Постанова
від 07.02.2012 по справі 17680/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

  

Харківський окружний адміністративний суд  

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 "07" лютого 2012 р.                                                    Справа № 2а-17680/11/2070  

          Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Бадюкова Ю.В., розглянувши в приміщенні суду в м. Харкові в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю «АСТА, ЛТД»про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за листопад місяць 2011 р. в сумі 1034, 69 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова (далі по тексту –позивач, УПФУ в Фрунзенському районі) звернулося з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «АСТА, ЛТД»(далі по тексту –відповідач, ТОВ «АСТА, ЛТД), в якому просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «АСТА, ЛТД»на користь управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 листопад місяць 2011 р. в сумі 1034, 69 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, відповідно до п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальноообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.03 р. № 21-1, згідно якої відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень»Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до законодавства, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №1. Внаслідок порушення вимог законодавства за відповідачем утворився борг по відшкодуванню витрат в сумі 1034, 69 грн.

23.01.2012 р. позивачем до суду було подано заяву про розгляд справи в письмовому провадженні за наявними у справі матеріалами, позовні вимоги підтримав у повному обсязі (а.с. 15).

Представник відповідача, повідомлений про час і місце розгляду справи за останнім відомим місцем реєстрації (а.с. 12, 20-21) в судове засідання не з'явився. Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Відповідно до ч. 1 ст. 40 КАС України у разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається за останньою адресою і вважається врученою.

Згідно ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Тому суд визнає можливим справу розглянути без участі в судовому засіданні представника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 КАС України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які приймають участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального пристрою згідно ст.ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи і оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд визнає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

З копії довідки № 11778373 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 15.11.2011 р. вбачається, що ТОВ «АСТА, ЛТД зареєстровано виконавчим комітетом Харківської міської ради 09.06.2006 року (а.с. 3) та зареєстровано як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в органах Пенсійного фонду України.

Згідно з п. «а»статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці –жінкам.

Порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений п. 6 “Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за №64/68663. Згідно до п. 6.8. р. 6 Інструкції підприємства повинні вносити до Пенсійного фонду суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, щомісячно до 25 числа.

Згідно ст. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, окремим категоріям працівників залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць можуть призначатися пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій, бюджетних коштів та цільових фондів.

Для платників, зазначених у п.п. 2.1.1. п.2.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України –фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій призначених та/або виплачених у 2011 р.

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 вказаної Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Факт заборгованості відповідача по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах конкретним громадянам, повністю підтверджується копіями розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за листопад 2011 р. (а.с. 6-8).

Крім того, позивачем направлялося на адресу відповідача повідомлення № 155 від 16.11.2011 року разом із вищевказаними розрахунками про сплату заборгованості в розмірі 1034, 69 грн. (а.с. 7).

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми боргу на день розгляду справи  або ж спростували доводи позивача  суду не подано.

Таким чином, враховуючи, що заборгованість на момент розгляду справи відповідачем не сплачена та в загальній сумі складає 1034, 69  грн. суд вважає, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної суми заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.  

Пунктом 18 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір»встановлено, що Пенсійний фонд України та його органи від сплати судового збору звільняються.

  Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

                    Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю «АСТА, ЛТД» про стягнення заборгованості – задовольнити в повному обсязі.

                    Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «АСТА, ЛТД» (61091, м. Харків, вул. Танкопія, 31/3, р/р 26004000045101 в АБ «Факторіал-банк», МФО 351715, код ЄДРПОУ 19463642) на користь управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова (61082, м. Харків, пр-т Московський, 198/3, р/р 256083122088 в ХОУ ВАТ "Державний ощадний банк України", код 22645387, МФО 351823) суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку №1 за листопад місяць 2011 року в сумі  1034.69  грн. (одна тисяча тридцять чотири гривні шістдесят дев'ять копійок).

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                                              Бадюков Ю.В.

            

                                                                                            

Дата ухвалення рішення07.02.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21736039
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —17680/11/2070

Ухвала від 29.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 29.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Постанова від 07.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні