Ухвала
від 21.02.2012 по справі 5026/147/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

 21 лютого 2012 року                                                  Справа № 11/5026/147/2012

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого –судді Довганя К.І., при секретарі Сахно І.В. за участю представників сторін: позивача –ОСОБА_1 за довіреністю,  відповідача –ОСОБА_2 за довіреністю, третьої особи –не з‘явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом   товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ВАМП" до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Черкаський завод автохімії", третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - приватний нотаріус Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним, -

                                           ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання недійсним виконавчого напису від 16.11.2010р., який вчинений приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_3.

Позовні вимоги вмотивовано тим, що спірний виконавчий напис вчинено нотаріусом в порушення вимог ст. 88 Закону України  «Про нотаріат»та п. 284 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, а від так, за твердженням позивача, він є недійсним відповідно до ст.. 215 ЦК України.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

Відповідач направив до суду письмовий відзив на позов, у якому проти його задоволення заперечував. Заперечення вмотивовано тим, що  виконавчий напис нотаріуса не є правочином в розумінні ст.. 202 ЦК України, а  тому не може визнаватись недійсним в порядку ст. 215 ЦК України.

Крім того, представник відповідача подала суду письмове клопотання про припинення провадження у справі. Клопотання вмотивовано тим, що вимога про визнання недійсним виконавчого напису нотаріуса відповідно до ст.. 12 ГПК України не підвідомча господарському суду.

Суд, оцінивши доводи сторін та дослідивши матеріали справи встановив наступне.

У позовній заяві позивач просить визнати недійсним виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом ОСОБА_3. 16.11.2010 р. про стягнення  з ПП. «Люмо»на користь ТОВ «Науково-виролбниче підприємство «Черкаський завод автохімії» (відповідач у справі) 320 571 грн. 44 коп.

Відповідно до ст. ст..12, 15 ГПК України Господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім: спорів про приватизацію державного житлового фонду; спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції;

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів;

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Справи у спорах за участю кількох відповідачів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача. Справи у спорах за участю боржника і стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача або за місцем виконання виконавчого напису нотаріуса за вибором позивача.  

Відповідно до ст.ст. 202, 215 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути  визнаний судом дійсним. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Виходячи із приписів наведеного вище законодавства, суд приходить до наступних висновків.

Виконавчий напис нотаріуса не є правочином у розумінні ст. 202 ЦК України, а є виконавчим документом. За таких обставин спір про визнання недійсним виконавчого напису нотаріуса не підвідомчий господарському суду.

Відповідно до ст.. 80 ГПК України Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" та п. 4.12. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” припинення провадження у справі тягне за собою повернення сплачених сум судового збору.

Керуючись ст.80 п.1 ГПК України, суд –

           УХВАЛИВ:

Провадження у справі припинити.

Повернути товариству з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ВАМП" (вул. Верховниця, 12, м. Київ, 03148, ідентифікаційний код 36621073) сплачений ним за платіжним дорученням від 08.12.2011р. №9 в сумі 985,00 грн.  та за квитанцією від 06.01.2012 р. №120 в сумі 88,00 грн. судовий збір.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду.

СУДДЯ                                                                                     К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21643747
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса недійсним

Судовий реєстр по справі —5026/147/2012

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні