Постанова
від 17.01.2012 по справі 15736/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

17 січня 2012 р. № 2-а- 15736/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

Головуючого судді Панчен ко О.В.

при секретарі судового зас ідання Кузьменко Ю.В.

розглянувши в порядку пись мового провадження адмініс тративну справу за позовом

ОСОБА_1

до Харківської регіонально ї філії ДП "Центр ДЗК" , третя ос оба: відділ Держкомзему в Бор івському районі Харківської області,

про визнання рішення (бездіял ьність) неправомірним, зобов 'язати вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - ОСОБА_1, звер нувся до Харківського окружн ого адміністративного суду з позовом до Харківської регі ональної філії ДП "Центр ДЗК", третя особа: відділ Держкомз ему в Борівському районі Хар ківської області, в якому про сить суд:

- рішення (бездіяльність) Ха рківської регіональної філі ї "Центр ДЗК" визнати неправом ірним;

- зобов`язати Харківську рег іональну філію "Центр ДЗК" вне сти кадастровий номер 6321084000:01:003:000 3 на земельну ділянку згідно Д ержавного акту на право прив атної власності на землю сер ії РЗ № 816051 в БД АС ДЗК;

- судові витрати покласти на відповідача.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що на п ідставі розпорядження Борів ської РДА № 304 від 16.12.2002 року її ма тері ОСОБА_2 було передано у приватну власність земель ну ділянку площею 4.4726 га, розта шовану на території Підлима нської сільради Борівського району, для ведення товарно - сільськогосподарського вир обництва. На вказану земельн у ділянку був виготовлений Д ержавний акт, який зареєстро ваний в Книзі записів держав них актів на право приватної власності на землю за № 235. Земе льна ділянка була зареєстров ана в Поземельній книзі за ка дастровим номером 6321084000:01:003:0003. Піс ля смерті матері, позивач як с падкоємець першої черги за з аконом подала заяву до Борів ської державної нотаріальн ої контори на прийняття спад щини. Однак переоформити вищ евказану земельну ділянку н а своє ім' я не змогла. 17 жовтн я 2011 року на запит державного н отаріусу з відділу Держкомзе му Борівського району щодо н адання витягу з Поземельної книги, надійшла відповідь, що відповідно до інформації Ха рківської регіональної філі ї Центр ДЗК, дані про земельну ділянку, кадастровий номер 6 321084000:01:003:0003 відсутні в БД АС ДЗК.

Позивач вважає, що відповід ач - Харківська регіональна ф ілія "Центр ДЗК", порушив вимо ги Постанови КМУ № 1088 від 17.07.2003 ро ку «Про створення єдиної сис теми державної реєстрації зе мельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі Д ержавного земельного кадаст ру» та Інструкції «Про поряд ок ведення Поземельної книги », затвердженої Постановою К МУ від 09.09.2009 року №1021, відповідно до яких адміністратором баз и даних державного реєстру з емель є державне підприємств о "Центр державного земельно го кадастру", державна реєстр ація земельних ділянок. неру хомого майна та прав на них пр оводиться виключно державни м підприємством "Центр ДЗК" шл яхом внесення записів до Дер жавного реєстру прав на земл ю та нерухомого майна, Поземе льна книга відкривається та ведеться на кожну земельну д ілянку, державна реєстрація земельної ділянки здійснюєт ься шляхом відкриття Поземел ьної книги. За таких обставин , ОСОБА_1 просила суд ухвал ити рішення про задоволення позову.

Позивач у судове засідання не прибув, повноважного пред ставника до суду не направив , про дату, час та місце розгля ду справи був повідомлений н алежним чином в порядку, визн аченому ст. ст. 33 - 35 КАС України. Позивач надав суду заяву, в як ій просив суд слухати справу за відсутністю позивача. В ці й заяві позивач вказав, що поз овну заяву підтримує у повно му обсязі.

Представник відповідача - Х арківської регіональної філ ії "Центр ДЗК", будучи повідом леним про дату, час та місце ро згляду справи належним чином в порядку, визначеному ст. ст. 33 - 35 КАС України, надав суду зая ву, в якій просив розглядати с праву без участі представник а ХРФ «Центру ДЗК». У письмови х запереченнях на позов вказ ав, що Державне підприємство «Центр ДЗК» та його структур ні підрозділи, у тому числі Ха рківська регіональна філія, жодним чином не порушували п рава та законні інтереси поз ивача. Створення єдиної сист еми державної реєстрації зем ельних ділянок, нерухомого м айна та прав на них у складі де ржавного земельного кадастр у відбулося фактично з верес ня 2003 року і тому земельно - к адастрова інформація по земе льним ділянкам, державні акт и по яким видані у період до ве ресня 2003 року, в базі даних АС Д ЗК відсутня. На виконання вим ог Постанови Кабінету Мініст рів України №1021 від 09.09.2009 року «П ро затвердження порядків вед ення Поземельної книги і Кни ги записів про державну реєс трацію державних актів на пр аво власності на земельну ді лянку та на право постійного користування земельною діля нкою, договорів оренди землі », яка набула чинності з 01.01.2011 ро ку Харківською регіональною філією «Центру ДЗК» здійсне но передачу зазначених Книг записів реєстрації до терито ріальних органів Держкомзем у України. Таким чином, Держав не підприємство «Центр ДЗК» та його структурні підрозділ и не наділені відповідними п овноваженнями проводити дер жавну реєстрацію прав на зем ельні ділянки та їх обтяжень . За таких підстав, відповідач просив суд відмовити у задов оленні позову ОСОБА_1

Представник третьої особи - відділ Держкомзему в Борівс ькому районі Харківської обл асті, будучи повідомленим пр о дату, час та місце розгляду с прави належним чином в поряд ку, визначеному ст. ст. 33 - 35 КАС У країни, у судове засідання не прибув. У письмових поясненн ях на позов вказав, що чинним з аконодавством України пере дбачена відповідна процедур а ведення державного реєстру земель, в тому числі щодо внес ення відомостей до бази дани х АС ДЗК. 01.01.2011 року набрала чинн ості Постанова КМУ № 1021від 09.09.2009р . "Про затвердження порядків в едення Поземельної книги і К ниги записів про державну ре єстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійно го користування земельною ді лянкою, договорів оренди зем лі". Відповідно до п.6 зазначен ого порядку, Поземельна книг а відкривається та ведеться на кожну земельну ділянку: у п аперовому вигляді - територ іальними органами Держземаг ентства; в електронному ви гляді - операторами - струк турними підрозділами держав ного підприємства "Центр дер жавного земельного кадастр у", яке є адміністратором авт оматизованої системи держав ного земельного кадастру, я кі мають доступ та вносять відомості до автоматизова ної системи державного зем ельного кадастру, формують з її використанням аркуші Поземельної книги та аркуш і витягів з неї, перевіряють результати робіт із землеу строю в електронному вигляді , дані про які містяться в ф айлі обміну даними про резу льтати робіт із землеустрою в електронному вигляді.

Оскільки матеріали справи містять докази, які в своїй су купності повно та всебічно в исвітлюють обставини спірни х правовідносин, а завданням адміністративного судочинс тва України згідно з ч.1 ст.2 КАС України є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, п рав та інтересів юридичних о сіб у сфері публічно-правови х відносин від порушень з бок у органів державної влади, ор ганів місцевого самоврядува ння, їхніх посадових і службо вих осіб, інших суб'єктів при з дійсненні ними владних управ лінських функцій на основі з аконодавства, в тому числі на виконання делегованих повно важень, і неухильне дотриман ня судом вимог даної норми пр оцесуального закону є обов 'язковим в кожній адміністр ативній справі, то з огляду н а приписи ст.41, ч.4 ст.122, ч.6 ст.128 КАС України, судовий розгляд спр ави здійснюється в порядку п исьмового провадження за ная вними у справі доказами.

Розглянувши матеріал и справи, вивчивши доводи поз ову та заперечень на позов, до слідивши наявні у справі док ази в їх сукупності, проаналі зувавши зміст норм матеріаль ного і процесуального права, які врегульовують спірні пр авовідносини, суд дійшов вис новку, що позов не підлягає за доволенню з наступних підста в та мотивів:

Відповідно до ч. 2 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України, в адміністрати вних справах про протиправні сть рішень, дій чи бездіяльно сті суб'єкта владних повнова жень обов'язок щодо доказува ння правомірності свого ріше ння, дії чи бездіяльності пок ладається на відповідача, як що він заперечує проти адмін істративного позову.

За матеріалами справи судо м встановлено, що 11.11.2011 року поз ивач - ОСОБА_1, звернулася д о Борівської державної нотар іальної контори Харківської області для отримання свідо цтва про право на спадщину пі сля померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року гр. ОСОБА_2. Остання н адала документи для отриманн я свідоцтва про право на спад щину, серед яких не було Витяг у з Поземельної книги на земе льну ділянку, належну померл ій у відповідності до Держав ного акту на право приватної власності на землю Р3 № 816051, вида ного Борівською РДА Харківс ької області 25.12.2002 року.

17 жовтня 2011 року на запит держ авного нотаріусу щодо наданн я Витягу з Поземельної книги на земельну ділянку гр. ОСО БА_2, Відділ Держкомзему у Б орівському районі Харківськ ої області за вих. № 01-31/911 повідо мило, що відповідно до інформ ації ХРФ «Центр ДЗК» дані про земельну ділянку кадастрови й номер 6321084000:01:003:0003 відсутні в БД А С ДЗК. У зв' язку з цим надати Витяг з Поземельної книги гр . ОСОБА_1 не має можливості (а.с. 13).

Постановою державного нот аріусу Борівської державної нотаріальної контори Харків ської області від 11.11.2011 року № 1128 /02-31 (а.с. 14) гр. ОСОБА_1 відмовле но у видачі свідоцтва про пра во на спадщину після смерті г р. ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 року на земельні ділянки без надання Витягу з Поземельно ї книги на земельну ділянку п омерлої тобто без всіх докум ентів, передбачених законода вством на нерухоме майно.

Вирішуючи спір, суд вважає з а потрібне зауважити, що відп овідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної вл ади й органи місцевого самов рядування, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на п ідставі й в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Згідно з ч. 3 ст. 2 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, у справах щодо оскарж ення рішень, дій або бездіяль ності суб' єктів владних пов новажень, адміністративні су ди перевіряють, чи прийняти (в чинені) вони: на підставі, у ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України; з викорис танням повноважень з метою, я кою це повноваження надано; о бґрунтовано, тобто з урахува нням усіх обставин, які мають значення для прийняття ріше ння (вчинення дії); безсторонн ьо (неупереджено); добросовіс но; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед зак оном, запобігаючи несправедл ивій дискримінації; пропорці йно, зокрема, з дотриманням не обхідного балансу між будь-я кими несприятливими наслідк ами для прав, свобод, та інтере сів особи і цілями, на досягне ння яких спрямоване це рішен ня (дія); з урахуванням права о соби на участь у процесі прий няття рішення; своєчасно, тоб то протягом розумного строку .

Державне підприємство "Цен тр Державного земельного кад астру" та його структурні під розділи, у тому числі Харківс ька регіональна філія, відпо відно до ст. ст. 193, 202 Земельного кодексу України, керуючись у своїй діяльності ст. ст. 26, 40, 56 За кону України "Про землеустрі й", Інструкцією "Про порядок ск ладання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земель ну ділянку і право постійног о користування земельною ді лянкою та договорів оренди з емлі", затвердженої наказом Д ержавного комітету України п о земельних ресурсах № 43 від 04.0 5.99 та зареєстрованого в Мінюс ті 04.06.99 за № 354/3647, Указом Президент а України від 17.02.2003р., "Тимчасови м порядком ведення державног о реєстру земель", затверджен ого наказом № 174 Державного ко мітету України по земельних ресурсах від 02.07.2003р., зареєстро ваного в Міністерстві юстиці ї України 25.07.2003р. за № 641/7962, постано вою від 09.09.2009р. № 1021 "Про затвердже ння порядків ведення Поземел ьної книги і Книги записів пр о державну реєстрацію держав них актів на право власності на земельну ділянку та на пра во постійного користування з емельною ділянкою, договорів оренди землі", постановою від 18.08.2010 р. № 749 "Про затвердження Тим часового порядку присвоєння кадастрового номеру земельн ій ділянці", здійснює ведення державного реєстру земель.

Статтею 125 Земельного кодек су України встановлено, що пр аво власності на земельну ді лянку, а також право постійно го користування та право оре нди земельної ділянки виника ють з моменту державної реєс трації цих прав.

Визнання та державна реєст рація прав на земельну ділян ку здійснюється після проход ження відповідної процедури внесення земельно - кадастро вої інформації по земельній ділянці до автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, за відп овідною затвердженою докум ентацією.

Технічна документація на з емельну ділянку виготовлюєт ься землевпорядними організ аціями - ліцензіатами, відпов ідно до приписів Закону Укра їни "Про землеустрій".

Суд відзначає, що доказів на дання такої технічної докуме нтації на земельну ділянку, н алежну мати позивача гр. ОС ОБА_2, для проходження проце дури перевірки та обробки зе мельно - кадастрової інформа ції на магнітних носіях до Ха рківської регіональної філі ї Центру ДЗК, позивачем суду н е надано.

Суд також зазначає, що створ ення єдиної системи державно ї реєстрації земельних ділян ок, нерухомого майна та прав н а них у складі державного зем ельного кадастру відповідно до Указу Президента України від 17.02.2003 року № 134 "Про заходи щод о створення єдиної системи д ержавної реєстрації земельн их ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі держав ного земельного кадастру", "Ти мчасового порядку ведення де ржавного реєстру земель", зат вердженого наказом № 174 Держа вного комітету України по зе мельних ресурсах від 02.07.2003р., за реєстрованого в Міністерств і юстиції України 25.07.2003р. за № 641/796 2, наказу Державного комітету України по земельних ресурс ах від 23.05.2003р. № 135 "Про створення є диної системи державної реєс трації земельних ділянок, не рухомого майна та прав на них у складі державного земельн ого кадастру та удосконаленн я структури державного підпр иємства "Центр державного зе мельного кадастру при Держав ному комітеті України по зем ельних ресурсах", зареєстров аного в Міністерстві юстиції України 27.05.2003р. за № 408/7728, відбулос я фактично лише з вересня 2003ро ку.

До вищевказаного періоду, о бов'язок щодо державної реєс трації державних актів на пр аво власності на земельні ді лянки, право постійного кори стування земельною ділянкою , у тому числі на умовах оренд и, та договорів оренди землі, з дійснювалось відповідною сі льською Радою народних депут атів. Ведення державного зем ельного кадастру здійснювал ось відповідними територіа льними органами земельних ре сурсів.

Згідно письмових пояснень відповідача, земельна - кадас трова інформація по земельни м ділянкам, державні акти по я ким видані у період до вересн я 2003 року, в бази даних АС ДЗК ві дсутні.

Пунктом 5 статті 3 Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю речових прав на нерухоме ма йно та їх обтяжень" визначено , що державна реєстрація прав є публічною, проводиться орг аном державної реєстрації пр ав.

Відповідно до вимог п. 1 ст. 6 в казаного Закону, систему орг анів державної реєстрації пр ав становить спеціально упов новажений центральний орган виконавчої влади з питань де ржавної реєстрації прав - Мін істерство юстиції України, щ о забезпечує реалізацію держ авної політики у сфері держа вної реєстрації прав та його територіальні органи, які є о рганами державної реєстраці ї прав.

Згідно п. 2, п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про державну реєстр ацію речових прав на нерухом е майно та їх обтяжень", держав на реєстрація прав на нерухо ме майно в порядку, визначено му цим законом, здійснюється з 1 січня 2012 року. До 1 січня 2012 рок у державна реєстрація права власності та права користува ння (сервітут) земельними діл янками, права постійного кор истування земельними ділянк ами, договорів оренди земель них ділянок, права користува ння земельною ділянкою для с ільськогосподарських потре б (емфітевзіс), права забудови земельної ділянки ( суперфіц ій) проводиться територіальн ими органами земельних ресур сів.

Отже, відповідно до вимог зе мельного законодавства Укра їни, що набуло чинності з 01.01.2011 р оку, ДП "Центр ДЗК" та його стру ктурні підрозділи, у тому чис лі Харківська регіональна ф ілія, не наділене відповідни ми повноваженнями проводити державну реєстрацію прав на земельні ділянки та їх обтяж ень.

Чинним законодавством Укр аїни передбачена відповідна процедура ведення державног о реєстру земель, в тому числі щодо внесення відомостей до бази даних АС ДЗК. 01.01.2011 року наб рала чинності Постанова КМУ № 1021 від 09.09.2009р. "Про затвердження порядків ведення Поземельно ї книги і Книги записів про де ржавну реєстрацію державних актів на право власності на з емельну ділянку та на право п остійного користування земе льною ділянкою, договорів ор енди землі". Відповідно до п.6 з азначеного порядку, Поземель на книга відкривається та в едеться на кожну земельну ді лянку: у паперовому вигляді - територіальними органами Де ржземагентства; в електронн ому вигляді - операторами - структурними підрозділами державного підприємства "Це нтр державного земельного к адастру", яке є адміністратор ом автоматизованої системи д ержавного земельного кадас тру, які мають доступ та вн осять відомості до автомат изованої системи державно го земельного кадастру, форм ують з її використанням арк уші Поземельної книги та ар куші витягів з неї, перевіряю ть результати робіт із зем леустрою в електронному вигл яді, дані про які містяться в файлі обміну даними про результати робіт із землеуст рою в електронному вигляді.

З пояснень відповідача (а.с. 27) судом встановлено, що на вик онання вимог вищеназваного н ормативного акту, Харківсько ю регіональною філією Центру ДЗК здійснено передачу вказ аних Книг записів до територ іальних органів Держкомзему України.

Дослідивши наявні у справі докази за правилами ст.86 КАС У країни, враховуючи вищенавед ені обставини, суд відзначає , що у спірних правовідносина х відповідач - Харківська ре гіональна філія ДП "Центр ДЗК ", діяв в межах наданих повнова жень. Факту порушення прав та охоронюваних законом інтере сів позивача у сфері публічн о-правових відносин судовим розглядом не встановлено.

За таких підстав, у задоволе нні позову ОСОБА_1 слід ві дмовити.

Керуючись ст.ст. 11, 12, 51, 71, ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 161ст. 162, ст. 163, ст. 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адмініс тративного позову ОСОБА_1 до Харківської регіонально ї філії ДП "Центр ДЗК", третя ос оба: відділ Держкомзему у Бор івському районі про визнання рішення - відмовити.

Постанова набирає законно ї сили згідно з ст. 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, а саме: після закін чення строку подання апеля ційної скарги, встановленог о цим Кодексом, якщо таку скар гу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження . Якщо строк апеляційного оск арження буде поновлено, то вв ажається, що постанова чи ухв ала суду не набрала законної сили.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду згід но з ст.186 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а саме: шляхом подачі через Ха рківський окружний адмініст ративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії по станови, у разі повідомлення суб' єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених ч.4 ст.167 цього Кодексу , про можливість отримання ко пії постанови суду безпосере дньо в суді, то десятиденний с трок на апеляційне оскарженн я постанови суду обчислюєтьс я з наступного дня після закі нчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єк том владних повноважень пові домлення про можливість отри мання копії постанови суду, а пеляційної скарги з одночасн им надсиланням копії апеляці йної скарги до суду апеляцій ної інстанції.

Суддя О.В. Панченко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21736043
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15736/11/2070

Ухвала від 30.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Ухвала від 30.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні