Постанова
від 11.11.2011 по справі 2а-12703/11/0170/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

< Текст >

11 листопада 2011 р. < Текст > Справа №2а-12703/11/0170/17

Суддя Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим Папуша О.В., Па пуша О.В., розглянувши в порядк у скороченого провадження ад міністративну справу

за позовом Управління Пен сійного фонду України у Крас ноперекопському районі АРК < Список > < Позивач в особі >

до Колективного підприєм ства фірма "Юрком" < Список > < Відповідач в особі > < Текст >

про стягнення

< Текст >

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністр ативного суду Автономної Рес публіки Крим 14.10.2011 р. надійшов а дміністративний Управління Пенсійного фонду України у К расноперекопському районі А РК до Колективного підприєм ства фірми "Юрком" про стягнен ня заборгованості у сумі 1092,55 г рн.

В обґрунтування позовних в имог, позивач зазначає про по рушення відповідачем вимог п . 4 ч. 2 ст. 6, ч. 8 ст. 9, ст. 25 Закону Укр аїни від 08.07.10р. № 2464-VI "Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування", з положен ь яких платник єдиного внеск у зобов'язаний подавати звіт ність до територіального орг ану Пенсійного фонду у строк и, в порядку та за формою, вста новленими Пенсійним фондом з а погодженням з відповідними фондами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та центральним орг аном виконавчої влади у галу зі статистики, а також своєча сно та в повному обсязі нарах овувати, обчислювати і сплач увати, незалежно від фінансо вого стану платника, єдиний в несок на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання.

Справи про стягнення грошо вих сум, які ґрунтуються на рі шеннях суб' єкта владних пов новажень, щодо яких завершив ся встановлений Кодексом адм іністративного судочинства України строк оскарження, ві дповідно до п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС Укр аїни розглядаються в порядку скороченого провадження.

Ухвалою суду від 17.10.2011 року в а дміністративній справі відк рито скорочене провадження т а запропоновано відповідачу в термін до 11.11.2011 року подати до суду заперечення проти позо ву, всі необхідні документи т а докази або заяву про визнан ня позову.

Дослідивши матеріали спра ви в їх сукупності, судом з' я совано, що позивач звернувся Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, судом з' ясо вано, що позивач звернувся до Окружного адміністративног о суду АР Крим на підставі пол ожень статей 12, 13, 25, 26 Закону Укр аїни від 08.07.10р. № 2464-VI "Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування", зі змісту яких органи Пенсійного фонд у України наділені правом на звернення до суду з позовами про стягнення заборгованост і, у тому числі якщо страхувал ьник порушив порядок нарахув ання, обчислення і строки спл ати єдиного внеску чи поданн я звітності.

Позивач просить суд стягну ти з відповідача своєчасно н е сплачені ним єдиний страхо вий внесок за січень - червень 2011 року сумою 1092,55 грн.(а.с.3).

З огляду на викладене цей по зов розглядається судом відп овідно до пункту 5 частини дру гої статті 17 КАС України, як сп ір за зверненням суб' єкта в ладних повноважень у випадку прямо передбаченому законом , зважаючи на положення ст.ст. 18, 50 КАС України, оскільки одні єю із сторін справи є орган де ржавної влади, на цей спір пош ирюється компетенція адміні стративних судів та справа п ідсудна окружному адміністр ативному суду.

Стаття 46 Конституції Україн и визначає право громадян на соціальний захист, що включа є право на забезпечення їх у р азі повної, часткової або тим часової втрати працездатнос ті.

Закон України від 08.07.10р. № 2464-IV "П ро збір та облік єдиного внес ку на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я" визначає правові та органі заційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внес ку на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я, умови та порядок його нарах ування і сплати та повноваже ння органу, що здійснює його з бір та ведення обліку.

З положень статті 1 Закону У країни "Про збір та облік єдин ого внеску на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування" єдиний внесок на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування (далі - є диний внесок) - консолідовани й страховий внесок, збір яког о здійснюється до системи за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою за безпечення захисту у випадка х, передбачених законодавств ом, прав застрахованих осіб т а членів їхніх сімей на отрим ання страхових виплат (послу г) за діючими видами загально обов'язкового державного соц іального страхування.

Роботодавці: підприємства , установи та організації, інш і юридичні особи, утворені ві дповідно до законодавства Ук раїни, незалежно від форми вл асності, виду діяльності та г осподарювання, які використо вують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (к онтракту) або на інших умовах ; працівники - громадяни Украї ни; іноземці та особи без гром адянства, які працюють; фізич ні особи - підприємці, в тому ч ислі ті, які обрали спрощену с истему оподаткування, та чле ни сімей цих осіб, які беруть у часть у провадженні ними під приємницької діяльності; осо би, які забезпечують себе роб отою самостійно - займаються незалежною професійною діял ьністю; особи, які працюють на виборних посадах в органах д ержавної влади, органах місц евого самоврядування, об'єдн аннях громадян; працівники в оєнізованих формувань; війсь ковослужбовці, особи рядовог о і начальницького складу; ба тьки - вихователі дитячих буд инків сімейного типу; особи, я кі отримують допомогу по тим часовій непрацездатності; ос оби, які проходять строкову в ійськову службу у Збройних С илах України; особи, які відпо відно до закону отримують до помогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічног о віку, а також особи, які є зас трахованими відповідно до за конодавства про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування, згідно положень статті 4 Закону України "Про з бір та облік єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування" є п латниками єдиного внеску.

Дія Закону поширюється на в ідносини, що виникають під ча с провадження діяльності, по в'язаної із збором та ведення м обліку єдиного внеску та з п оложень статті 2 виключно цим Законом визначаються: принц ипи збору та ведення обліку є диного внеску; платники єдин ого внеску; порядок нарахува ння, обчислення та сплати єди ного внеску; розмір єдиного в неску та пропорції його розп оділу за видами загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування; орган, що зд ійснює збір та веде облік єди ного внеску, його повноважен ня та відповідальність; скла д, порядок ведення та викорис тання даних Державного реєст ру загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання; порядок здійснення дер жавного нагляду за збором та веденням обліку єдиного вне ску.

Обов'язки платників єдиног о внеску виникають з дня їх де ржавної реєстрації відповід но до Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців", з початку провадження ві дповідної діяльності, з дня у кладення трудового договору (контракту) чи цивільно-право вого договору.

Зокрема з положень частини 2 статті 6 Закону платники єди ного внеску зобов'язані своє часно та в повному обсязі нар аховувати, обчислювати і спл ачувати єдиний внесок, а тако ж вести облік виплат (доходу) з астрахованої особи та нараху вання єдиного внеску за кожн им календарним місяцем і кал ендарним роком, зберігати та кі відомості в порядку, перед баченому законодавством.

Відповідно до статті 1 Закон у Пенсійний фонд України - о рган, уповноважений відповід но до цього Закону вести облі к платників єдиного внеску, з абезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, кон тролювати повноту та своєчас ність їх сплати, вести Держав ний реєстр загальнообов'язко вого державного соціального страхування та виконувати і нші функції, передбачені зак оном.

Частиною першою статті 8 Зак ону визначено, що розмір єдин ого внеску для кожної катего рії платників, визначених ци м Законом, та пропорції його р озподілу за видами загальноо бов'язкового державного соці ального страхування встанов люються з урахуванням того, щ о вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхо ві виплати і соціальні послу ги, передбачені законодавств ом про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня; фінансування заходів, спр ямованих на профілактику стр ахових випадків; створення р езерву коштів для забезпечен ня страхових виплат та надан ня соціальних послуг застрах ованим особам; покриття адмі ністративних витрат із забез печення функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання.

За приписами частини четве ртої статті 8 Закону порядок н арахування, обчислення і спл ати єдиного внеску визначаєт ься виключно цим Законом та п рийнятими відповідно до ньог о нормативно-правовими актам и.

Згідно частини дванадцято ї статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування" єдиний внесок підлягає сплат і незалежно від фінансового стану платника.

Колективне підприємство ф ірма "Юрком" зареєстровано юр идичною особою Виконавчим ко мітетом Красноперекопської міської ради АР Крим 24.04.2001 р., ід ентифікаційний код 31481333, за адр есою: 96000, АР Крим, м. Красноперек опськ, вул. Менделеєва, 14-а, про що свідчить свідоцтво про де ржавну (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької діяльн ості - юридичної особи (а.с.4).

З матеріалів справи убачає ться, що відповідач самостій но нарахував та подавав пози вачу розрахунки сум єдиного внеску на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування, з яких загальна сума с трахових внесків за червень 2011 року складає 110,99 грн., за траве нь 2011 року складає 110,99 грн., за кві тень 2011 року складає 110,99 грн., за березень 2011 року складає 379,41 грн ., за лютий 2011 року складає 379,79 гр н., за січень 2011 року 380,17 грн.(а.с.8).В ідповідачем частково сплаче но на погашення заборгованос ті за січень 2011 року суму розмі ром 379,79 грн. (а.с.6,7).

Внаслідок несвоєчасної сп лати у повному обсязі єдиног о внеску на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування у відповідача перед позивачем утворилася недоїм ка сумою 1092,55 грн.

З положень п. 3 Постанови Пен сійного фонду України "Про по рядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння" від 08.10.10р. № 22-2, п. 2.2 і п. 2.12 "Поряд ку формування та подання стр ахувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування органам Пе нсійного фонду України" від 05. 11.09р. № 26-1, фізичні особи - суб'єкт и підприємницької діяльност і, у тому числі ті, які обрали о собливий спосіб оподаткуван ня (фіксований податок, єдини й податок), самі за себе і член ів сім'ї, які беруть участь у п ровадженні підприємницької діяльності; особи, які забезп ечують себе роботою самостій но - займаються адвокатською , нотаріальною, творчою та інш ою діяльністю, пов'язаною з от риманням доходу безпосередн ьо від цієї діяльності, самі з а себе, формують та подають до органів Пенсійного фонду од ин раз на рік до 1 квітня року, н аступного за звітним періодо м. Базовим звітним періодом д ля них є календарний рік. Звіт подається за формою, згідно з додатком 5 до цього Порядку.

За приписами частини 4 статт і 8 Закону порядок нарахуванн я, обчислення і сплати єдиног о внеску визначається виключ но цим Законом та прийнятими відповідно до нього нормати вно-правовими актами.

Платники єдиного внеску зо бов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним пе ріодом. При цьому, днем сплати єдиного внеску вважається:

1) у разі перерахування сум є диного внеску з рахунку плат ника на відповідні рахунки П енсійного фонду - день списан ня банком або Державним казн ачейством України суми плате жу з рахунку платника незале жно від часу її зарахування н а рахунок Пенсійного фонду;

2) у разі сплати єдиного внес ку готівкою - день прийняття д о виконання банком або іншою установою - членом платіжної системи документа на перека з готівки разом із сумою кошт ів у готівковій формі.

Відповідно п. 2.4 Порядку веде ння органами Пенсійного фонд у України обліку надходження сум єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування та інших пл атежів, затвердженого Постан овою Правління Пенсійного фо нду України 27.09.10р. № 21-2, зареєстр ованого в Міністерстві юстиц ії України 27.10.10р. № 988/18283, документ ами, що підтверджують сплату платником сум платежів, є оде ржані від органів Державного казначейства України виписк и з рахунків відповідно до По рядку відкриття рахунків у н аціональній валюті в органах Державного казначейства Укр аїни, затвердженого наказом Державного казначейства Укр аїни від 02.12.02р. № 221, зареєстрован ого в Міністерстві юстиції У країни 17.02.02р. за № 976/7264.

Заходами впливу та стягнен ня, що застосовуються терито ріальними органами Пенсійно го фонду до платників, які від повідно до цього Закону зобо в'язані нараховувати, обчисл ювати і сплачувати єдиний вн есок, але цього не вичинили, є вимога про сплату недоїмки, я ка на вимогу абзацу другого ч астини другої статті 25 Закону України "Про збір та облік єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування" є виконавчим доку ментом.

Отримана 08.08.2011 року вимога ві д 02.08.2011 року № Ю 106 сумою 1092,55 грн., від повідачем не оскаржена, а том у є чинною.

Як убачається з матеріалів справи, недоїмка зі сплати єд иного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування відповідачем у ви значені Законом строки у пов ному обсязі не сплачено, дока зів на підтвердження проведе ння узгодження з органом Пен сійного фонду визначеного ни м розміру недоїмки, можливіс ть якої передбачена Законом, у разі незгоди платника єдин ого внеску з її розміром, відп овідачем суду не надано.

Оцінивши зібрані докази у ї х сукупності, суд приходить д о висновку, що відповідачем я к страхувальником не сплачен і страхові внески за осіб, за с ічень - червень 2011 року сумою 1092,55 грн., тому позов підлягає за доволенню, а заявлена до відш кодування органом Пенсійног о фонду України сума - стягнен ню.

У справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноваже нь, а відповідачем - фізична чи юридична особа, відповідн о до частини четвертої статт і 94 КАС України, судові витрат и, здійснені позивачем, з відп овідача не стягуються.

Керуючись статтями 94, 159, 160, 183-2, 161, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити у повн ому обсязі.

Стягнути з Колективного пі дприємства фірма "Юрком", іден тифікаційний код 31481333, заборго ваність із сплати єдиного вн еску на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання за січень - червень 2011 ро ку, на користь Управління Пен сійного фонду України в Крас ноперекопському районі АР Кр им (р/р 25601010046107 ВАТ "Державний ощад ний банк", МФО 324805, ОКПО 31481333) сумою 1092,55 грн.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її от римання у разі неподання апе ляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення строк у, з якого суб'єкт владних повн оважень може отримати копію постанови суду.

< Текст >

Суддя < підпис > Папуша О.В.

< Текст >

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення11.11.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21565452
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12703/11/0170/17

Постанова від 11.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Папуша О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні