Постанова
від 14.02.2012 по справі 2а-422/12/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 лютого 2012 року 2а-42 2/12/1070

Київський окружни й адміністративний суд у скл аді головуючого судді Спирид онової В.О., за участю секретар я судового засідання Волощук а О.М., розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і адміністративну справу за позовом Васильківського між районного прокурора Київськ ої області в інтересах держа ви в особі Управління Пен сійного фонду України у міст і Василькові та Васильківсь кому районі Київської област і до Закритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управлі ння № 15»про стягнення заборго ваності,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружн ого адміністративного суду з вернувся Васильківський між районний прокурор Київської області в інтересах держави в особі Управління Пенсі йного фонду України у Василь ківському районі Київської о бласті з позовом до Закритог о акціонерного товариства «С пеціалізоване будівельно-мо нтажне управління №15»(далі - відповідач) про стягнення бо ргу в сумі 1 283,47 грн. в рахунок по гашення заборгованості по ві дшкодуванню витрат на виплат у і доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах прац і та роботах із шкідливими та важкими умовами праці за спи ском № 2, за травень 2011 року.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач за періо д з 01.05.2011 по 30.05.2011 має заборгованіс ть з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х особам, які були зайняті пов ний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особл иво важкими умовами праці за списком №2 згідно з Законом Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення»від 05.11.1991 N 1788-XII (далі - Закон №1788) у сумі 1 283,47 грн., що підтвердж ується витягом з картки особ ового рахунку платника збору та копією направленої прете нзії.

У судовому засіданні 14.02.2012 за клопотанням представника по зивача здійснено заміну нена лежного позивача Управлін ня Пенсійного фонду Україн и у Васильківському районі К иївської області на належног о - Управління Пенсійного фонду України у місті Василь кові та Васильківському рай оні Київської області (далі - позивач).

Представник позивача та пр окурор у судовому засіданні підтримали позовні вимоги в повному обсязі, просили позо в задовольнити.

Представник відповідача, п овідомленого належним чином про час, дату і місце судового розгляду справи, у судове зас ідання не з' явився, причин п оважності неявки суду не пов ідомив, жодних заперечень чи пояснень щодо позовних вимо г не подав.

Відповідно до частини 4 стат ті 128 КАС України у разі неприб уття відповідача, належним ч ином повідомленого про дату, час і місце судового розгляд у, без поважних причин розгля д справи може не відкладатис я і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній док азів.

Таким чином, судом прийнято рішення про розгляд справи з а даної явки осіб, які беруть у часть у справі.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача та прок урора, дослідивши матеріали справи і наявні у ній докази, д ійшов наступних висновків.

Закрите акціонерне товари ство «Спеціалізоване будіве льно-монтажне управління №15» зареєстровано як суб' єкт го сподарювання 10.04.1997 Васильківс ькою районною державною адмі ністрацією Київської област і, код ЄДРПОУ - 24879557.

Як вбачається з матеріал ів справи, працівникам відпо відача були призначені пенсі ї на пільгових умовах на підс таві пунктів «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що відповіда є списку № 2.

Позовні вимоги стосуються компенсації витрат позивача на виплату і доставку пільго вих пенсій працівникам відпо відача за період з 01.05.2011 по 30.05.2011 в розмірі 1 283,47 грн. Сума даної заб оргованості підтверджуєтьс я довідкою-розрахунком та ко пією картки особового рахунк у по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій за списко м № 2, призначених відповідно д о частини 2 Прикінцевих полож ень Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування»в части ні пенсій, призначених відпо відно до пунктів «б»- «з»стат ті 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення», наявними у матеріалах справи.

З матеріалів справи вбачає ться, що у зв' язку з наявною п ростроченою заборгованістю посадовими особами позивача була направлена на адресу ві дповідача претензія про пога шення заборгованості з пільг ової пенсії в сумі 1 283,47 грн. від 25.06.2011 № 8854/1/07.

Зазначена претензія була о тримана посадовими особами в ідповідача 06.07.2011, що підтверджу ється підписом та датою на ко пії повідомлення про врученн я поштового відправлення, як а наявна у матеріалах справи .

Зазначена претензія в уста новлений чинним законодавст вом строк оскарженою не була , а заборгованість не погашен а.

Надаючи правову оцінку спі рним правовідносинам, які ви никли між сторонами, суд вихо див з наступного.

Відповідач є платником стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування відповідно до частини 1 статті 15 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання»від 09.07.2003 N 1058-IV (далі - Закон №1058).

Так, згідно з частиною 1 стат ті 15 вказаного Закону платник ами страхових внесків до сол ідарної системи є, зокрема, ст рахувальники, зазначені в ст атті 14 цього Закону.

Відповідно до пункту 1 статт і 14 Закону №1058 страхувальникам и відповідно до цього Закону , зокрема, є підприємства, уста нови і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання, які викори стовують працю фізичних осіб на умовах трудового договор у (контракту) або на інших умов ах, передбачених законодавст вом, або за договорами цивіль но-правового характеру.

Частиною 2 розділу XV «Прикі нцеві положення»Закону №1058 вс тановлено, зокрема, що пенсій не забезпечення застрахован их осіб, які працювали або пра цюють, зокрема, на інших робо тах із шкідливими і важкими у мовами праці за списком № 2 вир обництв, робіт, професій, поса д і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України , та за результатами атестаці ї робочих місць, на посадах, що дають право на призначення п енсії за віком на пільгових у мовах або за вислугу років, як і відповідно до законодавств а, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умова х або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»в разі досягнення п енсійного віку та наявності трудового стажу, передбачено го Законом України «Про пенс ійне забезпечення».

Пунктом 6.1 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 N 21-1 (далі - Інструкція №21-1), зо крема, встановлено, що відшко дуванню підлягають витрати П енсійного фонду на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування»в т аких розмірах: для платників , зазначених у підпункті 2.1.1 пун кту 2.1 цієї Інструкції (крім ти х, які є платниками фіксовано го сільськогосподарського п одатку), - також 100 відсотків фак тичних витрат на виплату і до ставку пенсій, призначених в ідповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положе нь Закону застрахованим особ ам, які працювали або працюют ь на роботах із шкідливими і в ажкими умовами праці за спис ком N 2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України та за результатами а тестації робочих місць, на по садах, що дають право на призн ачення пенсії за віком на піл ьгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4 Інст рукції №21-1 розмір сум до відшк одування на поточний рік виз начається відділами надходж ення доходів органів Пенсійн ого фонду України щорічно у р озрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, призначених від повідно до частини 2 Прикінце вих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилают ься підприємствам до 20-го січн я поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (пер ерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 вказаної інструк ції, зокрема, визначено, що під приємства щомісяця до 25-го чис ла вносять до Пенсійного фон ду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах.

Як зазначалось вище, позива чем на адресу відповідача на правлено претензію про погаш ення заборгованості з пільго вої пенсії в сумі 1 283,47 грн. від 25. 06.2011 № 8854/1/07, яку відповідачем отри мано, не оскаржено, а заборгов аність не погашено.

Згідно з частиною першою ст атті 71 КАС України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на яких ґрунтуються її в имоги та заперечення, крім ви падків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 стат ті 70 КАС України обставини, як і за законом повинні бути під тверджені певними засобами д оказування, не можуть підтве рджуватися ніякими іншими за собами доказування, крім вип адків, коли щодо таких обстав ин не виникає спору.

На час вирішення спору по су ті жодних доказів сплати від повідачем заборгованості з в ідшкодування позивачу витра т на виплату і доставку пенсі й, призначених на пільгових у мовах праці та роботах із шкі дливими та важкими умовами п раці за списком № 2, за травень 2011 року у сумі 1 283,47 грн. суду не на дано.

Враховуючи викладене, вихо дячи з меж позовних вимог, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, суд дійшов вис новку, що позовні вимоги пози вача щодо стягнення фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій працівни кам відповідача, призначених відповідно до пунктів «б»- «з »статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за т равень 2011 року законні та обґр унтовані, а позов є таким, що п ідлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.амі н

Керуючись статтями 11, 14, 70-72 , 86, 159-163, 254 КАС України, суд

п о с т а н о в и в:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Спеціал ізоване будівельно-монтажне управління № 15» на користь У правління Пенсійного фонд у України у місті Василькові та Васильківському районі К иївської області борг у сумі 1 283 (одна тисяча двісті вісімд есят три) грн. 47 коп. в рахунок п огашення заборгованості по в ідшкодуванню витрат на випла ту і доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах пра ці та роботах із шкідливими т а важкими умовами праці за сп иском № 2, за травень 2011 року.

Постанова набирає з аконної сили в порядку, встан овленому ст. 254 КАС України.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оск аржена до Київського апеляці йного адміністративного суд у у порядку, встановленому ст аттями 185-187 КАС України, шляхом подання апеляційної скарги через Київський окружний адм іністративний суд протягом д есяти днів з дня отримання ко пії постанови.

Суддя Спиридонова В.О.

Дата виготовлення і пі дписання повного тексту пост анови - 17 лютого 2012 р..

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21735167
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-422/12/1070

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 01.11.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Постанова від 14.02.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

Ухвала від 27.01.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні