Рішення
від 07.10.2008 по справі 11/4447
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/4447

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "07" жовтня 2008 р.                                                                   Справа №  11/4447

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І., при секретарі –Захаровій А.Г., за участю представників сторін: позивача –Смілянець С.М. ліквідатор за посадою, Комшелюк  А.І. за довіреністю, відповідача –не з'явився,  розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу  за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Україна»до Малосевастянівської сільської ради про визнання права власності,

                                                                 ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання права власності на нерухоме майно – злітно-посадочну смугу , що заходиться в с. Мала Севастянівка , Христинівського р-ну.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що прав власності на оспорюване майно він набув в результаті правонаступництва від попереднього власника КСП „Україна” після реорганізації останнього.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, названих у позові.

Відповідач у відзиві на позов визнав його повністю.

Суд, заслухавши пояснення представників позивача, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

Зборами уповноважених пайовиків колгоспу „Україна" від 28 лютого 1995 року вирішено реорганізувати колгосп „Україна" в колективне сільськогосподарське підприємство і залишити назву „Україна" (копія витягу з протоколу додається).

Відповідно до ст.31 Закону України „Про колективне сільськогосподарське підприємство"   від   14.02.1992р.,   при   перетворенні   одного   підприємства   в   інше   до новоствореного  підприємства  переходять  усі  майнові  права  і  обов'язки  колишнього підприємства.

Рішенням зборів уповноважених членів КСГП „Україна" (протокол № 1 від 16.03.2000р.) КСП „Україна" реорганізовано у формі перетворення в СТОВ „Україна", яке є правонаступником останнього.

Постановою Господарського суду Черкаської області від 31.01.2008р. по справі № 14/292 визнано позивача банкрутом. Ліквідатором підприємства призначено арбітражного керуючого Смілянця Сергія Миколайовича.

При здійсненні ліквідаційної процедури арбітражним керуючим проведено розшук та встановлення наявності фінансово-господарської документації, майна підприємства-банкрута. За результатами аналізу наявної документації встановлено, що на балансовому обліку підприємства знаходиться злітна смуга (полоса, аеродром).

Так, згідно інвентарної книги основних засобів СТОВ „Україна", оспорюване майно за порядковим номером 24 знаходиться на балансовому обліку Позивача з 1970-1985 року.

З матеріалів справи також вбачається, що згідно акту приймання виконаних будівельно-монтажних робіт за травень 1977 року виконано роботи по капітальному ремонту злітної смуги. Актом від 25.05.1977 року прийнято виконані роботи по закінченому будівництвом об"єкту - капітальному ремонту аеродрому в колгоспі „Україна" с. Мала Севастянівка Христинівського району Черкаської області. Актом від 25.05.1977 року приймальною комісією складено та підписано акт приймання в експлуатацію закінченого будівництвом капітального ремонту об'єкта - аеродрому площею 4695 кв.м.

Крім того встановлено, що протягом 1982 - 1985р.р. за проектом, виготовленим Черкаським філіалом проектно-вишукувального інституту „Укрколгосппроект", проводилась реконструкція об'єкта - злітно-посадочної полоси (смуги) в с. Мала Севастянівка. Роботи виконувались на замовлення колгоспу „Україна" с. Мала Севастянівка.

За приписами Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майнові активи банкрута в ліквідаційній процедурі використовуються для погашення вимог кредиторів.

В зв'язку з відсутністю належно оформлених прав власності на майно, ліквідатор не має змоги у встановленому законом порядку відповідно до постанови суду здійснити свої повноваження.

Реорганізація КСП здійснюється на підставі та на виконання Указу Президента України „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки” №1529/99 від 03.12.1999 року.

Пунктом 4 Наказу Мінагрополітики України №62 від 14.03.2001 р. „Про затвердження Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств”(далі Наказ Мінпромполітики №62) визначено групи активів реорганізованих КСП, до яких має бути віднесено відповідне майно під час реорганізації, у тому числі і те, що виділяється для задоволення кредиторської заборгованості реорганізованого підприємства, що виникла за час його діяльності.

          У відповідності до п.7 Наказу Мінагрополітики №62  „Перелік активів, передбачених для задоволення кредиторської заборгованості, затверджений загальними зборами колишніх членів підприємства, що є співвласниками його майна (далі - збори співвласників), і підписаний членами комісії та керівником підприємства-правонаступника, разом з витягом із протоколу зборів співвласників, яким затверджено цей перелік активів, є підставою для оформлення прав власності підприємства-правонаступника на це майно реорганізованого підприємства”.

Ст.ст. 16, 108, 316, 328, 387, 392 ЦК України містять такі положення:

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

-визнання права;

-припинення дії, яка порушує право

Перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.          

Реорганізація КСП «Україна», бувшого власника оспорюваного майна, була здійснена у відповідності до приписів Указу Президента України „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки” №1529/99 від 03.12.1999 р. та Наказу Мінагрополітики України №62 від 14.03.2001 р. „Про затвердження Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств”. Позивач  є правонаступником останнього а відтак правомірно набув прав власності  на спірний об'єкт нерухомого майна.

При цьому суд вважає, що позивач вірно обрав визначений законом спосіб захисту свого права.

Виходячи з викладеного, вимога позивача про визнання в судовому порядку його права власності на оспорюване майно  є обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Оскільки своїми діями щодо тривалого не оформлення в установленому законом порядку права власності на оспорюване майно позивач фактично сприяв виникненню даного спору, то судові витрати суд вважає необхідним покласти на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-84 ГПК України суд, -

                                                                           ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Україна»с.Мала Севастянівка, Христинівський р-н, код 03794650 право власності на об'єкт нерухомого майна, розміщене на території Малосевастянівської  сільської ради Христинівського району Черкаської області, а саме асфальтно –бетонне замощення з покриттям із залізобетонних плит площею 20924 кв. м. на земельній ділянці обмеженій зовнішніми контурами споруд площею 34385 кв.м.

          

Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          

Суддя                                                                                                К.І.Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.10.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2175743
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/4447

Рішення від 07.10.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні