Рішення
від 07.10.2008 по справі 4/115-2872
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/115-2872

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" жовтня 2008 р.Справа № 4/115-2872

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бурди Н.М.             

Розглянув справу

за позовом Зборівського районного споживчого товариства вул. Б. Хмельницького, 2, м. Зборів, Тернопільської області           

до відповідача 1 Зборівського Коопзаготоб"єднання Б.Хмельницького, 56, м. Зборів, Тернопільська область          

до відповідача 2 МП фірма "Довляди" вул. Беретті 14а кв. 96, Київ          

про  усунення перешкод у володінні і користуванні майном.

За участю представників сторін:

позивача: представник Помазанська С.І., довіреність №7/1 від 02.01.08р.

відповідача-1: не з'явився

відповідача-2: не з'явився

Суть справи:

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 81-1 ГПК України, роз'яснено.

Зборівське районне споживче товариство вул. Б. Хмельницького, 2, м. Зборів, Тернопільської області звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до відповідача-1 –Коопзаготоб"єднання Зборівського РайСТ вул. Б.Хмельницького, 56, м. Зборів, Тернопільської області та відповідача-2 –МП фірми "Довляди" вул. Беретті, 14а, кв. 96, м. Київ про усунення перешкод у володінні і користуванні майном –будівлями бойні та приймально-заготівельного пункту, які знаходяться в смт. Залізці по вул. Шевченка, 144 та 144а.

В обґрунтування позовних вимог, підтриманих повноважним представником, позивач посилається на те, що діями та бездіяльністю відповідачів створено перешкоди в користуванні, володінні та розпорядженні майном, яке належить позивачу.  

Коопзаготоб"єднання Зборівського РайСТ участі повноважного представника в судовому засіданні не забезпечило, у відзиві на позовну заяву проти позову не заперечує. Також, повідомив, що в даний час власником Зборівським райСТ прийнята постанова правління №9 від 04.03.2008р. про приєднання КЗО до райСТ, діє ліквідаційна комісія і всі основні засоби, які обліковуються на балансі КЗО будуть передані позивачу.

Ухвала про порушення провадження по справі від 20.08.2008р. направлена судом відповідачу 2 - МП фірмі "Довляди" за адресою, згідно позовної заяви №7/423 від 18.08.2008р. з повідомленням про вручення поштових відправлень, повернута з відміткою поштового відділення про те, що дане підприємство з даної адреси вибуло.

На запит суду Головне управління статистики у м. Києві надало витяг з ЄДРПОУ з якого слідує, що станом на 17.09.2008р. в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України значиться Приватне підприємство Фірма "Довляди", є юридичною особою із призначенням ідентифікаційного коду 13674326 і зареєстровано за адресою вул.Беретті,14а кв.96, Деснянський район, м. Київ.

Інших відомостей про місцезнаходження відповідача 2 –МП фірми "Довляди" суду не відомо.

У відповідності до ст.80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Згідно п.п.4,5 ст.89 ЦК України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом. Зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації, а у випадках, встановлених законом, - з моменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про такі зміни. Юридичні особи та їх учасники не мають права посилатися на відсутність державної реєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін.

Таким чином, адреса знаходження юридичної особи вважається та, що зазначена у реєстраційних даних.

За таких обставин, спір розглянуто у відповідності до ст. 75 ГПК України по наявних у справі матеріалах.  

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу, у відповідності до ст. 81-1 ГПК України, не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника позивача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

22.05.2006р. виконавчим комітетом Залозецької селищної ради прийнято рішення №55 та №56 “Про розгляд відношення”, якими вирішено оформити право власності на будівлю заготівельно-приймального пункту, що знаходиться в смт. Залізці по вул. Шевченка, 144 та на будівлю бойні, що знаходиться в смт. Залізці по вул. Шевченка, 144а за Зборівським райСТ та доручено Зборівському районному бюро технічної інвентаризації зареєструвати та видати позивачу свідоцтво про право приватної власності на вказані будівлі.

27.03.2007р. Зборівське районне споживче товариство у відповідності до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно” затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року за №7/5, прийнятого на виконання постанов Кабінету Міністрів України від 18.02.1998 року № 192 "Про заходи щодо створення системи реєстрації прав на нерухоме майно" та від 16.05.2002 року № 661 "Про заходи щодо створення системи реєстрації прав власності на нерухоме майно” звернулося до Зборівського РБТІ із заявою за №50 про реєстрацію права власності на нерухоме майно (будівлю заготівельно-приймального пункту та бойню), що знаходиться в смт. Залізці по вул. Шевченка, 144 та 144а та про видачу свідоцтва про право власності на зазначені приміщення.

11.04.2007р. Зборівське районне бюро технічної інвентаризації листом за №86 відмовило Зборівському райСТ в проведенні державної реєстрації права власності на будівлі заготівельно-приймального пункту та бойні, що знаходяться по вул. Шевченка, 144 та 144а, що стало предметом розгляду у справі №4/221-3754.

07 грудня 2007 року Постановою господарського суду Тернопільської області по справі №4/221-3754 позов Зборівського районного споживчого товариства до Зборівського районного бюро технічної інвентаризації задоволено та зобов'язано Зборівське районне бюро технічної інвентаризації вул. Козацька, 3, м. Зборів, Зборівський район, Тернопільська область, ідент. код 21147167 зареєструвати за Зборівським районним споживчим товариством м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 2, ідент. код 01767270 право власності та виготовити інвентарну справу на будівлі заготівельно-приймального пункту та бойні, розміщених в смт. Залізці, Зборівського району по вул. Шевченка, 144, 144а.  

Зборівське районне бюро технічної інвентаризації листом №21 від 30.01.2008р. повідомило Зборівське районне споживче товариство, що на виконання вищезазначеного рішення суду від 07.12.2007р., для реєстрації бойні і приймально-заготівельного пункту, який знаходиться в смт. Залізці по вул. Шевченка необхідно здійснити обстеження даного об'єкта на сьогоднішній день для внесення достовірних даних.

07.02.2008 року утвореною комісією із повноважних представників райСТ та БТІ було проведено обстеження будівлі бойні і приймально-заготівельного пункту по вул. Шевченка, 144 та 144а в смт. Залізці для проведення представником БТІ обмірів для виготовлення інвентаризаційної справи та права власності згідно постанови господарського суду Тернопільської області у справі №4/221-3754 від 07.12.2007р. За результатами обстеження об'єктів, членами комісії складений та підписаний акт від 07.02.2008р., в якому зазначено, що оглядом виявлено на всіх вікнах поставлені решітки, на дверях замки, в зв'язку з чим неможливо зайти в приміщення і провести обміри.

Згідно ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Враховуючи те, що орендарем даних приміщень згідно договору оренди з правом викупу від 27.11.1991р. виступає МП фірма "Довляди" позивач вважає, що останнім, шляхом встановлення на вікнах решіток та на дверях замків, створено перешкоди у користуванні і володінні майном, яке належить позивачу.

Пунктом 1 ст.321 ЦК України визначено, що право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

У відповідності до ст. 16 ЦК України, ст. 20 ГК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, в тому числі і права власності.

Також, 01.07.2008р. позивачем на адресу Коопзаготоб"єднання Зборівського райСТ було надіслано лист з проханням у термін до 01.08.2008р. передати на баланс Зборівського райСТ будівлю заготівельного-приймального пункту та бойні, які знаходяться в смт. Залізці вул. Шевченка,144 та 144а і є власністю Зборівського районного споживчого товариства згідно рішень виконавчого комітету Залозецької селищної ради №55 та №56 від 22.05.2006р.

Однак, відповіді на лист про передачу будівель на баланс позивача Коопзаготоб"єднання Зборівського райСТ не надало, майно на баланс позивача не передало, чим створило перешкоди у володінні, користуванні та розпорядженні майном, яке належить позивачу.

Згідно статті 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Нормами ст. 391 Цивільного кодексу України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Оцінивши докази у їх сукупності та розглянувши усі обставини справи, враховуючи, що відповідачі своїми діями та бездіяльністю створили позивачу перешкоди у користуванні, володінні та розпорядженні майном, яке є у його власності, суд дійшов до висновку, що доводи позивача стосовно спонукання коопзаготоб‘єднання Зборівського райСТ передати на баланс Зборівського районного споживчого товариства будівлі бойні та приймально-заготівельного пункту в смт. Залізці, вул. Шевченка,144 та 144а, а також усунення перешкод в користуванні майном-будівлями бойні та приймально-заготівельного пункту в смт. Залізці, вул. Шевченка,144 та 144а шляхом примусового виселення МП фірми "Довляди" м. Київ з вказаних приміщень є правомірними, доведеними документально, а також по суті неоспореними відповідачами, а відтак підлягають до задоволення.

У судовому засіданні, яке відбулося 07.10.2008р., за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення, згідно ст. 85 ГПК України.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у відповідності до ст. 49 ГПК України та Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито" покладаються на відповідачів пропорційно да задоволених позовних вимог до кожного із них.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати коопзаготоб‘єднання Зборівського райСТ передати на баланс Зборівського районного споживчого товариства будівлі бойні та приймально-заготівельного пункту в смт. Залізці, вул. Шевченка,144 та 144а.

3. Зобов'язати МП фірму "Довляди", вул.Беретті,14а кв.96, Деснянський район, м. Київ, ідентифікаційний код 13674326 звільнити займане приміщення будівлі бойні, яке розміщене за адресою вул. Шевченка,144, смт. Залізці та приміщення приймально-заготівельного пункту, яке розміщене за адресою вул. Шевченка,144а.

4. Стягнути з Коопзаготоб‘єднання Зборівського райСТ, м.Зборів, вул.Б.Хмельницького,56, р/р 260041256 в Райффайзен банк "Аваль"  МФО 338501 ідент. код 01786008 на користь Зборівського районного споживчого товариства, м. Зборів, вул.Б.Хмельницького,2, р/р 260041171 в Райффайзен банк "Аваль" МФО 338501, ідент. Код 01767270 –42 (сорок дві) грн. 50 коп. в рахунок повернення сплаченого державного мита та 59 (п'ятдесят дев‘ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Стягнути з МП фірми "Довляди", м. Київ, вул. Беретті,14а кв.96, р/р 161503/468319 банк "Відродження" Укрпромбудбанку м. Київ МФО 300012, ідент. код 13674326 на користь Зборівського районного споживчого товариства, м. Зборів, вул.Б.Хмельницького,2, р/р 260041171 в Райффайзен банк "Аваль" МФО 338501, ідент. Код 01767270 –42 (сорок дві) грн. 50 коп. в рахунок повернення сплаченого державного мита та 59 (п'ятдесят дев‘ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази з моменту вступу рішення в закону силу.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "17" жовтня 2008 року через місцевий господарський суд.

 

               Суддя                                                                                          Н.М. Бурда

Дата ухвалення рішення07.10.2008
Оприлюднено25.10.2008
Номер документу2174504
СудочинствоГосподарське
Суть усунення перешкод у володінні і користуванні майном

Судовий реєстр по справі —4/115-2872

Рішення від 07.10.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні