Рішення
від 23.02.2012 по справі 5021/185/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.02.12 Справа № 5021/185/12.

за позовом: Краснопільсь кої районної ради Сумської о бласті

до відповідача: Краснопіль ської селищної ради

про визнання права власнос ті

Суддя Лиховид Б.І.

За участю секретаря судово го засідання М.О. Ейсмонт

За участю представників:

від позивача: ОСОБ А_1., доручення від 23.02.2012 р. № 01-11/87

від відповідача: не з' я вився

Суть спору: позивач у позовн ій заяві просить суд визнати нежитлове приміщення, розта шоване в смт. Краснопілля Сум ської області по вул.. Перемог и, 2 спільною власністю терито ріальних громад сіл, селищ Кр аснопільського району Сумсь кої області в особі Краснопі льської районної ради Сумськ ої області (42400, Сумська область , смт. Краснопілля, вул.. Мезені вська, 2, код 24007455).

У судовому засіданні 23.02.2012 ро ку представник позивача нада в заяву, в якій зазначив, що пл оща нежитлового приміщення з а адресою: Сумська область, см т. Краснопілля, вул.. Перемоги, 2 складає 365,9 кв.м.

Представник відповідача у судове засідання 23.02.2012 року не з' явився. 21.02.2012 року до суду на дійшла заява № 98 від 20.02.2012 р., в як ій відповідач просить суд ро зглянути справу без участі й ого представника, проти позо ву не заперечує.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по вноважного представника поз ивача, дослідивши наявні док ази, суд задовольняє позовні вимоги, виходячи з наступног о:

Як вбачається з матеріалів справи, на балансі Краснопіл ьської районної ради знаход иться нежитлове приміщення, розташоване за адресою: смт. К раснопілля, вул.. Перемоги, 2.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 05.11.1991р. № 311 «Про розмежування державного май на України між загальнодержа вною (республіканською) влас ністю і власністю адміністра тивно-територіальних одиниц ь (комунальною власністю)» бу в затверджений перелік держа вного майна України, що перед ається до власності адмініст ративно-територіальних один иць (комунальної власності).

Передача здійснювалась бе зоплатно у порядку, передбач еному постановою Ради Мініст рів УРСР від 28 квітня 1980 р. N 285 «Пр о порядок передачі підприємс тв, об'єднань, організацій, уст анов, будинків і споруд».

Так, на виконання зазначени х постанов, до переліку об' є ктів, які передавались до спі льної власності територіаль них громад сіл, селищ Красноп ільського району увійшло не житлове приміщення, розташов ане по вул.. Перемоги, 2 в смт. Кр аснопілля Сумської області, що підтверджується актом пер едачі Сумським облвиконкомо м підприємств, установ та орг анізацій охорони здоров' я в комунальну власність Красно пільському райвиконкому (у с праві).

Відповідно до ч. 2 ст. 331 Цивіль ного кодексу України якщо пр аво власності на нерухоме ма йно відповідно до закону під лягає державній реєстрації, право власності виникає з мо менту державної реєстрації.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що вищевказане нежитлове приміщення не зареєстроване за Краснопільською районною радою. На звернення до Красно пільської селищної ради із з аявою про видачу свідоцтва п ро право власності на дане не рухоме майно, позивачеві бул о відмовлено.

Відповідно до ч.ч. 3, 5, ст. 16 Зако ну України «Про місцеве само врядування в Україні» матері альною і фінансовою основою місцевого самоврядування є р ухоме і нерухоме майно, доход и місцевих бюджетів, інші кош ти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності те риторіальних громад сіл, сел ищ, міст, районів у містах, а та кож об'єкти їхньої спільної в ласності, що перебувають в уп равлінні районних і обласних рад.

Від імені та в інтересах тер иторіальних громад права суб 'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4, 5 ст. 60 Зак ону України «Про місцеве сам оврядування в Україні» терит оріальним громадам сіл, сели щ, міст, районів у містах належ ить право комунальної власно сті на рухоме і нерухоме майн о, доходи місцевих бюджетів, і нші кошти, землю, природні рес урси, підприємства, установи та організації, в тому числі б анки, страхові товариства, а т акож пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, з аклади культури, освіти, спор ту, охорони здоров'я, науки, со ціального обслуговування та інше майно і майнові права, ру хомі та нерухомі об'єкти, визн ачені відповідно до закону я к об'єкти права комунальної в ласності, а також кошти, отрим ані від їх відчуження.

Районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють уп равління об'єктами їхньої сп ільної власності, що задовол ьняють спільні потреби терит оріальних громад.

Органи місцевого самовряд ування від імені та в інтерес ах територіальних громад від повідно до закону здійснюють правомочності щодо володінн я, користування та розпорядж ення об'єктами права комунал ьної власності

Підставою для набуття прав а комунальної власності є пе редача майна територіальним громадам безоплатно державо ю, іншими суб'єктами права вла сності, а також майнових прав , створення, придбання майна о рганами місцевого самовряду вання в порядку, встановлено му законом.

Відповідно до ст. 328 Цивільно го кодексу України право вла сності набувається на підста вах, що не заборонені законом , зокрема із правочинів. Право власності вважається набути м правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або нез аконність набуття права влас ності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивіль ного кодексу України кожна о соба має право звернутися до суду за захистом свого особи стого немайнового або майнов ого права та інтересу, а части ною 2 вказаної статті Цивільн ого кодексу України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів визначено визнання права.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає, що позовні вимоги про визнання права спільної власності те риторіальних громад сіл, сел ищ Краснопільського району С умської області в особі Крас нопільської районної ради Су мської області на нежитлове приміщення, площею 365,9 кв.м., роз ташоване в смт. Краснопілля С умської області по вул.. Перем оги, 2 є правомірними, обґрунто ваними і такими, що підлягают ь задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України витрати по с платі судового збору поклада ються на позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати право спільн ої власності територіальних громад сіл, селищ Краснопіль ського району Сумської облас ті в особі Краснопільської р айонної ради Сумської област і (42400, Сумська область, смт. Крас нопілля, вул.. Мезенівська, 2, ко д 24007455) на нежитлове приміщення , площею 365,9 кв.м., розташоване в с мт. Краснопілля Сумської обл асті по вул.. Перемоги, 2.

3. Витрати по сплаті суд ового збору покласти на пози вача.

СУДДЯ (пі дпис) Б.І.ЛИХ ОВИД

У судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повне рішення складене 27.02.2012 р.

Дата ухвалення рішення23.02.2012
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21662827
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/185/12

Рішення від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні