Рішення
від 06.10.2008 по справі 9/522-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/522-08

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.10.08           Справа № 9/522-08.

За позовом           Товариства з обмеженою відповідальністю«Будметал-Суми»

до відповідача:                Виконавчого комітету Сумської міської ради

про визнання права власності

                                                                                          СУДДЯ ЛУЩИК М.С.

Представники сторін:

від позивача :      Душин О.О., Довіреність №7 від 02.07.2008р.

від відповідача :  не з?явився

Суть спору: Позивач просить суд : 1. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «Л», загальною площею 566,0 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого в нежитловому приміщенні під літ. «Л» було влаштовано приміщення – кабінет під № 10, площею 29,6 кв.м., приміщення – душева № 11 площею 7,2 кв.м., приміщення – коридор № 13, площею 5,9 кв.м., приміщення – роздягальня № 14, площею 11,8 кв.м., приміщення – сауна № 15 площею 6,8 кв.м., за рахунок чого зменшилася загальна площа нежитлового приміщення під літ. «Л», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 566,0 кв.м.

2. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «Л», розташованому за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого в нежитловому приміщенні під літ. «Л» було влаштовано приміщення – кабінет під № 10, площею 29,6 кв.м., приміщення – душева № 11 площею 7,2 кв.м., приміщення – коридор № 13, площею 5,9 кв.м., приміщення – роздягальня № 14, площею 11,8 кв.м., приміщення – сауна № 15 площею 6,8 кв.м., за рахунок чого зменшилася загальна площа будівлі під літ. «Л», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 566,0 кв.м.

3. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «М», загальною площею 143,4 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 107,6 кв.м., за рахунок чого було збільшено загальну площу будівлі «М», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 143,4 кв.м.

4. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «М», загальною площею 143,4 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 107,6 кв.м., за рахунок чого було збільшено загальну площу будівлі під літ. «М», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 143,4 кв.м.,

5. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» (код 33525293, м. Суми, вул. Тополянська, 18) право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «Н», загальною площею 68,1 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 48,2 кв.м. та приміщення № 2 площею 19,9 кв.м., за рахунок чого було зменшено загальну площу будівлі під літ. «Н», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 68,1 кв.м.

6. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «Н», загальною площею 68,1 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 48,2 кв.м. та приміщення № 2 площею 19,9 кв.м., за рахунок чого було зменшено загальну площу будівлі під літ. «Н», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 68,1 кв.м.

Відповідач в судове засідання не прибув, відзив на позовну заяву не подав, тому, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню  виходячи з наступного:

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини. Згідно із частиною 1 статті 328 право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Відповідно до частини 2 вказаної статті право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як свідчить з матеріалів справи, відповідно до Договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 12.10.2005 року, посвідченого приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу Краснощок Л.М., позивачу належать на праві власності нежитлові приміщення, розташовані за адресою: м. Суми, вул. Тополянська,18, а саме: нежитлове приміщення – столярна майстерня, позначена в технічному паспорті літ. «Н», площею 70,1 кв.м., нежитлове приміщення – механічна майстерня, позначена в технічному паспорті літ. «Л», площею 568,5 кв.м., нежитлове приміщення - гараж, позначений в технічному паспорті літ. «М», площею 140,5 кв.м.

Згідно п. 2.1. цього договору вартість майна становила 50 040,00 грн.

Зазначений договір купівлі-продажу було зареєстровано в КП «Сумське міське БТІ» 07.11.2005 року за р.№ 1179.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується, що  позивач правомірно набув право власності на вищезазначені  нежитлові приміщення, розташовані за адресою: м. Суми, вул. Тополянська,18 і є власником нежитлових приміщень, позначений в технічному паспорті літ. «Н», «Л», «М», які розташовані за адресою: м.Суми, вул. Тополянська, 18.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

В свою чергу, відповідно до ст. 317 ЦК України, власнику належать право володіння, користування на розпорядження своїм майном.

08 вересня 2006 року позивачем було укладено з Сумською міською Радою Договір оренди земельної ділянки під розміщення та обслуговування нежитлових приміщень, які належать Товариству з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми».

З метою поліпшення виробничих умов, позивачем було здійснено перепланування та переобладнання нежитлових приміщень, позначених в технічному паспорті літ. «Л», «М», «Н», розташованих за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, які належать позивачу на праві власності.

Зокрема, в належному позивачу нежитловому приміщенні під літ. «Л», ним було влаштовано приміщення – кабінет під № 10, площею 29,6 кв.м., приміщення – душева № 11 площею 7,2 кв.м., приміщення – коридор № 13, площею 5,9 кв.м., приміщення – роздягальня № 14, площею 11,8 кв.м., приміщення – сауна № 15 площею 6,8 кв.м., за рахунок чого зменшилася загальна площа нежитлового приміщення, яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 566,0 кв.м.

В належному позивачу нежитловому приміщенні під літ. «М» за рахунок демонтажу ненесучих перегородок було самовільно влаштовано приміщення під № 1 площею 107,6 кв.м., в результаті чого було збільшено загальну площу будівлі, яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 143,4 кв.м.

В належному позивачу нежитловому приміщенні під літ. «Н» за рахунок зведення ненесучої перегородки було самовільно влаштовано приміщення під № 1 площею 48,2 кв.м. та приміщення № 2 площею 19,9 кв.м., в результаті чого було зменшено загальну площу будівлі, яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 68,1 кв.м.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується та розпоряджається своїм майно на власний розсуд.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

Як вбачається з  Експертного висновку № 89 від 06.08.2008 року, вищезазначені перепланування в нежитлових приміщеннях за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, що здійснені позивачем, відповідають вимогам діючих Державних будівельних, пожежних та санітарних норм.

Таким чином, здійснення перепланування в нежитлових приміщеннях, позначених в технічному паспорті літ. «Л», «М», «Н», розташовані за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, здійснене Позивачем не суперечить вимогам чинного законодавства і не порушує права третіх осіб, а отже є законним.

Крім цього, слід зазначити, що виходячи з норми закріпленої ст. 182 ЦК України, згідно якої визначено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухоме майно здійснюється у відповідності до вимог Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 7 лютого 2002 року № 7/5, відповідно до якого така державна реєстрація прав власності здійснюється на підставі правовстановлювальних документів. У відповідності до листа Міністерства юстиції України від 19.10.2007 р. № 19-39-827, саме рішення суду є правовстановлювальним документом у разі визнання права власності судом, та саме рішення суду подається для державної реєстрації прав на нерухоме майно, при цьому документи, що підтверджують прийняття нерухомого майна до експлуатації, не вимагаються.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд встановив, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими, повністю підтверджуються матеріалами справи і підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 16, 202, 215, 316, 317, 319, 321, 328, 331, 392, 525, 526, 655 Цивільного кодексу України, статтями 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» (код 33525293, м. Суми, вул. Тополянська, 18) право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «Л», загальною площею 566,0 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого в нежитловому приміщенні під літ. «Л» було влаштовано приміщення – кабінет під № 10, площею 29,6 кв.м., приміщення – душева № 11 площею 7,2 кв.м., приміщення – коридор № 13, площею 5,9 кв.м., приміщення – роздягальня № 14, площею 11,8 кв.м., приміщення – сауна № 15 площею 6,8 кв.м., за рахунок чого зменшилася загальна площа нежитлового приміщення під літ. «Л», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 566,0 кв.м.

2. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «Л», розташованому за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого в нежитловому приміщенні під літ. «Л» було влаштовано приміщення – кабінет під № 10, площею 29,6 кв.м., приміщення – душева № 11 площею 7,2 кв.м., приміщення – коридор № 13, площею 5,9 кв.м., приміщення – роздягальня № 14, площею 11,8 кв.м., приміщення – сауна № 15 площею 6,8 кв.м., за рахунок чого зменшилася загальна площа будівлі під літ. «Л», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 566,0 кв.м.

3. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» (код 33525293, м. Суми, вул. Тополянська, 18) право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «М», загальною площею 143,4 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 107,6 кв.м., за рахунок чого було збільшено загальну площу будівлі «М», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 143,4 кв.м.

4. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «М», загальною площею 143,4 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 107,6 кв.м., за рахунок чого було збільшено загальну площу будівлі під літ. «М», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 143,4 кв.м.,

5. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Будметал-Суми» (код 33525293, м. Суми, вул. Тополянська, 18) право власності на самочинно переплановане нежитлове приміщення, позначене в технічному паспорті літ. «Н», загальною площею 68,1 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 48,2 кв.м. та приміщення № 2 площею 19,9 кв.м., за рахунок чого було зменшено загальну площу будівлі під літ. «Н», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 68,1 кв.м.

6. Визнати законним і таким, що відповідає вимогам державних будівельних, пожежних та санітарних норм самочинне перепланування, здійснене в нежитловому приміщенні, позначеному в технічному паспорті літ. «Н», загальною площею 68,1 кв.м., розташоване за адресою: м. Суми, вул. Тополянська, 18, в результаті чого було влаштовано приміщення під № 1 площею 48,2 кв.м. та приміщення № 2 площею 19,9 кв.м., за рахунок чого було зменшено загальну площу будівлі під літ. «Н», яка на даний момент згідно даних технічного паспорту складає 68,1 кв.м.

СУДДЯ                                                                                ЛУЩИК М.С.

Дата ухвалення рішення06.10.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2175915
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                                                                                          &nbsp

Судовий реєстр по справі —9/522-08

Рішення від 07.10.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

Ухвала від 23.09.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

Рішення від 06.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 11.09.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні