Постанова
від 20.02.2012 по справі 2а/0470/17948/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2012 р. Справа № 2а/0470/17948/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Ніколайчук С.В.

розглянувши у письмовом у провадженні у місті Дніпро петровську адміністративну справу за адміністративним позовом прокурора Жовтневог о району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі державної податкової інспек ції в Жовтневому районі м. Дні пропетровська до товариства з обмеженою відповідальніст ю "НАЦІОНАЛ-ТРАНС" про стягнен ня заборгованості в сумі 33319,63 г ривень, -

ВСТАНОВИВ:

14.12.2011 року до Дніпропетр овського окружного адмініст ративного суду надійшов адмі ністративний позов прокурор а Жовтневого району м. Дніпро петровська в інтересах держа ви, в особі державної податко вої інспекції у Жовтневому р айоні м. Дніпропетровська (да лі ДПІ у Жовтневому районі) до товариства з обмеженою відп овідальністю “НАЦІОНАЛ-ТРАН С» (далі ТОВ “НАЦІОНАЛ-ТРАНС” ), в якому позивач просить стяг нути кошти з рахунків у банка х, обслуговуючих відповідача , на користь держави в рахунок погашення боргу у сумі 33 319,63 гр н., а саме: з податку на додану в артість у сумі 27 457,68 грн., з подат ку на прибуток у сумі 5861,95 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що заб оргованість ТОВ “НАЦІОНАЛ-ТР АНС” по платежам перед бюдже том виникла по податку на дод ану вартість та по податку на прибуток внаслідок несплати підприємством узгоджених по даткових зобов' язань з цих видів податку на суму 33 319,63 грн., яка по теперішній час не пога шена відповідачем у добровіл ьному порядку у встановлений законодавством термін, тому підлягає примусовому стягне нню в судовому порядку.

Ухвалою суду від 16.12.11р. відкри то провадження у адміністрат ивній справі №2а/0470/17948/11 та призна чено її до розгляду на 17.01.12р. В п одальшому судовий розгляд сп рави відклався на 31.01.2012 року, в з в' язку з неявкою сторін.

Представником податкового органу надіслано на адресу с уду клопотання про розгляд с прави без участі його предст авника та про підтримку позо вних вимог.

Представник прокуратури т а відповідача вдруге в судов е засідання не з' явилися, хо ч належним чином повідомлені про дату, час та місце засідан ня суду, заперечень та доказі в на їх підтвердження на проп озицію суду не надали, причин неприбуття не повідомили, за яви про розгляд справи за їх в ідсутності не подали.

Особи, які беруть участь у с праві, зобов' язані добросов існо користуватися належним и їм процесуальними правами і неухильно виконувати проце суальні обов' язки (ч.2 ст. 49 КАС України).

Якщо немає перешкод для роз гляду справи у судовому засі данні, визначених ст.128 КАС Укр аїни, але прибули не всі особи , які беруть участь у справі, х оча і були належним чином пов ідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має пр аво розглядати справу у пись мовому провадженні у разі ві дсутності потреби заслухати свідка чи експерта (ч.6 ст.128 цьо го Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне розгл янути дану справу у письмово му проваджені на підставі на явних у ній доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали справи, з' яс увавши фактичні обставини сп рави, на яких ґрунтується поз ов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, заслухавши представ ника позивача, суд встановив наступне:

товариство з обмеженою від повідальністю “НАЦІОНАЛ-ТРА НС” зареєстроване як юридичн а особа 17.08.2005 року та включений до Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України за ідентифікаційним кодом 33718122 з а юридичною адресою: 49000, м. Дн іпропетровськ, вул. Набережн а Перемоги, буд. 118, к.1, кв. 1; облі ковується у ДПІ у Жовтневому районі м.Дніпропетровська я к платників податків, що підт верджується витягом з єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб- пі дприємців серії АЖ №221893.

Згідно п. 36.1 -36.3 ст. 34 Податковог о Кодексу України податкови м обов'язком визнається обо в'язок платника податку обчи слити, задекларувати та/або с платити суму податку та збор у в порядку і строки, визна чені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Податковий обов'язок вини кає у платника за кожним по датком та збором.

Податковий обов'язок є бе зумовним і першочерговим ст осовно інших неподаткових о бов'язків платника податків , крім випадків, передбачених законом.

У відповідності до п. 46.1. ст. 46 ц ього ж Кодексу податкова дек ларація, розрахунок (далі - п одаткова декларація) - докум ент, що подається платником п одатків (у тому числі відокре мленим підрозділом у випад ках, визначених цим Кодекс ом) контролюючому органу у ст роки, встановлені законом, н а підставі якого здійснюєтьс я нарахування та/або сплата п одаткового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого ( виплаченого) на користь пла тників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або с плаченого податку.

Пунктом 54.1. ст. 54 ПК передбачен о, що крім випадків, передбач ених податковим законодавст вом, платник податків самос тійно обчислює суму податк ового та/або грошового зобо в'язання та/або пені, яку заз начає у податковій (митній) д екларації або уточнюючому розрахунку, що подається ко нтролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем 20.10.2011 року , 18.11.2011 року, 01.08.11р. надано до ДПІ у Ж овтневому районі м.Дніпропет ровська податкові деклараці ї з податку на додану вартіст ь за серпень 2011 року, вересень 2 011 року та жовтень 2011 року відпо відно, в яких самостійно визн ачені суми заборгованості з податку на додану вартість в розмірі 27 161,93 грн.

Таким чином, самостійно виз начене податкове зобов' яза ння з податку на додану варті сть осіб за серпень-вересень 2011 року є узгодженим.

Згідно вимог п.57.1 ст.57 Податко вого кодексу України платник податків зобов' язаний само стійно платити суму податков ого зобов' язання, зазначену у поданій ним податковій дек ларації, протягом 10 календарн их днів, що настають за останн ім днем відповідного граничн ого строку, передбаченого ци м Кодексом для подання подат кової декларації.

У відповідності до пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу Укра їни податковий борг - сума г рошового зобов' язання (з ур ахуванням штрафних санкцій з а їх наявності), самостійно уз годженого платником податкі в або узгодженого в порядку о скарження , але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахован а на суму такого грошового зо бов' язання.

Судом з' ясовано, що сплата відповідачем узгодженого по даткового зобов' язання з по датку на додану вартість в су мі 27 457,68 грн. не здійснена, внасл ідок чого податковий борг ві дповідача з податку на додан у вартість склав 27 457,68 грн., в том у числі пеня в сумі 295, 75 грн.

Також, відповідачем 09.11.2011 рок у надано до ДПІ у Жовтневому р айоні м. Дніпропетровська по даткову декларацію з податку на прибуток за 2011 рік, в якій са мостійно визначено суму забо ргованості з податку на приб уток в розмірі 11 000,00 грн.

Таким чином, самостійно виз начене податкове зобов' яза ння з податку на прибуток за 20 11 рік є узгодженим.

Судом з' ясовано, що сплата відповідачем узгодженого по даткового зобов' язання з по датку на прибуток в сумі 11000,00 гр н. не здійснена, внаслідок чог о податковий борг відповідач а з податку на прибуток склав 5861,95 грн., враховуючи наявність у відповідача переплати з по датку на прибуток в сумі 5138,05 гр н..

Існування вищевказаної за боргованості у відповідача п ідтверджується і довідкою пр о стан розрахунків з бюджето м за період по 13.12.11р., згідно яко ї податкова заборгованість с тановить 33 319,63 грн., з яких 33 023,88 гр н. - несплачене податкове зо бов' язання, 295,75 грн. - залишо к несплаченої пені.

Відповідно до ст.59 Податков ого кодексу України у разі ко ли платник податків не сплач ує узгодженої сум грошового зобов' язання в установлені законодавством строки, орга н державної податкової служб и надсилає (вручає) йому подат кову вимогу.

Згідно п.59.9 ст.59 Податкового к одексу України у разі коли у п латника податків, якому наді слано (вручено) податкову вим огу, сума податкового боргу з більшується, погашенню підля гає вся сума податкового бор гу такого платника податку, щ о виник після надіслання (вру чення) податкової вимоги.

У відповідності до приписі п.60.6 ст.60 Податкового кодексу У країни на суму збільшення по даткового боргу окрема подат кова вимога не надсилається.

Позивачем направлено відп овідачу податкову вимогу №1857 від 19.08.11р., яку він отримав 13.10.11р., п ро що свідчить підпис головн ого бухгалтера.

Податковим органом направ лено на адресу ТОВ “НАЦІОНАЛ -ТРАНС” повідомлення від 06.06.11 р оку №41405/10/24-022 щодо погашення пода ткового боргу або виділення активів для реєстрації подат кової застави залишено плат ником податків без розгляду.

Згідно рішення ДПІ у Жовтне вому районі “про опис майна у податкову заставу” від 23.09.11 ро ку вирішено здійснити опис м айна, що перебуває у власност і відповідача.

Статтями 67, 68 Конституції Укр аїни визначено обов' язок ко жного сплачувати податки і з бори у порядку і у розмірах, вс тановлених законом, неухильн о додержуватися Конституції України та законів України.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 П одаткового кодексу України п латники податків зобов' яза ні сплачувати податки та збо ри в строки та у розмірах, вста новлених цим Кодексом та зак онами з питань митної справи .

Джерелами самостійної спл ати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу това рів (робіт, послуг), майна, випу ску цінних паперів, зокрема к орпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших д жерел, з урахуванням особлив остей, визначених цією статт ею, а також суми надміру сплач ених платежів до відповідних бюджетів.

Сплата грошових зобов'язан ь або погашення податкового боргу платника податків з ві дповідного платежу може бути здійснена також за рахунок н адміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) а бо за рахунок помилково та/аб о надміру сплачених сум з інш их платежів (на підставі відп овідної заяви платника) до ві дповідних бюджетів (п.87.1 ст.87 По даткового кодексу України).

Згідно п.87.2 ст.87 вказаного Код ексу джерелами погашення под аткового боргу платника пода тків є будь-яке майно такого п латника податків з урахуванн ям обмежень, визначених цим К одексом, а також іншими закон одавчими актами.

У відповідності до п. 95.1 ст.95 П одаткового кодексу України о рган державної податкової сл ужби здійснює за платника по датків і на користь держави з аходи щодо погашення податко вого боргу такого платника п одатків шляхом стягнення кош тів, які перебувають у його вл асності, а в разі їх недостатн ості - шляхом продажу майна такого платника податків, як е перебуває у податковій зас таві.

Пунктом 95.3 ст.95 цього Кодексу передбачено, що стягнення ко штів з рахунків платника под атків у банках, обслуговуючи х такого платника податків, з дійснюється за рішенням суду , яке направляється до викона ння органам державної податк ової служби, у розмірі суми по даткового боргу або його час тини. Орган державної податк ової служби звертається до с уду щодо надання дозволу на п огашення усієї суми податков ого боргу за рахунок майна пл атника податків, що перебува є у податковій заставі. Рішен ня суду щодо надання вказано го дозволу є підставою для пр ийняття органом державної по даткової служби рішення про погашення усієї суми податко вого боргу. Рішення органу де ржавної податкової служби пі дписується його керівником т а скріплюється гербовою печа ткою органу державної податк ової служби. Перелік відомос тей, які зазначаються у таком у рішенні, встановлюється це нтральним органом державної податкової служби.

Довідка про розрахункові р ахунки платника податків у б анках долучена позивачем до позову.

Також орган державної пода ткової служби на підставі рі шення суду здійснює стягненн я коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахуно к готівки, що належить такому платнику податків. Стягненн я готівкових коштів здійснює ться у порядку, визначеному К абінетом Міністрів України ( п.95.4 ст.95 Податкового кодексу У країни).

Зі змісту вищевказаних нор м права вбачається, що податк овий орган повинен дотримува тись процедури черговості сп особів погашення податковог о боргу платника податків, то бто спочатку стягнути податк овий борг з коштів, які перебу вають у його власності, в тому числі з рахунків у банках, обс луговуючих такого платника п одатків, а лише в разі їх недос татності - з а рахунок прода жу майна такого платника под атків, яке перебуває у податк овій заставі.

Статтею 124 Конституції Укра їни визначено, що юрисдикція судів поширюється на всі пра вовідносини, що виникають у д ержаві, а частиною 2 статті 19 Ко нституції України - що органи державної влади (до яких нале жать органи державної податк ової служби) та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Статтею 71 КАС України перед бачено, кожна сторона повинн а довести ті обставини, на яки х ґрунтуються її вимоги та за перечення, крім випадків, вст ановлених статтею 72 цього Код ексу.

За таких обставин, приймаюч и до уваги, що податкове зобов ' язання відповідачем було у згоджене, суд вважає законно ю вимогу податкового органу про стягнення з відповідача на користь бюджету в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 27 457,68 грн. та в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток у розмі рі 5861,95 грн.

Докази сплати відповідаче м наявної у нього заборгован ості в розмірі 33319,63 грн. у справі відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.9 КАС Укра їни суд при вирішенні справи керується принципом законно сті, відповідно до якого орга ни державної влади, органи мі сцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зо бов' язані діяти лише на під ставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конс титуцією та законами України .

З огляду на вищенаведенні н орми матеріального права та обставини справи, суд вважає правомірним стягнення з від повідача заборгованості зі с плати податкового боргу на к ористь держави і задовольняє позовні вимоги в повному обс язі.

Керуючись ст.ст.2, 8-12, 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги прокур ора Жовтневого району м. Дніп ропетровська в інтересах дер жави в особі державної подат кової інспекції в Жовтневому районі м. Дніпропетровська д о товариства з обмеженою від повідальністю «НАЦІОНАЛ-ТРА НС» про стягнення заборгован ості в сумі 33 319,63 гривень - задов олити повністю.

Стягнути з рахунків у банка х, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальніст ю «НАЦІОНАЛ-ТРАНС» (код ЄДРПО У 33718122), на користь держави

- (р/р 31117029700005, одержувач:від ділення держказначейства у Ж овтневому районі м. Дніпропе тровська в установі банку ГУ ДК у Дніпропетровській облас ті, МФО 805012, код ЄДПРОУ 24246786, код пл атежу 14010100) в рахунок погашення боргу по податку на додану ва ртість у сумі 27 457,68 грн.

- (р/р 31115009700005, одержувач:від ділення держказначейства у Ж овтневому районі м. Дніпропе тровська в установі банку ГУ ДК у Дніпропетровській облас ті, МФО 805012, код ЄДПРОУ 24246786, код пл атежу 11021000) в рахунок погашення боргу по податку на прибуток у сумі 5861,95 грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду шляхом по дання апеляційної скарги чер ез Дніпропетровський окружн ий адміністративний суд з од ночасним направленням копії апеляційної скарги особою, я ка її подає, до суду апеляційн ої інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна, скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

У разі якщо справа розгляда лась судом за місцезнаходжен ням суб'єкта владних повнова жень і він не був присутній у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , але його було повідомлено пр о можливість отримання копії постанови суду безпосереднь о у суді, то десятиденний стро к на апеляційне оскарження п останови суду обчислюється з наступного дня після закінч ення п'ятиденного строку з мо менту отримання суб'єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили відповідно до ви мог ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України.

Суддя

С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21735113
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/17948/11

Ухвала від 19.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні