Постанова
від 30.09.2011 по справі 2а/0570/14112/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2011 р. справа № 2а/0570/14112/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1.00

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Аканов О.О.

при секретарі Алексю к

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в мі сті Дружківці Донецької обла сті до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Електро товари» про стягнення заборг ованості зі сплати страхових внесків у розмірі 63,01 грн., -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Еле ктротовари» про стягнення за боргованості зі сплати страх ових внесків у розмірі 63,01 грн.

Позов мотивовано тим, що від повідач знаходиться на облік у у відповідача та повинен сп лачувати страхові внески до Відділення виконавчої дирек ції Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України в місті Дружківці Донецької об ласті.

Однак, в порушення ст. 22 Закон у України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв'язку з тимчасо вою втратою працездатності т а витратами, зумовленими пох ованням” (далі Закон) відп овідачем здійснювалось пере рахування страхових внесків до Фонду з порушенням вст ановлених законодавством те рмінів та не у повному обсязі .

Згідно з даними розрахунко вої відомості про нарахуванн я і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України за ІІ квартал 2004 року у відповідача мається поточна заборговані сть по сплаті страхових внес ків у сумі 63,01 грн., яка на час роз гляду справи в суді не сплаче на.

Сторони у судове засідання не з' явились, про дату, час т а місце проведення судового засідання повідомлені належ ним чином.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Електротова ри» є юридичною особою та зар еєстроване як платник страхо вих внесків у позивача, згідн о заяви про реєстрацію як стр ахувальника у Фонді соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Дружківці До нецької області, тобто є його страхувальником.

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України громадяни мають право на соціальний захист, я ке гарантується загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням за рахунок с трахових внесків громадян, п ідприємств, установ і органі зацій, а також бюджетних та ін ших джерел соціального забез печення; створенням мережі д ержавних, комунальних, прива тних закладів для догляду за непрацездатними.

З 1 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України “Про зб ір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування”, як им введено єдиний внесок на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування та як ий визначає правові та орган ізаційні засади забезпеченн я збору та обліку вказаного в неску, умови та порядок його н арахування і сплати та повно важення органу, що здійснює й ого збір та ведення обліку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII П рикінцеві та перехідні полож ення Закону України “Про збі р та облік єдиного внеску на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування” стяг нення заборгованості із спла ти страхових внесків за діюч ими видами загальнообов'язко вого державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або н е сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст. 14 Основ зак онодавства України про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування страхові ф онди є органами, які здійснюю ть керівництво та управління окремими видами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування, провадять акумуляцію страхових внескі в, контроль за використанням коштів, забезпечують фінанс ування виплат за загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням та здійснюют ь інші функції згідно з затве рдженими статутами.

Законом України “Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними похованням” (далі - Зак он) визначені правові, орга нізаційні та фінансові основ и загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння громадян на випадок тимч асової втрати працездатност і, у зв'язку з вагітністю та по логами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно- курортного лікування та оздо ровлення застрахованим особ ам та членам їх сімей.

Згідно статті 9 Закон Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності (далі - Фонд) є органо м, який здійснює керівництво та управління загальнообов' язковим державним соціальни м страхуванням у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням, провадить акум уляцію страхових внесків та інших коштів, призначених дл я фінансування матеріальног о забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачен і статтею 34 цього Закону, та за безпечує їх надання, а також з дійснює контроль за використ анням цих коштів. Фонд нал ежить до цільових позабюджет них страхових фондів.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону із з мінами та доповненнями (на ча с виникнення спірних правові дносин), було передбачено, що с трахувальник зобов'язаний на раховувати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону України своєчасно не сплаче ні та не відшкодовані страхо ві кошти відповідно до части ни першої статті 21 та статті 22 ц ього Закону і фінансові санк ції, передбачені частиною пе ршою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого от римувача коштів Фонду у д охід Фонду в порядку, вста новленому законом.

Оскільки протягом встанов леного законом строку та на ч ас розгляду справи суми само стійно визначених відповіда чем страхових внесків сплаче ні не були, тому вони підлягаю ть стягненню з нього в судово му порядку.

На час звернення до суду заб оргованість відповідача по с трахових внесках складає 63,01 г рн., що підтверджується завір еною копією розрахункової ві домості про нарахування і пе рерахування страхових внеск ів та витрачання коштів Фон ду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України за ІІ кварт ал 2004 року.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задовол енню в повному обсязі.

Керуючись ст. 46 Конституції України, р. 7 VIII Прикінцеві та пе рехідні положення Закону Укр аїни “Про збір та облік єдино го внеску на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування”, ст. ст. 9, 21, 22, 27, 30, 34 Закону України “Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням”, ст. 14 Основ законодав ства України про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування, ст. ст. 11, 17, 33, 69-72, 86, 87, 94, 128 , 158-163, 167, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни в місті Дружківці Доне цької області до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Електротовари» про стягне ння заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 63,01 грн. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ел ектротовари» (адреса : 84205, Доне цька область, м. Дружківка, вул . Чапаєва, 78-34, ідентифікаційний код 24815190) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України в місті Дружк івці Донецької області (р/р 371794 00900040 в УДК м. Дружківки, МФО 834016, ко д ЄДРПОУ 25968381) заборгованість з і сплати страхових внесків у сумі 63,01 грн.

Постанова прийнята, складе на та підписана у нарадчій кі мнаті, повний текст постанов и проголошений у судовому за сіданні 30 вересня 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Суддя Аканов О.О.

Дата ухвалення рішення30.09.2011
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21759694
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14112/2011

Постанова від 30.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні