коммунальны х услуг:

1. Предмет договора

1.1. Производитель подает по своим водопроводны м сетям питьевую воду до водо проводного ввода Потребител я в пределах согласованных р асчетных объемов с учетом те хнических возможностей Прои зводителя, а Потребитель опл ачивает услуги по централизо ванному питьевому водоснабж ению Производителю.

1.2. Производитель прин имает и очищает хозяйственно -бытовые сточные воды Потреб ителя, в пределах согласова нных расчетных объемов, а Пот ребитель оплачивает услуги п о централизованному водоотв едению Производителю на усло виях настоящего договора.

2. Режим, объемы и порядо к предоставления услуг по це нтрализованному водоснабже нию, учет воды

2.1. Производитель подае т Потребителю питьевую воду, соответствующую ГОСТу 2874-82 «Во да питьевая. Гигиенические т ребования и контроль за каче ством», разрешениям Минздрав а и Госпотребстандарта Украи ны, в течение всего периода де йствия договора в пределах с огласованных расчетных объе мов, указанных в п.2.2. настоящег о договора.

2.2. Согласованный расчетный объем потребляемой воды:

Месяц Январь Февраль Март Апрель Май Июнь Июль Август Сентябрь Октябрь Ноябрь Декабрь Итого:

Объем, тыс.м3

2.3. Потребитель обя зан за свой счет приобрести и установить в соответствии с техническими условиями, выд анными Производителем, прибо ры учета питьевой воды. Проек тирование, монтаж и эксплуат ация узлов учета выполняется в соответствии с требования ми ДБН по техническим услови ям Производителя. Прием в экс плуатацию узла учета и его ре гистрация осуществляется пр едставителями Производител я.

Количество воды, использов анной Потребителем, определя ется по показаниям поверенны х приборов учета. При отсутст вии прибора учета по согласо ванию с Производителем объем ы водопотребления определяю тся на основании п.2.2. настояще го договора.

2.4. При невозможности в ести учет воды по прибору уче та по причинам, не зависящим о т Потребителя, количество ис пользованной воды определяе тся по среднесуточному расхо ду воды за предшествующие тр и расчетных месяца. Данный по рядок сохраняется на протяже нии не более 1 месяца до устано вки Потребителем исправного прибора учета. Если в течение 1 месяца не будет Потребителе м установлен исправный и пов еренный или новый прибор уче та, расход воды определяется на оснований п.2.2. настоящего д оговора.

2.5. Количество поданной воды оформляется двусторонн им актом, заверенным подпися ми представителей сторон и п ечатью или штампом один раз в месяц не позднее ___15___числа тек ущего месяца.

3. Режим, объемы и порядо к предоставления услуг по це нтрализованному водоотведе нию, учет сточных вод

3.1. Производитель оказывает услуги централизо ванного водоотведения (п.1.2 до говора) в течение всего перио да действия договора в преде лах объемов, предусмотренных п. 3.2 настоящего договора.

3.2. Согласованный расче тный объем сточных вод:

Месяц Январь Февраль Март Апрель Май Июнь Июль Август Сентябрь Октябрь Ноябрь Декабрь Итого:

Объем, тыс.м3

3.3. Объем сточных в од, поступающих в городскую к анализационную сеть, принима ется равным объему водопотре бления Потребителя за вычето м безвозвратного водопотреб ления (полив и т.д.)

3.4. Количество приняты х Производителем от Потреби теля сточных вод оформляетс я двусторонним актом, завере нным подписями представител ей сторон и печатью или штамп ом, один раз в месяц не позднее 15 числа текущего месяца.

4. Порядок определения к ачества услуг

4.1. Контроль качес тва воды в наружных водопров одных сетях осуществляет Про изводитель, а также контроли рующие органы государственн ой исполнительной власти, на деленные соответствующими п олномочиями.

4.2. Контроль качества в оды в своих сетях Потребител ь осуществляет самостоятель но.

5. Порядок расчетов за ус луги по централизованному во доснабжению и водоотведению

5.1. Предоставленны е Производителем в соответст вии с настоящим договором ус луги по централизованному во доснабжению и водоотведению Потребитель оплачивает в со ответствии с установленными тарифами.

5.2. На момент подписани я договора Производителем та риф на услуги питьевого водо снабжения составляет 3,05 грн. з а 1 м.куб. (без НДС). На общую сум му начисляется НДС 20%.

5.3. На момент подписани я договора Производителем та риф на услуги водоотведения составляет 2,26 грн. за 1 м.куб. (без НДС). На общую сумму начисляет ся НДС 20%.

5.4. В случае корректиро вки тарифов или утверждения новых размеров тарифов Потре битель оплачивает услуги по настоящему договору со дня в ступления их в силу без допол нительного согласования.

5.5. Ориентировочная сум ма договора на дату его заклю чения составляет


грн., НДС 20%
грн., всего с НДС
грн.

5.6. Потребитель осущест вляет оплату услуги по насто ящему договору в течение 20 дне й с момента подписания акта.

5.7. Производитель являе тся плательщиком налога на п рибыль на общих основаниях п о ставке 25%.

5.8. Потребитель являетс я плательщиком налога на при быль .

6. Права и обязанности ст орон

6.1. Стороны настоя щего договора наделены права ми и исполняют обязанности, п редусмотренные настоящим до говором, Законом Украины «О п итьевой воде и питьевом во доснабжении», Законом Украи ны «О жилищно-коммунальных у слугах», Правилами пользова ния системами централизован ного коммунального водоснаб жения и водоотведения в насе ленных пунктах Украины, Прав илами технической эксплуата ции систем водоснабжения и к анализации населенных пункт ов Украины, Правилами приема сточных вод предприятий в ко ммунальные и ведомственные с истемы канализации населенн ых пунктов Украины, Правил пр иема сточных вод предприятий в систему канализации город а(поселка), Инструкцией об уст ановлении и взыскании платы за сброс промышленных и иных сточных вод в системы канали зации населенных пунктов, а т акже иными нормативно-правов ыми актами Украины.

6.2. Потребитель имеет п раво:

6.2.1. Своевременно получ ать качественные услуги по ц ентрализованному питьевому водоснабжению и водоотведен ию на условиях установленных настоящим договором и дейст вующим законодательством Ук раины.

6.2.2. Получать достоверн ую информацию от Производите ля о качестве и порядке предо ставления услуг централизов анного питьевого водоснабже ния и водоотведения.

6.2.3. Требовать проведен ия перерасчетов размера пла ты за услуги по централизов анному питьевому водоснабж ению и водоотведению в случа е их не предоставления либо п редоставления не в полном об ъеме (при отсутствии приборо в учета), либо ненадлежащего качества в соответствии с де йствующим законодательство м Украины. Факт не предоставл ения услуг либо их предостав ления не в полном объеме, либо ненадлежащего качества долж ен подтверждаться актом, сос тавленным и подписанным полн омочными представителями ст орон.

6.3. Производитель имеет право:

6.3.1. Производить обслед ование сетей водоснабжения и водоотведения Потребителя, а также приборов и устройств на них, контролировать рацио нальное водопотребление и др. По результатам обследов аний составлять совместно с представителем Потребите ля акты. Недопущение Потреби телем представителя Произво дителя к прибору учета или к в одопроводно-канализационны м сетям и сооружениям являет ся незаконным и самовольным действием Потребителя и влеч ет за собой отключение Потре бителя от сетей водопровода и канализации согласно п.2.1. Пр авилами приема сточных вод п редприятий в коммунальные и ведомственные системы канал изации населенных пунктов Ук раины.

6.3.2. Без предупреждения прекращать подачу воды Потр ебителю в случае: прекращени я подачи электроэнергии на о бъекты Производителя; повреж дений или неисправностей сет ей Потребителя, которые прив одят к нерациональному испол ьзованию питьевой воды; авар ий на внешних водопроводных и канализационных сетях Прои зводителя, отказа пролонгиро вать действие настоящего дог овора.

6.3.3. Прекращать (огранич ивать) подачу, воды с уведомле нием Потребителя (телефоногр амма, факс либо письмо)в случа ях: недопуска представителя Производителя к приборам уче та и обследованию сетей водо снабжения и водоотведения дл я составления акта, невыполн ения п.5.6 настоящего договора.

6.3.4. Давать Потребителю обязательные к исполнению п исьменные предписания, напра вленные на улучшение качеств а учета предоставляемых услу г, технического состояния се тей, устройств и приборов на н их, установку приборов учета . В случае невыполнения письм енного предписания потребле ние воды считается безучетны м.

6.4. Потребитель обязан:

6.4.1. Ежемесячно подписы вать акт, фиксирующий количе ство поданной воды и приняты х сточных вод. При необоснова нном отказе им от подписи акт а, акт в одностороннем порядк е подписывается Производите лем на оснований данных приб оров учета или п.п.2.2., 3.2. настоящ его договора, один экземпляр акта в трехдневный срок напр авляется Потребителю как осн ование для оплати.

6.4.2. Письменно извещать Производителя в семидневный срок об изменениях в случае: п ереименование объекта, перед ачи его другому лицу, установ ки насосов, присоединения но вых потребителей, использова ния воды из собственных исто чников или скважин, изменени я текущего счета в банке или в едомственной принадлежност и, реорганизации либо ликвид ации и т.д.

6.4.3. Предоставлять свое го полномочного представите ля и обеспечивать допуск пре дставителей Производителя д ля проведения обследования с етей водоснабжения и водоотв едения, приборов и устройств на них, а также подписания акт а обследования;

6.5. Производитель обяза н:

6.5.1. Своевременно оказ ывать Потребителю качеств енные услуги по централиз ованному питьевому водосн абжению и водоотведению на условиях установленных наст оящим договором и действующи м законодательством Украины ;

6.5.2. Предоставлять Потр ебителю достоверную информа цию об изменениях стоимости и порядка предоставления усл уг по централизованному водо снабжению и водоотведению;

6.5.3. Предупреждать Потр ебителя о прекращении подачи воды в связи с проведением пл анового ремонта.

6.5.4. Участвовать в решен ии ситуационных вопросов, св язанных с нарушением функцио нирования централизованных систем водоснабжения (авари йные ситуации), согласно план у оперативных действий по об еспечению потребителей пить евой водой в соответствующем населенном пункте (районе).

6.5.5. Проводить в порядке , предусмотренном законодате льством, соответствующие пер ерасчеты размера плати за ус луги по централизованному пи тьевому водоснабжению и водо отведению, в случае их непред оставления или предоставлен ия не в полном объеме при отсу тствии приборов учета, сниже ния их качества.

6.5.6. Предоставлять в уст ановленном порядке необходи мую информацию о перечне ока зываемых коммунальных услуг , их стоимости, общую стоимост ь месячного платежа, размер т арифов, нормы потребления, ре жим предоставления услуг.

6.5.7. Возместить ущерб, пр ичиненный вследствие наруше ния требований законодатель ства в сфере питьевой воды и п итьевого водоснабжения , который произошел по вине Пр оизводителя.

6.5.8. Выполнять иные обязаннос ти в соответствии с законода тельством.

7. Ответственность стор он

7.1. Производитель и Потребитель несут ответств енность за нарушение условий настоящего договора в соотв етствии с условиями договора и действующим законодательс твом Украины.

7.2. За несвоевременную оплату (неоплату) услуг в срок и, предусмотренные п. 5.6. настоя щего договора Потребитель уп лачивает пеню в размере двой ной учетной ставки НБУ за каж дый день просрочки.

7.3. Производитель несе т ответственность за отклоне ние качества воды от ГОСТа 2874-82 «Вода питьевая. Гигиеничес кие требования и контроль за качеством», разрешений Минз драва и Госпотребстандарта У краины до точки передачи усл уги Потребителю.

7.4. В случае передачи об ъекта водоснабжения третьем у лицу в аренду либо иное поль зование ответственность за т ехническое состояние сетей в одоснабжения и водоотведени я, целостность и сохранность узла учета возлагается на По требителя.

8. Определение точек пер едачи услуг и обслуживание с истем водоснабжения и водоот ведения

8.1. Точки передачи услуг водоснабжения и водоо тведения, в которых осущест вляются передача услуг от Пр оизводителя Потребителю, опр еделяются соответствующими актами и схемами балансовог о разграничения, составленны ми и подписанные сторонами, а также заверенные печатями.

8.2. Производитель осуще ствляет техническое обслужи вание и ремонт водопроводно- канализационных сетей и соор ужений, находящихся у него на балансе или обслуживании в т ом числе транзитных трубопро водов, до точки передачи услу г водоснабжения и водоотведе ния.

8.3. Потребитель самост оятельно обеспечивает над лежащее техническое обслу живание и ремонт водопр оводных и канализационных с етей и сооружений, находящих ся у него на балансе или обслу живании.

9. Форс-мажор

9.1. Стороны не несу т ответственности по настоящ ему договору, если неисполне ние условий договора явилось следствием обстоятельств не преодолимой силы, в результа те событий чрезвычайного хар актера (форс-мажорные обстоя тельства).

9.2. Под форс-мажорными о бстоятельствами понимаются обстоятельства, возникшие б ез вины и независимо от волеи зъявления сторон, которые не возможно было предусмотреть , включающие явления природн ого характера (землетрясения , наводнения, ураганы и т.п.), бед ствия техногенного и антропо генного характера (взрывы, по жары и т.п.), обстоятельства об щественной жизни (военные де йствия, акты органов государ ственной власти и т.п.).

9.3. Сторона, для которой возникли условия форс-мажор а, обязана немедленно письме нно известить другую сторону о наступлении и прекращении указанных обстоятельств. На личие форс-мажорных обстояте льств подтверждается Донецк ой торгово-промышленной пала той.

10. Прочие условия

10.1. Для заключения договора Потребитель обязан предоставить Производителю письмо на заключение догово ра с приложением паспорта во дного хозяйства и приложение м к нему:

1) копии или выписки из документов, подтверждающих ю ридический статус Потребите ля, полное наименование Потр ебителя, ФИО руководящих раб отников, номера телефонов;

2) платежные реквизиты Потребителя, оправку облста та о включении Потребителя в ЕГРПОУ Украины, ИНН, свидетел ьство о государственной реги страции, свидетельство плате льщика НДС;

3) доверенность или вып иску из приказа Потребителя о назначении лиц, уполномоче нных на подписание актов обс ледования, актов реализации;

4) образец оттиска печа ти или штампа для заверения а ктов и образцы подписей упол номоченных представителей П отребителя;

5) расчет-заявки на пот ребное количество воды по ка ждому вводу;

6) расчет-заявки на сбро с сточных вод с указанием пла нируемого объема стоков;

7) технической докумен тации (монтажная или исполни тельная схема) домовых узлов учета воды, копии паспортов п риборов учета воды, актов вво да в эксплуатацию, свидетель ств о поверках.

10..2. Для пролонгации договора Потребитель обязан до 1 ноябр я текущего года предоставить Производителю письмо на зак лючение договора с приложени ем нижеперечисленных докуме нтов:

1) доверенность или вып иску из приказа Потребителя о назначений лиц, уполномоче нных на подписание актов обс ледования внутридомовых си стем водоснабжения и кана лизации, узлов учета воды, актов реализации с образц ами подписей уполномоченны х представителей Потребител я;

2) расчет-заявку на потр ебное количество воды и расч етный объем сброса стоков.

10.3. Потребитель доверенност ью (приказом, либо распоряжен ием и т.д.) уполномочивает от с воего имени должностное лицо , ответственное за надлежаще е состояние и эксплуатацию с етей, приборов учета, сохранн ость пломб, подписание актов , предусмотренных настоящим договором





(должность, ф.и.о., контактн ый телефон)

В случае отсутствия полно мочного представителя Потре бителя либо не уведомлении о его замене или утрате полном очий акт, оформленный Произв одителем, является надлежаще оформленным. В случае несогл асия с данными, указанными в а кте, Потребитель обязан дать свои возражения в письменно м виде.

10.4. Спори, возникающие в проц ессе заключения, исполнения, расторжения данного договор а разрешаются путем перегово ров между сторонами. В случае не достижения соглашения ст оронами, спор передается на р ассмотрение хозяйственного суда.

11. Срок действия договор и

11.1. Настоящий договор вс тупает в силу при достижении согласия по всем существенн ым условиям договора и дейст вует с даты подписания догов ора сторонами по 31.12.2011г.

11.2. Внесение изменений в настоящий договор возможн о по обоюдному согласию стор он путем подписания сторонам и дополнительных соглашений к договору. Договор прекраща ется по истечении срока его д ействия, по согласованию сто рон путем подписания соглаше ния либо иным способом, преду смотренным действующим зако нодательством Украины.

11.3. Действие договора п родлевается на следующий кал ендарный год, путем подписан ия дополнительного соглашен ия, при условии с учетом предо ставления Потребителем доку ментов, указанных в п. 10.1 настоя щего договора.

12. Юридические адреса и реквизиты сторон

Производитель

Коммунальное предприятие «Компания «Вода Донбасса»

Адрес:85400 Донецкая обл. г. Селидово ул. Гоголя, 29

Текущий счет в 26007314829 в фили але Ворошиловского отделени я № 25 ОАО «Ощадбанка»

МФО 394017 код ЕГРПОУ 35581082

Получатель платежа Селид овское ПУВКХ КП «Компания «В ода Донбасса»

Адрес:

Телефон 7-21-84, факс 7-22-75

Потребитель


_____




Адрес:


Телефон


, факс

Текущий счет


в
___

МФО


ЕГРПОУ


Стягнути з Об' єднання співвласників багатокварти рного будинку „Оскар” (вул.Бе регова, б.119, м. Селидове Донецьк ої області, 85400, ЄДРПОУ 33426232) на кор исть Комунальним підприємст вом „Компанія „Вода Донбасу” (вул.Артема, 85, м. Донецьк, 83001, ЄДР ПОУ 00191678) витрати по сплаті держ авного мита за подання позов ної заяви в розмірі 85грн.00коп., витрати по сплаті судового з бору за подання апеляційної скарги в розмірі 470грн.50коп. та витрати на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу в розмірі 236грн.00коп.

Зобов' язати господарськи й суд Донецької області вида ти наказ відповідно до вимог ст. 18 Закону України „Про вико навче провадження”.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена до Вищого г осподарського суду України у касаційному порядку через а пеляційний господарський су д протягом двадцяти днів.

У судовому засіданні 13.02.2012р. оголошено вступну та резолю тивну частини постанови.

Головуючий О.А. Марч енко

Судді: В.М. Татенко

Т.А. Шевкова

Повний текст постанови пі дписано 15.02.2012р.

Надруковано: 6 прим.

2 - позивачу;

1 - відповідачу;

1 - до справи;

1 - гос. суду Донецької обла сті;

1 - ДАГС.

Дата ухвалення рішення22.02.2012
Оприлюднено24.02.2012

Судовий реєстр по справі —35/329пд

Постанова від 22.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Марченко О.А.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Марченко О.А.

Ухвала від 13.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Марченко О.А.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мальцев М.Ю

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні