Ухвала
від 26.01.2012 по справі к-28317/10-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 січня 2012 року м. Київ К-28317/10

Колегія суддів Вищого адміністративного суду Укра їни у складі суддів:

Харченка В.В.

Чалого С.Я.

Бим М.Є.

розглянувши в попередньо му судовому засіданні касаці йну скаргу Товариства з обме женою відповідальністю "Житл обуд-Інвест" на постанову Окр ужного адміністративного су ду міста Києва від 02 квітня 2009 р оку та ухвалу Київського апе ляційного адміністративног о суду від 04 серпня 2010 року у спр аві за позовом Товариства з о бмеженою відповідальністю "Ж итлобуд-Інвест" до Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку про скасуванн я постанови ,-

в с т а н о в и л а:

У грудні 2008 року Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Житлобуд-Інвест" звер нулось до суду з позовом до Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку про с касування постанови.

Постановою Окружного адмі ністративного суду міста Киє ва від 02 квітня 2009 року, залишен ою без змін ухвалою Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду від 04 серпня 2010 рок у, у задоволенні позовних вим ог відмовлено.

На рішення судів першої та а пеляційної інстанцій надійш ла касаційна скарга, у якій То вариство з обмеженою відпові дальністю "Житлобуд-Інвест" п росить рішення судів поперед ніх інстанцій скасувати та у хвалити нову постанову, поси лаючись на неправильне засто сування судами першої та апе ляційної інстанцій норм мате ріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного су ду України, колегія суддів вв ажає, що касаційна скарга під лягає відхиленню, а рішення с удів попередніх інстанцій за лишенню без змін, виходячи з н аступного.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Житлобуд - Інвест», ідент ифікаційний код 33262984, зареєстр оване Голосіївською районно ю у місті Києві державною адм іністрацією 14.02.2005р., що підтверд жується копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичн ої особи Серія А01 № 213281.

Згідно Довідки № 868 з ЄДРПОУ в идами діяльності товариства за КВЕД є: надання кредитів, і нше фінансове посередництво , фінансовий лізинг, інше грош ове посередництво, інша допо міжна діяльність у сфері фін ансового посередництва, бірж ові операції з фондовими цін ностями.

Державною комісією з цінни х паперів та фондового ринку в зв'язку з ненаданням інформ ації, передбаченої Положення м про розкриття інформації е мітентами цінних паперів, бу ла порушена справа про право порушення товариством з обме женою відповідальністю «Жит лобуд-Інвест»на ринку цінних паперів в частині ненадання у складі регулярної інформа ції за II квартал 2008 року про зоб ов'язання за сертифікатами ф онду операцій з нерухомістю та балансу підприємства, про що винесено постанову від 29.08.0 8 р.№ 13/02/15580.

З метою всебічного з' ясув ання обставин справи, відпов ідачем проведена додаткова п еревірка товариства, про що с кладено Акт від 08.09.08 р. № 357-ДМ.

Перевіркою встановлено по рушення п.1 гл. 1 розділу IV Полож ення про розкриття інформаці ї емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку від 19.12.2006 р. № 1591, в частині ненадання у ск ладі регулярної інформації з а II квартал 2008 року інформації про зобов'язання за сертифік атами фонду операцій з нерух омістю та балансу підприємст ва.

На підставі ст. 11 Закону Укра їни «Про державне регулюванн я ринку цінних паперів в Укра їні»за ненадання інформації відповідачем до позивача за стосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 8500,00 грн., про що винесено постанову № 807-ДМ від 24.09.08 про накладення санкції за правопорушення на ринку цін них паперів.

Дану постанову позивач оск аржив в адміністративному по рядку.

Рішенням Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку № 1449 від 16.12.08р. скарга за лишена без задоволення, а пос танова № 807-ДМ від 24.09.08 про наклад ення санкції за правопорушен ня на ринку цінних паперів бе з змін.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме, з квартальної інформації емітента цінних п аперів за 2 квартал 2008 року ТОВ «Житлобуд-Інвест»є емітенто м цінних паперів, а отже на ньо го розповсюджується чинне за конодавство України, що регу лює відносини, які виникають під час розміщення, обігу цін них паперів і провадження пр офесійної діяльності на фонд овому ринку, з метою забезпеч ення відкритості та ефективн ості функціонування фондово го ринку.

Таким чином колегія суддів погоджується з висновком су дів попередніх інстанцій, що посилання позивача на непра вомірне застосування санкці й Державною комісією з цінни х паперів та фондового ринку є необгрунтованими, оскільк и він має статус управителя м айном установників і керуєть ся в своїй діяльності Законо м України «Про фінансово-кре дитні механізми і управління м майном при будівництві жит ла та операціях з нерухоміст ю» та вимогами регулятора ри нку фінансових послуг (Держф інпослуг).

Крім того, слід зазначити, щ о Положенням про розкриття і нформації емітентами цінних паперів, затвердженим рішен ням Комісії від 19.12.06 р. № 1591, зареє строваним у Міністерстві юст иції України 05.02.07 за № 97/13364 передб ачено розкриття емітентами у складі квартальної інформац ії, зокрема, інформації про ці нні папери, випущені емітент ом, інформації про господарс ьку та фінансову діяльність емітента, фінансової звітнос ті (відповідно до додатку № 29).

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни, «Про цінні папери та фо ндовий ринок», емітент - юри дична особа, Автономна Респ убліка Крим або міські ради , а також держава в особі уповн оважених нею органів державн ої влади в особі уповноважен их нею органів державної вла ди, яка від свого імені розміщ ує емісійні цінні папери та б ере на себе зобов' язання що до них перед їх власниками.

Згідно статті 15 Закону Укра їни, «Про цінні папери та фонд овий ринок», Особливості емі сії (видачі), обігу та обліку з аставних, іпотечних сертифік атів, іпотечних облігацій, се ртифікатів ФОН, приватизацій них, похідних, товаророзпоря дчих цінних паперів та поряд ок розкриття інформації щодо них визначаються законодавс твом.

Так, в пункті 6.3 Квартальної і нформації емітента цінних па перів за 2 квартал 2008 року, «Інф ормація про інші цінні папер и, випущені емітентом», зазна чено, що обсяг розміщених сер тифікатів ФОН на звітну дату складає 69 404 200 грн. В п.7 даної Ква ртальної інформації, «Інформ ація про господарську та фін ансову діяльність емітента» зазначено, що «усього зобов'я зань»складають 172 600 грн.

Крім того, в складі даної Кв артальної інформації подано баланс підприємства по форм і № 1, складений на 30.06.08 р. не відоб ражені зобов'язання за серти фікатами ФОН, що розміщені ем ітентом на суму 69 404 200 грн.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком судів поперед ніх інстанцій про правомірні сть застосування Державною к омісією з цінних паперів та ф ондового ринку штрафних санк цій за правопорушення на рин ку цінних паперів.

Доводи касаційної скарги з азначених висновків судів пе ршої та апеляційної інстанці й не спростовують і не дають п ідстав для висновку, що судам и при розгляді справи поруше но норми матеріального та пр оцесуального права.

Суд касаційної інстанції в ідхиляє касаційну скаргу і з алишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасу вання судового рішення.

Керуючись ст.ст. 2201, 221, 223, 230, 231 Ко дексу адміністративного суд очинства України, колегія су ддів Вищого адміністративно го суду України ,-

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Житлобуд-Інвест" ві дхилити, а постанову Окружно го адміністративного суду мі ста Києва від 02 квітня 2009 року т а ухвалу Київського апеляцій ного адміністративного суду від 04 серпня 2010 року залишити б ез змін.

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Суддя В .В. Харченко

Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21740305
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасуванн я постанови

Судовий реєстр по справі —к-28317/10-с

Ухвала від 26.01.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Харченко В.В.

Ухвала від 19.01.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Харченко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні