Постанова
від 20.01.2012 по справі 2а/0470/16470/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2012 р. Справа № 2а/0470/16470/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Врон и О.В.

розглянувши в порядку пи сьмового провадження у м. Дні пропетровську адміністрати вну справу

за позовом Державної подат кової інспекції у Кіровськом у районі м.Дніпропетровська

до товариства з обмеженою відповідальністю «Елеватор »

про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровськог о окружного адміністративно го суду надійшов адміністрат ивний позов Державної подат кової інспекції у Кіровськом у районі м. Дніпропетровська до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Елеватор» п ро стягнення податкового бор гу.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач знаходиться на облік у в Державній податковій інс пекції у Кіровському районі м.Дніпропетровська як платни к податків. Станом на 01.12.2011р. від повідач має податковий борг з податку з доходів фізичних осіб у сумі 2197,76 грн. Вказана за боргованість до цього часу в ідповідачем не сплачена. У зв ' язку з чим позивач звернув ся до суду про стягнення пода ткового боргу з відповідача.

16.12.2011р. позивач звернувся до с уду з заявою про розгляд спра ви в порядку письмового пров адження, позовні вимоги підт римав.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, будучи нале жним чином повідомлений про дату, час та місце слухання сп рави.

У відповідності до ст. 128 КАС України суд вважає за можлив е розглянути справу за відсу тності сторін, в порядку пись мового провадження.

Розглянувши доводи позовн ої заяви, дослідивши матеріа ли справи, суд вважає, що адмін істративний позов підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що товариство з обмеженою відп овідальністю «Елеватор» (код ЄДРПОУ 31965504) є платником податк ів, зборів (обов'язкових плате жів) і перебуває на податково му обліку в Державній податк овій інспекції у Кіровському районі м.Дніпропетровська.

Відповідно до декларацій з податку на доходи фізичних о сіб №6486 від 11.03.2011 та №22765 від 07.04.2011 у ві дповідача виникли самостійн о задекларовані зобов'язання у сумі 4677,39 грн. термін сплати 01.03 .2011 та у сумі 1814,31 грн. терміном сп лати 07.04.2011 відповідно.

Враховуючи наявність пере плати по податку на доходи фі зичних осіб, яка рахується по особовому рахунку підприємс тва-боржника, сума боргу, що пі длягає стягненню зменшуєтьс я та становить 2197,76 грн., у тому ч ислі пеня у сумі 41,60 грн.

05.04.2011р. позивач направив реко мендованим листом на адресу відповідача податкову вимо гу №401 від 31.03.2011р.

Згідно п.п.36.1., п.п.36.2. ст..36 Податк ового кодексу України подат ковим обов'язком визнається обов'язок платника податку о бчислити, задекларувати та/а бо сплатити суму податку та з бору в порядку і строки, визна чені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податк овий обов'язок виникає у плат ника за кожним податком та зб ором.

Відповідно п.п.46.1 Податковог о кодексу України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - доку мент, що подається платником податків (у тому числі відокр емленим підрозділом у випадк ах, визначених цим Кодексом) к онтролюючому органу у строки , встановлені законом, на підс таві якого здійснюється нара хування та/або сплата податк ового зобов'язання, чи докуме нт, що свідчить про суми доход у, нарахованого (виплаченого ) на користь платників податк ів - фізичних осіб, суми утрима ного та/або сплаченого подат ку.

Пунктами 54.1, 54.5, ст.54 Податковог о кодексу України передбачен о, що крім випадків, передбаче них податковим законодавств ом, платник податків самості йно обчислює суму податковог о та/або грошового зобов'язан ня та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларац ії або уточнюючому розрахунк у, що подається контролюючом у органу у строки, встановлен і цим Кодексом. Якщо згідно з нормами цієї статті сума гро шового зобов'язання розрахов ується контролюючим органом , платник податків не несе від повідальності за своєчасніс ть, достовірність і повноту н арахування такої суми, проте несе відповідальність за св оєчасне та повне погашення н арахованого узгодженого гро шового зобов'язання і має пра во оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно підпункту 4.2.2 пункту 4 .2 статті 4 Податкового кодексу України, платник податків зо бов'язаний погасити нарахова ну суму податкового зобов'яз ання протягом десяти календа рних днів від дня отримання п одаткового повідомлення, крі м випадків коли протягом так ого строку такий платник под атків розпочинає процедуру а пеляційного узгодження. Пода ткове повідомлення виставля ється за кожним окремим пода тком, збором(обов'язковим пла тежем). Узгоджена сума податк ового зобов'язання, не сплаче на платником податків у стро ки, визначені цією статтею, ви знається сумою податкового б оргу платника податків.

Відповідно до п.п.129.1.1 п. 129.1 ст.129 П одаткового Кодексу України п ісля закінчення встановлени х цим Кодексом строків погаш ення узгодженого грошового з обов'язання на суму податков ого боргу нараховується пеня . Нарахування пені розпочина ється: а) при самостійному нар ахуванні суми грошового зобо в'язання платником податків - від першого робочого дня, нас тупного за останнім днем гра ничного строку сплати грошов ого зобов'язання, визначеног о цим Кодексом; б) при нарахува нні суми грошового зобов'яза ння контролюючими органами - від першого робочого дня, нас тупного за останнім днем гра ничного строку сплати грошов ого зобов'язання, визначеног о у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодекс ом.

Відповідно ст. 58 Податковог о кодексу України податкове повідомлення-рішення вважає ться надісланим (врученим) юр идичній особі, якщо його пере дано посадовій особі такої ю ридичної особи під розписку або надіслано листом з повід омленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити пл атнику податків податкове по відомлення-рішення через від сутність за місцезнаходженн ям посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомл ення-рішення, незнаходження фактичного місця розташуван ня (місцезнаходження) платни ка податків або з інших причи н, податкове повідомлення-рі шення, вважається врученим п латнику податків у день, зазн ачений поштовою службою в по відомленні про вручення із з азначенням причин неврученн я.

Згідно ст. 59 Податкового Код ексу України у разі коли плат ник податків не сплачує узго дженої суми грошового зобов' язання в установлені законод авством строки, орган держав ної податкової служби надсил ає (вручає) йому податкову вим огу в порядку, визначеному дл я надсилання (вручення) подат кового повідомлення - рішенн я. У разі коли у платника подат ків, якому надіслано (вручено ) податкову вимогу, сума подат кового боргу збільшується, п огашенню підлягає вся сума п одаткового боргу такого плат ника податку, що виник після н адіслання (вручення) податко вої вимоги.

Згідно пунктів 95.1., 95.2., 95.3. ст. 95 По даткового кодексу України ві д 02.12.2010р. № 2755-УІ орган державної п одаткової служби здійснює за платника податків і на корис ть держави заходи щодо погаш ення податкового боргу таког о платника податків шляхом с тягнення коштів, які перебув ають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі. Стягнення ко штів та продаж майна платник а податків провадяться не ра ніше ніж через 60 календарних д нів з дня надіслання такому п латнику податкової вимоги. С тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

Доказів щодо сплати суми за боргованості відповідачем с уду не надано, тому суд приход ить до висновку, що вимоги поз ивача є обґрунтованими, відп овідають дійсним обставинам та матеріалам справи, внаслі док чого підлягають задоволе нню.

Керуючись ст.ст. 122,158 - 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Кіровському районі м .Дніпропетровська до товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Елеватор» про стягнен ня податкового боргу задово льнити.

Стягнути з рахунків у банках обслуговуючих платн ика податків товариства з об меженою відповідальністю «Е леватор» (код ЄДРПОУ 31965504) на кор исть бюджету на розрахунков ий рахунок згідно бюджетної класифікації в рахунок погаш ення боргу по податку на дохо ди фізичних осіб в сумі 2197,76 грн .

Постанова набирає з аконної сили після закінченн я строків подання апеляційно ї скарги, якщо вони не були под ані у встановлені строки. У ра зі подання апеляційної скарг и постанова, якщо її не скасов ано, набирає законної сили пі сля закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути ос каржена в апеляційному поряд ку до Дніпропетровського апе ляційного адміністративног о суду через суд першої інста нції шляхом подачі апеляційн ої скарги відповідно до ст. 186 України.

Якщо постанову про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то с трок подання апеляційної ска рги обчислюється з дня отрим ання нею копії постанови.

Суддя

О.В. Врона

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.01.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21685986
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/16470/11

Ухвала від 05.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Постанова від 20.01.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні