Постанова
від 17.01.2012 по справі 16482/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а- 16482/11/2070

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2012 р.

Харківський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Бідонь ка А.В,

при секретарі судового зас ідання Загребельному В.І.

за участю:

представника позивача - Ш ляхти В.В.

представника відповідача - Ішутіна Є.О.

представника відповідача - Жуганець ЕА.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в прим іщенні Харківського окружно го адміністративного суду а дміністративну справу за поз овом Державної податкової ін спекції у Орджонікідзевсько му районі м. Харкова до Комуна льного закладу "Палац дитячо ї та юнацької творчості "Істо к" Харківської міської ради про стягнення податкового бо ргу -,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Орджонікідз евському районі м. Харкова, з вернувся до Харківського окр ужного адміністративного су ду з позовом до Комунального закладу «Палац дитячої та юн ацької творчості «Істок»Хар ківської міської ради, в яком у просить суд стягнути з Кому нального закладу «Палац дитя чої та юнацької творчості «І сток»Харківської міської ра ди суму боргу у розмірі 1694,00 грн . в рахунок погашення його бор гу на р/р 35212001000388 УДК у Харківські й області м. Харкова, МФО 851011.

Свої вимоги позивач мотиву є тим, що відповідач включени й до категорії платників окр емих податків у ДПІ у Орджоні кідзевському районі м. Харко ва 06.03.2008 р.

Комунальний заклад «Палац дитячої та юнацької творчос ті «Істок»Харківської міськ ої ради має податковий борг п еред бюджетом у сумі 1694,00 грн., що виник внаслідок несплати в у становлений строк грошового зобов'язання з податку на при буток, визначеного платником податків на підставі: податк ового повідомлення - рішення №0003021510 від 14.07.2010 р. (сума яка нарахо вана 1530,00 грн., сума яка сплачена 00,00 грн., сума боргу 1524,00 грн.); пода ткового повідомлення - рішен ня №0000431510 від 11.02.2011 р. сума яка нара хована 170,00 грн., сума яка сплаче на 00,00 грн., сума боргу 170,00 грн.). У з в' язку з тим, що вказана забо ргованість погашена не була, дану суму позивач просить ст ягнути з відповідача у судов ому порядку.

Відповідач проти позову за перечував. Зазначив, що КЗ «ПД ЮТ «ІСТОК»Харківської міськ ої ради»є підвідомчою устано вою управління освіти Адміні страції Орджонікідзевськог о району м. Харкова. Рішенням Д ПІ у Орджонікідзевському рай оні м. Харкова № 51 від 21.12.2008 «Про в несення до Реєстру неприбутк ових організацій»управлінн я освіти Орджонікідзевськог о району в м. Харкові внесено в реєстр неприбуткових органі зацій та установ на підставі пункту 7.11 ст.7 Закону України « Про оподаткування прибутку п ідприємств»та ст.157 Податково го Кодексу України. Згідно ді ючого законодавства України , заклади освіти не є платника ми податків, оскільки не веду ть підприємницької діяльнос ті.

У судовому засіданні предс тавник позивача вимоги адмін істративного позову підтрим ав у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечував, посилаючис ь на його необґрунтованість.

Суд, заслухавши представни ків сторін, дослідивши матер іали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, прихо дить до висновку про задовол ення позову, як законного та о бґрунтованого з наступних пі дстав.

Комунальний заклад «Палац дитячої та юнацької творчос ті «Істок»Харківської міськ ої ради зареєстровано викона вчим комітетом Харківської м іської ради 02.04.1996 р., що підтверд жується копією витягу з ЄДРП ОУ (а.с. 23-24), довідкою головного у правління статистики у Харкі вській області (а.с. 22). Комуналь ний заклад «Палац дитячої та юнацької творчості «Істок»Х арківської міської ради, як п латника податків, взято на об лік у ДПІ у Орджонікідзевськ ому районі м. Харкова 06.03.2008 р.

Згідно з п.2, 3 ч.1 ст. 9 Закону Укр аїни «Про систему оподаткува ння»(тут і далі нормативно-пр авові акти в редакції, чинній на час виникнення відповідн их правовідносин), платники п одатків і зборів (обов' язко вих платежів) зобов' язані п одавати до державних податко вих органів та інших державн их органів відповідно до зак онів декларації, бухгалтерсь ку звітність та інші докумен ти і відомості, пов'язані з обч исленням і сплатою податків і зборів (обов' язкових плат ежів); сплачувати належні сум и податків і зборів (обов' яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

Відповідно до п.п.2.1.1 п.2.1 ст.2 та абз.2 п.16.4 ст.16 Закону України «П ро оподаткування прибутку пі дприємств»платники податку (з числа резидентів - суб' є кти господарської діяльност і, бюджетні, громадські та інш і підприємства, установи та о рганізації, які здійснюють д іяльність, спрямовану на отр имання прибутку як на терито рії України, так і за її межами ) у строки, визначені законом, подають до податкового орган у податкову декларацію про п рибуток за звітний період, ро зраховану наростаючим підсу мком з урахуванням від' ємно го значення об' єкта оподатк ування минулих податкових пе ріодів у разі його наявності відповідно до пункту 6.1 статт і 6 цього Закону. При цьому за з вітні квартал, півріччя та тр и квартали платники податку подають спрощену декларацію , а за результатами звітного р оку - повну. Форми декларацій з цього податку встановлюютьс я центральним податковим орг аном за узгодженням з коміте том Верховної Ради України, щ о відповідає за проведення п одаткової політики.

Згідно з п.16.1 ст.16 Закону Украї ни «Про оподаткування прибут ку підприємств», платники по датку самостійно визначають суми податку, що підлягають с платі.

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в України»державні податкові інспекції в района х, містах без районного поділ у, районах у містах, міжрайонн і та об'єднані державні подат кові інспекції виконують так і функції, як здійснення конт ролю за своєчасністю, достов ірністю, повнотою нарахуванн я та сплати податків та зборі в (обов'язкових платежів); здій снення контролю за своєчасні стю подання платниками подат ків бухгалтерських звітів і балансів, податкових деклара цій, розрахунків та інших док ументів, пов'язаних з обчисле нням податків, інших платежі в, а також перевіряють достов ірність цих документів щодо правильності визначення об'є ктів оподаткування і обчисле ння податків, інших платежів .

Згідно з п.20.1.28 Податкового ко дексу України, органи держав ної податкової служби мають право застосовувати до платн иків податків фінансові (штр афні) санкції, стягувати до бю джетів та державних цільових фондів суми грошових зобов' язань та/або податкового бор гу у випадках, порядку та розм ірі, встановлених цим Кодекс ом.

Підпунктами 16.1.1-16.1.4 п.16.1 ст.16 Пода ткового кодексу України вста новлено, що платник податків зобов' язаний: стати на облі к у контролюючих органах в по рядку, встановленому законод авством України; вести в уста новленому порядку облік дохо дів і витрат, складати звітні сть, що стосується обчисленн я і сплати податків та зборів ; подавати до контролюючих ор ганів у порядку, встановлено му податковим та митним зако нодавством, декларації, звіт ність та інші документи, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків та зборів; сплачув ати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ц им Кодексом та законами з пит ань митної справи.

Підпунктом 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами»п ередбачено, що платник подат ків самостійно обчислює суму податкового зобов' язання, яку зазначає у податковій де кларації.

Строки подання податкових декларацій встановлені п.п.4.1 .4 п.4.1 ст.4 Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами».

Штрафні санкції за порушен ня податкового законодавств а накладаються на платника п одатків у розмірах, визначен их ст.17 Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами», крім штрафних санкцій за порушення валютн ого законодавства, що встано влюються окремим законодавс твом.

Штрафні санкції накладают ься контролюючими органами, а у випадку, передбаченому пу нктом 17.2 цієї статті, самостій но нараховуються та сплачуют ься платником податків. (абз.2 п.17.1 ст.17 Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами»).

Відповідно до п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами»платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законода вством, сплачує штраф у розмі рі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або ї ї затримку.

Згідно з п.п.17.1.3 п.17.1 ст.17 Закону України «Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» , у разі коли контролюючий орг ан самостійно донараховує су му податкового зобов' язанн я платника податків за підст авами, викладеними у підпунк ті «б»підпункту 4.2.2 пункту 4.2 ст атті 4 цього Закону, такий плат ник податків зобов'язаний сп латити штраф у розмірі десят и відсотків від суми недопла ти (заниження суми податково го зобов'язання) за кожний з по даткових періодів, установле них для такого податку, збору (обов'язкового платежу), почин аючи з податкового періоду, н а який припадає така недопла та, та закінчуючи податковим періодом, на який припадає от римання таким платником пода тків податкового повідомлен ня від контролюючого органу, але не більше п'ятдесяти відс отків такої суми та не менше д есяти неоподатковуваних мін імумів доходів громадян суку пно за весь строк недоплати, н езалежно від кількості подат кових періодів, що минули.

Виникнення та існування за боргованості Комунального з акладу «Палац дитячої та юна цької творчості «Істок»Харк івської міської ради зі спла ти податків, зборів та штрафн их санкцій підтверджується н аступним:

Відповідно до акта ДПІ у Орд жонікідзевському районі м. Х аркова №1649/15-24481091 від 01.07.2010 р. про рез ультати невиїзної документа льної перевірки неподання по даткової звітності, перевірк ою встановлено порушення Ком унальним закладом «Палац дит ячої та юнацької творчості « Істок»Харківської міської р ади абз. «а», «б»п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами». Платником податку на пр ибуток не подано декларації з податку на прибуток підпри ємства за: 1 півріччя 2008 р., 3 квар тали 2008 р., 11 місяців 2008 р., 2008 р., 1 квар тал 2009 р., 1 півріччя 2009 р., 3 квартал и 2009 р., 2009 р., 1 квартал 2010 р. (а.с. 19-20).

Один примірник вказаного а кта перевірки отримано уповн оваженою особою відповідача , що підтверджується її підпи сом в поштовому повідомленні про вручення поштового відп равлення (а.с. 21).

На підставі акта №1649/15-24481091 від 0 1.07.2010 р. згідно з п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми»ДПІ у Орджонікідзевськом у районі м. Харкова прийнято п одаткове повідомлення-рішен ня № 0003021510/0 від 14.07.2010 р., яким визначе но суму податкового зобов' я зання Комунального закладу « Палац дитячої та юнацької тв орчості «Істок»Харківської міської ради зі штрафних (фін ансових) санкцій з податку на прибуток в сумі 1530,00 грн. (а.с.16).

Вказане податкове повідом лення-рішення надсилалось ві дповідачу, але не було йому вр учене через відсутність орга нізації за зазначеною адресо ю (а.с. 17). Тому податкове повідо млення-рішення було розміщен е на дошці податкових оголош ень (повідомлень). Вказане під тверджується копією акта № 1882 /15-24481091 від 25.08.2010 р. про неможливіст ь вручення податкового повід омлення-рішення (а.с.18).

Відповідно до акта ДПІ у Орд жонікідзевському районі м. Х аркова №84/15-24481091 від 21.01.2011 р. про резу льтати невиїзної документал ьної перевірки неподання под аткової звітності, перевірко ю встановлено порушення Кому нальним закладом «Палац дитя чої та юнацької творчості «І сток»Харківської міської ра ди п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового к одексу України. Платником по датку на прибуток не подано д екларацію з податку на прибу ток підприємства за 3 квартал и 2010 р. (а.с. 13-14).

Один примірник вказаного а кта перевірки отримано уповн оваженою особою відповідача , що підтверджується її підпи сом в поштовому повідомленні про вручення поштового відп равлення (а.с. 15).

На підставі акта №84/15-24481091 від 21. 01.2011 р. згідно з п.п.54.3.1 п.54.3 ст.54 Подат кового кодексу України ДПІ у Орджонікідзевському районі м. Харкова прийнято податков е повідомлення-рішення № 0000411510/0 від 11.02.2011 р., яким визначено суму податкового зобов' язання К омунального закладу «Палац д итячої та юнацької творчості «Істок»Харківської міської ради зі штрафних (фінансових ) санкцій з податку на прибуто к в сумі 170,00 грн. (а.с.11).

Вказане податкове повідом лення-рішення отримано уповн оваженою особою відповідача , що підтверджується її підпи сом в поштовому повідомленні про вручення поштового відп равлення (а.с. 12).

Відповідачу було направле но першу та другу податкові в имоги, які були отримані упов новаженою особою відповідач а (а.с. 9-10).

Суд відхиляє доводи відпов ідача щодо того, що він як закл ад освіти не є платником пода тків, оскільки не веде підпри ємницької діяльності, так як матеріалами справи це посил ання не підтверджено, відсут ності обов' язку подавати по даткову звітність не встанов лено. До суду не було подано до казів на підтвердження того, що податкові повідомлення - рішення були оскаржені в уст ановленому порядку, тому под аткове зобов' язання відпов ідача вважається узгодженим .

Підпунктом 14.1.175. п.14.1. ст.14 Подат кового кодексу України встан овлено, що податковий борг - це сума узгодженого грошовог о зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості), але не сплаченого платн иком податків у встановлений цим Кодексом строк, а також п еня, нарахована на суму таког о грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п. 20.1.18. п.20.1. ст.20 П одаткового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертати ся до суду щодо стягнення кош тів платника податків, який м ає податковий борг, з рахункі в у банках, обслуговуючих так ого платника, на суму податко вого боргу або його частини.

Пунктом 95.3 ст.95 Податкового к одексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунк ів платника податків у банка х, обслуговуючих такого плат ника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направл яється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач не сплатив у повному обсязі узгоджену с уму податкового зобов' язан ня з податку на прибуток. Стан ом на день розгляду справи за боргованість відповідача ст ановить 1694,00 грн., що підтверджу ється вищевказаними матеріа лами справи.

Враховуючи, що на момент роз гляду справи відповідачем за значена сума заборгованості не була сплачена у повному об сязі, суд приходить до виснов ку, що вимоги позивача щодо ст ягнення вказаної суми боргу є обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 9, 11, 71, 94,159, 160-163, 186, 254 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції у Орджонікідзевському ра йоні м. Харкова до Комунально го закладу "Палац дитячої та ю нацької творчості "Істок" Хар ківської міської ради про с тягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Комунального за кладу "Палац дитячої та юнаць кої творчості "Істок" Харківс ької міської ради (адреса: 61075, м . Харків, пр-т Косіора, б. 162, код Є ДРПОУ 24481091) на користь Державно го бюджету України суму борг у 1694,00 грн., в рахунок погашення й ого боргу на р/р35212001000388 УДК у Харк івській області м. Харкова, МФ О 851011.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги н а постанову суду протягом десяти днів з дня її прого лошення. У разі застосування судом частини третьої статт і 160 цього Кодексу, а також прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом д есяти днів з дня отримання ко пії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Повний текст постанови ск ладено 20.01.12 р.

Суддя Бідонько А.В.

Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21691052
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16482/11/2070

Ухвала від 12.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні