Постанова
від 13.02.2012 по справі 2а/0470/17940/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2012 р. Справа № 2а/0470/17940/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі - судді Рябчук О.С., розглянувши в порядку скоро ченого провадження адмініст ративну справу за позовом Де ржавної податкової інспекці ї у Жовтневому районі м. Дніпр опетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю «Піраміда і К»про стягнення податкової заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

14 грудня 2011 року Державн а податкова інспекція у Жовт невому районі м. Дніпропетро вська звернулась до Дніпропе тровського окружного адміні стративного суду з адміністр ативним позовом про стягненн я з Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Піраміда і К » заборгованості по сплаті п одатку на прибуток в розмірі 658 грн. 92 коп.

В обґрунтування позо вних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Піраміда і К » має податкову заборгованіс ть в розмірі 658 грн. 92 коп., яка ви никла внаслідок несплати узг одженого податкового зобов' язання.

Згідно ч. 4 ст. 33 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни у разі ненадання особа ми, які беруть участь у справі , інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься юридичним особам та фізи чним особам-підприємцям - з а адресою місцезнаходження ( місця проживання), що зазначе на в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців. У разі ві дсутності осіб, які беруть уч асть у справі, за такою адресо ю вважається, що судовий викл ик або судове повідомлення в ручене їм належним чином.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд сп рави Дніпропетровським окру жним адміністративним судом , що підтверджується поштови м конвертом з відміткою про н езнаходження юридичної особ и за адресою від 27.01.2012 р. Відпові дач протягом десяти днів не н адав до суду заперечень прот и позову та позов не визнав.

Згідно пункту 2 частин и 5 статті 183-2 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и справа повинна бути розгля нута у порядку скороченого п ровадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку , передбаченого для надання з аперечень або заяви про визн ання позову, якщо до суду не бу ло подано заперечення відпов ідача та за умови, що справа ро зглядається судом за місцезн аходженням відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, суд приходить до наступно го висновку.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Піраміда і К» зареєстроване як юридична о соба та включене до Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підпри ємців України за ідентифікац ійним кодом 32627710 (а.с. 3-5).

Відповідач перебуває на об ліку у Державній податковій інспекції у Жовтневому район і м. Дніпропетровська як плат ник податків та зборів.

08.08.2011 року Товариство з обмеж еною відповідальністю «Піра міда і К» надало до Державної податкової інспекції у Жовт невому районі м. Дніпропетро вська податкову декларацію № 11115256 за І квартал 2011 року, в якій с амостійно задекларовано сум у податкового зобов' язання з податку на прибуток у розмі рі 1 059 грн. 00 коп. (а.с. 6-7).

За несвоєчасне надання під приємством податкової звітн ості Державною податковою ін спекцією у Жовтневому районі м. Дніпропетровська винесен о податкове повідомлення-ріш ення № 0002361501 від 12.08.2011 року, яки м визначену суму штрафної са нкції у розмірі 1 грн. 00 коп.

Як зазначає позивач у позов ній заяві, у відповідача існу є переплата з податку на приб уток у сумі 401 грн. 08 коп., тому су ма боргу зменшується на суму переплати та становить 658 грн . 92 коп.

На виконання вимог ст. 59 Под аткового кодексу України Дер жавною податковою інспекціє ю у Жовтневому районі м. Дніпр опетровська сформовано та на правлено на адресу відповіда ча податкову вимогу № 1883 від 22.08. 2011 року на суму 657 грн. 92 коп. Зазна чена податкова вимога направ лено відповідачу поштою, одн ак на адресу позивача поверн увся конверт з відміткою про неможливість вручення пошто вого відправлення.

Згідно до ст. 67 Конституції У країни, кожен зобов'язаний сп лачувати податки і збори в по рядку і розмірах, встановлен их законом.

Згідно ст. 2 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні» завданням и органів державної податков ої служби є: здійснення контр олю за додержанням податково го законодавства, правильніс тю обчислення, повнотою і сво єчасністю сплати до бюджетів , державних цільових фондів п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) та подання до суді в позовів до підприємств, уст анов, організацій та громадя н про визнання угод недійсни ми і стягнення в доход держав и коштів, одержаних ними за та кими угодами, а в інших випадк ах - коштів, одержаних без уста новлених законом підстав, а т акож про стягнення заборгова ності перед бюджетом і держа вними цільовими фондами за р ахунок їх майна.

Відповідно до п.п. 36.1 - 36.3 ст. 36 По даткового кодексу України, п одатковим обов'язком визнаєт ься обов'язок платника подат ку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, в изначені цим Кодексом, закон ами з питань митної справи. По датковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'яз ок є безумовним і першочерго вим стосовно інших неподатко вих обов'язків платника пода тків, крім випадків, передбач ених законом.

Згідно з п. 14.1.175 ст. 14 Податково го кодексу України податкови м боргом вважається сума гро шового зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання.

Відповідно до п. 41.5. ст. 41 Подат кового кодексу України орган ами стягнення є виключно орг ани державної податкової слу жби, які уповноважені здійсн ювати заходи щодо забезпечен ня погашення податкового бор гу в межах їх повноважень, а та кож державні виконавці в меж ах своїх повноважень.

Зі змісту п. 46.1 ст. 46 Податково го кодексу України, податков а декларація, розрахунок (дал і - податкова декларація) - док умент, що подається платнико м податків (у тому числі відок ремленим підрозділом у випад ках, визначених цим Кодексом ) контролюючому органу у стро ки, встановлені законом, на пі дставі якого здійснюється на рахування та/або сплата пода ткового зобов'язання, чи доку мент, що свідчить про суми дох оду, нарахованого (виплачено го) на користь платників пода тків - фізичних осіб, суми утри маного та/або сплаченого под атку.

Згідно п. 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадк ів, передбачених податковим законодавством, платник пода тків самостійно обчислює сум у податкового та/або грошово го зобов' язання та/або пені , яку зазначає у податковій (ми тній) декларації або уточнюю чому розрахунку, що подаєтьс я контролюючому органу у стр оки, встановлені цим Кодексо м.

Відповідно до ст. 57 Под аткового кодексу України пла тник податків зобов' язаний самостійно сплатити суму по даткового зобов' язання, заз начену у поданій ним податко вій декларації, протягом 10 кал ендарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаче ного цим Кодексом для поданн я податкової декларації, крі м випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми г рошового зобов' язання в уст ановлені законодавством стр оки, орган державної податко вої служби надсилає (вручає) й ому податкову вимогу в поряд ку, визначеному для надсилан ня (вручення) податкового пов ідомлення-рішення.

Відповідно до п. 59.4 ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилаєть ся також платникам податків, які самостійно подали подат кові декларації, але не погас или суми податкових зобов' я зань у встановлені цим Кодек сом строки, без попереднього надсилання (вручення) податк ового повідомлення-рішення.

Згідно до вимог ст. 58.3, 59. 1 Податкового кодексу Україн и податкова вимога вважаєтьс я надісланою (врученою) юриди чній особі, якщо його передан о посадовій особі такої юрид ичної особи під розписку або надіслано листом з повідомл енням про вручення.

Згідно п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України орган держав ної податкової служби здійс нює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шл яхом стягнення коштів, які пе ребувають у його власності, а в разі їх недостатності - шл яхом продажу майна такого пл атника податків, яке перебув ає у податковій заставі.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 Подат кового кодексу України стягн ення коштів з рахунків платн ика податків у банках, обслуг овуючих такого платника пода тків, здійснюється за рішенн ям суду, яке направлено до вик онання органам державної под аткової служби, у розмірі сум и податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 20.1.18. Податков ого кодексу України органи д ержавної податкової служби м ають право звертатися до суд у щодо стягнення коштів плат ника податків, який має подат ковий борг, з рахунків у банка х, обслуговуючих такого плат ника, на суму податкового бор гу або його частини.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС України, скорочене провадже ння застосовується в адмініс тративних справах щодо стягн ення грошових сум, які ґрунту ються на рішеннях суб' єкта владних повноважень, щодо як их закінчився встановлений ц им Кодексом строк оскарження .

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 162 КАС У країни, суд в порядку адмініс тративного судочинства може прийняти постанову про стяг нення з відповідача коштів.

Оцінюючи усі докази, дослід жені судом, у їх сукупності, су д приходить до висновку, що по даткове зобов'язання відпові дача є узгодженим, Державною податковою інспекцією у Жов тневому районі м. Дніпропетр овська здійснені всі передба чені чинним законодавством з аходи щодо стягнення податко вого боргу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Державної по даткової інспекції у Жовтнев ому районі м. Дніпропетровсь ка до Товариства з обмеженою відповідальністю «Піраміда і К» про стягнення податково ї заборгованості є обґрунтов аними та такими, які підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 158-163, 1 67, 183-2 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Жовтневому районі м. Д ніпропетровська до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Піраміда і К» про стягне ння податкової заборгованос ті - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Пі раміда і К» (код ЄДРПОУ 32627710) на к ористь держави (р/р 31115009700005, одерж увач: відділення державного казначейства у Жовтневому ра йоні м. Дніпропетровська в ус танові банку ГУДК у Дніпропе тровській області, МФО 805012, код ЄДРПОУ 24246786, код платежу 11021000) заб оргованість по сплаті податк у на прибуток в розмірі 658 грн. 9 2 коп. (шістсот п' ятдесят вісі м гривень 92 копійки)

Копію постанови направити сторонам.

Відповідно до частини 1 стат ті 256 Кодексу адміністративно го судочинства України - по станова підлягає негайному в иконанню.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подання а пеляційної скарги через Дніп ропетровський окружний адмі ністративний суд з одночасни м направленням копії апеляці йної скарги особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з моменту отримання копії п останови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя

О.С. Рябчук

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.02.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21686274
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/17940/11

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Постанова від 13.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні