Постанова
від 16.11.2011 по справі 2а-0870/10607/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 16 листопада 2011 року   17:00                                    Справа №  2а-0870/10607/11

 Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Недашківської К.М., при секретарі судового засідання Луговському І.О., за участю представника заявника – не з'явився, представника відповідача – не з'явився, розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за поданням Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя до Приватного малого підприємства – фірми «Резон» про стягнення коштів за податковим боргом.

14 листопада 2011 року о 09:55 Державна податкова інспекція у Жовтневому районі              м. Запоріжжя звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду з поданням до Приватного малого підприємства – фірми «Резон» про стягнення суми коштів за податковим боргом по орендній платі за землю  в розмірі 2153 грн. 40 коп.

За приписами ст. 183-3 КАС України провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо: стягнення коштів за податковим боргом.

Згідно ч. 7 ст. 183-3 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню. Розгляд подання відбувається за участю органу державної податкової служби, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 14.11.2011 відкрито провадження в адміністративній справі та призначено судове засідання на 16.11.2011 о 16 год. 35 хв.

16.11.2011 представник заявника в судове засідання не прибув, проте подав до канцелярії суду клопотання про розгляд справи без його участі, в якому наполіг на заявлених згідно подання вимогах.

Заявник обґрунтовує подання тим, що у відповідача наявний борг перед бюджетом на суму в розмірі 2153 грн. 40 коп., який виник на підставі поданої декларації з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності за 2011 рік. Дана декларація зареєстрована в податковому органі 26.01.2011 за №433.

Відповідачем самостійно задекларовано суму податку до сплати в розмірі 20283 грн. 86 коп., з щомісячною сплатою у розмірі 1690 грн. 34 коп.

Заявник зазначає, що станом на 14.11.2011 сума заборгованості відповідача з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності становить: 1690 грн. 34 коп. (щомісячне зобов'язання по декларації) + 451 грн. 69 коп. (частково непогашене зобов'язання по декларації за попередні періоди) + 11 грн. 39 коп. (нарахована пеня) = 2153 грн. 40 коп.

Також заявник вказує, що ним надіслана на адресу відповідача податкова вимога від 22.08.2011 №8122/10/24, яка тримана останнім 14.09.2011.

Проте, у встановлені чинним законодавством строки, сума заборгованості відповідачем не погашена.

16.11.2011 до канцелярії суду надійшла заява від Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя про уточнення позовних вимог, згідно якої останній просить суд стягнути на його користь суму заборгованості зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності в розмірі 1856 грн. 15 коп. у зв'язку з частковим погашенням відповідачем суми боргу.

В судове засідання представник відповідача не прибув, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, не надав письмових заперечень на подання, проте заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності.

За приписами ч. 1 ст. 41 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових та речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з'ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

Розглянувши матеріали та з'ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 Податкового кодексу України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом.

За приписами пп. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація, розрахунок – документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленими підрозділами у випадках, визначеними цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітній період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг – це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як вбачається з облікової картки станом на 16.11.2011 в Приватного малого підприємства – фірми «Резон»  наявний борг у розмірі 1842 грн. 01 коп. (недоїмка) та 14 грн. 14 коп. (залишок), який виник внаслідок самостійно узгодженого податкового зобов'язання згідно податкової декларації.

Таким чином, сума боргу в розмірі 1856 грн. 15 коп. була підставою для направлення податкової вимоги. Дана вимога отримана відповідачем 14.09.2011, про що свідчить особистий підпис директора підприємства на копії податкової вимоги.

Відповідно до п. 59.3. ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Згідно п. 59.4. ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Станом на 16.11.2011 відповідач зазначену суму до Державного бюджету не сплатив, відповідно є підстави стверджувати про триваючий борг.

Згідно із п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Пунктом 60.1 ст. 60 Податкового кодексу України визначені обставини за наявності яких податкова вимога вважається відкликаною.

За вимогами ч. 2 ст. 183-3 КАС України подання подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

За приписами ст. 1 Закону України «Про оренду землі»  від 06.10.1998 №161-XIV (далі іменується – Закон України №161-XIV) оренда землі – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 2 Закону України №161-XIV відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно ст. 93 Земельного Кодексу України від 25.10.2001 №2768-III (далі іменується – ЗК України) право оренди земельної ділянки – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Статтею 96 ЗК України передбачено, що землекористувачі зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Відповідно до ст. 269  ПК України платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі.

Згідно ст. 285 ПК України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Пунктом 286.2 ст. 286 ПК України передбачено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно п. 287.3 ст. 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог та визнав подання таким, що підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 86, 160, 163, 183-3 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

          Подання Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя до Приватного малого підприємства – фірми «Резон» про стягнення коштів за податковим боргом – задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з рахунків платника податків – Приватного малого підприємства – фірми «Резон» (69002, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Грязнова, будинок №46; ідентифікаційний код 19269727) на користь Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя суму податкового боргу зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності в розмірі 1856 (одна тисяча вісімсот п'ятдесят шість) грн. 15 (п'ятнадцять) коп., яку зарахувати на р/р 33219812700003, код платежу 13050200, банк ГУДКУ в Запорізькій області, МФО 813015, отримувач платежу: Місцевий бюджет Жовтневого району, код ЄДРПОУ 34677145.

          Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                                                 К.М.Недашківська

16.11.2011 постанова виготовлена в повному обсязі та підписана.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21577931
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/10607/11

Постанова від 16.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 14.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні