Рішення
від 20.02.2012 по справі 5011-7/68-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-7/68-2012 20.02.12

За позовом Комунальног о підприємства "Дирекція з уп равління та обслуговування ж итлового фонду" Солом' янськ ої районної у м. Києві ради

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "ЛАККІ-Л "

про виселення та пов ернення майна

Суддя Якименко М.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1- за довіреністю № 14 від 04.01.2012 р.;

від відповідача: не з' яви лися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Комунальне підприємс тво «Дирекція з управління т а обслуговування житлового ф онду»Солом' янської районн ої у м. Києві ради звернулось в Господарський суд м. Києва з п озовом до Товариства з обмеж еною відповідальністю "ЛАККІ -Л" про виселення та поверненн я майна.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я умов договору № 712/3 оренди нер ухомого майна (нежилих будів ель, споруд, приміщень) комуна льної власності територіаль ної громади Солом' янського району міста Києва від 01.04.2008 р., а саме п. 9.1., 9.2., 7.5. та вимог Закону У країни "Про оренду державног о та комунального майна" своє часно не звільнив орендоване приміщення і не передав орен додавцю за актом прийому-пер едачі.

З наведених підстав позива ч просить задовольнити позов , виселити Товариство з обмеж еною відповідальністю "ЛАККІ -Л" з нежилого приміщення зага льною площею 11,3 кв.м., за адресо ю: м. Київ, пр-т. Повітрофлотськ ий, 36, передавши зазначене при міщення по акту прийому-пере дачі Комунальному підприємс тву "Дирекція з управління та обслуговування житлового фо нду" Солом' янської районної у м. Києві ради, а також стягну ти з відповідача понесені ни м по справі судові витрати - 941,00 грн. судового збору.

Ухвалою від 05.01.2012 було поруше но провадження по справі та п ризначено її розгляд на 02.02.2012.

02.02.2012 представник позивача у судовому засіданні надав док ументи на вимогу ухвали суду про порушення провадження.

02.02.2012 представник відповідач а у судове засідання не з' яв ився, про причини неявки суд н е повідомив, про день та час ро згляду справи був повідомлен ий належним чином, у зв' язку з чим розгляд справи було від кладено до 20.02.2012.

20.02.2012 представник відповідач а повторно в судове засіданн я не з' явився, про причини не явки суд не повідомив, про ден ь та час розгляду справи був п овідомлений належним чином.

Відповідно до статті 75 Госп одарського процесуального к одексу України справа розгля дається за наявними в ній мат еріалами.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги повність та про сив їх задовольнити.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 20.02.2012 оголошено вступн у та резолютивну частини ріш ення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

встановив:

01.04.2008 року між позивачем та відповідачем було укладе но договір № 712/3 оренди нерухом ого майна (нежилих будівель, с поруд, приміщень) комунально ї власності територіальної г ромади Солом' янського райо ну міста Києва (далі - Договір) .

Частина 1 статті 759 ЦК України передбачає, що за договором н айму (оренди) наймодавець пер едає або зобов'язується пере дати наймачеві майно у корис тування за плату на певний ст рок.

Згідно п. 1.1. Договору позивач на підставі розпоряджень Со лом' янської районної у м. Ки єві державної адміністрації № 2492 від 29.12.2007 р., № 2030 від 08.11.2007 р. перед ав, а відповідач прийняв в оре нду нежиле приміщення для ро зміщення магазину продоволь чих товарів за адресою: м. Київ , пр-т. Повітрофлотський, 36.

Згідно п. 1.2. Договору об' єкт ом оренди є: нежиле приміщенн я загальною площею 11,3 кв.м., у то му числі окремо розташована споруда - 11,3 кв.м., згідно викоп іювання з поповерхового план у, що складає невід' ємну час тину цього договору (додаток № 2).

Згідно ч. 1 п. 3.1. Договору за ко ристування об' єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок як ої здійснюється на підставі методики розрахунку та поряд ку використання орендної пла ти, затвердженої Рішенням Со лом' янської районної в м. Ки єві радою від 20.12.2006 р. № 101, або за р езультатами конкурсу на прав о оренди об' єкту комунально ї власності.

Згідно п. 9.1. Договору строк д ії договору встановлено з 01.04.20 08 р. до 08.10.2010 р.

Відповідно до ч.1 ст. 785 ЦК Укра їни у разі припинення догово ру найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавц еві річ у стані, в якому вона б ула одержана, з урахуванням н ормального зносу, або у стані , який було обумовлено в догов орі.

Статтею 763 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір найму укладається на с трок, встановлений договором , а у відповідності до ч. 4 ст. 284 Г осподарського кодексу Украї ни строк договору оренди виз начається за погодженням сто рін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припине ння або зміну умов договору о ренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається про довженим на такий самий стро к і на тих самих умовах, які бу ли передбачені договором.

Відповідно до ч. 2 статті 17 За кону України "Про оренду держ авного та комунального майна " у разі відсутності заяви одн ієї із сторін про припинення або зміну умов договору орен ди протягом одного місяця пі сля закінчення терміну дії д оговору він вважається продо вженим на той самий термін і н а тих самих умовах, які були пе редбачені договором.

Аналогічні положення закр іплені і в ч. 1ст. 764 Цивільного к одексу України.

У зв' язку із закінченням с троку дії договору оренди № 712 /3 від 01.04.2008 р. позивач направив на адресу відповідача лист від 15.10.10 року за № 4219/57 з пропозицією д обровільно у десятиденний те рмін звільнити орендоване не житлове приміщення загально ю площею 11,3 кв.м., за адресою: м. К иїв, пр-т. Повітрофлотський, 36, п ередати його по акту прийому -передачі представникам пози вача та оплатити орендну пла ту та плату за комунальні пос луги по день фактичної здачі приміщення.

Частиною 1, 2 п. 9.2. Договору вст ановлено, що договір припиня ється у разі закінчення стро ку, на який його було укладено . Питання про надання дозволу на продовження строку догов ору оренди та його умови, вирі шується на підставі письмово звернення орендаря до орган у виконавчої влади (в копії ор ендодавцю), поданого не пізні ше як за три місяці до закінче ння строку його дії. Продовже ння терміну договору оформлю ється письмово угодою сторін , яка є додатком до цього догов ору оренди, або укладенням но вого договору. У разі, якщо зве рнення орендаря не надійшло або орендар не отримав дозво лу на продовження оренди об' єкту оренди, орендар повинен звільнити об' єкт оренди по закінченню терміну дії Дого вору та передати орендодавцю об' єкт оренди по акту прийо му-передачі.

Відповідно до п. 9.7.1. Договору , договір припиняє свою дію у р азі закінчення строку, на яки й його було укладено.

Пунктом 7.5. Договору передба чено, що у разі закінчення стр оку дії договору або при його розірванні орендар зобов' я заний за актом прийому-перед ачі повернути об' єкт оренди орендодавцю у стані, в якому о б' єкт оренди перебував на м омент передачі його в оренду , з урахуванням всіх здійснен их орендарем поліпшень, які н еможливо відокремити від об' єкта оренди без заподіяння й ому шкоди, з урахуванням знос у за період строку дії догово ру. В акті приймання - переда чі зазначається технічний ст ан об' єкта оренди на дату по вернення.

Відповідно до статті 26 Зако ну України "Про оренду держав ного та комунального майна" о дностороння відмова від дого вору оренди не допускається.

Договір оренди припиняєть ся в разі: закінчення строку, н а який його було укладено; при ватизації об'єкта оренди оре ндарем (за участю орендаря); ба нкрутства орендаря; загибелі об'єкта оренди; ліквідації юр идичної особи, яка була оренд арем або орендодавцем.

Договір оренди може бути ро зірвано за погодженням сторі н. На вимогу однієї із сторін д оговір оренди може бути дост роково розірвано за рішенням суду у разі невиконання стор онами своїх зобов'язань та з і нших підстав, передбачених з аконодавчими актами України .

Відповідно ч. 1 до статті 27 За кону України "Про оренду держ авного та комунального майна " у разі розірвання договору о ренди, закінчення строку йог о дії та відмови від його прод овження або банкрутства орен даря він зобов'язаний поверн ути орендодавцеві об'єкт оре нди на умовах, зазначених у до говорі оренди. Якщо орендар д опустив погіршення стану оре ндованого майна або його заг ибель, він повинен відшкодув ати орендодавцеві збитки, як що не доведе, що погіршення аб о загибель майна сталися не з його вини.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Таким чином, строку дії дого вору оренди № 712/3 від 01.04.2008 р. закін чився 08.10.2010 р., відповідач не зве ртався з проханням про надан ня дозволу на продовження ст року договору оренди, після з акінчення строку вищевказан ого договору не звільнив оре ндоване приміщення, відповід но до п. 7.5. Договору, і не переда в позивачеві по акту прийому -передачі, тому вимоги позива ча про виселення та передачу орендованого приміщення по акту прийому-передачі підляг ають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 193 Господарсь кого кодексу України, ст. ст. 525, 526, 626 Цивільного кодексу Украї ни, ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, ст. ст. 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Виселити Товариство з обм еженою відповідальністю "ЛАК КІ-Л" (юр. адреса: 03148, м. Київ, вул. Г . Юри, 14А, к. 41; 03115, м. Київ, Проспект П еремоги, буд. 104, код ЄДРПОУ 34762455) з нежитлового приміщення за а дресою: м. Київ, пр-т. Повітрофл отський, 36, загальною площею 11,3 кв.м. шляхом передачі нежитло вого приміщення за адресою: м . Київ, пр-т. Повітрофлотський, 36, загальною площею 11,3 кв.м. по а кту прийому-передачі Комунал ьному підприємству "Дирекція з управління та обслуговува ння житлового фонду" Солом' янської районної у м. Києві ра ди (03186, м. Київ, вул. Соціалістичн а, буд. 6, код ЄДРПОУ 35756919).

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "ЛА ККІ-Л" (03115, м. Київ, Проспект Пере моги, буд. 104, код ЄДРПОУ 34762455) на ко ристь Комунального підприєм ства "Дирекція з управління т а обслуговування житлового ф онду" Солом' янської районно ї у м. Києві ради (03186, м. Київ, вул. Соціалістична, буд. 6, код ЄДРП ОУ 35756919) 941 (дев' ятсот сорок одну ) грн. 00 коп. - судового збору.

Рішення може бути оскарже не в апеляційному порядку шл яхом подання апеляційної ска рги (винесення апеляційного подання) протягом десяти дні в з дня прийняття рішення, а у разі якщо у судовому засідан ні було оголошено лише вступ ну та резолютивну частину рі шення - з дня підписання рішен ня, оформленого відповідно д о статті 84 ГПК України.

Суддя М.М. Якименко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21660996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-7/68-2012

Рішення від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні