Постанова
від 25.01.2012 по справі 17546/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

25 січня 2012 р. № 2-а- 17546/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд

у складі головуючого судді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенко Т.С.,

за участю представника поз ивача - Бондар Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в м. Харкові справу за адмін істративним позовом Державн ої податкової інспекції у Жо втневому районі міста Харков а до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Ніколіна" п ро стягнення податкового бор гу,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова ін спекція у Жовтневому районі міста Харкова звернулась до Харківського окружного адмі ністративного суду з адмініс тративним позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Ніколіна", в якому просит ь суд надати дозвіл ДПІ у Жовт невому районі м. Харкова на ст ягнення суми податкового бор гу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Ніколіна" у р озмірі 1099,52 грн. з розрахункови х рахунків, обґрунтовуючи по зовні вимоги наступним.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Ніколіна" зар еєстровано у Державній подат ковій інспекції у Жовтневому районі м. Харкова як платник п одатків. Відповідачем до ДПІ у Жовтневому районі м. Харков а надавалася податкова звітн ість з податку на додану варт ість, якою Товариство з обмеж еною відповідальністю «Ніко ліна» самостійно визначало с уми податкового зобов' язан ня з податку на додану вартіс ть. На момент подачі позовної заяви до суду заборгованіст ь у розмірі 1099,52 грн., яка є узгод женою, сплачена не була.

Представник позивача - Де ржавної податкової інспекці ї у Жовтневому районі м. Харко ва Бондар Д.О.- в судове зас ідання прибула, позов просил а задовольнити з підстав, заз начених у позовній заяві.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Ніколіна» - в судове засід ання не прибув, про дату, час т а місце судового розгляду по відомлений належним чином, в судове засідання свого пред ставника не направив, причин и неявки суду не повідомив, за перечень та клопотань не над ав.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, встан овив такі обставини.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Ніколіна» за реєстроване як суб' єкт підп риємницької діяльності - юр идична особа за адресою: 61019, м. Х арків, просп. Ілліча, буд.118А, що підтверджується Довідкою та Витягом з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців(а.с .14-20).

Відповідач знаходиться на обліку як платник податків в Державній податковій інспек ції у Жовтневому районі м. Хар кова, що підтверджується дов ідкою про взяття на облік пла тника податків № 12663/10/24-15 від 13.12.2011 р оку(а.с.6).

На момент розгляду справи с удом, згідно розрахунку забо ргованості відповідача, забо ргованість Товариства з обме женою відповідальністю «Нік оліна» перед бюджетом склада є 1099,52грн.

Щодо підстав виникнення за значеної заборгованості суд ом встановлено наступне.

З розрахунку суми заборгов аності вбачається, що відпов ідач мав переплату з податку на додану вартість у розмірі 179,48 грн.

20.06.2011 Товариством з обмеженою відповідальністю «Ніколіна » до податкового органу була надана декларація з податку на додану вартість №9004281077, якою відповідачем самостійно виз начено суму податкового зобо в' язання з податку на додан у вартість у розмірі 715,00 грн.(а.с .10-11).

20.07.2011 Товариством з обмеженою відповідальністю «Ніколіна » до податкового органу була надана декларація з податку на додану вартість №9005054241, якою відповідачем самостійно виз начено суму податкового зобо в' язання з податку на додан у вартість у розмірі 564,00 грн.(а.с .12-13).

Також, з облікової картки пл атника податків вбачається, що в результаті несвоєчасної сплати податкового зобов' я зання з податку на додану вар тість за травень 2011 року, позив ачу була нарахована пеня у ро змірі 0,11грн.

Таким чином, загальна забор гованість відповідача з пода тку на додану вартість склад ає 1099,52 грн.

Відповідно до п. 54.1 ст.54 Податк ового кодексу України крім в ипадків, передбачених податк овим законодавством, платник податків самостійно обчислю є суму податкового та/або гро шового зобов'язання та/або пе ні, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточн юючому розрахунку, що подаєт ься контролюючому органу у с троки, встановлені цим Кодек сом. Така сума грошового зобо в'язання та/або пені вважаєть ся узгодженою.

Згідно з п.п. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 Подат кового кодексу України подат кові декларації, крім випадк ів, передбачених цим Кодексо м, подаються за базовий звітн ий (податковий) період, що дорі внює календарному місяцю (у т ому числі в разі сплати місяч них авансових внесків) - протя гом 20 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем звітного (податкового ) місяця.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Подат кового кодексу України платн ик податків зобов'язаний сам остійно сплатити суму податк ового зобов'язання, зазначен у у поданій ним податковій де кларації, протягом 10 календар них днів, що настають за остан нім днем відповідного гранич ного строку, передбаченого ц им Кодексом для подання пода ткової декларації, крім випа дків, встановлених цим Кодек сом.

Згідно з п.п. 14.1.175. п.14.1 ст. 14 Подат кового кодексу України подат ковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплачено го платником податків у вста новлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на су му такого грошового зобов'яз ання.

Відповідачем самостійно в изначені суми податкових зоб ов' язань сплачені не були.

Пунктом 59.1 статті 59 Податков ого кодексу України встановл ено, що у разі коли платник под атків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавство м строки, орган державної под аткової служби надсилає (вру чає) йому податкову вимогу в п орядку, визначеному для надс илання (вручення) податковог о повідомлення-рішення.

На виконання зазначеної но рми Державна податкова інспе кція у Жовтневому районі м. Ха ркова направила на адресу ві дповідача податкову вимогу № 546 від 05.07.2011, яка не була отримана відповідачем, про що свідчит ь довідка, складена працівни ком відділення пошти з відмі ткою «адресат не зареєстрова ний».

Згідно вимогам п. 58.3 ст. 58 Пода ткового кодексу України пода ткове повідомлення-рішення в важається надісланим (вручен им) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі та кої юридичної особи під розп иску або надіслано листом з п овідомленням про вручення. П одаткове повідомлення-рішен ня вважається надісланим (вр ученим) фізичній особі, якщо й ого вручено їй особисто чи її законному представникові аб о надіслано на адресу за місц ем проживання або останнього відомого її місцезнаходженн я фізичної особи з повідомле нням про вручення. У такому са мому порядку надсилаються по даткові вимоги та рішення пр о результати розгляду скарг. У разі коли пошта не може вруч ити платнику податків податк ове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішенн я про результати розгляду ск арги через відсутність за мі сцезнаходженням посадових о сіб, їх відмову прийняти пода ткове повідомлення-рішення а бо податкову вимогу, або ріше ння про результати розгляду скарги, незнаходження фактич ного місця розташування (міс цезнаходження)платника пода тків або з інших причин, подат кове повідомлення-рішення аб о податкова вимога, або рішен ня про результати розгляду с карги вважаються врученими п латнику податків у день, зазн ачений поштовою службою в по відомленні про вручення із з азначенням причин неврученн я.

Відповідно до п. 89.1.2 ч. 89.1 ст. 89 По даткового кодексу України пр аво податкової застави виник ає у разі несплати у строки, вс тановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, само стійно визначеної контролюю чим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Відповідно до ч. 89.2 ст. 89 Подат кового кодексу України з ура хуванням положень цієї статт і право податкової застави п оширюється на будь-яке майно платника податків, яке переб уває в його власності (господ арському віданні або операти вному управлінні) у день вини кнення такого права і баланс ова вартість якого відповіда є сумі податкового боргу пла тника податків, крім випадкі в, передбачених пунктом 89.5 ціє ї статті, а також на інше майно , на яке платник податків набу де прав власності у майбутнь ому.

Начальником Державної под аткової інспекції у Жовтнево му районі міста Харкова вине сено рішення про опис майна у податкову заставу №37/24-54 від 07.07.2 011 року(а.с.5).

Таким чином, судом встановл ено, що податковим органом бу ли вжиті всі можливі заходи з погашення податкового боргу Товариства з обмеженою відп овідальністю "Ніколіна".

На момент розгляду справи с удом сума заборгованості у р озмірі 1099,52 грн. відповідачем н е погашена, відповідачем до с уду не надано доказів на спро стування вимог позивача.

Нормою абз.2 п. 95.3 ст. 95 Податков ого кодексу України визначен о, що орган державної податко вої служби звертається до су ду щодо надання дозволу на по гашення усієї суми податково го боргу за рахунок майна пла тника податків, що перебуває у податковій заставі.

На момент розгляду справи с удом сума заборгованості від повідачем не погашена, відпо відачем до суду не надано нал ежних доказів на спростуванн я вимог позивача.

З огляду на наведене, суд пр иходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтова ними та позов підлягає задов оленню.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 1 59, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Жовтневому районі мі ста Харкова до Товариства з о бмеженою відповідальністю "Н іколіна" про стягнення подат кового боргу - задовольнити .

Надати дозвіл Державній по датковій інспекції у Жовтнев ому районі м. Харкова (61064, м. Харк ів, вул. Клапцова, буд. 25, код 21226694) н а стягнення суми податкового боргу Товариства з обмежено ю відповідальністю "Ніколіна " (61019, м. Харків, просп. Ілліча, буд .118А, код 34471129) у розмірі 1099.52 (одна ти сяча дев' яносто дев' ять) г рн. 52 копійки з розрахункових рахунків Товариства з обмеж еною відповідальністю "Нікол іна".

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні апеляційна скарг а подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Повний текст постано ви виготовлено 30 січня 2012 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення25.01.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21736186
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —17546/11/2070

Ухвала від 26.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 25.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні