Постанова
від 31.10.2011 по справі 2а-0870/8445/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 31 жовтня 2011 року   10 год.15 хв.                                    Справа №  2а-0870/8445/11

 Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Шари І.В.

при секретарі судового засідання Пекній Т.В.

за участю представників:

позивача  – не з'явився  

відповідача – не з'явився

третьої особи – не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Комунарському районі  м. Запоріжжя  до Товариства з обмеженою відповідальністю «Топливний комплекс «Уктус», м. Запоріжжя, третя особа – Відкрите акціонерне товариство «Автотранспортне підприємство»,                          м. Запоріжжя про припинення юридичної особи

                                                    ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2011 року Державна податкова інспекція у Комунарському районі                       м. Запоріжжя (далі - позивач) звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду (далі-суд)  із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Топливний комплекс «Уктус» (далі –  ТОВ «Топливний комплекс «Уктус», відповідач),  третя особа - Відкрите акціонерне товариство «Автотранспортне підприємство», у якому позивач просить припинити державну реєстрацію юридичної особи - відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовує ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 №755-ІV (далі – Закон №755-ІV) та Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі – ПК України). Зазначає, що відповідач не надає органам державної податкової служби податкові декларації та документи фінансової звітності  з  грудня 2008 року.

Крім того, в Єдиному державному реєстрі міститься запис про відсутність юридичної особи – відповідача за вказаним її місцезнаходженням.

В судове засідання представник позивача не з'явився, 31.10.2011 подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності та просив позов задовольнити.     

Представник відповідача та третьої особи в судове засідання не з'явились, письмові заперечення на позов не направили, про причини неявки суду не повідомили, про дату та час судового розгляду були повідомлені належним чином.

За таких обставин та керуючись приписами  ч.4 ст.122, ч.4 ст.128 КАС України суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представників  позивача та відповідача.

У зв'язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали судом встановлені наступні обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Топливний комплекс «Уктус» є юридичною особою, державна реєстрація якої проведена 13.06.2006 виконавчим комітетом Запорізької міської ради, що підтверджується Довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі – Єдиний державний реєстр) станом на  26.07.2011.

Згідно з вказаною Довідкою з Єдиного державного реєстру, а саме запису №2 місцезнаходження юридичної особи відповідача є: вул. Жасминна, буд.5, м. Запоріжжя, 69083. Згідно запису №3, а саме №1 103 143 0003 013818  від 15.05.2009  внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

Згідно довідки ДПІ у Комунарському районі від 13.05.2011 №63-11 відповідач не надає у встановленому законом порядку до органів державної податкової служби податкову звітність з  грудня 2008 року.

Згідно з довідкою позивача  станом на 07.10.2011 заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня.

Враховуючи викладене, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Згідно з п.15.1 ст.15 ПК України платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 16.1.10., 16.1.11 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний: повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов'язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації); повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи  підприємця.

Згідно з п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб – підприємців регулює Закон 755-ІV.

Так, ч.1. ст.33 Закону 755-ІV встановлено, що юридична особа припиняється, зокрема, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

За правилами ч.2 ст.38 Закону №755-ІV підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, а також наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Судом встановлено, що згідно довідки з Єдиного державного реєстру станом на 26.07.2011 запису №7, запису №3, а саме №1 103 143 0003 013818  від 15.05.2009  внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи відповідача за її місцезнаходженням.

Згідно ст. 11 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

На підставі  ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 №755-IV, п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України та керуючись  ст. ст. 158-163, 167 КАС України, суд,

                                                                   ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Комунарському районі              м. Запоріжжя  до Товариства з обмеженою відповідальністю «Топливний комплекс «Уктус», третя особа – Відкрите акціонерне товариство «Автотранспортне підприємство»,                          про припинення юридичної особи -  задовольнити.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «Топливний комплекс «Уктус» (вул. Жасминна, буд.5, м. Запоріжжя, 69083, код ЄДРПОУ 34441314).

Після набрання судовим рішенням законної сили, його копію надіслати державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради Запорізької області

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку,  передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після  закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                    (підпис)              І.В. Шара

Дата ухвалення рішення31.10.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21574017
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/8445/11

Постанова від 31.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 13.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні