Постанова
від 22.12.2011 по справі 2а/0270/5323/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2011 р. Справа № 2а/0270/5323/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Чернюк А лли Юріївни, розглянувши в порядку скороченого провад ження матеріали справи

за позовом: Гайсинської міжрайонної державної подат кової інспекції

до: Приватного підприє мства " Газсервіс"

про: припинення юридичн ої особи

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду над ійшов позов Гайсинської міжр айонної державної податково ї інспекції до Приватного пі дприємстива "Газсервіс" про п рипинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше рок у року не подає органам держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів фінансової звітності відпов ідно до закону, що є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов' язан о з банкрутством юридичної о соби.

Справа розглядається в пор ядку скороченого провадженн я, оскільки в силу пункту 3 час тини 1 статті 183-2 КАС України в а дміністративних справах щод о припинення за зверненням с уб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних о сіб - підприємців у випадках, п ередбачених законом, застосо вується скорочене проваджен ня.

Ухвалою суду від 01.12.2011 року ві дкрито скорочене провадженн я у справі та запропоновано в ідповідачу в 10-денний термін н адати письмові заперечення п роти позову.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України, заперечень с уду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого п ровадження у адміністративн ій справі від 01.12.2011 року, направ лялась на адресу, що вказана в позовній заяві та витягу з ЄД РПОУ, проте до суду повернувс я конверт із відміткою: "за зак інченням терміну зберігання ".

Відповідно до положень час тини 11 статті 35 КАС України, у р азі не вручення повістки адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про строк подан ня заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення.

Суд, дослідивши матеріали с прави та розглянувши докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги п ідлягають задоволенню в повн ому обсязі, виходячи з наступ ного.

Приватне підприємство "Газ сервіс" зареєстроване рішенн ям Гайсинської райдержадмін істрації за № Ю0010101 від 17.04.2001 року, що стверджується довідкою Г оловного управління статист ики у Вінницькій області № 3902/10 /29 від 12.07.2011 року (а.с.3). Підприємст ву наданий індефікаційний ко д юридичної особи в Єдиному д ержавному реєстрі підприємс тв та організацій України № 308 5158.

Відповідно п.п 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Под аткового кодексу України пер едбачено (далі - ПК України) п ередбачено, що платники пода тків зобов' язані, зокрема, п одавати до контролюючих орга нів у порядку, встановленому податковим та митним законо давством декларації, звітніс ть та інші документи, пов' яз ані з обчисленням і сплатою п одатків і зборів.

У порушення зазначених нор м відповідач не звітує до Гай синської міжрайонної подат кової інспекції більше одног о року, що стверджується дові дкою позивача №6613 від 28.11.2011 року (а.с. 5). Крім того, згідно обліко вих даних особових карток сп лати податків у відповідача відсутня податкова заборгов аність (довідка Гайсинської МДПІ №6614 від 28.11.2011 року) (а.с. 4).

Згідно частини 2 статті 38 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб підприємців" під ставою для постановлення судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є н еподання протягом року орга нам державної податкової слу жби податкових декларацій, д окументів фінансової звітно сті відповідно до закону.

Відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни огани державної податков ої служби мають право у випад ках, встановлених законом, зв ертатися до суду щодо припин ення юридичної особи та прип инення підприємницької діял ьності фізичною особою-підпр иємцем та/або про визнання не дійсними установчих (засновн ицьких) документів суб' єкті в господарювання.

Підпунктом 67.2 статті 67 Подат кового кодексу України перед бачено, що органи податкової служби в установленому зако ном порядку мають право звер татися до суду про винесення судового рішення щодо: припи нення юридичних осіб або під приємницьої діяльності фізи чних осіб-підприємців; відмі ни державної реєстрації юрид ичних осіб або підприємницьо ї діяльності фізичних осіб-п ідприємців; скасуввання держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів.

Частиною 1 статті 38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців" (надалі За кону) встановлено, що суд, який постановив рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язане з банкрутством юр идичної особи, у день набранн я таким рішенням законної си ли направляє його копію держ авному реєстратору за місцез находженням юридичної особи для внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про су дове рішення. Дата надходжен ня відповідного судового ріш ення вноситься державним реє стратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Отже, враховуючи те, що відп овідач не звітує у встановле ному законодавством порядку більше року, суд вважає вимог и позивача обґрунтованими, у зв' язку з чим є всі підстави для припинення юридичної ос оби - Приватного підприємс тва "Газсервіс". Згідно з части ною першої ст. 105 Цивільного ко дексу України (далі - ЦК Україн и) учасники юридичної особи, с уд або орган, що прийняв рішен ня про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно пи сьмово повідомити про це орг ан, що здійснює державну реєс трацію, який вносить до Єдино го державного реєстру відомо сті про те, що юридична особа п еребуває у процесі припиненн я. А абзацом другим частини др угої цієї статті передбачено , що виконання функцій комісі ї з припинення юридичної осо би (ліквідаційну комісію, лік відатора тощо) може бути покл адено на орган управління юр идичної особи.

Відповідно до частини п'ято ї ст. 38 Закону суд призначає в р ішенні щодо припинення юриди чної особи у зв'язку з її лікві дацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та вст ановлює строк її роботи. Держ авний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру з апис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступно го робочого дня з дати надход ження відповідного рішення.

А частиною сьомою цієї стат ті передбачено, що державний реєстратор не пізніше насту пного робочого дня з дати вне сення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керів ник органу управління або за сновник (учасник) юридичної о соби вказаний як голова комі сії з припинення (ліквідацій ної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати тако му керівнику органу управлін ня або засновнику (учаснику) ю ридичної особи, а також суду, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відп овідне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи.

Згідно з частиною першою ст . 36 Закону для проведення держ авної реєстрації припинення юридичної особи в результат і її ліквідації голова лікві даційної комісії або уповнов ажена ним особа після закінч ення процедури ліквідації, я ка передбачена законом, але н е раніше двох місяців з дати п ублікації повідомлення у спе ціалізованому друкованому з асобі масової інформації, по винен подати (надіслати реко мендованим листом з описом в кладення) державному реєстра тору документи, передбачені цією частиною та частиною др угою цієї статті.

Відповідно до частини деся тої ст. 38, частини 8 ст. 36 Закону з а відсутності підстав для за лишення документів, які пода ні для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації, без розгляду держа вний реєстратор повинен внес ти до Єдиного державного реє стру запис про проведення де ржавної реєстрації припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною дев'ятою с т. 36 Закону строк державної ре єстрації припинення юридичн ої особи в результаті її лікв ідації не повинен перевищува ти три робочих дні з дати надх одження документів для прове дення державної реєстрації п рипинення юридичної особи.

Проаналізувавши чинне зак онодавство пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, суд дійшов вис новку, що склад комісії з прип инення та порядок її роботи в даній категорії справ закон одавством прямо не передбаче ні.

В зв'язку з наведеним вище с уд вважає за необхідне створ ити ліквідаційну комісію яка б займалась процедурою лікв ідації Приватного підприємс тва "Газсервіс" та її головою п ризначити керівника Приватн ого підприємства "Газсервіс" ОСОБА_1, а членом комісії - Гайсинську міжрайонну подат кову інспекцію, з ініціативи якої відбувається припиненн я.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з мом енту набрання даним рішенням законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення юридичної особи Приватного підприємства "Газ сервіс" та не пізніше двох міс яців з дати публікації зазна ченого повідомлення подати ( надіслати рекомендованим ли стом з описом вкладення) держ авному реєстратору документ и, передбачені частинами пер шою та другою ст. 36 Закону; вста новити строк роботи ліквідац ійної комісії 70 днів з дня наб рання даним рішенням законно ї сили.

Згідно з частиною сьомою ст . 59 ГК України скасування держ авної реєстрації позбавляє с уб'єкта господарювання стату су юридичної особи і є підста вою для вилучення його з держ авного реєстру. Суб'єкт госпо дарювання вважається ліквід ованим з дня внесення до держ авного реєстру запису про пр ипинення його діяльності.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, то згідно з ч. 2 ст. 94 К АС України судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов Гайсинської міжрайонної п одаткової інспекції до Прива тного підприємства "Газсерві с" про припинення юридичної о соби задовольнити.

Припинити (скасувати) держа вну реєстрацію Приватного пі дприємства "Газсервіс" (код ЄД РПОУ 30851588).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії ОСОБА_1 - керівник Приватн ого підприємства "Газсервіс" (адреса: вул.Набережна, буд. 43, м . Гайсин, Гайсинський район ра йон, Вінницька область, 23700), чле н комісії - Гайсинська міжрай онна податкова інспекця.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що П риватне підприємство «Газсе рвіс»перебуває у процесі при пинення.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою з аконної сили помістити в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення Приватного підпри ємства "Газсервіс", та не пізні ше двох місяців з дати публік ації зазначеного повідомлен ня подати (надіслати рекомен дованим листом з описом вкла дення) державному реєстратор у документи, передбачені ч.ч. 1, 2 ст. 36 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців".

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Копію постанови після набр ання законної сили направити Державному реєстратору Гайс инської районної державної а дміністрації для виконання в имог ст. 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців".

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя/підпис/ Чернюк Алла Юріївна

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

22.12.2011

Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21567949
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/5323/11

Постанова від 22.12.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні