Ухвала
від 09.02.2012 по справі 2а-7781/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-7781/11/2670 Голо вуючий у 1-й інстанції: Добрів ська Н.А.

Суддя-доповідач: Твердо хліб В.А.

У Х В А Л А

Іменем України

"09" лютого 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний ад міністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Твердохліб В .А.,

суддів Троян Н.М., Бужак Н.П.,

за участю секретаря Стоць кого О.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Києві а пеляційну скаргу Державної п одаткової інспекції у Печерс ькому районі м.Києва на поста нову Окружного адміністрати вного суду м.Києва від 27 липня 2011 року у справі за адміністра тивним позовом Прокурора Чер вонозаводського району м.Хар кова в інтересах держави в ос обі Державної податкової інс пекції у Печерському районі м.Києва до Відкритого акціон ерного товариства «Гранд І ндастрі Груп», третя особа без самостійних вимог: Печер ська районна у м.Києві держав на адміністрація про визнанн я недійсними установчих доку ментів та запису про проведе ння державної реєстрації, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Червонозаво дського району м.Харкова в ін тересах держави в особі Держ авної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва (д алі - Позивач) звернувся до О кружного адміністративного суду м.Києва з позовом до Відк ритого акціонерного товарис тва «Гранд Індастрі Груп »(далі - Відповідач), третя осо ба без самостійних вимог: Печ ерська районна у м.Києві держ авна адміністрація про визна ння недійсними установчих до кументів та запису про прове дення державної реєстрації Т ОВ «Гранд Індастрі Груп» .

Постановою Окружного адмі ністративного суду м.Києва в ід 27 липня 2011 року в задоволенн і позову відмовлено.

Не погоджуючись з вищезазн аченим рішенням, Державна по даткова інспекція у Печерськ ому районі м.Києва подала апе ляційну скаргу, в якій просит ь скасувати постанову суду п ершої інстанції та прийняти нову, якою позовні вимоги зад овольнити в повному обсязі.

В апеляційній скарзі апеля нт посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, що призвело до неп равильного вирішення справи по суті.

Вислухавши в судовому засі данні суддю-доповідача, пере віривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, к олегія суддів вважає, що апел яційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підста в.

Судом першої інстанції вст ановлено та підтверджено мат еріалами справи, що Відповід ач 10.07.2007 року зареєстрований Пе черською районною у м.Києві д ержавною адміністрацією за а дресою: м.Київ, вул.Кіквідзе, 11, код юридичної особи 35264213 та пер ебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Пече рському районі м.Києва.

Спеціальним законом, який р егулює відносини, які виника ють у сфері державної реєстр ації юридичних осіб, а також ф ізичних осіб - підприємців, є Закон України «Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців »(далі - Закон).

Частиною 2 ст.38 Закону передб ачено підстави для постановл ення судового рішення щодо п рипинення юридичної особи, щ о не пов'язано з банкрутством юридичної особи, серед яких, з окрема, є визнання судом неді йсною державної реєстрації ю ридичної особи через допущен і при її створенні порушення , які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлен их законом.

За правилами пп.20.1.12 п.20.1 ст.20 Под аткового кодексу України орг ани державної податкової слу жби мають право у випадках, вс тановлених законом, звертати ся до суду щодо припинення юр идичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємце м та/або про визнання недійсн ими установчих (засновницьки х) документів суб'єктів госпо дарювання.

Статтею 55-1 Господарського к одексу України визначені озн аки фіктивності, що дають під стави для звернення до суду п ро припинення юридичної особ и або припинення діяльності фізичною особою - підприємце м, в тому числі визнання реєст раційних документів недійсн ими: зареєстровано (перереєс тровано) на недійсні (втрачен і, загублені) та підроблені до кументи; не зареєстровано у д ержавних органах, якщо обов'я зок реєстрації передбачено з аконодавством; зареєстрован о (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичн ими особами з подальшою пере дачею (оформленням) у володін ня чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвіс ти зниклим особам або таким о собам, що не мали наміру прова дити фінансово-господарську діяльність або реалізовуват и повноваження; зареєстрован о (перереєстровано) та провад жено фінансово-господарську діяльність без відома та зго ди його засновників та призн ачених у законному порядку к ерівників.

Пунктом 2 ст. 46 Закону в становлено, що підставами дл я постановлення судового ріш ення про припинення підприєм ницької діяльності фізичної особи - підприємця, зокрема, є : провадження нею підприємни цької діяльності, що заборон ена законом; неподання протя гом року органам державної п одаткової служби податкових декларацій, документів фіна нсової звітності відповідно до закону.

Згідно визначення ч.1 ст.69 К АС України доказами в адміні стративному судочинстві є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких суд встановлює наяв ність або відсутність обстав ин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обста вини, що мають значення для пр авильного вирішення справи.

Позивач в обґрунтування св оїх позовних вимог посилаєть ся на пояснення директора та головного бухгалтера ВАТ «Г ранд Індастрі Груп»ОСО БА_3, який зазначає, що не має відношення до господарської діяльності товариства, ніко ли не підписував ніяких доку ментів та ніколи не укладав н іяких договорів, заробітну п лату не отримував, печатку то вариства ніколи не бачив та н е знав якою діяльністю займа ється товариство, всі докуме нти товариства, складені від його імені, підроблені та ни м не виписувалися.

Проте, колегія судді в погоджується з висновком с уду першої інстанції про те, щ о вимоги про визнання недійс ними установчих документів ю ридичної особи не можуть ґру нтуватися на самих лише вказ аних поясненнях, оскільки ни ми не підтверджується факт с творення товариства з метою, суперечною інтересам держав и та ця обставина не свідчить про здійснення товариством господарської діяльності, що має ознаки фіктивності.

Із змісту ст.205 Криміна льного кодексу України вбача ється, що фіктивним підприєм ництвом є створення або прид бання суб'єктів підприємниць кої діяльності (юридичних ос іб) з метою прикриття незакон ної діяльності або здійсненн я видів діяльності, щодо яких є заборона.

Колегія суддів погод жується із висновком суду пе ршої інстанції про недоведен ість доводів Позивача про те , що ВАТ «Гранд Індастрі Гру п»є фіктивним господарськ им товариством з огляду на те , що Позивачем не надано будь-я ких доказів про порушення кр имінальної справи відносно в инних осіб за створення фікт ивного підприємництва.

Отже, рішення суду першої інстанції про відмову у задо воленні позовних вимог про в изнання недійсними установч их документів та запису про п роведення державної реєстра ції ВАТ «Гранд Індастрі Гру п»є обґрунтованим та вірни м.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висн овків суду першої інстанції.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України, суд апеляційної інс танції залишає скаргу без за доволення, а постанову суду - б ез змін, якщо визнає, що суд пе ршої інстанції правильно вст ановив обставини справи та у хвалив судове рішення з доде ржанням норм матеріального і процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не дають підстав для висновк у, що судом першої інстанції п ри розгляді справи допущені порушення норм матеріальног о чи процесуального права, як і передбачені ст.ст. 201, 202 КАС Ук раїни.

З урахуванням вищевиклад еного, колегія суддів вважає , що судом першої інстанції пр авильно встановлено обстави ни справи, судове рішення пос тановлено з додержанням норм матеріального та процесуаль ного права і підстав для його скасування не вбачається, а т ому апеляційну скаргу слід з алишити без задоволення, а по станову суду першої інстанці ї слід залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 198, 200, 20 5, 206, 211, 212, 254 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва залишити без задоволення, а п останову Окружного адмініст ративного суду м.Києва від 27 л ипня 2011 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищ ого адміністративного суду У країни в порядку та строки, пе редбачені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя Твердохліб В.А.

Судді: Троян Н.М.

Бужа к Н.П.

Ухвала складена в повном у обсязі 14 лютого 2012 року.

Дата ухвалення рішення09.02.2012
Оприлюднено07.03.2012
Номер документу21763198
СудочинствоАдміністративне
Сутьпроведе ння державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —2а-7781/11/2670

Ухвала від 05.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 09.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Твердохліб В.А.

Постанова від 27.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні