Постанова
від 06.02.2012 по справі 2а/0270/340/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

06 лютого 2012 р.           Справа № 2а/0270/340/12

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Томчука Андрія Валерійовича,

розглянувши у порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом: виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності   

до:   міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №4"  

про: стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ :

Виконавча дирекція Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулась до суду з адміністративним позовом до міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №4" про   стягнення заборгованості у розмірі 1519,51 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно поданого відповідачем звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності  за І півріччя 2008 року, за міським комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна контора №4" рахується прострочена заборгованість в сумі 1519,51 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надав заяву в якій просив розгляд справи провести за його відсутності в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, уповноваженого представника не направив. Як вбачається із матеріалів справи, ухвалу про відкриття провадження надіслано на адресу, яка визначена в єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, яка міським комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна контора №4 не отримана, оскільки на адресу суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення  "за зазначеною адресою не проживає".

Відповідно до положень частини 11 статті 35 КАС України, у разі не вручення повістки адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Отже,  суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про дату, час та місце судового засідання.

Згідно частини 4 статті 128 КАС України у   разі   неприбуття   відповідача,   належним   чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Пунктом 6 статі 128 КАС України  визначено, що якщо немає  перешкод  для  розгляду  справи  у  судовому засіданні,  визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату,  час і місце судового розгляду,  суд  має  право  розглянути справу   у  письмовому  провадженні  у  разі  відсутності  потреби заслухати свідка чи експерта.

У відповідності до ч.1 ст. 41 КАС України суд  під час судового розгляду  адміністративної справи здійснює  повне  фіксування  судового   засідання   за   допомогою звукозаписувального  технічного  засобу.  У  разі  неявки у судове засідання   всіх  осіб,  які  беруть  участь  у  справі,  чи  якщо відповідно  до  положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за  відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді  справи в  порядку  письмового  провадження), фіксування судового  засідання  за  допомогою  звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на вказані вимоги КАС України та враховуючи клопотання позивача суд дійшов до висновку про проведення судового розгляду справи в порядку письмового провадження без фіксування судового  засідання  за  допомогою  звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України,  міське комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора №4" є юридичною особою, організаційно-правова  форма - комунальне підприємство, місце знаходження вул. Чекістів, 14, м. Вінниця, код ЄДРПОУ –13343871 (а.с7-9).

Відповідно до звіту від 02.07.2008р. про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності  за І півріччя 2008 року, за міським комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна контора №4" рахується заборгованість в сумі 1519,51 грн. (а.с. 6). Дана заборгованість в добровільному порядку  не сплачена.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" ( надалі - Закон) загальнообов'язкове  державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї, вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами.

Відповідно до статті 9 Закону, фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Усі застраховані особи є членами цього Фонду. Держава є гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам Фондом, стабільної діяльності Фонду.

Положення частини 5 статті 10 Закону, робочими органами виконавчої дирекції Фонду та його відділень є виконавчі дирекції відділень в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі. Статутом Фонду може бути передбачено створення виконавчих дирекцій або уповноважених представників відділень у районах та містах республіканського (Автономної Республіки Крим) та обласного значення.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 20 Закону, кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, спрямовуються на  виплату застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, на поховання.

Пунктом 2 частини 2 статті 27 Закону, передбачено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески і згідно статті 30 Закону несе відповідальність за ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів.

Відповідно до абзацу 5 пункту 7 розділу VІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування" суми внесків,  нарахованих  на  загальнообов'язкове  державне соціальне страхування на випадок  безробіття,  загальнообов'язкове державне  соціальне  страхування  у  зв'язку  з тимчасовою втратою працездатності та витратами,  зумовленими похованням, загальнообов'язкове  державне  соціальне страхування від нещасного випадку  на  виробництві   та   професійного   захворювання,   які спричинили втрату  працездатності,  строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року,  та  суми  нарахованого  збору  на  обов'язкове державне  пенсійне страхування до 1 січня 2004 року,  строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року,  підлягають  сплаті  в  порядку,  що  діяв  до  1 січня 2011 року.  

Відповідно до п.п.1.2, 1.3 статті 1 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" ( чинного на момент виникнення спірних правовідносин) податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання. А податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

А згідно пункту 5.1 статті 5 цього ж Закону самостійне узгодження податкового зобов'язання: податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач по справі подав звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, в якому самостійно визначив суму заборгованості 1519,51 грн., доказів щодо сплати вищезазначеної заборгованості позивачем не надано .

Згідно зі ст. 8 Закону України №2240-ІІІ, спори, що   виникають   з   правовідносин   за  цим  Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Беручи до уваги вищезазначені факти, позовні вимоги щодо стягнення заборгованості визнаються судом такими, що підлягають задоволенню, оскільки відповідач не спростував жодних фактів з приводу необґрунтованості позовних вимог в та жодних доказів про сплату узгоджених зобов'язань суду не надав.

Відповідно до статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно статті 86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 94 КАС України, відповідно до якої у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються, судові витрати у цій справі стягненню з відповідача не  підлягають.    

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №4" (код ЄДРПОУ 13343871) на користь виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість в сумі 1519 грн. 51 коп. (одна тисяча п'ятсот дев'ятнадцять грн. 51 коп.).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                           Томчук Андрій Валерійович

06.02.2012

Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21568466
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/340/12

Ухвала від 26.01.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Постанова від 06.02.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні