Постанова
від 02.10.2008 по справі а1/070-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А1/070-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"02" жовтня 2008 р.                                                                   Справа № А1/070-08

за позовом                      державної податкової інспекції у Вишгородському районі, м. Вишгород

до відповідача          приватного підприємства “Пріма”, с. Новосілки, Вишгородський район

за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача –

                                  державного реєстратора Вишгородської райдержадміністрації, м. Вишгород

про                              припинення юридичної особи

           Суддя:                                                                                       А.С. Грєхов

за участю представників сторін:

від позивача:                    Колодій О.М. (довіреність №1347/9/10-036 від 23.06.2008 року);

від відповідача:          не з'явився;

від третьої особи:          не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Державна податкова інспекція у Вишгородському районі, м. Вишгород (далі –позивач) звернулась до господарського суду Київської області з позовною заявою від 08.09.2008 року за №1951/9/10-036 до приватного підприємства “Пріма”, Київська область, Вишгородський район,             с. Новосілки, вул. Київська , 50, ідентифікаційний код 33007830 (далі –відповідач) в якій просить припинити юридичну особу відповідача в зв'язку з неподанням ним до державної податкової служби фінансової звітності згідно з законодавством.

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.09.2008 року  було відкрито провадження в адміністративній справі №А1/070-08 та призначено справу до розгляду на 02.10.2008 року, а також, з власної ініціативи, на підставі частини 2 ст. 53 Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України), судом залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору державного реєстратора Вишгородської районної державної адміністрації.

Представником позивача в судовому засіданні від 02.10.2008 року підтримано позов в повному обсязі та подано додаткові пояснення у відповідності до вимог ухвали від 22.09.2008 року.

Відповідач відзив на позов не подав, свого представника в судове засідання не направив, хоча про день, час та місце його проведення суд повідомляв його належним чином ухвалою суду, направленою йому рекомендованим листом з повідомленням.

Третя особа у судове засідання свого представника не направила, подавши до суду клопотання №895 від 30.09.2008 року, в якому повідомляє, що підтримує позовні вимоги в повному обсязі та просить розглянути справу без участі свого представника.

Враховуючи те, що чинний КАС України не покладає на суд обов'язку щодо розшуку відповідача, матеріали справи свідчать, що всі особи, які беруть участь у справі, належним чином повідомлені про дату час та місце судового розгляду, а також те, що наявних у справі доказів достатньо для розгляду справи по суті, суд на підставі ст. 128 КАС України вирішує справу по суті без присутності представників відповідача та третьої особи на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши по суті позов державної податкової інспекції у Вишгородському районі до приватного підприємства “Пріма”, вивчивши подані сторонами докази, суд

встановив:

Приватне підприємство “Пріма” було зареєстроване Вишгородською районною державною адміністрацією Київської області 21.06.2004 року за №13341200000000520 (копія свідоцтва про державну реєстрацію серії А00 №096614 залучена до матеріалів справи) та взяте на облік як платник податків в державній податковій інспекції у Вишгородському районі 23.06.2004 року за №645-ПП, про що свідчить подана позивачем довідка від 18.02.2005 року за №587.

Згідно із ст.4 Закону України “Про систему оподаткування”, платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі).

Відповідно до ст. 14 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, пунктів 1, 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів). Приватне підприємство “Пріма” не подавало фінансову звітність до державної податкової інспекції у Вишгородському районі з IІ кварталу 2007 року, про що свідчить довідка державної податкової інспекції у Вишгородському районі від 02.09.2008 року за №1892/9/15-131/824, що є порушенням встановлених законодавством правил здійснення господарської діяльності і відповідно до вимог ст.ст. 238, 239, 247 Господарського кодексу України (далі –ГК України) є підставою для застосування адміністративно-господарської санкції, зокрема, у вигляді скасування державної реєстрації та ліквідації суб'єкта господарювання.

Згідно довідки державної податкової інспекції у Вишгородському районі №4196/10/24-066 від 01.09.2008 року, заборгованість по платежах до бюджету станом на 01.09.2008 року у відповідача відсутня.

Органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, як це передбачено п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу України”.

Відповідно до пункту 8.6 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998 року за N80 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.03.1998 року за N172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі, зокрема, неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 ГК України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду. Як передбачено ч. 6 ст. 59 ГК України суб'єкт господарювання ліквідується, зокрема, у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом. Таким випадком, відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно ч. 3 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців” державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Згідно ч. 7 ст. 59 ГК України скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з  державного реєстру. Суб'єкт  господарювання  вважається ліквідованим з дня  внесення  до  державного  реєстру запису про припинення його діяльності.

Відповідачем не спростовані доводи позивача щодо підстав припинення юридичної особи приватного підприємства “Пріма”.

За таких обставин суд вважає, що доводи позивача про припинення юридичної особи відповідача є обґрунтованими, документально підтвердженими, узгоджуються з названими нормами чинного законодавства та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Беручи до уваги викладене вище, керуючись ст.ст. 158-163, 167 та пунктом 6 Прикінцевих та Перехідних положень КАС України,  суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити юридичну особу приватне підприємство “Пріма” (Київська область, Вишгородський район, с. Новосілки, вул. Київська , 50, ідентифікаційний код 33007830).

2. Державному реєстратору Вишгородської районної державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження даного судового рішення про припинення юридичної особи приватного підприємства “Пріма”, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та приватне підприємство “Пріма” про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Заяву про апеляційне оскарження даної постанови може бути подано протягом десяти днів з дня її проголошення.

Дана постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

    Суддя                                                                                                                    А.С.  Грєхов

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.10.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2176144
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а1/070-08

Постанова від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Грєхов А.С.

Ухвала від 15.09.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Грєхов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні