Постанова
від 02.11.2011 по справі 2а-12245/11/0170/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

< Текст >

02 листопада 2011 р. < Текст > Справа №2а-12245/11/0170/17

Суддя Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим Папуша О.В., ро зглянувши в порядку скорочен ого провадження адміністрат ивну справу

за позовом Державної подат кової інспекції в м. Алушті АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Базальт"

про стягнення,

< Текст >

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністр ативного суду Автономної Рес публіки Крим 10.10.11 року надійшо в адміністративний позов Дер жавної податкової інспекції в м. Алушті АР Крим до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Базальт" про стягнення.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач має несплачену забор гованість по зобов' язанням зі сплати податку на прибуто к приватних підприємств, яка станом на час звернення до су ду із позовом становить 154,26 гр н. У добровільному порядку за боргованість відповідачем н е сплачена, а тому позивач вим ушений звернутись до суду. За вказаних обставин, позивач п росив суд постановити рішенн я згідно якого: стягнути забо ргованість з відповідача в р озмірі заборгованості по пла тежам до бюджету в зазначені й сумі.

Справи про стягнення грошо вих сум, які ґрунтуються на рі шеннях суб' єкта владних пов новажень, щодо яких завершив ся встановлений Кодексом адм іністративного судочинства України строк оскарження, ві дповідно до п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС Укр аїни розглядаються в порядку скороченого провадження.

Ухвалою суду від 11.10.11р. в адмі ністративній справі відкрит о скорочене провадження, зап ропоновано відповідачу в тер мін до 02.11.11р. надати суду запере чення проти позову, всі необх ідні документи та докази або заяву про визнання позову, до ведено до відома сторін про р озгляд справи суддею одноосо бово, без проведення судовог о засідання та виклику осіб, я кі беруть участь у справі, за н аявними у справі матеріалами .

На вимоги ч. 11 ст. 35 КАС Україн и, судом вжито усіх можливих з аходів щодо сповіщення сторі н про розгляд адміністративн ої справи, вжито достатніх за ходів для повідомлення відпо відача про строк подання зап еречень проти позову, порядо к їх подання, а також наслідки неподання такого запереченн я, суд не знаходить перешкод д ля розгляду справи в порядку скороченого провадження та її вирішення по суті позовни х вимог.

Дослідивши матеріали спра ви в їх сукупності, судом з' я совано, що позивач, з положень статті 4 Закону України від 04.12 .90 р. № 509-ХІІ "Про державну подат кову службу", є державним орга ном виконавчої влади, та, діюч и на реалізацію своєї владно ї компетенції, звернувся з ад міністративним позовом про с тягнення податкової заборго ваності відповідача, що вини кла внаслідок несвоєчасної с плати до державного бюджету податків та обов' язкових пл атежів. Відповідні права орг ану державної податкової слу жби надано положеннями ст. 20 П одаткового кодексу України.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Базальт" - су б' єкт господарювання, що зд ійснює свою діяльність на пі дставі Статуту (а.с.8-15), ідентиф ікаційний код юридичної особ и 32843516, зареєстроване Виконавч им комітетом Алуштинської мі ської ради АР Крим з 20.04.04 р. за мі сцезнаходженням: 98500, АР Крим, м . Алушта, вул. Юбілейна, б. 26, кв. 22 (а.с.4,5,6), платником податків та обов' язкових платежів пере буває на податковому обліку у ДПІ в м. Алушті АР Крим, узято на облік з 20.05.04р. за № 153 (а.с.7).

З огляду на викладене цей по зов розглядається судом відп овідно до пункту 5 частини дру гої статті 17 КАС України, як сп ір за зверненням суб' єкта в ладних повноважень у випадку прямо передбаченому законом , та, зважаючи на положення ст. ст. 18, 50 КАС України, оскільки од нією зі сторін справи є орган державної влади, на цей спір п оширюється компетенція адмі ністративних судів та справа підсудна окружному адмініст ративному суду.

Встановлені судом з матері алів справи фактичні обстави ни свідчать про те, що актом ві д 02.10.09р. № 136/1502/32843516, складеного за ре зультатами невиїзної докуме нтальної перевірки своєчасн ості подання податкової звіт ності, встановлено порушення пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України "П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами", в частині н есвоєчасної здачі податково му органу свідоцтва платника податку на додану вартість в ід 14.03.05р. № 00245195 (а.с.17)

На підставі вказаного акту перевірки, виявлених поруше нь, контролюючим органом под атковим повідомленням-рішен ням від 12.11.09р. № 0000911502/0 визначено с уму грошового зобов' язання за штрафними (фінансовими) са нкціями по податку на додану вартість розміром 170,00грн. (а.с.19 ).

Податкове зобов' язання (з урахуванням штрафних санкці й за їх наявності), самостійно узгоджене платником податкі в або узгоджене в адміністра тивному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлен ий строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого податково го зобов'язання, відповідно д о п. 1.3 ст. 1 Закону України від 21.1 2.2000 р. № 2181 "Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами", ч инного на час виникнення, виз нається як податковий борг (н едоїмка).

Відповідно до положень п.п. 5.2.1. п. 5.2. ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами" податкове зо бов'язання платника податків , нараховане контролюючим ор ганом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вв ажається узгодженим у день о тримання платником податків податкового повідомлення, з а винятком випадків, визначе них підпунктом 5.2.2 цього пункт у.

Матеріали справи не містят ь доказів ініціювання відпов ідачем процедури адміністра тивного оскарження відповід но до п.п. 5.2.2, п. 5.2 ст. 5 Закону Укра їни "Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами", у зв' язку з чим своєчасно несплач ені узгоджені податкові зобо в' язання визнаються податк овим боргом.

Внаслідок наявної перепла ти по особовому рахунку конт ролюючим органом скорегован і податкові зобов' язання пл атника податків, через що за н им рахується заборгованість сумою 154,26 грн. (а.с.22).

Заходи впливу контролюючо го органу на платника податк ів, що не виконує приписи пода ткового законодавства, корес пондовані з положень статті 67 Конституції України, визнач ені Законом України "Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами" позитивних резуль татів не надали. Направлені н а адресу відповідача податко ві вимоги від 11.01.10р. № 1/5 сумою 154,26 грн., та від 04.06.11р. № 2/195 сумою 154,26 гр н., повернуті поштовим відділ енням, у зв' язку із чим розмі щені дошці об' яв ДПІ в м. Алу шті АР Крим (а.с.20,21), що відповідн о до положень пп. 6.2.4. п. 6.2. ст. 6 Зак ону України "Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" свідчить про їх вручення в ідповідачу.

На вимогу норм пунктів 36.1, 36.2, 36.3 статті 36 ПК України податко вим обов'язком визнається об ов'язок платника податку обч ислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збо ру в порядку і строки, визначе ні цим Кодексом, законами з пи тань митної справи. Податков ий обов'язок виникає у платни ка за кожним податком та збор ом. Податковий обов'язок є без умовним і першочерговим стос овно інших неподаткових обов 'язків платника податків, крі м випадків, передбачених зак оном.

Так, виконанням податковог о обов'язку за правилами п. 38.1 с татті 38 ПК України визнається сплата в повному обсязі плат ником відповідних сум податк ових зобов'язань у встановле ний податковим законодавст вом строк.

Матеріали справи не містят ь доказів на підтвердження о бставин оскарження відповід ачем, податкових вимог від 11.01.1 0р. № 1/5 сумою 154,26 грн., та від 04.06.11р. № 2/195 сумою 154,26 грн., через що наявн і матеріали справи свідчать про її чинність на час розгля ду справи.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 1 4 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням ш трафних санкцій за їх наявно сті), але не сплаченого платни ком податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пе ня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Розмір заборгованості так ож підтверджується відомост ями з особового рахунку, відп овідно до якого загальну сум а недоїмки, станом на час розг ляду справи становить 154,26 грн. , що свідчить про невиконання платником податків конститу ційних норм, кореспондованих до статті 16 ПК України, щодо сп лати податків та зборів.

Проаналізувавши зібрані у справі докази в їх сукупност і, приймаючи до уваги, що розмі р суми податкового боргу від повідачем відповідно до ст. 71 КАС України не спростовують ся, доказів, на підтвердження погашення зобов' язань зі с плати податкової заборгован ості відповідач не надав, суд приходить до висновку, що зая влена вимога про стягнення к оштів у сумі податкового бор гу, розмір якої підтверджено належним чином, ґрунтується на положеннях Податкового к одексу України, а тому суд зна ходить підстави для її задов олення.

Відповідно до пп. 95.1, п. 95.3 ст. 95 П одаткового кодексу України, орган державної податкової с лужби здійснює за платника п одатків і на користь держави заходи щодо погашення подат кового боргу такого платника податків шляхом стягнення к оштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недоста тності - шляхом продажу май на такого платника податків, яке перебуває у податковій з аставі. Стягнення коштів з ра хунків платника податків у б анках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюєт ься за рішенням суду, яке напр авляється до виконання орган ам державної податкової служ би, у розмірі суми податковог о боргу або його частини.

За приписами п. 95.3 ст. 95 ПК Укр аїни стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника податків, здійснюєтьс я за рішенням суду, яке направ ляється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Підпунктом 20.1.18 статті 20 ПК Ук раїни органам державної пода ткової служби надано право н а звернення до суду щодо стяг нення коштів платника податк ів, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслугову ючих такого платника, на суму податкового боргу або його ч астини.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни, у справах, в яких позива чем є суб' єкт владних повно важень, а відповідачем - фіз ична чи юридична особа, судов і витрати, здійснені позивач ем, з відповідача не стягують ся.

Керуючись статтями 94, 159, 160, 161, 1 62, 163, 183-2, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити в повн ому обсязі.

Стягнути з рахунків Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Базальт", ідентифікаці йний код юридичної особи 32843516, у банках його обслуговуючих, н а користь Державного бюджету м. Алушта, в рахунок погашенн я податкового боргу, заборго ваність сумою 154,26 грн., що підля гає зарахуванню на р/р 31119029700007 в Г У ДКУ в АР Крим, м. Сімферополь , МФО 824026, код в ЄДРПОУ 34740913, код пла тежу 14010100.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Строк для подання апеляційної ска рги стороною обчислюється з моменту отримання копії пост анови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня отримання копії постано ви. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особ ою, яка її подає, до Севастопол ьського апеляційного адміні стративного суду.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя < підпис > О.В. Папуш а

< Текст >

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21565370
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12245/11/0170/17

Постанова від 02.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Папуша О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні