Постанова
від 16.09.2008 по справі а7/433-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А7/433-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"16" вересня 2008 р.                                                                Справа № А7/433-08

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В.М., розглянувши

справу

          

за позовом Управління Пенсійного фонду України у Фастівському районі Київської області,               м. Фастів

до  Державного підприємства „Триліський спиртовий завод” с. Триліси

про стягнення  597368, 63  грн.

за участю представників:

від позивача: Домашенко М.В. (дов. № 2803/07-06 від 01.09.2006 р.);

від відповідача: не з'явився.

          

Обставини справи:  

          До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України у Фастівському районі Київської області до Державного підприємства „Триліський спиртовий завод” про  стягнення  597368, 63  грн. заборгованості.

Ухвалою господарського суду від 11.08.2008р. відкрито провадження в адміністративній справі № А7/433-08 та  призначено її розгляд на 04.09.2008 р.

          В судовому засіданні 04.09.2008р. представник позивача позовні вимоги підтримав, вважає їх обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.           

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про день, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, заперечення проти позову не надав,. В зв'язку з чим розгляд справи було відкладено на 16.09.2008 р. У вказаний час представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився.

          Згідно ч. 2 ст. 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або не повідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

  Беручи до уваги, що господарський суд Київської області повідомляв відповідача про розгляд справи належним чином відповідно до ст. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. за №75, і це підтверджується журналом вихідної кореспонденції загального відділу господарського суду Київської області та відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження у справі, що міститься в матеріалах справи та повістках про виклик в судове засідання, господарський суд Київської області розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, судом встановлено наступне.

Згідно п. 17 ст. 14 Закону України „Про систему оподаткування” збір на обов'язкове державне пенсійне страхування належить до загальнодержавних податків і зборів.

Об'єкт оподаткування, коло платників збору, ставки і порядок справляння збору на обов'язкове державне пенсійне страхування врегульовані Законом України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” № 400/97-ВР від 26.06.1997 р. (із змінами та доповненнями).

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності являється платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до вимог статті 3 вказаного Закону, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду  України  в  порядку, визначеному законодавством України.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.09.2003р. № 1058-ІV перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів  на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг). Остаточний розрахунок за базовий звітний період (у даному випадку календарний місяць) здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із закінчення цього періоду відповідно до п.5.1.6. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за № 64/866 (далі - Інструкція)

Відповідно до п.11.11 Інструкції платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків, за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції. У розрахунку вказуються всі передбачені в ній показники. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Усі примірники розрахунку страхових  внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства, установи, організації та завіряються печаткою. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного  фонду  для  реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

За розрахунком позивача, заборгованість відповідача становить 597368, 63  грн. недоїмки по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Вказане в розрахунку підтверджується поданими відповідачем до Управління Пенсійного фонду України у Фастівському районі Київської області розрахунками сум внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за грудень 2006 року - червень 2008 року, відповідно до яких він зобов'язаний був сплатити                               597368, 63 грн..

          За таких обставин, проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства та всебічно розглянувши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 597368, 63  грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обґрунтованими, документально підтвердженими, а тому  підлягають задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ч.2 ст. 128, ст.ст. 158, 160, 162, 163, 167, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

постановив:

1.      Позовні вимоги задовольнити повністю.

          2.   Стягнути з Державного підприємства „Триліський спиртовий завод” (Київська область, Фастівський район, с. Триліси, код ЄДРПОУ 32728213) на користь Управління Пенсійного фонду України у Фастівському районі Київської області (08500, Київська область,  м. Фастів, вул. Горького, 10, код ЄДРПОУ 20600831) 597368 (п'ятсот дев'яносто сім тисяч триста шістдесят вісім) грн. 63 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

             Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

              Суддя                                                                                                 Антонова В.М.

Дата ухвалення рішення16.09.2008
Оприлюднено25.10.2008
Номер документу2173916
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а7/433-08

Ухвала від 29.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Постанова від 16.09.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні