Постанова
від 03.02.2012 по справі 2а/0470/13586/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2012 р. Справа № 2а/0470/13586/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Ільков В.В.

розглянувши у письмовом у провадженні у місті Дніпро петровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податков ої інспекції у Жовтневому ра йоні м. Дніпропетровська до т овариства з обмеженою відпов ідальністю торгово-промисло ва компанія "Архей" про стягне ння коштів у рахунок погашен ня податкового боргу з подат ку на доходи найманих праців ників у сумі 3114,86 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Жовтневому районі м.Дніпропетровська звернула сь до суду з адміністративни м позовом до товариства з обм еженою відповідальністю тор гово-промислова компанія «Ар хей», в якому просить суд (з ур ахуванням уточнень позовних вимог від 19.12.2011р., які прийняті с удом):

- стягнути кошти у раху нок погашення податкового бо ргу з податку на доходи найма них працівників у сумі 3114,86 гри вень;

- зупинити видаткові о перації на рахунках товарист ва з обмеженою відповідальні стю торгово-промислова компа нія «Архей»;

- заборонити відчужен ня майна товариства з обмеже ною відповідальністю торгов о-промислова компанія «Архей »;

- зобов' язати товари ство з обмеженою відповідаль ністю торгово-промислова ком панія «Архей» допустити пода ткового керуючого для опису майна у податкову заставу;

- стягнути кошти у раху нок погашення податкового бо ргу за рахунок готівки, що нал ежить товариству з обмеженою відповідальністю торгово-пр омислова компанія «Архей».

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що товариство з обмеже ною відповідальністю торгов о-промислова компанія «Архей » має податковий борг із пода тку з доходів фізичних осіб 311 4,86 грн., який утворився внаслі док порушення відповідачем в имог Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами» від 21.12.2000р. У добро вільному порядку суму податк ового боргу відповідач не сп лачує, що стало підставою для звернення податкового орган у до суду з цим позовом.

Позивач в судове засідання не з' явився, про день, час та місце розгляду справи був по відомлений належним чином ві дповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС У країни, що підтверджується р озпискою від 20.12.2011 року.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлявся належним чином , що підтверджується повідом ленням про вручення поштовог о відправлення від 14.12.2011 року. К лопотань, заяв, заперечень пр оти позову до суду від відпов ідача не надходило.

За даних обставин суд, керую чись положеннями ч. 6 ст.128 КАС У країни, вважає за можливе роз глянути справу за відсутност і сторін в порядку письмовог о провадження.

Дослідивши матеріали спра ви, дослідивши подані до суду докази, оцінивши їх за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на всебічному, по вному та об' єктивному розгл яді у судовому процесі всіх о бставин справи, суд встанови в наступне.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю торгово-промислова компанія «Архей» (код ЄДРПОУ 30745331) зареєс трований як юридична особа В иконавчим комітетом Дніпроп етровської міської ради від 29.02.2000р., що підтверджується мате ріалами справи. Відповідач п еребуває на обліку в Державн ій податковій інспекції у Жо втневому районі м.Дніпропетр овська, як платник окремих ви дів податків.

У відповідності до ч. 1 ст. 11 За кону України «Про державну п одаткову службу в Україні» о ргани державної податкової с лужби у випадках, в межах комп етенції та у порядку, встанов лених законами України, мают ь право здійснювати документ альні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів пов'язаних з нара хуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових плате жів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та по запланові виїзні перевірки с воєчасності; достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язко вих платежів), додержання вал ютного законодавства юридич ними особами, їх філіями, відд іленнями, іншими відокремлен ими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, а та кож фізичними особами, які ма ють статус суб'єктів підприє мницької діяльності чи не ма ють такого статусу, на яких зг ідно із законами України пок ладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і з бори, крім Національного бан ку України та його установ.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК Укр аїни, крім випадків, передбач ених податковим законодавст вом, платник податків самост ійно обчислює суму податково го та/або грошового зобов' я зання та/або пені, яку зазнача є у податковій (митній) деклар ації або уточнюючому розраху нку, що подається контролююч ому органу у строки, встановл ені цим Кодексом.

Відповідачем було подано д о Державної податкової інспе кції у Жовтневому районі м.Дн іпропетровська декларацію в ід 21.03.2011р. за № 11041352, в якій визначен а до сплати сума заборговано сті з податку на доходи фізич них осіб станом на 01.01.2011р. за дан ими обліку податкового агент а у розмірі 3114,86 гривень (рядок № 15).

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПК Укр аїни платник податків зобов' язаний самостійно сплатити с уму податкового зобов'язання , зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого цим Кодексом для по дання податкової декларації , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У встановлені законодавст вом граничні строки вищезазн ачені податкові зобов' язан ня відповідачем у добровіль ному порядку у повному обсяз і сплачені не були.

Таким чином, відповідач не с платив податкові зобов' яза ння з податку на доходи фізич них осіб у сумі 3114,86 гривень.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків н е сплачує узгодженої суми гр ошового зобов'язання в устан овлені законодавством строк и, орган державної податково ї служби надсилає (вручає) йом у податкову вимогу в порядку , визначеному для надсилання (вручення) податкового повід омлення-рішення.

Позивачем відповідно до п. 5 9.1 ст. 59 ПК України було відправ лено відповідачу поштою пода ткову вимогу № 767 від 01.04.2011 року, я ка відповідно до відмітки вр учена відповідачу 04.04.2011 року.

Проте, податковий борг відп овідачем сплачений не був.

Підпунктом 16.1.4 п.16.1 ст. 16 ПК Укра їни передбачено, що платник п одатків зобов' язаний спла чувати податки та збори в стр оки та у розмірах, встановлен их цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 14.1.175 ст. 14 ПК Ук раїни, податковий борг - це с ума грошового зобов' язання (з урахуванням штрафних санк цій за їх наявності), самостій но узгодженого платником под атків або узгодженого в поря дку оскарження, але не сплаче ного у встановлений цим Коде ксом строк, а також пеня, нарах ована на суму такого грошово го зобов' язання.

Згідно п. 49.16 ст. 49 ПК України, не залежно від наявності відмов и у прийнятті податкової дек ларації платник податків зоб ов'язаний погасити податкове зобов'язання, самостійно виз начене ним у такій податкові й декларації, протягом строк ів, установлених цим Кодексо м.

Згідно статті 95 Податкового кодексу України стягнення к оштів та продаж майна платни ка податків провадяться не р аніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Статтею 59 Податкового кодек су України визначено, що пода ткова вимога надсилається та кож платникам податків, які с амостійно подали податкові д екларації, але не погасили су ми податкових зобов'язань у в становлені цим Кодексом стро ки, без попереднього надсила ння (вручення) податкового по відомлення-рішення.

Отже, право на стягнення кош тів у рахунок погашення пода ткового боргу виникає у конт ролюючого органу на наступни й день після закінчення 60 днів з дня надіслання платникові податків податкової вимоги.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК Укр аїни, орган державної податк ової служби здійснює за плат ника податків і на користь де ржави заходи щодо погашення податкового боргу такого пла тника податків шляхом стягне ння коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх не достатності - шляхом продажу майна такого платника подат ків, яке перебуває у податков ій заставі.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПК Укр аїни, стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника податків, здійснюєтьс я за рішенням суду, яке направ ляється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо надання дозволу на пога шення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платн ика податків, що перебуває у п одатковій заставі.

Рішення суду щодо надання в казаного дозволу є підставою для прийняття органом держа вної податкової служби рішен ня про погашення усієї суми п одаткового боргу. Рішення ор гану державної податкової сл ужби підписується його керів ником та скріплюється гербов ою печаткою органу державної податкової служби. Перелік в ідомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлює ться центральним органом дер жавної податкової служби.

Відповідно до п. 95.4 та 95.5 ПК Укр аїни орган державної податко вої служби на підставі рішен ня суду здійснює стягнення к оштів у рахунок погашення по даткового боргу за рахунок г отівки, що належить такому пл атнику податків. Стягнення г отівкових коштів здійснюєть ся у порядку, визначеному Каб інетом Міністрів України. Ви лучені відповідно до цієї ст атті готівкові кошти вносять ся посадовою особою органу д ержавної податкової служби д о банку в день їх стягнення дл я перерахування до відповідн ого бюджету чи державного ці льового фонду в рахунок пога шення податкового боргу плат ника податків. У разі неможли вості внесення зазначених ко штів протягом того самого дн я їх необхідно внести в банк н аступного робочого дня. Забе зпечення збереження зазначе них коштів до моменту їх внес ення в банк здійснюється від повідним органом державної п одаткової служби.

Таким чином, що орган держав ної податкової служби насамп еред здійснює заходи щодо по гашення податкового боргу пл атника податків шляхом стягн ення коштів, які перебувають у його власності, а потім, лиш е в разі недостатності кошті в - шляхом продажу майна таког о платника податків, яке пере буває у податковій заставі.

Відповідно до п. 89.4 ст. 89 Подат кового кодексу України, у раз і якщо платник податків не до пускає податкового керуючог о для здійснення опису майна такого платника податків у п одаткову заставу та/або не по дає документів, необхідних д ля такого опису, податковий к еруючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо зупинення видаткових о перацій на рахунках платника податків, заборону відчужен ня таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для о пису майна у податкову заста ву.

Зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків та заборона відчуженн я таким платником податків м айна діють до дня складення а кта опису майна платника под атків у податкову заставу по датковим керуючим або акта п ро відсутність майна, що може бути описано у податкову зас таву, або погашення податков ого боргу в повному обсязі. По датковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за дне м складення зазначених у цьо му пункті актів, зобов'язаний надіслати банкам та іншим фі нансовим установам рішення п ро складення таких актів. Так е рішення є підставою для пон овлення видаткових операцій на рахунках платника податк ів.

Згідно пп. 20.1.16 п.20.1 статті 20 Пода ткового кодексу України, орг ани державної податкової слу жби мають право звертатися д о суду, у разі якщо платник под атків перешкоджає виконанню податковим керуючим повнова жень, визначених цим Кодексо м, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платни ка податків шляхом накладенн я арешту на кошти та інші цінн ості такого платника податкі в, що знаходяться в банку, та з обов'язання такого платника податків виконати законні ви моги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

18.04.2011 року відповідач отримав запит заступника начальника Державної податкової інспек ції у Жовтневому районі м. Дні пропетровська Саханова І.В . за № 11780/10/24-022,яким йому було зап ропоновано погасити податко вий борг або надати інформац ію про власне майно та правов становлювальні документи не обхідні для його опису у пода ткову заставу.

15.06.2011 року податковим керуючи м Білою Т.Г. було складено акт відмови платника податк ів від опису майна у податков у заставу за № 385.

Згідно п. 89.4 ст. 89 Податкового кодексу України у разі якщо п латник податків не допускає податкового керуючого для зд ійснення опису майна такого платника податків у податков у заставу та/або не подає доку ментів, необхідних для таког о опису, податковий керуючий складає акт відмови платник а податків від опису майна у п одаткову заставу. Орган держ авної податкової служби звер тається до суду щодо зупинен ня видаткових операцій на ра хунках платника податків, за борону відчуження таким плат ником податків майна та зобо в'язання такого платника под атків допустити податкового керуючого для опису майна у п одаткову заставу.

Відповідно до п. 91.4 ст. 91 Подат кового кодексу України строк , на який можуть бути зупинені видаткові операції, визнача ється судом, але не більше дво х місяців.

Відповідно до п. 20.1.18 ст. 20 Подат кового Кодексу України від 02.1 2.2010 року № 2755-VІ, органи державної податкової служби мають пра во звертатися до суду щодо ст ягнення коштів платника пода тків, який має податковий бор г, з рахунків у банках, обслуго вуючих такого платника, на су му податкового боргу або йог о частини.

На підставі п. 4 ч.2 ст.162 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд в порядку ад міністративного судочинств а може прийняти постанову пр о стягнення з відповідача ко штів.

Згідно пункту 11 ст. 10 Закону № 509-XII державні податкові інспек ції в районах, містах без райо нного поділу, районах у міста х, міжрайонні та об' єднанні державні податкові інспекці ї подають до судів позови до п ідприємств, установ, організ ацій та громадян про стягнен ня заборгованості перед бюдж етом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 КАС У країни до юрисдикції адмініс тративного суду віднесено ро згляд справ за зверненням су б'єкта владних повноважень у випадках, встановлених зако ном.

З огляду на викладене, врахо вуючи, що на час розгляду спра ви податковий борг не сплаче ний - відповідних відомосте й до суду сторонами надано не було, суд приходить до виснов ку про обґрунтованість позов них вимог, та необхідність їх задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Жовтневому районі м.Д ніпропетровська до товарист ва з обмеженою відповідальні стю торгово-промислова компа нія «Архей» про стягнення ко штів у рахунок погашення под аткового боргу з податку на д оходи найманих працівників у сумі 3114,86 грн. - задовольнити ч астково.

Стягнути кошти у рахунок по гашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить товариству з обмеженою відп овідальністю торгово-промис лова компанія «Архей» (код ЄД РПОУ 30745331), на користь держави (р /р 33215800700005, одержувач: ГУДКУ у Дніп ропетровській області, в уст анові банку ГУДКУ у Дніпропе тровській області, МФО 805012, код ЄДРПОУ, код платежу 11010100) у раху нок погашення боргу по подат ку на доходи найманих праців ників у сумі 3114 (три тисячі сто чотирнадцять) грн. 86 копійок.

Зупинити видаткові операц ії на рахунках товариства з о бмеженою відповідальністю т оргово-промислова компанія « Архей» на строк не більше одн ого місяця з дня набрання ріш енням законної сили.

Заборонити відчуження май на товариства з обмеженою ві дповідальністю торгово-пром ислова компанія «Архей».

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю торгово-промислова компанія «Архей» допустити податково го керуючого для опису майна у податкову заставу.

У задоволенні інших позовн их вимог - відмовити.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 254 КАС України.

Суддя

В.В Ільков

Дата ухвалення рішення03.02.2012
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21572232
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/13586/11

Ухвала від 27.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні