Постанова
від 16.01.2012 по справі 2а/1770/5378/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/5378/2011

16 січня 2012 року

17год. 30хв.

м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Дорошенко Н.О. за участю секретаря судового засідання Таустік Л.Г. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник не з'явився

відповідача: представник не з'явився  

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

 Рівненський міський центр зайнятості        

до

 Рівненського державного  комерційно-виробничого підприємства "Залізничник"      

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач – Рівненський міський центр зайнятості звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом до Рівненського державного комерційно-виробничого підприємства “Залізничник” про стягнення заборгованості по страхових внесках у сумі 374,39 грн.

В судове засідання представник позивача не з'явився. Подав до суду клопотання, в якому вказує, що позовні вимоги підтримує повністю та просить справу розглянути за його відсутності.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, в судове засідання призначене на 27.12.2011 року та на 16.01.2012 року повторно не прибув, причини неприбуття суду не повідомив. Про дату та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.19, 20). Судом не визнавалася обов'язковою участь відповідача в судовому засіданні.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч.6 ст.12, ч.1 ст.41 КАС України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши позовну заяву, встановивши фактичні обставини справи, перевіривши їх доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх в сукупності, відповідно до вимог закону, суд приходить до висновку, що позов підлягає до  задоволення.

Відповідно до ст. 8 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, в редакції чинній до 01.01.2011 року, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття створений для управління страхуванням на випадок безробіття в Україні, провадженням збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно з цим Законом і статутом Фонду. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних послуг Фондом.

          Згідно ст. 12 Закону виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішення правління. Функції виконавчої дирекції покладаються на органи Державної  служби зайнятості . директор Державного центру зайнятості центрального органу виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики та його заступники є відповідально керівником та заступниками виконавчої дирекції Фонду. Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на міські та районні центри зайнятості. Одним із джерел формування коштів Фонду відповідно до ст. 16 Закону є страхові внески страхувальників – роботодавців, застрахованих осіб, що сплачують на умовах і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами

Судом встановлено, що на підставі направлення від 21.10.2011 року № 267, виданого Рівненським міським центром зайнятості та відповідно до наказу Рівненським міським центром зайнятості від 30.09.2011 року № 163, була проведена планова перевірка правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття на Рівненському державному комерційно-виробничому підприємстві “Залізничник.

Перевіркою було встановлено, що роботодавцем створена прострочена заборгованість по сплаті страхових внесків (недоїмка), яка виникла у зв'язку з виплатою заробітної плати без сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття, що зафіксовано в Акті перевірки № 269 від 24.10.2011 року. 25.10.2011 року головному бухгалтеру Рівненського комерційно-виробничого державного підприємства “Залізничник” було надано Акт перевірки №269 від 24.10.2011 року (а.с.5-8).

В свою чергу, керуючись частиною 4 статті 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” директором Рівненського міського центру зайнятості було прийнято Рішення за № 5 від 04.11.2011р. про стягнення з Рівненського комерційно-виробничого державного підприємства “Залізничник” донарахованих страхових внесків в розмірі 374,39 грн., яке було надіслане поштою (а.с.4, 9).   

Згідно із ст. 35 Закону, в редакції чинній до 01 січня 2011 року, роботодавець зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати страхові внески Фонду, надавати відомості про прийняття на роботу працівників, заробітну плату працівників, використання робочого часу, сплату страхових внесків.

Відповідно до п. 7 Перехідних положень Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, строк сплати яких не настав на 01 січня 2011 року, не сплачені станом на 01 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, який діяв до 01 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та\або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок єдиного внеску забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та\або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких  на 01 січня 2011 року зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Крім того слід зазначити, що відповідно до ч. 4 ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” строк давності в разі стягнення штрафних санкцій, передбачених цим Законом та Законом України “Про зайнятість населення" адміністративних штрафів, а також інших видів заборгованості перед Фондом не застосовуються.

Суд приходить до переконання, що відповідач, станом на дату прийняття рішення, по справі не сплатив недоїмки по страхових внесках у сумі 374,39 грн.

           Згідно статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

          Оцінивши надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, відповідають обставинам справи та наявним матеріалам, у зв'язку з чим  підлягають до задоволення.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.  

Керуючись статтями  160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Рівненського державного комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" (33000, м. Рівне, вул. Ніла Хасевича, 4, код ЄДРПОУ 01101418) на користь Рівненського міського центру зайнятості, який є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", недоїмку в сумі 374,39 грн., яку перерахувати на рахунок № 37171975900002 отримувач: Управління ДКУ у м. Рівне, ЗКПО 22586331, банк: Головне управління ДКУ в Рівненській області, МФО 833017, страхові внески, утримані роботодавцями з суми виплат найманим працівникам.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                    Дорошенко Н.О.

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21690251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/5378/2011

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

Ухвала від 09.12.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

Ухвала від 08.12.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні