Ухвала
від 24.09.2008 по справі б-23/50
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Б-23/50

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

  

УХВАЛА

 24 вересня 2008 р.  Справа № Б-23/50   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Рочняк Олександри Вікторівни

при секретарі Парфану Івану Івановичу

розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи  

за заявою:  Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі,  вул. Галицька,21, м.Тисмениця,77400

до боржника:  ПП "Сяйво",  вул.Височана,19, м.Тисмениця, Тисменицький район, Івано-Франківська область,77400

про визнання боржника банкрутом

Представники:     

Від заявника: Іванишин Леся Миколаївна-завідувач юридичним сектором, (довіреність №404/01 від 08.02.08)

Від боржника:представники не з"явились

СУТЬ СПОРУ: Управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі подано заяву про банкрутство ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192) в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

           Представник заявника- Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі в підготовчому судовому засіданні заявлені вимоги підтримав в повному обсязі. В обгрунтування заявлених вимог посилається на те, що ним у встановленому законодавством порядку вжито всіх заходів для отримання заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафу та пені, вимоги кредитора на час подання заяви не задоволені, що підтверджує неплатоспроможність боржника, а тому просить суд винести постанову про  визнання боржника ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру щодо боржника.

             Боржник в судове засідання не з"явився, відзиву на заяву не надіслав. Доказів виконання зобов"язання перед кредитором не подав.

           В підготовчому засіданні судом встановлено, що ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192) зареєстроване як платник збору в управлінні Пенсійного фонду в Тисменицькому районі з 18.03.93.

      В ході здійснення фінансово - господарської діяльності ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192) наростило заборгованість по сплаті страхових внесків  перед Управлінням Пенсійного Фонду України в Тисменицькому районі в розмірі 544грн. 88коп., що підтверджується довідкою ПФУ станом на 04.09.08 та рішенням про застосування штрафних санкцій за неподачу податкової декларації у строки визначені законодавством від 01.11.02 (копія в матеріалах справи).     

       Боржник - ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192)  не погашає вказану заборгованість , що на думку заявника, є підставою для порушення справи про банкрутство  відсутнього боржника.

         Статтею 52 Закону  України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що у разі, якщо громадянин-підприємець -  боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

         Наведена норма передбачає, що заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі й у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених вказаною нормою закону.

          Відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обгрунтованість заперечень боржника.

        Як вбачається з довідки ДПІ в Тисменицькому  районі №9214/10/150 від 24.09.08 ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192) звітність подає в повному обсязі та своєчасно. Останню звітність - декларацію з податку на прибуток за І півріччя 2008 року подав 27.07.08, що є підтвердженням здійснення боржником підприємницької діяльності. Отже, судом встановлено, що боржник своєчасно подає звітність до ДПІ, а тому даний факт підтверджує відсутність ознак неплатоспроможності та нездійснення  підприємницької діяльності.

           Що стосується посилання ініціюючого кредитора на відсутність боржника за місцем реєстрації  суд вважає за необхідне зауважити наступне.

           Відповідно до вимог ст. 1 Закону України №755-IV в редакції Закону № 2452-1У від 03 березня 2005 року "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", місцезнаходження юридичної особи –адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

           Згідно з ст. 17 Закону України №755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

         Відповідно до приписів ч.ч. 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

          Вказаний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру даних про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

        Відповідно до вимог ст. 34 ГПК України, лише факт внесення відомостей про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням до реєстру може слугувати доказом відсутності боржника.

        Однак,  матеріали справи не містять підтвердження наявності в реєстрі запису про відсутність юридичної особи боржника за її місцем знаходження, у зв'язку з чим  посилання заявника на повідомлення Управління економіки Тисменицької райдержадміністрації, з якого вбачається, що ПП "Сяйво" не звітує,  судом не може бути взято до уваги.

         Згідно ч. 2 ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи  про  банкрутство  у порядку  провадження,  передбаченому  цим  Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом  України  "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

               Виходячи з  системного аналізу правових норм, суд не вбачає достатніх підстав,  за яких боржника - ПП "Сяйво", вул.Височана,19, м.Тисмениця, Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 19399192)  слід визнати банкрутом на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а тому відповідно до п.1-1 ст.80 ГПК України  провадження у справі слід припинити в зв"язку з відсутністю предмету спору.

            Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.42, 44, 62 Господарського кодексу України, Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ч.2 ст.4-1, п.1-1 ст.80  Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

провадження у справі припинити.

Ухвалу направити  заявнику, боржнику, Регіональному управлінню  з питань банкрутства (м. Івано-Франківськ, вул. С.Стрільців, 15), Державному реєстратору (вул. Галицька,17, м.Тисмениця).

Ухвалу про припинення провадження у справі може бути оскаржено.

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


  

Дата ухвалення рішення24.09.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2175838
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-23/50

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 11.06.2009

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 24.09.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні