Ухвала
від 16.02.2012 по справі 18/255-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛ ЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

16.02.2012 Справа № 18/255-10

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів:

головуючого судді Чус О .В. - (доповідача),

суддів: Павловського П.П ., Швеця В.В.

Секретар судового засідан ня Литвин А.П.

За участю:

від скаржника ОСОБА_1 до віреність № 22/А від 09.08.11, предста вник;

Представники позивача та відповідача - 1,2 у судове за сід ання не з'явились, про час та м ісце судового засідання пові домлені належним чином.

розглянувши матеріали ап еляційної скарги Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Альфред С. Топфер Інте рнешенал (Україна)” м. Київ на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.10р. по справі № 18/255-10

за позовом: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю Агрофірма "СЛУЧ-АГРО", с. Вер бородинці, Старокостянтинів ський район, Хмельницька обл асть

до В1: Приватного підприємс тва "Рускус", м. Дніпропетровс ьк

В2: Товариства з обмежен ою відповідальністю "Комбіко рмовий завод", с. Веснянка, Ст арокостянтинівський район, Х мельницька область

про розірвання договору к упівлі-продажу та повернення проданого товару

ВСТАНОВИВ:

В 2010р. Товариство з обме женою відповідальністю Агро фірма "СЛУЧ-АГРО", с. Вербороди нці, Старокостянтинівський р айон, Хмельницька область зв ернулось в господарський суд Дніпропетровської області з позовом до Приватного підпр иємства "Рускус", м. Дніпропет ровськ Товариства з обмежен ою відповідальністю "Комбіко рмовий завод", с. Веснянка, Ст арокостянтинівський район, Х мельницька область про роз ірвання договору купівлі-про дажу та повернення проданого товару

Рішенням господарського суду Дніпропетровської обла сті від 30.11.10р. по справі № 18/255-10 (суд дя - Петрова В.І) - позовні вим оги задоволені частково. Роз ірвано договір купівлі-прода жу від 23 липня 2010 року укладени й між Товариством з обмежено ю відповідальністю Агрофірм а "СЛУЧ-АГРО" та Приватним підп риємством "Рускус". Зобов' яз ано Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Комбікормо вий завод" здійснити переофо рмлення ріпаку насипом у кіл ькості 93,669 метричних тонн н а Товариство з обмеженою від повідальністю Агрофірма "СЛУ Ч-АГРО" .

Стягнуто з Товариства з об меженою відповідальністю "К омбікормовий завод" та Прива тного підприємства "Рускус" солідарно на користь Товари ством з обмеженою відповідал ьністю Агрофірма "СЛУЧ-АГРО" с удові витрати у розмірі 3 278, 42 г рн. державного мита та 236,00 на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Не погодившись з оскаржени м рішенням, Товариство з обме женою відповідальністю “А льфред С. Топфер Інтернешен ал (Україна)” м. Київ звернулос ь до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у з апеляційною скаргою, де пр осить скасувати оскаржене рі шення та відмовити в задовол енні позову в повному обсязі .

Відзив на апеляційну скарг у подано не було.

Заслухавши пояснення пред ставника скаржника, дослідив ши доводи апеляційної скарги , матеріали справи та перевір ивши відповідність оскаржув аного рішення нормам діючого законодавства, колегія судд ів вважає, що провадження по с праві підлягає припиненню:

Як вбачається з матеріалів справи, 01 липня 2010 року між Това риством з обмеженою відповід альністю "Комбікормовий зав од" (підприємство) та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю Агрофірма "СЛУЧ-АГРО" (по клажодавець) укладено догові р № 6, за яким підприємство зоб ов"язалося надавати послуги поклажодавцю по прийманню, п ереоформленню, сушці, очистц і, зберіганню та відпуску зер на та насіння олійних культу р на умовах, викладених в дано му договорі.

23 липня 2010 року між Товариств ом з обмеженою відповідальні стю Агрофірма "СЛУЧ-АГРО" (про давець) та Приватним підприє мством "Рускус" (покупець) укла дено договір купівлі-продажу , відповідно до умов якого про давець зобов'язався передати у власність покупцю ріпак на сипом у кількості 93,699 тонн (да лі - товар), а покупець зобов'яз ався в порядку та на умовах, вс тановлених в договорі, прийн яти та оплатити товар. Постав ка товару здійснювалась на у мовах EXW ФРАНКО-ЕЛЕВАТОР (м. Ста рокостянтинів, ТОВ "Комбікор мовий завод") у відповідності до вимог Міжнародних правил тлумачення термінів "Інкоте рмс" (в редакції 2000 року).

Листом від 09.08.2010 року позивач повідомив відповідача 1 про р озірвання договору купівлі-п родажу, оскільки останній не виконав умови договору щодо оплати товару. У зв"язку з тим , що позивач не отримав відпо віді на пропозицію про розір вання договору, позивач звер нувся до господарського суду з вимогою розірвати договір та повернути йому передане в ідповідачу 1 насіння ріпаку у кількості 93,669 метричних тонн .

Позивач посилаючись на ная вність боргу відповідача 1 в р озмірі 327 841,50 грн., просить розі рвати договір купівлі-продаж у та повернути йому неоплаче ний товар - насіння ріпаку у кі лькості 93,669 метричних тонн.

Враховуючи, що відповідач 1 допустив істотне порушення у мов договору - за переданий й ому товар не сплатив, вимогу п озивача щодо розірвання дого вору купівлі-продажу від 23.07.2010 р оку господарським судом задо волено.

Згідно з ч. 1 ст. 91 ГПК України с торони у справі, прокурор, тре ті особи, особи, які не брали у часть у справі, якщо господар ський суд вирішив питання пр о їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скар гу на рішення місцевого госп одарського суду, яке не набра ло законної сили.

Зі змісту названих норм вба чається, що судовим актом, оск аржуваним такою особою, пови нно безпосередньо вирішуват ися питання про її права та об ов'язки. Суд має вирішити спір про право у правовідносинах , учасником яких на момент роз гляду справи та прийняття су дом першої інстанції судовог о акту (рішення, ухвали) є скар жник або міститься судження про нього у відповідних прав овідносинах. При цьому в моти вувальній частині судового а кту повинні міститися виснов ки суду про права та обов'язки такої особи, або у резолютивн ій частині судового акту суд прямо вказав про права та обо в'язки цієї особи. Будь-який і нший правовий зв'язок між ска ржником і сторонами спору не може братися до уваги.

З матеріалів справи вбачає ться, що мотивувальна та резо лютивна частина рішення міс цевого господарського суду не містять висновків про пра ва та обов' язки скаржника. С каржник не був учасником гос подарських правовідносин, як і виникли між сторонами у спр аві та були предметом розгля ду в суді першої інстанції.

До того ж, колегія суддів вв ажає, що скаржник не був позба влений можливості реалізува ти надане йому право на судов ий захист шляхом звернення д о суду з самостійним позовом , яким він скористався шляхом звернення до господарського суду Хмельницької області з позовом до ТОВ «Комбікормов ий завод», треті особи - СТОВ « Інтер-Случ», Фермерське госп одарство «Богданна»про зобо в' язання виконати умови до говору № 14 від 27.07.10 та відвантаж ити ріпак. Позовні вимоги Тов ариства з обмеженою відповід альністю “Альфред С. Топф ер Інтернешенал (Україна)” м. К иїв задоволені, про що свідчи ть рішення господарського су ду Хмельницької області від 16.01.2012 року у справі № 6/18/1545-10.

Колегія суддів вважає необ ґрунтованим клопотання ска ржника про залучення його до участі у справі в якості від повідача, оскільки як свідча ть матеріали справи, скаржни к не був учасником господарс ьких правовідносин, які вини кли між сторонами у справі та були предметом розгляду у су ді першої інстанції, якому зг ідно ст. 24 Господарського проц есуального кодексу України надано право залучати до уча сті у справі іншого відповід ача.

На підставі зазначеного, ко легія суддів приходить висно вку про необхідність припини ти апеляційне провадження по даній справі на підставі п.1.ч .1 ст. 80 Господарського процес уального кодексу України.

Аналогічної позиції про п рипинення провадження за ск аргою осіб, які не брали участ і у справі і не довели в суді ф акту вирішення питання суда ми попередніх інстанцій про їх права та обов' язки, а так ож про відсутність необхідно сті перегляду рішень судів п о суті за вказаних обставин д отримується Верховний Суд Ук раїни, зокрема, в постановах від 07.07.2009 року у справі № 01/65-88 та в ід 24.06.2008 року у справі 2/164-35/246.

Керуючись ст. ст. 80, 86, 91 Господа рського процесуального коде ксу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційне провадже ння за апеляційною скаргою Т овариства з обмеженою відпов ідальністю “Альфред С. То пфер Інтернешенал (Україна)” м. Київ на рішення господарсь кого суду Дніпропетровської області від 30.11.10р. по справі № 18/255-10 - припинити.

Головуючий суддя О.В. Чус

Суддя П.П.Павловський

Суддя В.В. Швець

01.03.12

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21707659
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/255-10

Ухвала від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні