Постанова
від 13.02.2012 по справі 2а-15071/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 13 лютого 2012 року                     № 2а-15071/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді  Власенкової О.О. в порядку письмового провадження розглянув і вирішив адміністративну справу

за позовом  

Державної податкової інспекції у Солом'янському районі  м.Києва

до

Товариства з обмеженою відповідальністю "Баст Ексім"

третя особа                       

про

Солом'янська районна в місті Києві державної адміністрації

визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації,

припинення юридичної особи

Позивач звернувся до суду  з позовом до відповідача, в якому просить визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації ТОВ "Баст Ексім" з моменту реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути, та припинити юридичну особу ТОВ "Баст Ексім".

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що державна реєстрація ТОВ "Баст Ексім" відбулась з порушенням закону, які не можна усунути, а саме: товариство зареєстроване на підставну особу з метою прикриття незаконної діяльності та завдання збитків державі, шляхом використання суб'єкта господарювання у тіньовому секторі економіки, що встановлено вироком Шевченківського районного суду м.Києва від 03 листопада 2008 року №1-1138/08.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав, просив його задовольнити у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не прибув, направлена за адресою, яка зазначена у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, поштова кореспонденція повернулася до суду з поміткою "за зазначеною адресою не проживає".

Ураховуючи положення частини 11 статті 35 КАС України, суд дійшов висновку, що  відповідач про дату час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

У зв'язку з неприбуттям у судове засідання 16 січня 2012 року представника відповідача, належним чином повідомленого про розгляд справи, та відсутністю потреби заслухати в судовому засіданні свідка чи експерта, керуючись частиною 6 статті 128 КАС України, суд перейшов до розгляду справи у порядку письмового провадження.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представника позивача, Окружний адміністративний суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

          ТОВ "Баст Ексім" зареєстроване Солом'янською районною у м.Києві державною адміністрацією за адресою: 03186, м.Київ, бульвар Чоколівський, 19, про що зроблено запис від 22 травня 2007 року за № 10731020000013371, та перебуває на обліку в ДПІ у Солом'янському районі м.Києва.

Як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, керівником даного товариства є ОСОБА_1.

Вироком Шевченківського районного суду м.Києва від 03 листопада 2008 року №1-1138/08  встановлено, що ОСОБА_1 за винагороду зареєстрував на своє ім'я ТОВ "Баст Ексім", протягом 2007-2008 років підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав.

Зважаючи на викладене, суд погоджується з доводами позивача про те, що ТОВ "Баст Ексім" має ознаки фіктивності.

Вирішуючи цю справу суд виходить із такого.

Відповідно до статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Згідно з частиною 1 статті 79 Господарського кодексу України господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Статтею 80 Цивільного кодексу України передбачено, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановлено законом порядку.

Відповідно до пункту 2 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням суду про визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом.

До підстав для постановлення судового рішення  щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" віднесено, зокрема,  визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути,  провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, судом встновлено факти щодо незаконного створення та діяльності ТОВ "Баст Ексім", а саме: реєстрація товариства на підставну особу –громадянина ОСОБА_1 за винагороду та подальше здійснення фінансово-господарської діяльності від імені товариства, з метою прикриття незаконної діяльності та завдання збитків державі, шляхом використання суб'єкта господарювання у тіньовому секторі економіки, що підтверджується вироком Шевченківсього районного суду м.Києва.

Відповідно до частини 4 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України) вирок суду в кримінальній справі або постанова суду у справі про адміністративний проступок, які набрали законної сили, є обов'язковими для адміністративного суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, щодо якої ухвалений вирок або постанова суду, лише в питаннях, чи мало місце діяння та чи вчинене воно цією особою.

Беручи до уваги викладене, суд погоджується з доводами позивача про те, що наведене свідчить про державну реєстрацію ТОВ "Баст Ексім" з порушенням вимог закону, яке не можна усунути, що, в свою чергу, є підставою для визнання недійсним запису про державну реєстрацію цього підприємства від 22 травня 2007 року за № 10731020000013371.

Водночас судом встановлено, що всупереч законодавству відповідач понад 1 рік, не подає до податкових органів необхідну податкову звітність, що є підставою для припинення юридичної особи відповідача.

Відтак, вимога позивача про припинення юридичної особи відповідача є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Частиною 1 статті 59 Господарського кодексу України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом, зокрема, ліквідації –за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб –засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання  статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.

Припинення державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу України.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Баст Ексім" від 22 травня 2007 року № 10731020000013371 через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Баст Ексім" (код ЄДРПОУ 35159374).

Зобов'язати державного реєстратора Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Баст Ексім" (код ЄДРПОУ 35159374) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. Вказати як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи.

Постанова набирає законної сили у порядку та строки, встановлені статтею 254 КАС України, та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені статтями 185-187 КАС України.

Суддя                                                                                                О.О. Власенкова

Дата ухвалення рішення13.02.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21737199
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15071/11/2670

Ухвала від 24.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 13.02.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні