Рішення
від 14.02.2012 по справі 5011-10/179-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-10/179-2012 14.02.12

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТ ШАТТЕРС»

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Практі кер Україна»

про стягнення коштів

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

У засіданні брали участь:

від позивача: ОСОБА_1 . (представник за довіреністю );

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засіданн і 14 лютого 2012 року, відповідно д о положень с т. 85 Господарського процесуал ьного кодексу України, було о голошено вступну та резолюти вну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТ ШАТТЕ РС»(позивач) звернулося до Го сподарського суду міста Києв а з позовом до Товариства з об меженою відповідальністю «П рактікер Україна»(відповіда ч) про стягнення заборговано сті в сумі 362 013,33 грн. з них основн ого боргу - 359 209,66 грн., 3% річних - 2 443,80 грн. та втрат від інфляції - 359,87 грн.

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідач не вико нав належним чином взяті на с ебе зобов' язання за договор ом про умови № 078421 від 14 квітня 2011 року, договором про загальні умови поставки та надання по слуг № 078431 та договором купівлі -продажу (національний) № 078411, зо крема, не здійснив оплати вар тості поставленого йому пози вачем товару, внаслідок чого у відповідача утворилась за боргованість перед позиваче м.

Відповідач відзиву на поз овну заяву не надав, участь св ого представника в судові за сідання не забезпечував. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним ч ином, докази чого містяться в матеріалах справи.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. особи, які бе руть участь у справі, вважают ься повідомленими про час і м ісце її розгляду судом, якщо у хвалу про порушення провадже ння у справі надіслано за пош товою адресою, зазначеною у п озовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)»пер едбачено, що до повноважень г осподарських судів не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних д ій. Тому відповідні процесуа льні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учас ників судового процесу, наяв ними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.01.2012 року по рушено провадження у справі, розгляд справи призначено н а 02.02.2012 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.02.2012 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників відповід ача було відкладено до 14.02.2012 рок у.

У відповідності до підпун кту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищо го арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, н еобхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

14 квітня 2011 року між позива чем (надалі - Постачальник а бо Продавець) та відповідаче м (далі по тексту - Практікер або Покупець) (разом - сторони ), було укладено договір про ум ови № 078421 (належним чином засві дчена копія договору містить ся в матеріалах справи, надал і - Договір-1).

Згідно умов п. 1.1. укладеного між сторонами договору про з агальні умови поставки та на дання послуг № 078431 (належним чи ном засвідчена копія договор у міститься в матеріалах спр ави, надалі - Договір-2), загал ьні умови поставки та наданн я послуг регулюють спеціальн і умови поставок товарів Пра ктікер Постачальником на над ання послуг Постачальнику з боку Практікер на основі Дог овору купівлі-продажу та Дог овору про умови, укладеного м іж сторонами, і є невід' ємно ю частиною Договору купівлі- продажу.

Пунктом 1.1. укладеного між ст оронами Договору купівлі-про дажу (національний) № 078411 (належ ним чином засвідчена копія д оговору міститься в матеріал ах справи, надалі - Договір-3) передбачено, що умови відпов ідного договору регулюють ді лові відносини між Практікер та/або підприємствами для як их компанія Практікер викону є закупівельні обов'язки, з од ного боку, та Постачальником , з іншого боку (разом по текст у Договір-1, Договір-2 та Догові р-3 - Договори).

Позивач зазначає, що на вико нання умов Договорів Продаве ць передав, а Покупець прийня в товар на загальну суму - 359 20 9,66 грн., при цьому, позивач вказ ує, що Покупець за товар не роз рахувався, а відтак, за твердж еннями позивача, відповідач має заборгованість за Догово рами в розмірі - 359 209,66 грн.

Оцінивши наявні в матеріал ах справи документи та дослі дивши в судовому засіданні д окази, господарський суд вва жає, що позовні вимоги підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 Цивільного кодексу Укр аїни зобов'язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторони (к редитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надат и послугу, сплатити гроші тощ о) або утриматися від певної д ії, а кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 Цивільного кодексу України ).

Частиною 1 статті 665 Цивільно го кодексу України встановле но, що за договором купівлі-п родажу одна сторона (продав ець) передає або зобов'язуєть ся передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) сплатити за ньог о певну грошову суму.

Статтею 691 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатит и товар за ціною, встановле ною у договорі купівлі-прод ажу, а також вчинити за свій р ахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного з аконодавства або вимог, що з вичайно ставляться, необхідн і для здійснення платежу.

Як вже було встановлено с удом, 14 квітня 2011 року між сторо нами укладено договір про ум ови № 078421 відповідно до п. 1.1. яког о Постачальник зобов'язуєтьс я поставити і передати на умо вах Договору товар у власніс ть Покупця, а Покупець прийма є та оплачує на умовах і у поря дку, визначених Договором, то вар в асортименті, кількості та за цінами, вказаними в накл адних, що засвідчують переда чу-приймання товару від Пост ачальника до Покупця та є нев ід'ємними частинами Договору .

З матеріалів справи вбачає ться, що між сторонами укладе но договір про загальні умов и поставки та надання послуг № 078431, який визначає загальні у мови поставки та надання пос луг, які регулюють спеціальн і умови поставок товарів Пра ктікер Постачальником на над ання послуг Постачальнику з боку Практікер на основі Дог овору купівлі-продажу та Дог овору про умови, укладеного м іж сторонами, і є невід' ємно ю частиною Договору купівлі- продажу.

Між сторонами також укладе но договір купівлі-продажу (н аціональний) № 078411 згідно п. 1.1. якого передбач ено, що умови відповідного до говору регулюють ділові відн осини між Практікер та/або пі дприємствами для яких компан ія Практікер виконує закупів ельні обов'язки, з одного боку , та Постачальником, з іншого б оку.

У відповідності до п. 3.7. Дого вору-2 замовлення вважається виконаним, коли Постачальни к поставив у визначений мага зин замовлені Практікер това ри, а також було встановлено, щ о поставка відповідає усім д осягнутим домовленостям, Уго ді та логістичній системі Пр актікер. Постачальник повине н поставити замовлені товари у вказаний у замовленні мага зин. Поставка товарів здійсн юється до пункту прийняття у магазином.

З матеріалів справи вбачає ться, що в червні 2011 року позива ч передав товар на загальну с уму - 359 209,66 грн., що підтверджуєть ся видатковими накладними: № РН-0000019, № РН-0000016 , № РН-0000018, № РН-0000011 та № РН-0000010 та замо вленнями на товари (належним чином засвідчені копії міст яться в матеріалах справи), а в ідповідач отримав товар, що п ідтверджується підписом та в ідбитком штампу Практікер на відповідних накладних.

З огляду на викладене, підтв ердженим з боку позивача є фа кт поставки відповідачу това ру та отримання вказаного в н акладних товару з боку остан нього на суму 359 209,66грн.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного к одексу України, якщо у зобов'я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін).

За ч. 2 ст. 692 Цивільного коде ксу України Покупець зобов'я заний сплатити продавцеві по вну ціну переданого товару.

Відповідно до п. 5.1. Договору- 2 строк оплати визначається з гідно зі ст. 4 Договору-1 і залеж но від того, яка з подій сталас ь пізніше, відраховується аб о з дня передачі товарів за Уг одою, або з дня отримання усіх необхідних документів щодо поставленого товару головни м офісом Практікер.

Так, з конструкція п. 5.1. виокр емлює 2 (два) окремі моменти ві дліку строку оплати за товар , зокрема, залежно від подій аб о дня передачі товарів або з д ня отримання усіх необхідних документів щодо поставленог о товару. При цьому, встановле ння строку оплати носить від силочний характер до статті 4 Договору-1, яка такий строк ви значає.

Статтею 4 Договору-1 передба чено, що строк платежу, який ді йсний з 01.01.2011р., становить 80 днів.

Таким чином, враховуючи фак т поставки позивачем товару відповідачу 20.06.2011р., строк оплат и товару становить 80 днів і ві драховується з дня передачі товару, тобто з 20.06.2010р.

З огляду на викладене, в сил у вимог п. 5.1. Договору-2 та ст. 4 До говору-1 відповідач повинен з дійснити оплату товару в стр ок не пізніше 07.09.2011р.

Позивач зазначає, а відпові дачем не заперечується, що По купець за поставлений Продав цем товар не розрахувався.

З матеріалів справи вбачає ться, що в порядку досудового врегулювання спору позивач 18.11.2011р. звернувся до відповідач а з претензією щодо сплати су ми заборгованості в якій вим агав до 30.11.2010р. перерахувати сум у основного боргу в розмірі 359 209,66 грн. (триста п'ятдесят дев'ят ь тисяч двісті дев'ять грн. 66 ко п.) на поточний рахунок ТОВ «АР Т ШАТТЕРС»№ 2600200770273 в АКБ «Правек с-Банк» м. Київ, МФО 321 983, ІПН 357912026507, номер свідоцтва 100169942. Факт отримання відповідачем претензії підтверджується в хідною відміткою № 1 від 18.11.2011р. П озивач стверджує, що боргу ві дповідач не погасив.

Стаття 629 Цивільного коде ксу України передбачає, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 Цивільного кодексу Україн и).

Ухвалами Господарськог о суду міста Києва від 06.01.2012р. та 02.02.2012р. відповідача було зобов' язано надати суду контррозра хунок суми заявленої до стяг нення.

Всупереч вимог ухвал від 06.01.2012р. та 02.02.2012р. контррозрахунку заявлених до стягнення сум в ідповідач до суду не надав та не надіслав.

Враховуючи викладене, зв ажаючи на відсутність в мате ріалах справи контррозрахун ку відповідача, а також те, що доказів сплати грошових кошт ів за товар по Договорам в опл ату видаткових накладних: № Р Н-0000019, № РН-0000016, № РН-0000018, № РН-0000011 та № РН-0000010, станом на лютий 2012 року, відповідачем до суду не представлено, суд д ійшов висновку, що обґрунтов аними є позовні вимоги Прода вця про стягнення з Покупця з аборгованості в розмірі - 359 209,66 грн. (вартість поставленого та неоплаченого товару).

Положеннями статті 625 Цивіл ьного кодексу України передб ачено, що боржник, який простр очив виконання грошового зоб ов' язання, на вимогу кредит ора зобов' язаний сплатити с уму боргу з урахуванням вста новленого індексу інфляції з а весь час прострочення, а так ож три проценти річних від пр остроченої суми, якщо інший р озмір процентів не встановле ний договором або законом.

Дослідивши матеріали спр ави, враховуючи відсутність в матеріалах справи контрроз рахунку відповідача, зважаюч и на факт несплати відповіда чем грошових коштів за товар у період з 20.06.2011р. по 07.09.2011р., суд дій шов висновку, що обґрунтован ими є позовні вимоги позивач а про стягнення з відповідач а 359,87 грн. втрат від інфляції та 2 443,80 грн. 3% річних.

При цьому, суд зазначає, що правильним розрахунок втрат від інфляції та 3% річних буде наступним:

Період заборгованості Сума боргу (грн.) Середній індекс інфляції за період№ Інфляційне збільшення сум и боргуІ Сума боргу з врахуванням ін дексу інфляціїі

08.09.2011 - 30.11.2011 359209.66 1.002 718.42 359928.08

Сума боргу (грн.) Період прострочення Кількість днів прострочен ня Розмір процентів річних Загальна сума процентів

359209.66 08.09.2011 - 30.11.2011 84 3 % 2480.02

В силу, п. 2. ч. 1 ст. 83 Господар ського процесуального кодек су України встановлено, що го сподарський суд, приймаючи р ішення, має право виходити за межі позовних вимог, якщо це н еобхідно для захисту прав і з аконних інтересів позивачів або третіх осіб з самостійни ми вимогами на предмет спору і про це є клопотання заінтер есованої сторони.

Однак, зважаючи на те, що кло потань про вихід за межі позо вних вимог від заінтересован их сторін до суду не надходил о, господарський суд обмежен ий в праві вийти за межі позов них вимог в частині стягненн я втрат від інфляції та 3% річн их.

Статтею 43 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню в повному о бсязі.

Судові витрати позивача в р озмірі 7 240,26 грн. відповідно до п оложень статті 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Пр актікер Україна»(ідентифіка ційний код: 33938302, адреса: 02002 , Київ, вул. Окіпної Раїси, буд. 8 -Б, 2-ий поверх, р/р 26000001309724 ЗАТ «ОТП Б анк»м. Київ, МФО 300528, ІПН 339383026540, сві доцтво платника ПДВ 100162375), або з будь-якого іншого рахунку, ви явленого державним виконавц ем під час виконання рішення суду, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТ ШАТТЕРС»(ідентифікацій ний код: 35791293, адреса: 04053, м. Київ, ву л. Артема, 10, оф. 6, р/р 2600200770273 в АКБ «Пр авекс-банк»м. Київ, МФО 321983, ІПН 3 579129226507), або на будь-який інший ра хунок, виявлений державним в иконавцем під час виконання рішення суду, грошові кошти: о сновного боргу - 359 209,66 грн. (три ста п' ятдесят дев' ять тися ч двісті дев' ять гривень 66 ко пійок), 3% річних - 2 443,80 грн. (дві т исячі чотириста сорок три гр ивні 80 копійок), втрат від інфл яції - 359,87 грн. (триста п' ятде сят дев' ять гривень 87 копійо к) та судові витрати - 7 240,26 грн. (сім тисяч двісті сорок гриве нь 26 копійок). Видати наказ.

Рішення набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 85 Господарського проце суального кодексу України. Р ішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст. 93 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя О.В. К отков

Дата під писання повного тексту рішен ня 20.02.2012р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено02.03.2012
Номер документу21659667
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-10/179-2012

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 06.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні