Ухвала
від 31.01.2012 по справі 2а/2370/5426/11
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а/2370/5426/11 Голо вуючий у 1-й інстанції: Ковале нко В.І.

Суддя-доповідач: Василе нко Я.М

У Х В А Л А

Іменем України

"31" січня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії суддів:

головуючого Василенка Я.М.,

суддів Кузьменка В.В., Шурка О.І .,

при секретарі Наталюк Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а апеляційною скаргою Держав ного підприємства «Черкаськ ий державний науково-дослідн ий інститут техніко-економіч ної інформації в хімічній пр омисловості»на постанову Че ркаського окружного адмініс тративного суду від 29.07.2011 у спра ві за адміністративним позов ом Управління Пенсійного фон ду України в Соснівському ра йоні м. Черкаси до Державного підприємства «Черкаський де ржавний науково-дослідний ін ститут техніко-економічної і нформації в хімічній промисл овості»про стягнення коштів , -

В С Т А Н О В И В :

24.06.2011 УПФ України в Соснів ському районі м. Черкаси звер нулось з позовом до Черкаськ ого окружного адміністратив ного суду з позовом про стягн ення з державного підприємст ва «Черкаський державний нау ково-дослідний інститут техн іко-економічної інформації в хімічній промисловості»на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Соснівсько му районі міста Черкаси забо ргованість в сумі 2 697 (дві тисяч і шістсот дев' яносто сім) гр н. 06 коп.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 29.07.2011 позов задоволено.

Не погоджуючись із зазначе ним судовим рішенням, відпов ідачем подана апеляційна ска рга, в якій він просить скасув ати постанову суду першої ін станції, як таку, що постановл ена з порушенням норм процес уального права та ухвалити н ову постанову, якою у задовол енні позовних вимог відмовит и повністю.

В судове засідання сторони не з' явились, про день, час т а місце розгляду справи пові домлені належним чином, у зв' язку із чим, колегія суддів, на підставі ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 41, ч. 4 ст. 196 КАС України розглядає справу за їх відсутності без фіксув ання судового засідання за д опомогою звукозаписувально го технічного засобу.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга не підл ягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції вих одив із того, що посилання від повідача щодо неправильност і визначення стажу наукової роботи ОСОБА_2 не підтверд жуються матеріалами справи, а оскільки відповідач є держ авним небюджетним підприємс твом, то за рахунок його кошті в повинно фінансуватись 50 від сотків різниці у розмірі пен сії наукових працівників.

Доводи апелянта полягають у тому, що відповідач не був п равонаступником Московсько го науково-дослідного інстит уту техніко-економічної інфо рмації в хімічній промислово сті Міністерства хімічної пр омисловості СРСР, а надана оф іційна статистична звітніст ь може слугувати підтверджен ням наукової та науково-техн ічної діяльності ДП «Черкась кий НДІТЕХІМ»в якості основн ої (більше 70%) лише з 1995 року.

Колегія суддів погоджуєть ся з мотивами та доводами суд у першої інстанції з огляду н а таке.

Як вбачається з матеріалів справи, Державне підприємст во «Черкаський державний нау ково-дослідний інститут техн іко-економічної інформації в хімічній промисловості», ід ентифікаційний код 00209160, згідн о витягу з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців, за реєстроване 31.12.1992р. як суб' єкт господарювання виконавчим к омітетом Черкаської міської ради в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців.

У судовому засіданні судом першої інстанції встановлен о та підтверджується матеріа лами справи, що державне підп риємство «Черкаський держав ний науково-дослідний інстит ут техніко-економічної інфор мації в хімічній промисловос ті»є правонаступником Черка ського відділення науково-до слідного інституту техніко-е кономічної інформації в хімі чній промисловості Міністер ства хімічної промисловості СРСР. При цьому, останнє було структурним підрозділом нау ково-дослідного інституту те хніко-економічної інформаці ї в хімічній промисловості М іністерства хімічної промис ловості СРСР. На час розгляду справи в суді відповідач є де ржавним небюджетним підприє мством, що займається науков ою та науково-технічною діял ьністю. Дані факти визнаютьс я сторонами.

Відповідно до ч. 3 ст. 72 КАС Укр аїни, обставини, які визнають ся сторонами, можуть не доказ уватися перед судом, якщо про ти цього не заперечують стор они і в суду не виникає сумнів у щодо достовірності цих обс тавин та добровільності їх в изнання. Колегія суддів звер тає увагу, що факт правонасту пництва досліджувався судом першої інстанції, визнававс я сторонами, а тому повторном у доведенню колегією суддів не підлягає.

Як встановлено судом першо ї інстанції, ОСОБА_2 працю вала в Черкаському відділенн і науково-дослідного інститу ту техніко-економічної інфор мації в хімічній промисловос ті Міністерства хімічної про мисловості СРСР з 30.10.1972 по 31.07.1984 на посадах: наукового працівни ка, завідувача сектором техн іко-економічних досліджень т а завідувача відділом технік о-економічних та соціологічн их досліджень, перебування н а яких, дає право на призначен ня пенсії як науковому праці внику відповідно до Постанов и Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад наукових (науково-педа гогічних) працівників підпри ємств, установ, організацій, в ищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебува ння на яких дає право на призн ачення пенсії та виплату гро шової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до стат ті 24 Закону України «Про науко ву і науково-технічну діяльн ість».

Згідно з частиною 1 статті 72 К одексу адміністративного су дочинства України обставини , встановлені судовим рішенн ям в адміністративній, цивіл ьній або господарській справ і, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді ін ших справ, у яких беруть участ ь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обстави ни.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, рішенням С оснівського районного суду м іста Черкаси від 03.11.2004 у цивільн ій справі № 2-1132/2004 за позовом О СОБА_2 до Черкаського держа вного науково-дослідного інс титуту техніко-економічної і нформації в хімічній промисл овості позовні вимоги задово лено частково та встановлено факт, що ОСОБА_2 займалася науковою діяльністю у періо д роботи в Черкаському відді ленні науково-дослідного інс титуту техніко-економічної і нформації в хімічній промисл овості з 30.10.1972 по 31.07.1984.

Оскільки вказане судове рі шення набрало законної сили, факт здійснення ОСОБА_2 н аукової діяльності в Черкась кому відділенні науково-досл ідного інституту техніко-еко номічної інформації в хімічн ій промисловості у період ро боти з 30.10.1972 по 31.07.1984 колегія судді в вважає вже доведеним, і таки м, що встановленню не підляга є.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 з 2007 року упр авлінням Пенсійного фонду Ук раїни в Соснівському районі міста Черкаси призначено та розпочато виплату пенсії як науковому працівнику.

Згідно статті 24 Закону Укра їни «Про наукову і науково-те хнічну діяльність»від 13 груд ня 1991 року № 1977-XII (далі - Закон № 197 7) держава встановлює для наук ових (науково-педагогічних) п рацівників, які мають необхі дний стаж наукової роботи, пе нсії на рівні, що забезпечує п рестижність наукової праці т а стимулює систематичне онов лення наукових кадрів. Пенсі я науковому (науково-педагог ічному) працівнику призначає ться при досягненні пенсійно го віку: чоловікам - за наявнос ті стажу роботи не менше 25 рок ів, у тому числі стажу науково ї роботи не менше 20 років; жінк ам - за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі с тажу наукової роботи не менш е 15 років.

Різниця між сумою пенсії, пр изначеної за цим Законом, та с умою пенсії, обчисленої відп овідно до інших законодавчих актів, на яку має право науков ий працівник, фінансується: д ля наукових (науково-педагог ічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчал ьних закладів III - IV рівнів акре дитації - за рахунок коштів де ржавного бюджету; для науков их (науково-педагогічних) пра цівників інших державних під приємств, установ, організац ій та вищих навчальних закла дів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприєм ств, установ, організацій та з акладів, а також коштів держа вного бюджету в порядку, визн аченому Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету н ауковим (науково-педагогічни м) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 ві дсотків різниці пенсії, приз наченої за цим Законом; для на укових (науково-педагогічних ) працівників недержавних на укових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рах унок коштів цих установ, орга нізацій та закладів.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, відповідн о до статті 1 Закону № 1977 науков о-дослідна (науково-технічна ) установа - юридична особа н езалежно від форми власності , що створена в установленому законодавством порядку, для якої наукова або науково-тех нічна діяльність є основною і становить понад 70 відсотків загального річного обсягу в иконаних робіт.

При дослідженні письмових доказів, які містяться в мате ріалах справи, судом встанов лено, що юридична особа - нау ково-дослідний інститут техн іко-економічної інформації в хімічній промисловості Міні стерства хімічної промислов ості СРСР був науковою устан овою і в період роботи з 30.10.1972 по 31.07.1984 наукова або науково-техні чна діяльність останнього, р азом зі структурними підрозд ілами, була основною і станов ила понад 70 відсотків загальн ого річного обсягу виконаних робіт.

Оскільки відповідач є прав онаступником науково-дослід ного інституту техніко-еконо мічної інформації в хімічній промисловості Міністерства хімічної промисловості СРСР (м. Москва), то до нього перейшл и обов' язки останнього щодо виплати різниці між сумою пе нсії, призначеної ОСОБА_2 згідно Закону № 1977, та сумою пен сії, обчисленої відповідно д о інших законодавчих актів, н а яку має право науковий прац івник. Факт правонаступництв а також було визнано сторона ми в судовому засіданні.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 24.03.2004 № 372 затвер джено Порядок фінансування р ізниці між сумою пенсії, приз наченої науковим (науково-пе дагогічним) працівникам держ авних небюджетних підприємс тв, установ, організацій та ви щих навчальних закладів III-IV рі внів акредитації згідно із З аконом України «Про наукову і науково-технічну діяльніст ь»(далі - Порядок), та сумою пе нсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи.

Відповідно до пункту 2 цього Порядку за рахунок коштів де ржавного бюджету фінансуєть ся 50 відсотків різниці у розмі рі пенсії наукових (науково-п едагогічних) працівників дер жавних небюджетних підприєм ств, установ, організацій та в ищих навчальних закладів III-IV р івнів акредитації у розрахун ку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок кош тів цих підприємств, установ , організацій та закладів.

Пунктом 5 Порядку передбаче но, що розмір витрат на фінанс ування різниці у розмірі пен сії за рахунок коштів держав них небюджетних підприємств , установ, організацій та вищи х навчальних закладів III-IV рівн ів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня п оточного року та протягом 10 дн ів з дня призначення пенсії в ідповідно до Закону України «Про наукову і науково-техні чну діяльність», про що відпо відному підприємству, устано ві, організації або закладу в ідразу надсилається повідом лення.

Зазначені підприємства, ус танови, організації та закла ди самостійно визначають сум у, що підлягає до сплати у розр ахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують орга ну Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповід ні кошти для фінансування рі зниці у розмірі пенсії, призн аченої у минулому та поточно му роках.

Згідно пункту 8 Порядку у ра зі порушення строку сплати к оштів, які спрямовуються на ф інансування різниці у розмір і пенсії, органи Пенсійного ф онду стягують відповідні сум и у порядку, визначеному зако нодавством.

Крім того, відповідно до пун кту 13 розділу XV «Прикінцеві по ложення»Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування»від 0 9.07.2003 року № 1058-IV у разі якщо особа має право на отримання пенсі ї відповідно до Закону Украї ни «Про наукову та науково-те хнічну діяльність»та цього З акону, призначається одна пе нсія за її вибором. При цьому р ізниця між розміром пенсії, н а який має право особа відпов ідно до зазначеного Закону, т а розміром пенсії із солідар ної системи відповідно до ць ого Закону фінансується за р ахунок коштів, спрямованих і з джерел, визначених Законом України «Про наукову та наук ово-технічну діяльність».

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом , відповідач є державним небю джетним підприємством, за ра хунок коштів якого повинно ф інансуватись 50 відсотків різ ниці у розмірі пенсії науков их працівників.

Управління Пенсійного фон ду України в Соснівському ра йоні міста Черкаси надіслало відповідачу повідомлення пр о суму витрат на фінансуванн я різниці між сумою пенсії, пр изначеної відповідно до Зако ну № 1977, і сумою пенсій, обчисле ною відповідно до інших зако нодавчих актів, за період з 01.08. 2010 по 30.04.2011, які відповідач повин ен був сплачувати щомісячно до 25 числа кожного місяця, тоб то за серпень 2010 року до 25.08.2010р. та , відповідно, щомісячно до 25.04.2011 р.

Зазначені повідомлення од ержані представниками відпо відача, що підтверджується п оштовим повідомленням про вр учення та підписом посадової особи відповідача на копії в казаного повідомлення про су му витрат на фінансування рі зниці між сумою пенсії.

З огляду на встановлені суд ом першої інстанції факти, ко легія суддів доходить виснов ку, що державне підприємство «Черкаський державний науко во-дослідний інститут технік о-економічної інформації в х імічній промисловості»не ві дшкодувало управлінню Пенсі йного фонду України в Соснів ському районі міста Черкаси відповідні кошти для фінансу вання різниці у розмірі пенс ії, призначеної науковому пр ацівнику ОСОБА_2 за вказан ий вище період, а тому дана сум а підлягає стягненню в судов ому порядку.

Отже, апелянт в порушення ви мог ч. 1 ст. 71 КАС України не дові в ті обставини, на яких ґрунту ються його вимоги та запереч ення.

Таким чином, колегія суддів вирішила згідно ст. 200 КАС Укра їни залишити апеляційну скар гу без задоволення, а постано ву суду - без змін, з урахуван ням того, що суд першої інстан ції правильно встановив обст авини справи та ухвалив судо ве рішення з додержанням нор м матеріального та процесуал ьного права.

Керуючись ст. ст. 41, 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Держав ного підприємства «Черкаськ ий державний науково-дослідн ий інститут техніко-економіч ної інформації в хімічній пр омисловості» - залишити бе з задоволення, а постанову Че ркаського окружного адмініс тративного суду від 29.07.2011 - без змін.

Ухвала набирає законн ої сили з моменту проголошен ня, проте може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку та стр оки, встановлені статтею 212 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Головуючий судд я Василенко Я.М

Судді: Кузьменко В. В.

Шурко О.І.

Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21595186
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —2а/2370/5426/11

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні