Постанова
від 07.02.2012 по справі 2а-4564/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2012 р. № 2а-4564/11/1370

Львівський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого-судді Мартинюка В.Я.

з участю секретаря судовог о засідання Куч Ю.М.

прокурора Цинайко Н.І.,

треті особи ОСОБА_1, ОСОБА_2.

представників:

від позивача школи-інтерна ту - Лозинський В.Є.,

від відповідача - Коло с Е.Б.,

від третьої особи ОСОБА _1 - ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м.Львові адміністративну справу за позовом заступник а прокурора м.Львова в інтере сах держави в особі Львівськ ої спеціальної загальноосві тньої школи-інтернату для ді тей з важкими порушеннями мо ви, Управління державної ін спекції з контролю за викори станням та охороною земель у правління Держкомзему у м.Ль вові до Львівської міської р ади, третіх осіб, які не заявля ють самостійних вимог на пре дмет спору, на стороні позива ча - Управління охорони іст оричного середовища Львівсь кої міської ради, Інспекції Д ержархбудконтролю у Львівсь кій області, ОСОБА_1, ОСО БА_2, ОСОБА_6 та на стороні відповідача - Приватного під приємства (надалі ПП) «Компан ія Горган», про визнання неза конною та скасування ухвали, -

в с т а н о в и в :

заступник прокурора м. Львова в інтересах держави в особі Львівської спеціально ї загальноосвітньої школи-ін тернату для дітей з важкими п орушеннями мови, Управління державної інспекції з контр олю за використанням та охор оною земель управління Держк омзему у м.Львов звернувся в о кружний адміністративний су д з позовом до Львівської міс ької ради, третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні п озивача - Управління охорон и історичного середовища Льв івської міської ради, Інспек ції Держархбудконтролю у Льв івській області, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_6 та на стор оні відповідача - ПП «Компан ія Горган», з врахуванням уто чнених позовних вимог, про ви знання незаконною та скасува ння ухвали Львівської місько ї ради за №2889 від 01.12.2005 року «Про з атвердження Схеми розміщенн я дитячих та спортивних ігро вих майданчиків на території Личаківського району м.Льво ва»в частині затвердження п. 14 додатку, яким затверджено сх ему дитячого та ігрового май данчика по АДРЕСА_1 з пл. 1040 к в.м та передано на баланс ЛКП № 505; про зобов' язання затверди ти схему дитячого та ігровог о майданчику по АДРЕСА_1 п о фактичному місцю знаходжен ню.

Підставами позовних вимог є те, що земельна ділянк а площею 10040 кв.м., яка зазначена в п.14 додатку до ухвали Львівс ької міської ради за №2889 від 01.12. 2005 року, входить в межі земельн ої ділянки, яка перебуває у фа ктичному користуванні Львів ської спеціалізованої загал ьноосвітньої школи-інтернат у для дітей з важкими порушен нями мови. Також, зазначає зас тупник прокурора, на зазначе ній земельній ділянці дитячо го майданчика взагалі не існ ує, натомість такий фактично розміщений на суміжній земе льній ділянці, що підтверджу ється актом перевірки вимог земельного законодавства пр и використанні земельної діл янки по АДРЕСА_1 у м.Львові .

Прокурор позов підтр имав, просить його задоволит и.

Відповідач у письмов их поясненнях від 01.10.2010 року за №1104/вих-2802 позовні вимоги вважа є підставними і такими, що під лягають задоволенню.

Аналогічну позицію о звучив представник відповід ача, який у судовому засіданн і повністю визнав адміністра тивний позов.

Присутні представник и позивачів та треті особи по зовні вимоги підтримали з пі дстав, зазначених в позовній заяві, просять їх задовольни ти.

Заслухавши присутніх уча сників судового процесу, роз глянувши матеріали справи, д ослідивши надані докази, суд даючи правову оцінку спірни м правовідносинам виходив з наступного.

Ухвалою Львівської місько ї ради від 01.12.2005 року за №2889, з мето ю покращення стану дитячих і спортивних ігрових майданчи ків та умов для проведення ви ховної роботи у м.Львові та ке руючись положеннями Указу Пр езидента України від 18.03.1998 року за №200/98 «Про затвердження комп лексних заходів щодо профіла ктики бездоглядності та прав опорушень серед дітей, їх соц іальної реабілітації в суспі льстві», затверджено Схему р озміщення дитячих та спортив них ігрових майданчиків на т ериторії Личаківського райо ну м.Львова згідно з додатком .

Пунктом 14 Додатку до вищена веденої ухвали Львівської мі ської ради затверджено дитяч ий майданчик на земельній ді лянці площею 1040 кв.м. по АДРЕС А_1 з передачею такого на бал анс ЛКП №505.

Проте, як зазначено в актах перевірки дотримання вимог з емельного законодавства від 01.02.2010 року та від 30.03.2010 року, на час тині земельної ділянки, яка н а даний час перебуває у факти чному користуванні школи-інт ернату (м.Львів, вул.Короленка , 1) згідно Схеми розміщення ди тячих та спортивних ігрових майданчиків на території Лич аківського району м.Львова, з атвердженої ухвалою Львівсь кої міської ради від 01.12.2005 року за №2889, посаджено дитячий майд анчик.

Як вбачається з довідки Упр авління земельних ресурсів у місті Львові про правовий ст атус земельної ділянки, згід но земельно-кадастрових дани х земельна ділянка по вул.Кор оленка, 1 знаходиться у фактич ному користуванні школи-інте рнату №6. Згідно рішення міськ виконкому Львівської місько ї ради №51 від 06.02.1998 року «Про інве нтаризацію земель м.Львова»п лоща земельної ділянки, що зн аходиться у користуванні Шко ли-інтернату №6 становить 2, 1710 г а.

Львівська спеціалізована загальноосвітня школа-інтер нат №6 у 2002 році перейменована н а Львівську спеціалізовану з агальноосвітню школу-інтерн ет для дітей з важкими поруше ннями мови, що підтверджуєть ся листом директора школи за №19 від 31.01.2012 року.

Згідно з довідки Управлінн я Держкомзему у місті Львові від 18.08.2010 року про присвоєння к адастрового номера земельні й ділянці, земельна ділянка Л ьвівської спеціалізованоїз агальноосвітньої школи-інте рнату для дітей з важкими пор ушеннями мови знаходиться на вул.Короленка, 1, площа земель ної ділянки - 1,7847 га, кадастров ий №4610137200:01:002:0020.

Судом встановлено, що згідн о планово-картографічних мат еріалів, на підставі яких при йнято п.14 ухвали Львівської мі ської ради за №2889 від 01.12.2005 року, з емельна ділянка площею 1040 кв.м входить в межі земельної діл янки, яка перебуває у фактичн ому користуванні Львівської спеціалізованої загальноос вітньої школи-інтернату для дітей з важкими порушеннями мови.

Дані обставини підтверджу ються наявними в матеріалах справи схемами розмежування землекористувань та кадастр овим планом земельної ділянк и Львівської спеціалізовано ї загальноосвітньої школи-ін тернату для дітей з важкими п орушеннями мови у м.Львові, по вул.Короленка.

Як передбачено ст.141 ЗК Украї ни, підставами припинення пр ава користування земельною д ілянкою є: а) добровільна відм ова від права користування з емельною ділянкою; б) вилучен ня земельної ділянки у випад ках, передбачених цим Кодекс ом; в) припинення діяльності р елігійних організацій, держа вних чи комунальних підприєм ств, установ та організацій; г ) використання земельної діл янки способами, які супереча ть екологічним вимогам; ґ) вик ористання земельної ділянки не за цільовим призначенням ; д) систематична несплата зем ельного податку або орендної плати; е) набуття іншою особою права власності на жилий буд инок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ді лянці; є) використання земель ної ділянки у спосіб, що супер ечить вимогам охорони культу рної спадщини.

Таким чином, Львівською міс ькою радою, без врахування по ложень вищенаведеної правов ої норми за відсутності підс тав припинення права користу вання земельною ділянкою, бу ло прийнято ухвалу від 01.12.2005 рок у за №2889, якою затверджено Схем у розміщення дитячих та спор тивних ігрових майданчиків н а території Личаківського ра йону м.Львова згідно якої на з емельну ділянку, яка перебув ає у фактичному користуванні Львівської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інт ернату для дітей з важкими по рушеннями мови, нанесено дит ячий майданчик площею 1040 кв.м. п о АДРЕСА_1 з передачею так ого на баланс ЛКП №505.

Відповідно до ч.1 ст.154 ЗК Укра їни, органи виконавчої влади та органи місцевого самовря дування без рішення суду не м ають права втручатись у здій снення власником повноважен ь щодо володіння, користуван ня і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачен і законодавчими актами додат кові обов'язки чи обмеження.

Окрім того, судом встановле но та підтверджено матеріала ми справи, що на затвердженій Схемі розміщення дитячих та спортивних ігрових майданчи ків на території Личаківсько го району м.Львова на земельн ій ділянці площею 1040 кв.м. по А ДРЕСА_1 у м.Львові дитячого м айданчика взагалі не існує, а такий фактично розміщений н а суміжній земельній ділянці .

Частиною 1 ст.155 ЗК України пе редбачено, що у разі видання о рганом виконавчої влади або органом місцевого самовряду вання акта, яким порушуються права особи щодо володіння, к ористування чи розпорядженн я належною їй земельною діля нкою, такий акт визнається не дійсним.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що ухва ла Львівської міської ради з а №2889 від 01.12.2005 року «Про затверд ження Схеми розміщення дитяч их та спортивних ігрових май данчиків на території Личакі вського району м.Львова»в ча стині затвердження п.14 додатк у, яким затверджено схему дит ячого та ігрового майданчика по АДРЕСА_1 з пл. 1040 кв.м та пе редано на баланс ЛКП №505 є неді йсною та підлягає скасуванню , оскільки така прийнята за ві дсутні підстав для припиненн я користування земельною діл янкою, а зазначене в ній розмі щення дитячого майданчика не відповідає фактичному його розміщенню на місцевості.

Окрім того, з врахуванням н аявності у відповідача повно важень затверджувати розміщ ення дитячих ігрових і спорт ивних майданчиків, суд вважа є за необхідне зобов' язати Львівську міську раду затвер дити схему дитячого та ігров ого майданчика по АДРЕСА_1 по фактичному місцю знаходж енню.

З огляду на викладене, позо вні вимоги позивачів є підст авними та обгрунтованими, а в ідтак адміністративний позо в підлягає задоволенню в пов ному обсязі.

Також, з врахуванням положе нь ч.2 ст.162 КАС України та ч.1 ст.155 ЗК України, суд вважає за необ хідне в резолютивній частині постанови зазначити про нед ійсність оспорюваного рішен ня органу місцевого самовряд ування в частині заявлених п озовних вимог.

Щодо судових витрат, то у ві дповідності до вимог ст.94 КАС України, судові витрати не на лежить стягувати із сторін.

Керуючись ст.ст. 21, 69, 70, 160-163 КАС У країни, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративни й позов задовольнити повніст ю.

2. Визнати недійсною та скасувати ухвалу Львівської міської ради за №2889 від 01.12.2005 рок у «Про затвердження Схеми ро зміщення дитячих та спортивн их ігрових майданчиків на те риторії Личаківського район у м.Львова»в частині затверд ження п.14 додатку, яким затвер джено схему дитячого та ігро вого майданчика по АДРЕСА_1 з пл. 1040 кв.м та передано на ба ланс ЛКП №505.

3. Зобов' язати Львівс ьку міську раду затвердити с хему дитячого та ігрового ма йданчика по АДРЕСА_1 по фа ктичному місцю знаходженню.

4. Постанова суду перш ої інстанції, якщо інше не вст ановлено цим Кодексом, набир ає законної сили після закін чення строку подання апеляці йної скарги, встановленого ц им Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове р ішення, якщо його не скасован о, набирає законної сили післ я повернення апеляційної ска рги, відмови у відкритті апел яційного провадження або наб рання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апел яційного оскарження буде пон овлено, то вважається, що пост анова суду не набрала законн ої сили.

4. Апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 0 8 лютого 2012 року.

Суддя В.Я.Мартинюк

Дата ухвалення рішення07.02.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21688424
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4564/11/1370

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Постанова від 07.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Ухвала від 12.01.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Ухвала від 15.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні