Постанова
від 08.02.2012 по справі 17601/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"08" лютого 2012 р. № 2а- 17601/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідо нова М.О.

за участю секретаря судово го засідання Істоміна А.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміще нні Харківського окружного а дміністративного суду адмін істративну справу за позовом

Управління Пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі м.Харкова

до Державного підприємства "Харківвибухпром"

про стягнення заборгованост і ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Управління Пен сійного фонду України в Черв онозаводському районі м. Хар кова, звернулось до Харківсь кого окружного адміністрати вного суду з адміністративни м позовом до Державного підп риємства "Харківвибухпром" п ро стягнення заборгованості в якому просить суд стягнути з відповідача суму боргу по в ідшкодуванню пільгових пенс ій за списком № 2 в розмірі 12841,16 г рн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Дер жавне підприємство "Харківви бухпром", зареєстрований як п латник єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України та має заб оргованість по відшкодуванн ю витрат на виплату пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до ч. 2 Прикінцевих положе нь Закону України “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування” в частин і пенсій, призначених відпов ідно до п. “б”- “з” ст. 13 Закону У країни “Про пенсійне забезпе чення ” (список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників зі шкідливими і важким и умовами праці), в сумі 12841,16 грн . Сума заборгованості відпов ідачем по теперішній час не с плачена.

Представник позивача в суд ове засідання з"явився, позов ні вимоги підтримав у повном у обсязі та просив їх задовол ьнити.

Відповідач, який належним ч ином повідомлений, відповідн о до ст. 35 КАС України, шляхом на правлення повісток з поштови ми повідомленнями за адресою , внесеною до відповідного де ржавного реєстру, про дату, ча с і місце судового розгляду в судове засідання не прибув, н адавши суду заперечення в як их вказав, що з позовом не зго ден, оскільки у підприємства є заборгованість по заробіт ній платі, а тому вважає, що пе ршочергово підприємство по винно сплатити заробітну пл ату. Крім цього представник в ідповідача зазначив в своїх запереченнях, що пенсіонери були звільнені з підприємств а у 1992-2002р. та мали можливість пр ацювати на роботах, які дають право на одержання пільгови х пенсій.

Враховуючи те, що відповіда ч, Державне підприємство "Хар ківвибухпром" є юридичною ос обою, яка вправі направити до суду будь-якого представник а, відносно представника від повідача ОСОБА_10. судом не приймалося рішення про його особисту участь у справі, суд ом було забезпечено право ві дповідача через свого предст авника прийняти участь у роз гляді справи, яким відповіда ч не скористався без поважни х причин, суд вважає не припус тимим відкладати розгляд сп рави та можливим розглянути адміністративний позов за ві дсутності сторін на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали спра ви, зібрані у справі докази в їх сукупності, проаналізува вши зміст норм матеріального і процесуального права, які п ідлягають застосуванню до сп ірних правовідносин, суд вва жає, що позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Як встановлено приписами с т. 19 Конституції України відпо відач - суб'єкт владних повнов ажень зобов'язаний діяти тіл ьки на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до п.2.1 Положення про управління Пенсійного ф онду України в районах, міста х і районах у містах, затвердж еного постановою Правління П енсійного фонду України №8-2 ві д 30 квітня 2002 року (у редакції по станови Правління Пенсійног о фонду України від 25.02.2008 року № 5-5) та зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 13.03.2008 ро ку №209/14900 одним з основних завда нь управління є облік платни ків страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенс ійне страхування; збирання т а акумулювання в районі (міст і) внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування та інших коштів, призн ачених для пенсійного забезп ечення, ведення їх обліку; при значення (перерахунок) пенсі й, щомісячного довічного утр имання суддям у відставці та підготовка документів для ї х виплати; забезпечення своє часного і в повному обсязі фі нансування та виплати пенсій , допомоги на поховання та інш их виплат, які згідно із закон одавством здійснюються за ра хунок коштів Фонду та інших д жерел, визначених законодавс твом.

Згідно до п. “б”-“з” статті 13 Закону України “Про пенсійн е забезпечення” колишнім пр ацівникам відповідача: ОСО БА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 , ОСОБА_8, ОСОБА_9, бул а призначена пенсія за віком на пільгових умовах за списк ом № 2.

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их положень Закону України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N І та на інших роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці за списком N 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди. До запровад ження пенсійного забезпечен ня через професійні та корпо ративні фонди особам, зазнач еним в абз. 1 цього пункту, пенс ії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнен ня пенсійного віку та наявно сті трудового стажу, передба ченого Законом України "Про п енсійне забезпечення". При ць ому зберігається порядок пок риття витрат на виплату і дос тавку цих пенсій, що діяв до на брання чинності цим Законом (до набрання чинності Закону України № 1058 діяв Закон Україн и № 400).

Абзацом 4 п. 1 ст. 2 та абзацом 2 п . 1 ст. 4 Закону України “Про збір на обов' язкове державне пе нсійне страхування” від 26 чер вня 1997 року №400/97-ВР закону встан овлено, що для суб'єктів підпр иємницької діяльності незал ежно від форм власності, їх об ' єднання, бюджетні, громадс ькі та інші установи та орган ізації, об' єднання громадян та інші юридичні особи, а тако ж фізичні особи - суб' єкти пі дприємницької діяльності, як і використовують працю найма них працівників, крім тих, які є платниками фіксованого сі льськогосподарського подат ку, об'єктом оподаткування є т акож фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій, призн ачених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення" д о досягнення працівниками пе нсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за ст авкою 100 %. Таким чином, фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до п. п. “б”-“з”ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” , підлягають відшкодуванню в повному обсязі.

Крім того, порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах відповідно до ча стини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування” визначений І нструкцією про порядок обчис лення і сплати страхувальник ами та застрахованими особам и внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни, яка затверджена пост ановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та з ареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663.

Згідно пункту 6.1 Інструкції №21-1 від 19.12.2003 року, відшкодуванн ю підлягають витрати ПФУ на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" від 09.07.2003 року №1058-ІV.

Відповідно до пункту 6.2 вище названої Інструкції, витрати на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових у мовах особами, які мають стаж , що дає право на призначення ц их пенсій покриваються підпр иємством, на якому працювали застраховані особи.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї № 21-1 розмір сум до відшкодува ння на поточний рік визначає ться відділами надходження д оходів органів Пенсійного фо нду України щорічно у розрах унках фактичних витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій, призначених відповід но до частини 2 “Прикінцевих п оложень” Закону України “Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування”, я кі надсилаються підприємств ам.

На виконання вимог Інструк ції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1 Управлінням Пенсі йного фонду України в Червон озаводському районі міста Ха ркова відповідачу були напра влені розрахунки фактичних в итрат на виплату пенсій, приз начених відповідно до ч. 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня ” в частині пенсій, признач ених відповідно до пунктів “ б”- “з” ст. 13 Закону України “Пр о пенсійне забезпечення ”, а с аме розрахунки за період з жо втня 2011р. по листопад 2011 р., в яких розмір фактичних витрат на в иплату та доставку пенсії ск лав 12841,16 грн.

Зазначені розрахунки були направлені відповідачу реко мендованими листами, та ним о тримані, що підтверджується повідомленнями про вручення які містяться в матеріалах с прави.

Відповідно до п. 6.8. вказаної вище Інструкції підприємств а щомісяця до 25-го числа внося ть до Пенсійного фонду зазна чену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на вип лату пенсій, призначених на п ільгових умовах.

Державне підприємство "Хар ківвибухпром" фактичні витра ти на виплату та доставку пен сій за період з жовтня 2011р. по л истопад 2011р., призначені відпо відно до ч. 2 Прикінцевих полож ень Закону України “Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування” до тепері шнього часу не сплатило, в зв' язку з чим утворилась заборг ованість перед Пенсійним фон дом України в особі відповід ного пенсійного органу по ві дшкодуванню виплаченої піль гової пенсії у розмірі 12841,16 грн .

Наявність заборгованості підтверджується карткою ос обового рахунку.

Посилання представника ві дповідача на тяжке фінансов е становище підприємства, су д не приймає до уваги, оскільк и, відповідно до абз. 1 ч. 12 ст. 20 За кону України "Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-І V, відшкодування витрат на вип лату та доставку пенсій Пенс ійному фонду України здійсню ється незалежно від фінансов ого стану платника страхових внесків, форми власності та д жерел фінансування.

Також суд не бере до уваги з аперечення відповідача прот и позову, зокрема, посилання н а значну заборгованість під приємства з виплати заробітн ої плати, оскільки вони не вка зують на протиправність дій позивача, щодо відшкодуванн я відповідачем витрат на ви плату та доставку пенсій при значених на пільгових умовах .

Враховуючи викладене вищ е, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 КАС Украї ни, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, а відповідач належ ними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 12841,16 грн., суд вбачає дос татньо підстав для задоволен ня позову.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163 , 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківс ький окружний адміністратив ний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Управління Пенсійного ф онду України в Червонозаводс ькому районі м.Харкова до Де ржавного підприємства "Харкі ввибухпром" про стягнення з аборгованості - задовольн ити у повному обсязі.

Стягнути з Державного під приємства "Харківвибухпром", код. 00292184 на користь Управління Пенсійного фонду України в Ч ервонозаводському районі м. Харкова заборгованість в р озмірі 12841,16 грн. (дванадцять т исяч вісімсот сорок одна гри вня шістнадцять копійок).

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги в десят иденний строк з дня її прогол ошення та з дня отримання коп ії постанови, у разі проголош ення постанови суду, яка міст ить вступну та резолютивну ч астини, а також прийняття пос танови у письмовому провадже нні.

Якщо суб' єкта владних пов новажень, у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Повний текст по станови виготовлено 13 лютого 2012 року.

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено07.03.2012
Номер документу21761559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —17601/11/2070

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 13.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 26.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Постанова від 08.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні