Постанова
від 31.01.2012 по справі 2270/897/12
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 2270/897/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2012 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний ад міністративний суд

в складі: головуючого-судді Фелонюк Д.Л.

при секретарі Гуцулу С.І.

за участі: представника позивача - О СОБА_3 за довіреністю від 26.12.2 011р. №208/07

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду адміністративну справу з а позовом < в особі > < в чиїх ін тересах > управління Пенсійн ого фонду України в Полонськ ому районі < 3-тя особа > до Те леорганізації "Полонський ТВ -канал" < 3-тя особа > про стягн ення 21493,62 грн., -

У судовому засіданні про голошено вступну і резолюти вну частини постанови згі дно ст.160 КАС України.

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фон ду України в Полонському рай оні звернулось в суд з позово м до Телеорганізації "Полонс ький ТВ-канал" про стягнення з аборгованості в розмірі 21493,62 г рн.. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що Телеорган ізація "Полонський ТВ-канал" п еребуває на обліку в управлі нні Пенсійного фонду України в Полонському районі (реєстр аційний номер платника №467) і в ідповідно до п.1 ст.4 Закону Укр аїни "Про збір та облік єдиног о внеску на загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування" від 08.07.2010 року №2464-VI являєт ься платником єдиного соціал ьного внеску до Пенсійного ф онду України. Згідно вимог п.2 ст.6 Закону зобов'язана своєча сно та в повному обсязі нарах овувати, обчислювати і сплач увати єдиний внесок. Згідно с т.9 Закону платники єдиного вн еску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше 20 числа мі сяця, що настає за базовим зві тним періодом. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків.

Вказує, на те що станом на 27.12.2 011 року за Телеорганізацією "П олонський ТВ-канал" рахуєтьс я заборгованість в сумі 21493,62 гр н., в тому числі: 16337,33 грн. -нарахув ання по основному класу ризи ку; 22,05 грн. - утримання 2%; 522,48 грн. - у тримання 3,6%; 366,09 грн. - нарахуванн я 33,2%; 1818,36 грн. - утримання із зароб ітної плати 6,1%; 261,14 грн. - фінансов і санкції по єдиному внеску; 22 0,79 грн. - пеня по єдиному внеску ; 824,97 грн. - фінансові санкції по страхових внесках; 1120,41 грн. - пен я по страхових внесках, що під тверджується звітами про сум и нарахованої заробітної пла ти застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування, картками особового рахунку п латника, вимогою про сплату б оргу направленою платнику, р ішеннями про застосування фі нансових санкцій та пені.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримує у повному обсяз і та наполягає на їх задоволе нні, обґрунтовуючи наданими в матеріали справи доказами.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , належним чином повідомлени й про дату, час та місце судово го розгляду справи. До суду на правив заяву, відповідно до я кої просить розглянути справ у без участі його представни ка, заперечень проти позову н емає. Зазначає, що наявність з аборгованості по сплаті єдин ого соціального внеску в сум і 21493,62 грн. (із штрафними санкція ми) Телеорганізація "Полонсь кий ТВ-канал" визнає в повному обсязі, оскільки станом на 27.12. 2011 року в організації наявна з аборгованість по заробітній платі, платежам до пенсійног о фонду та бюджету за 2011р. в сум і 113117,21 грн.. Вказує на те, що засно вником та власником Телеорга нізації "Полонський ТВ-канал " - Полонською районною радою, яка згідно п.2.1 Статуту затвер дженого рішенням Полонської районної ради №22 від 16.12.2008р. та п .2.2 "Засновник сприяє створенн ю матеріально-технічної бази телеорганізації і забезпечу є її щорічне фінансування за рахунок коштів районного бю джету, затверджених сесією р айонної ради" і п.5.1 "Основним дж ерелом фінансування телеорг анізації є кошти виділені з р айонного бюджету на утриманн я штатного персоналу та зміц нення матеріально-технічної бази". Виникнення заборгован ості пояснює тим, що в районно му бюджеті не було закладено кошти на фінансування діяль ності Телеорганізації. 01.12.2011р. к ерівником телеорганізації н аправлено лист за вих.№31 голов і Полонської районної ради з проханням виділити кошти на утримання телеорганізації н а 2012 рік в сумі 109532,92 грн. та видатк ів для погашення заборговано сті по заробітній платі та пл атежам до пенсійного фонду т а бюджету за 2011 рік в сумі 113117,22 гр н., проте із заявленої суми бул о виділено лише 30000 грн., які піш ли на погашення заборгованос ті по заробітній платі та пла тежів до пенсійного фонду та бюджету за період з січня по т равень 2011 року включно. На випл ату заробітної плати працівн икам телеорганізації за пері од з червня по грудень 2011 року т а погашення заборгованості д о ПФУ в сумі 21493,62 грн. кошти виді лено не було.

Заслухавши представника п озивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в ї х взаємному зв'язку і сукупно сті, суд вважає, що позов підля гає задоволенню у повному об сязі з наступних підстав.

З 01.01.2011 року набрав чинності З акон України "Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі - Закон), який визначає правові та організаційні за сади забезпечення збору та о бліку єдиного внеску на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування, умови та порядок його нарахування і с плати та повноваження органу , що здійснює його збір та веде ння обліку.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.1 Закон у єдиний внесок на загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування (далі - єдиний вн есок) - консолідований страхо вий внесок, збір якого здійсн юється до системи загальнооб ов'язкового державного соціа льного страхування в обов'яз ковому порядку та на регуляр ній основі з метою забезпече ння захисту у випадках, перед бачених законодавством, прав застрахованих осіб та члені в їхніх сімей на отримання ст рахових виплат (послуг) за дію чими видами загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування.

Згідно п.1 ч.1 ст.4 Закону платн иками єдиного внеску є робот одавці: підприємства, устано ви та організації, інші юриди чні особи, утворені відповід но до законодавства України, незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, які використовують працю фізичних осіб на умова х трудового договору (контра кту) або на інших умовах, перед бачених законодавством, чи з а цивільно-правовими договор ами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізич ною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у вит ягу з Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва , відділення та інші відокрем лені підрозділи зазначених п ідприємств, установ і органі зацій, інших юридичних осіб, я кі мають окремий баланс і сам остійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Згідно з вимогами п.3 Розділ у VIII Прикінцевих та перехідни х положень Закону, з дня набра ння чинності цим Законом пла тники страхових внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття, загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням, загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня від нещасного випадку на в иробництві та професійного з ахворювання, які спричинили втрату працездатності, вважа ються платниками єдиного вне ску. Перереєстрація платникі в страхових внесків та застр ахованих осіб не здійснюєтьс я. Пенсійний фонд спільно з фо ндами загальнообов'язкового державного соціального стра хування та Державною податко вою адміністрацією України п роводить звірення платників страхових внесків у порядку , встановленому Пенсійним фо ндом спільно з Державною под атковою адміністрацією Укра їни за погодженням з фондами загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня.

Відповідно до статті 5 Закон у взяття на облік осіб, зазнач ених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, здійсню ється Пенсійним фондом шляхо м внесення відповідних відом остей до реєстру страхувальн иків. Платникам єдиного внес ку, зазначеним у пунктах 1, 4 та 5 частини першої статті 4 цього Закону, в порядку, встановлен ому Пенсійним фондом, безопл атно надсилається повідомле ння про взяття їх на облік, в я кому для платників, зазначен их у пункті 1 частини першої ст атті 4 цього Закону, зазначаєт ься клас професійного ризику виробництва, до якого віднес ено платника.

Суд встановив, що відповідн о до рішення дев'ятої сесії По лонської районної ради Хмель ницької області від 06.04.2004 року № 6 створено окреме комунальне підприємство - Телеорганіз ація «Полонський ТВ-канал». Т елеорганізація «Полонський ТВ-канал» як суб'єкт підприєм ницької діяльності - юридич на особа зареєстроване 09.02.2004 По лонською районною державною адміністрацією Хмельницько ї області (код ЄДРПОУ - 26514541), що пі дтверджується довідкою з Єди ного державного реєстру підп риємств та організацій (ЄДРП ОУ) серії АБ №111452 відділу стати стики у Полонському районі Г оловного управління статист ики у Хмельницькій області т а перебуває на обліку в управ лінні Пенсійного фонду Украї ни в Полонському районі як пл атник єдиного соціального вн еску до Пенсійного фонду Укр аїни за реєстраційним номеро м №467.

Згідно з п.1 ч.2 ст.6 Закону плат ник єдиного внеску зобов'яза ний своєчасно та в повному об сязі нараховувати, обчислюва ти і сплачувати єдиний внесо к.

Відповідно п.2 ч.11 ст.25 Закону т ериторіальний орган Пенсійн ого фонду застосовує до плат ника єдиного внеску штрафні санкції за несплату (неперер ахування) або несвоєчасну сп лату (несвоєчасне перерахува ння) єдиного внеску, а саме нак ладається штраф у розмірі 10 ві дсотків своєчасно несплачен их сум.

Станом на 27.12.2011 року за Телеор ганізацією "Полонський ТВ-ка нал" рахується заборгованіст ь в сумі 21493,62 грн., в тому числі: 16337 ,33 грн. - нарахування по основно му класу ризику; 22,05 грн. - утрима ння 2%; 522,48 грн. - утримання 3,6%; 366,09 грн . - нарахування 33,2%; 1818,36 грн. - утрим ання із заробітної плати 6,1%; 261,14 грн. - фінансові санкції по єд иному внеску; 220,79 грн. - пеня по є диному внеску; 824,97 грн. - фінансо ві санкції по страхових внес ках; 1120,41 грн. - пеня по страхових внесках. Вказана заборгован ість підтверджується звітам и про суми нарахованої зароб ітної плати застрахованих ос іб та сум нарахованого єдино го внеску на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування до органів ПФУ за тра вень-листопад 2011 року, карткам и особового рахунку платника станом на 27.12.2011 року; рішеннями про застосування штрафних с анкцій та нарахування пені з а несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несв оєчасне перерахування) єдино го внеску від 30.11.2011 року №№448-451; рі шеннями про застосування фін ансових санкцій та нарахуван ня пені за несплату (неперера хування) або несвоєчасну спл ату (несвоєчасне перерахуван ня) страхувальниками страхов их внесків, у тому числі донар ахованих страхувальниками а бо органом Пенсійного фонду від 29.08.2011 року №№233-236; розрахункам и фінансових санкцій та пені ; розрахунком суми заборгова ності.

Згідно п.1 ч.1 ст. 7 Закону, єдини й внесок нараховується для п латників, зазначених у пункт ах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цьог о Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами в иплат, які включають основну та додаткову заробітну плат у, інші заохочувальні та комп енсаційні виплати, у тому чис лі в натуральній формі, що виз начаються відповідно до Зако ну України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (на дання послуг) за цивільно-пра вовими договорами.

Відповідно до ч.5 ст.8 Закону є диний внесок для платників, з азначених у пункті 1 (крім абза цу сьомого) частини першої ст атті 4 цього Закону, встановлю ється у відсотках до визначе ної абзацом першим пункту 1 ча стини першої статті 7 цього За кону бази нарахування єдиног о внеску (за винятком винагор оди за цивільно-правовими до говорами) відповідно до клас ів професійного ризику вироб ництва, до яких віднесено пла тників єдиного внеску, з урах уванням видів їх економічної діяльності.

Згідно ч.3 ст.9 Закону обчисле ння єдиного внеску територіа льними органами Пенсійного ф онду у випадках, передбачени х цим Законом, здійснюється н а підставі актів перевірки п равильності нарахування та с плати єдиного внеску, звітно сті, що подається платниками до територіальних органів П енсійного фонду, бухгалтерсь ких та інших документів, що пі дтверджують суми виплат (дох оду), на суми яких (якого) відпо відно до цього Закону нарахо вується єдиний внесок.

Відповідно ч.8 ст.9 Закону пла тники єдиного внеску зобов'я зані сплачувати єдиний внесо к, нарахований за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше 20 числа місяця, що наст ає за базовим звітним період ом. Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для пл атників, зазначених в абзаца х третьому та четвертому пун кту 1 частини першої статті 4 ц ього Закону, - календарний рік .

Відповідно до ч.11, 12 ст.9 Закону у разі несвоєчасної або не в п овному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосов уються фінансові санкції, пе редбачені цим Законом, а поса дові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ве дення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адмін істративну, цивільно-правову або кримінальну відповідаль ність згідно із законом. Єдин ий внесок підлягає сплаті не залежно від фінансового стан у платника.

Відповідно до ч.4 ст.25 Закону територіальний орган Пенсій ного фонду у порядку, за формо ю і в строки, встановлені Пенс ійним фондом за погодженням з центральним органом викона вчої влади у сфері праці та со ціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, як і мають недоїмку, вимогу про ї ї сплату. Платник єдиного вне ску зобов'язаний протягом де сяти робочих днів з дня надхо дження вимоги про сплату нед оїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахован ою пенею.

Відповідно до пункту 6.2 - 6.3 Інс трукції про порядок нарахува ння і сплати єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 27.09.2010 року №21-5, зареєстрова ної в Міністерстві юстиції У країни 27.10.2010 року за №994/18289 (далі - І нструкція), сума єдиного внес ку, своєчасно не нарахована т а/або не сплачена платниками у строки, визначені відповід но до Закону підпунктом 4.3.6 пун кту 4.3, абзацом другим підпунк ту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 та підпунктом 4.6.2 пункту 4.6 розділ у IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду У країни у випадках, передбаче них Законом, є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарах уванням пені та застосування м штрафів. Органи Пенсійного фонду надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки у випадках, зокрема якщо платн ик має на кінець звітного баз ового періоду недоїмку зі сп лати єдиного внеску.

Відповідно до ч.15 ст.25 Закону суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за поруше ння порядку та строків нарах ування, обчислення і сплати є диного внеску, стягуються в т акому самому порядку, що і сум и недоїмки із сплати єдиного внеску. Суми штрафів та нарах ованої пені включаються до в имоги про сплату недоїмки, як що їх застосування пов'язано з виникненням та сплатою нед оїмки.

Так, у відповідності до вимо г Закону та Інструкції відпо відачу направлено вимогу про сплату боргу від 02.12.2011 року №Ю4 (о тримана 02.12.2011 року).

На день розгляду справи заб оргованість відповідача не п огашена в добровільному поря дку, в зв'язку з чим управління м Пенсійного фонду України в Полонському районі подано п озов про її стягнення в судов ому порядку.

Судом зважається на те, що в ідповідачем подавались до уп равління ПФУ в Полонському р айоні звіти про суми нарахов аної заробітної плати застра хованих осіб та сум нарахова ного єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування до органів ПФУ за травень-листопад 2011 рок у, в яких самостійно визначал ися суми єдиного внеску, ріше ння про застосування штрафни х санкцій та нарахування пен і, вимога про стягнення забор гованості у визначеному зако ном порядку не оскаржувались та не скасовані, факт наявнос ті та розміри заборгованості не заперечуються, доказів пр о сплату заборгованості суд у не подано.

За таких обставин позов зая влений обґрунтовано, підтвер джений належними доказами, в ідповідає чинному законодав ству та підлягає задоволенню .

Згідно ч. 4 ст.94 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни судові витрати з відпо відача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 254 К одексу адміністративного су дочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов управління Пенсій ного фонду України в Полонсь кому районі до Телеорганізац ії "Полонський ТВ-канал" про ст ягнення 21493,62 грн. задовольнити .

Стягнути з Телеорганізаці ї "Полонський ТВ-канал" (вул. Ле сі Українки, 95, м. Полонне, Полон ський район, Хмельницька обл асть, код ЄДРПОУ - 26514541, р/р 35435001002303, УД К у Хмельницькій області, МФО 815013) на користь управління Пен сійного фонду України в Поло нському районі (вул. Лесі Укра їнки, 97, м. Полонне, Хмельницька область, код ЄДРПОУ - 02725115) забор гованість в сумі 21493,62 грн. (двадц ять одна тисяча чотириста де в'яносто три гривні 62 коп.), а са ме 16337,33 грн. - нарахування по осн овному класу ризику на р/р 3719403300 2212; 522,48 грн. - утримання 3,6% на р/р 3719908300 2212; 22,05 грн. - утримання 2% на р/р 3719907200221 2; 366,09 грн. - нарахування 33,2% на р/р 3719 9072002212; 1818,36 грн. - утримання з зарпла ти 6,1% на р/р 37195087002212; 481,93 грн. - фінансо ві санкції та пеня по єдиному внеску на р/р 37194033002212; 824,97 грн. - фіна нсові санкції по страхових в несках на р/р 256003131386; 1120,41 грн. - пеня п о страхових внесках на р/р 2560031313 86.

Постанова суду може бути ос каржена до Вінницького апеля ційного адміністративного с уду через Хмельницький окруж ний адміністративний суд про тягом десяти днів з дня її отр имання.

Постанова набирає законно ї сили в порядку статті 254 КАС У країни.

Повний текст постанови в иготовлено 03 лютого 2012 року

< чи набрала законної сили > < Дата набрання законної сили >

Суддя /підпис/ < Суддя >

"Згідно з оригіналом" Суддя Д.Л. Фелонюк

Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21736299
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2270/897/12

Ухвала від 20.01.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Постанова від 31.01.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні