Постанова
від 13.10.2008 по справі 5020-13/134
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-13/134

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

"13" жовтня 2008 р. справа № 5020-13/134

За заявою:          Управління Пенсійного фонду України в Гагарінському районі м.Севастополя

          (99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду,56 )

до:          Державного  підприємства „Держінвест”

          (99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду, 43)

про          визнання банкрутом

Суддя Сімоходська Д.О.

Представники сторін:

від ініціюючого кредитора –Чердакова М.О., довіреність № 3079 від 13.06.2008, УПФУ у Гагарінському районі м. Севастополя;

від боржника - явку уповноваженого представника не забезпечив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив, ДП „Держінвест”.

Суть спору:

Державне підприємство „Держінвест” (далі – ДП „ Держінвест ”) є юридичною особою, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію від 30.12.2003 (а.с.13) та довідкою Управління статистики міста Севастополя від 20.01.2004 (а.с.12). ДП „ Держінвест ” зареєстровано за юридичною адресою: 99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду, 43, включено до Єдиного державного реєстру підприємств та установ України (ідентифікаційний код 32789574).

ДП „ Держінвест ” зареєстровано в якості платника страхових внесків на обов`язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Гагарінському районі м. Севастополя.

Управління Пенсійного фонду України в Гагарінському районі м.Севастополя звернулося до господарського суду міста Севастополя в порядку статті 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” із заявою до ДП „ Держінвест ” про визнання банкрутом.

Ухвалою від 20.08.2008 порушено провадження по справі.

Боржник явку повноважних представників у судове засідання не забезпечив, відзив на заяву про визнання банкрутом не надав, про причини неявки  у судове засідання не повідомив, про час та місце судового засідання був повідомлений своєчасно та належним чином.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника ініціюючого кредитора, суд –

встановив:

Згідно з  ч. 6 ст. 20 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Згідно з п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно;

20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;

50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 15 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” платниками страхових внесків підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно з ч. 4 ст. 17 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Відповідно до п. 11.11 ч. 11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків.

Згідно з абз.7 п.11.11 ч.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

В результаті здійснення господарської діяльності у боржника утворилась заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування у розмірі 9524,70 грн., з яких: 9243,70 грн. –суми фактичних витрат на оплату праці працівників, 281,00 грн. –сума загального неоподаткованого прибутку, нарахованого працівникам відповідно до умов трудового договору.  Вказана заборгованість підтверджена виконавчими листами господарського суду міста Севастополя від 04.07.2006 по справі № 20-6/049, від 31.10.2006 по справі № 20-11/210, від 11.12.2006 по справі № 20-4/380, від 06.12.2006 по справі № 20-4/308, вимогою про сплату боргу № Ю-421-У від 04.12.2006 року. (а.с.15-17, 19-21). Оскільки боржником вказана заборгованість погашена не була, Управлінням Пенсійного фонду України в Гагарінському районі міста Севастополя до боржника застосовані фінансові санкції у розмірі 153,00 грн. та нарахована пеня у розмірі 119,88 грн., а всього –272,88 грн. Рішенням господарського суду міста Севастополя від 10.10.2007 по справі 20-4/320 вказана сума стягнута з ДП „ Держінвест ” та виданий виконавчий лист від 14.01.2008 (а.с. 18).

Відповідно до ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за  наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Згідно з п.4.7 Рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004 № 04-5/1193 “Про деякі питання практики застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у вирішенні питання про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника згідно зі статтею 52 Закону, судам слід враховувати, що наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника, передбачених частиною першою статті 52 Закону, є достатньою для порушення провадження у справі.

Ініціюючим кредитором надані докази відсутності керівництва боржника за юридичною адресою, а саме акт державного виконавця ВДВС в Гагарінського РУЮ м. Севастополя від 17.04.2008 (а.с.14).

За даними БТІ та ДРОНМ м. Севастополя № 3405 від 14.06.2008, ДАІ УМВС України в м.Севастополі вих. № 35/12330 від 23.07.2008, СФ ДП „Центр державного земельного кадастру” право власності на нерухоме майно, автотранспортні засоби, земельні ділянки за ДП „ Держінвест ” не зареєстровано.

За даними Інспекції Головного державного реєстратора флоту України в м.Севастополі (вих. № 30/13 від 13.06.2008) за ДП „ Держінвест” суден не числиться.

На підставі викладеного суд дійшов висновку про правомірність вимог ініціюючого кредитора про визнання ДП „ Держінвест” банкрутом у порядку, передбаченому статтею 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

УПФУ в Гагарінському районі м. Севастополя заявлене клопотання про призначення ліквідатором УПФУ в Гагарінському районі м. Севастополя.

Відповідно до ч.2 ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

З урахуванням викладеного, розглянувши клопотання ініціюючого кредитора суд вважає за можливе його задовольнити та призначає ліквідатором ДП „ Держінвест ” УПФУ в Гагарінському районі м. Севастополя.

Керуючись ст.ст.  22-25, 52 Закону України “Про  відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суд -  

постановив:

1.          Визнати Державне підприємство „Держінвест” (юридична адреса: 99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду, 43, ЄДРПОУ 32789574) банкрутом.

2.          Відкрити ліквідаційну процедуру на шість місяців.

3.          Призначити ліквідатором державного підприємства „Держінвест”  Управління Пенсійного фонду України в Гагарінському районі м. Севастополя.

4.          Зобов'язати ліквідатора провести заходи, передбачені ст. 32, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, після завершення  ліквідаційної процедури в строк до 13.04.2009 надати суду на  затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

5.          Постанову направити кредитору - ліквідатору, боржнику, Кримському управлінню з питань банкрутства (95034, місто Сімферополь, вул. Київська, 81, офіс 401, 227), державному реєстратору в Гагарінському районі м. Севастополя, ВДВС у Гагарінському районі м. Севастополя (до відому).

Суддя                                                                                                                               Д.О.Сімоходська

Розсилка:

1.          УПФУ в Гагарінському районі м.Севастополя

          (99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду,56 )

2.          ДП „Держінвест”

                    (99059, м. Севастополь, пр.Гер.Сталінграду, 43)

3.          Кримському  управлінню з питань банкрутства:

          (95034, м. Сімферополь, вул. Київська, 81, офіс 401,227)

4.          ВДВС в Гагарінському  районі міста Севастополя

(99059, м. Севастополь, пр. Жовтневої революції, 8)

5.          Державному реєстратору Гагарінської  РДА м. Севастополя

(99059, м. Севастополь, пр. Жовтневої революції, 8)

6.          Справа

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення13.10.2008
Оприлюднено25.10.2008
Номер документу2174501
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-13/134

Постанова від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Сімоходська Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні