Рішення
від 07.10.2008 по справі 11/4581
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/4581

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "07" жовтня 2008 р.                                                                   Справа №  11/4581

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І. , при секретарі –Захаровій А.Г., за участю представників сторін: позивача – Чайка О.Ю. директор за посадою,  відповідача –Луговський О.С. за довіреністю,   розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси  справу за позовом приватного підприємства «Приват-Бізнес»до виконавчого комітету Черкаської міської ради  про визнання права власності на нерухоме майно,

                                                                ВСТАНОВИВ:

          Заявлено позов про визнання права власності на самовільно збудовані не житлові приміщення. В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що йому рішенням Черкаської міської ради було погоджено місце розташування  житлових приміщень –складів на земельній ділянці, наданій йому у користування. В процесі діяльності для виробничих потреб  без відповідного  дозволу відповідача та проектної документації, позивач виконав будівництво  виробничих приміщень. Вказані приміщення відповідно до експертного  висновку відповідають будівельним нормам, їх наявність не порушує прав інших осіб,  а тому у відповідності до ст. 376 ЦК України позивач просить визнати за ним право власності на них.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

Відповідач не подав суду письмовий відзив на позов а його представник у судовому засіданні проти його задоволення не заперечив.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши наявні у справі докази приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач згідно договору купівлі-продажу від 18 липня 2001 року, зареєстрованого на товарній біржі “Всеукраїнська біржа нерухомості” (Черкаська філія) набув у власність частину комплексу будівель за адресою м. Черкаси, проспект Хіміків, 12. А саме: побутові приміщення (Н-2) загальною площею 382,5 кв.м., відкритий склад готової продукції (II) в частині; камери твердіння (Т, У) та відстійник ЗБВ (IV) на земельній ділянці, що належала ВАТ “Черкаський завод залізобетонних виробів”, м. Черкаси, проспект Хіміків, 12 станом на 18.07.01 року.

На іншу частину складу готової продукції (II) ТОВ “Фірма “Меркс”  було укладено договори міни та купівлі-продажу з ТОВ “НВП Спецполімер” від 27.10.03р. 11.10.2005р. відповідно.

Згідно рішення II сесії Черкаської міської ради від 27.09.2006 року  № 2-152 позивачу було погоджено місце розташування складів за адресою  вул.. Громова, 169.  

Рішенням черкаської міської ради від 04.10.2007 р. №4-89 позивачу надано в оренду земельну ділянку площею 2358 кв. м. по вул.. Громова, 169 на 49 років під будівлі та споруди за рахунок земель промисловості ВАТ “Черкаський завод залізобетонних виробів”.

Позивач, використовуючи земельну ділянку за цільовим призначенням, для власних виробничих потреб та за власні кошти, однак без дотримання належної дозвільної процедури та відповідних погоджень таких будівельних робіт з відповідачем та контролюючими органами м. Черкаси здійснив будівництво побутового приміщення,  вигрібної ями та огорожі.

З метою надання технічної оцінки    самовільно побудованого нерухомого майна позивач звернувся до державного науково-дослідного і проектного інституту «НДІпроектреконструкція». Згідно технічного висновку   №600-08-ТВ будівлі відповідають вимогам архітектурно-будівельних норм та не порушують прав інших осіб.

Статтею 41 Конституції України кожному гарантовано право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Згідно ст.49 Закону України „Про власність”, володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом, третейським судом.

          Ст.ст. 20, 328, 331, 376, 392 ЦК України містять наступні положення.

Право на захист особа здійснює на свій розсуд.

          Судовий захист права власності та майнових інтересів власників, - осіб, названих у статті 1 ГПК України, здійснюється шляхом розгляду справ, зокрема, за позовами про визнання права власності на майно.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності на новостворене нерухоме майно ( житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Оспорювані приміщення збудовано позивачем за власні кошти на земельній ділянці , що знаходиться в його користуванні. Приміщення  відповідають будівельним нормам та правилам,  їх наявність на земельній  ділянці не порушує прав інших осіб, а тому суд  вважає можливим визнати за позивачем право власності на це майно.

Оскільки позивач, здійснивши самовільне будівництво, своїми діями сприяв наявності даного спору, то суд вважає можливим покласти на нього судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-84 ГПК України суд, -

                                                                    ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за приватним підприємством «Приват-Бізнес»м. Черкаси, вул. 14 Грудня, 6/1, код 32741758  право власності на самовільно побудоване нерухоме майно, а саме: побутове приміщення літ. “А-1”, вигрібну яму №3, огорожу №1,2 розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 169 на земельній ділянці площею 2358 кв.м..

Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          

Суддя                                                                                                К.І.Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.10.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2176091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/4581

Рішення від 07.10.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Постанова від 03.04.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні