Постанова
від 03.02.2012 по справі 2а/0570/758/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 03 лютого 2012 р.                                                             справа № 2а/0570/758/2012

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардейської дивізії, 17

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучко В.М., розглянувши у порядку скороченого  провадження адміністративну справу за позовом Жовтневої міжрайонної державної податкової інспекції м. Маріуполя до Українсько-Болгарського спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Жовтнева міжрайонна державна податкова інспекція м. Маріуполя (далі – Жовтнева МДПІ м. Маріуполя, позивач) звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою про припинення юридичної особи Українсько-Болгарського спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» (відповідач), обґрунтовуючи свої вимоги відсутністю відповідача за його юридичною адресою.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру (ЄДР) юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 23.12.2011 року Українсько-Болгарське спільне підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» зареєстроване як юридична особа 21.05.1993 року за № 1 274 102 0000 006987, реєстраційний номер юридичної особи ЄДР – 10038598486, ідентифікаційний код юридичної особи 20009138, адреса місцезнаходження – 87518, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Бахчіванджи, буд. 41. На податковому обліку перебуває в Жовтневій МДПІ м. Маріуполь з 21.05.1993 року за № 67Г.

Як вбачається з зазначеної Довідки з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 23.12.2011 року Українсько-Болгарське спільне підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» не знаходиться за зареєстрованою адресою: 87518, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Бахчіванджи, буд. 41, про що до Єдиного державного реєстру 22.10.2008 року внесена відповідна запис за № 1 274 143 0001 006987.

З огляду на таке суд зазначає наступне.

Статтею 5 Закону України від 15.05.2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон України № 755-IV) передбачено, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до абз. 6 ст. 1 Закону України № 755-IV місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Нормами Закону України № 755-IV встановлений порядок внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Так, у ч.11 ст. 19 Закону України № 755-IV зазначається, що юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

У разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки (ч. 12. ст. 19 Закону України № 755-IV).

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ч. 14. ст. 19 Закону України № 755-IV).

Як вбачається з матеріалів справи державним реєстратором до Єдиного державного реєстру внесені відомості про відсутність Українсько-Болгарського спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» за адресою місцезнаходження – 87518, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Бахчіванджи, буд. 41. При цьому в матеріалах справи відсутні докази оскарження відповідачем таких дій державного реєстратора у судовому порядку.  

На підставі пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 та п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Статтею 59 Господарського кодексу України передбачено, що припинення юридичної особи здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

Дана норма кореспондується зі ч. 2 ст. 38 Закону України № 755-IV, якою встановлено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону;

неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Проаналізувавши наведені законодавчі норми, з урахуванням відсутності у Українсько-Болгарського спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» заборгованості перед бюджетом, про що свідчить  довідка Жовтневої МДПІ у м. Маріуполі, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 162, 1832 КАС України суд, -

                                                                                 

ПОСТАНОВИВ :

Позов Жовтневої міжрайонної державної податкової інспекції м. Маріуполя до Українсько-Болгарського спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» про припинення юридичної особи – задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Українсько-Болгарське спільне підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Єдинство» (реєстраційний номер юридичної особи ЄДР – 10038598486, ідентифікаційний код юридичної особи 20009138, адреса місцезнаходження – 87518, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Бахчіванджи, буд. 41).

Постанову виготовлено у нарадчій кімнаті 3 лютого 2012 року.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови, з подачею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

          

Суддя                                                                                      Чучко В.М.  

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21760226
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/758/2012

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні