Рішення
від 01.10.2008 по справі 11/64-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/64-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

01 жовтня 2008 р.           Справа 11/64-08

за позовом       товариства з обмеженою відповідальністю  «Вінницький

                         райсількомунгосп», м. Вінинця   

до                      товариства з обмеженою відповідальністю  "Вінсільсервіс", м. Вінниця

до                      громадянина Русавського Степана Франковича, с. Лука-Мелешківська

                         Вінницького району

до                      громадянина Фоломєєва Василя Олексійовича, м. Вінниця

до                      громадянина Кропиви Григорія Миколайовича, м. Вінниця

до                      громадянки Савчук Валентини Михайлявни, с. Лука-Мелешківська

                         Вінницького району

до                      громадянки Кушнір Людмили Василівни, с. Лука-Мелешківська

                         Вінницького району

до                      громадянки Базалицької Лариси Михайлівни, с. Лука-Мелешківська

                         Вінницького району    

про                    визнання недійсним протоколу загальних зборів

          

                                                                                                               Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за участю представників:

від позивача           -  В. Гаврилюк керівник,  В. Коваль за довіреністю;

від відповідачів      - не з‘явились.

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про визнання недійсним протокол зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп» від 24.01.2008р. № 1/01-08 разом з його другою частиною від 09.02.2008р.

В процесі розгляду справи позивач подав заяву № 147 від 04.06.2008р. про  зміну предмету спору відповідно до якої просить визнати недійсним повністю рішення зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп» оформлені протоколом від 24 січня 2008р. №1/01-08 разом з його другою частиною від 09 лютого 2008р.

Позов мотивовано тим, що збори проведені з порушенням норм чинного законодавства та Статуту товариства, оскільки для проведення загальних зборів не було кворуму. Крім того,  в реєстраційний протокол  учасників зборів від 24.01.2008р. незаконно внесено  учасником зборів ТОВ «Вінсільсервіс».

Відповідач ТОВ «Вінсільсервіс»відзиву на позовну заяву, витребуваних документів не надав явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив. Натомість оскаржив ухвалу господарського суду Вінницької області від 23.05.2008р. про порушення провадження у справі до Житомирського апеляційного господарського суду, який ухвалою від 20.06.2008р. повернув апеляційну скаргу без розгляду. Згодом відповідач  оскаржив ухвалу господарського суду Вінницької області від 23.05.2008р. про порушення провадження у справі та ухвалу Житомирського апеляційного господарського суду від 20.06.2008р. до Вищого господарського суду, який ухвалою від 18.08.2008р. також повернув касаційну скаргу без розгляду.

Вказані дії відповідача по оскарженню процесуальних документів у справі та бездіяльність щодо надання витребуваних документів та забезпечення явки уповноваженого представника в судове засідання свідчать про ігнорування вимог суду та навмисне затягування  розгляду  справи.

На момент розгляду справи встановлено, що всі відповідачі належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення.

Враховуючи, що матеріали справи містять достатньо доказів для вирішення спору в даній справі, суд вважає за можливе розглянути справу у відповідності зі ст. 75 ГПК України, за наявними матеріалами.

Представники позивача підтримали позовні вимоги та додатково заявили, що відповідачами порушено право товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп» на придбання частки учасника товариства з обмеженою відповідальністю самим товариством.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників  позивача, повно та всебічно з‘ясувавши обставини справи та оцінивши  наявні у справі докази, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»створене  відповідно до Установчого договору шляхом об‘єднання майнових внесків його учасників та реорганізації Вінницького районного міжгосподарського комбінату по наданню комунальних послуг сільському населенню.

Учасниками товариства є асоціація підприємств фірма «Вінницясільсервіс»та громадяни: Гаврилюк В.М., Русавський С.Ф., Кушнір Л.В., Базалицька Л.І., Савчук В.М., Луцишен Г.П., Русавський О.С., Луцишен М.П., Іващук Ю.В., Фоломєєв В.О., Кропива В.А.

Статут Товариства затверджено зборами уповноважених представників господарств-учасників від 06.12.1999р. та зареєстровано  у виконавчому комітеті  Вінницької районної ради народних депутатів 10.12.1999р..

Відповідно до п.п. 10, 10.3 Статуту Товариства, вищим органом Товариства є збори учасників. Збори учасників товариства скликаються не рідше одного разу на рік.

На 24.01.2008р. о 16-00 годині у ТОВ «Вінницький райсількомунгосп»були призначені загальні збори учасників.

          Загалом на збори з'явились та зареєструвалися :

Русавський Степан Франкович особисто –100 голосів;

Кушнір Людмила Василівна особисто  –110 голосів;

Базалицька Людмила Іванівна –60 голосів – за довіреністю Парчевський Микола Миколайович;

Савчук Валентина Михайлівна –60 голосів, за довіреністю Савчук   В.М.;

Луцишен Григорій Петрович –30 голосів, за довіреністю зареєструвався Коваль В.А.;

Русавський Олександр Степанович –25 голосів, за довіреністю зареєструвався Коваль В.А.;

Луцишен Микола Петрович –35 голосів, за довіреністю зареєструвався Коваль В.А.;

Іващук Юрій Васильович –20 голосів, за довіреністю зареєструвався Коваль В.А.;

Фоломєєв Василь Олексійович –30 голосів, за довіреністю зареєструвалася Красівська Надія Миколаївна;

Коваль Володимир Анатолійович особисто –4 голоса.

         На зборах не зареєструвалися :

Кропива Григорій Миколайович –15 голосів;

Гаврилюк В'ячеслав Миколайович –140 голосів;

Асоціація підприємств фірма «Вінницясільсервіс» –280 голосів –припинена юридична особа.

Таким чином на збори з'явились та зареєструвалися учасників та представників з 474 голосами, а статутний фонд Товариства, який  не змінювався з моменту створення, і становить 90 900 грн. –909 голосів (одна частка в 100 грн.- один голос), тому явка на зборах склала  52,15 %.

Відповідно  до ст. 60 Закону України «Про господарські товариства»та п.10.2 Статуту  Товариства загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності  більш як 60 відсотками голосів.  

Юридична особа Асоціація підприємств фірма «Вінницясільсервіс»володіла 280 частками (голосами) –30,8% в статутному фонді, і припинила своє існування, але загальними зборами не було зменшено статутний фонд і вказана частка нікому не була передана і нерозподілена. Таким чином статутний фонд Товариства на теперішній час складає 909 часток (голосів), про що свідчить Статут Товариства .          

          Разом з тим,  відповідачі  внесли в Реєстраційний протокол учасників зборів від 24.01.2008р. учасником ТОВ «Вінсільсервіс»,  та в протоколі зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп» від 24.01.2008р. №1/01-08 невірно  вказано, що присутні на зборах 75 % учасників товариства.

          Таким чином, відповідачі провели нелегітимні загальні збори товариства, на яких прийняли в учасники ТОВ «Вінсьльсервіс»з часткою 280 (за його участю як учасника зборів), а також  обрали головою товариства Парчевського М.М. та ревізійну комісію,  при продовжені зборів протоколом  від 09.02.2008р. як другої частини  зборів від 24.01.2008р. призначили директором Шевчука О.С.

          ТОВ «Вінсьльсервіс»аналогічно прийняло участь в загальних зборах ТОВ «Вінницький райсількомунгосп»28.04.2006р. не будучи його учасником. Рішенням Староміського районного суду м. Вінниці від 26.10.2006р. рішення  загальних зборів ТОВ «Вінницький райсількомунгосп»від 28.04.2006р., проведених за участі відповідача ТОВ «Вінсьльсервіс»,  визнано недійсним. Ухвалою апеляційного суду Вінницької області вказане рішення суду було скасоване, проте постановою Вищого господарського суду України від 22.11.2007р. рішення Староміського районного суду м. Вінниці від 26.10.2006р. залишено без змін.

          Відповідно до Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин», підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства. Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів в силу прямої вказівки закону є прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення.

Згідно зі ст.  43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а в силу статей 32, 33 вказаного Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень шляхом подання доказів.  

Враховуючи наведене в його сукупності, зважаючи, що відповідачі не надали суду доказів  в спростування позовних вимог, а позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам, матеріалам справи та законодавству, а отже підлягають  задоволенню з віднесенням  судових витрат на відповідачів за правилами ст.49  ГПК України.  

Керуючись ст.ст.43, 32, 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати недійсним повністю рішення зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»оформлені протоколом від 24 січня 2008 року №1/01-08 разом з його другою частиною від 09 лютого 2008 року.

3.          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вінсільсервіс»(вул. Келецька, 53, м. Вінниця, код 01235840)  на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Стягнути з Русавського Степана Франковича (23234, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, вул.. Коцюбинського, 5, іден. код 1807215416) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.          Стягнути з Фоломєєва  Василя Олексійовича (21012, м. Вінниця, пров. Шкілький, 2, іден. код 2144514778) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6.          Стягнути з Кропиви Григорія Миколайовича (21019, м. Вінниця, вул.. Комітетська, 30, іден. код 2021313254) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

7.          Стягнути з Савчук Вилентини Михайлівни (23234, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, іден. код 2172113409) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

8.          Стягнути з Кушнір Людмили Василівни (23234, вул.. Набережна, 16,  с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, іден. код 1929411883) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

9.          Стягнути з Базалицької Лариси Михійлівни (23234, вул.. Леніна, 27 Б, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, іден. код 2150912585)   на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький райсількомунгосп»(3-й кілометр Тиврівського шосе, с. Лука-Мелешківська, Вінницький район, Вінницька область, код 01235768) 12 грн. 14 коп.  витрат зі сплати державного мита та 16 грн. 86 коп. –витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

10.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

11.          Копію рішення направити сторонам  рекомендованим листом.

                                                                         Рішення оформлено та підписано 03.10.2008р.

Суддя                                                         В. Матвійчук

віддрук. прим.:

1 -    до справи

2 -    позивачу

3-9 - відповідачам

 

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.10.2008
Оприлюднено23.10.2008
Номер документу2155633
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/64-08

Ухвала від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

Постанова від 27.05.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жукова А.М.

Рішення від 01.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 01.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 09.07.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 02.07.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 26.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 23.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні