Рішення
від 29.09.2008 по справі 15/172-08-3921
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/172-08-3921

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        "29" вересня 2008 р.Справа  № 15/172-08-3921

Господарський суд Одеської області у складі:

судді                                               Петрова В.С.

При секретарі                                Стойковій М.Д.

За участю представників:

від позивача –        Турчанович Л.В.;

від відповідача -      Форос А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Маяк” до Товариства з обмеженою відповідальністю „Тасот-М” про визнання дійсним договору купівлі-продажу, -

   ВСТАНОВИВ:  

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю „Маяк” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „Тасот-М” про визнання дійсним договору купівлі-продажу будівлі та споруди в с. Грибівка від 28.02.2008 р., згідно якого відповідач продав, а позивач купив майстерню „1А” площею 492,9 кв.м та склад „2Б” площею 91,4 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Грибівка, вул. Мира,  24-а, посилаючись на ухилення відповідача від нотаріального посвідчення вказаного договору, що створює перешкоди у реєстрації права власності позивача на придбане майно.  

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.09.2008 р. порушено провадження у справі № 15/172-08-3921 та справу призначено до судового розгляду в засіданні суду.

Відповідач відзив на позов не надав, проте у судовому засіданні представник відповідача проти позову не заперечував. Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши та дослідивши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

На підставі розпорядження Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області № 208 від 27.02.2006 р. виконкомом Дальницької сільської ради Овідіопольського району ТОВ „Тасот-М” було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 27.02.2006 р., згідно якого відповідач є власником будівель та споруд цілісного майнового комплексу № 7 за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Грибівка, вул. Миру, 24-а.

Так, 28 лютого 2008 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „Тасот-М” та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Маяк” був укладений  договір купівлі-продажу будівлі та споруди в с. Грибівка (а.с. 20), згідно якого відповідач зобов'язався передати у власність позивачу майстерню „1А” площею 492,9 кв.м та склад „2Б” площею 91,4 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Грибівка, вул. Мира, 24-а, а позивач в свою чергу зобов'язався прийняти вказані будівлі та оплатити їх вартість, обумовлену в договорі.  

Згідно п. 1.3 вказаного договору ціна продажу зазначених будівель становить 80 000 грн. При цьому відповідно до п. 2.1 договору купівлі-продажу позивач зобов'язався сплатити вказану суму вартості майна протягом 3-х календарних днів з моменту укладення цього  договору.

Також п. 1.2 договору купівлі-продажу передбачено, що право власності на будівлі та споруди переходить до покупця з моменту підписання акту приймання-передачі.

Відповідно до п. 3.2 цього ж договору передача об'єкта продавцем і прийняття об'єкта покупцем посвідчується актом прийому-передачі, який підписується сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, 28.02.2008 р. між позивачем та відповідачем був складений і підписаний акт приймання-передачі нерухомого майна (а.с. 21), згідно якого відповідач передав, а позивач прийняв майстерню під літерою „1А” площею 492,9 кв.м та склад „2Б” площею 91,4 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Грибівка, вул. Мира,  24-а, вартістю 80 000 грн.

Крім того, згідно платіжного доручення № 2735 від 24.06.2008 р. (а.с. 25) позивачем було сплачено на користь відповідача за майстерню та склад 80 000,00 грн.

Разом з тим, як вбачається з вказаного договору купівлі-продажу, цей договір був укладений в простій письмовій формі.

Однак, чинним законодавством, зокрема ст. 657 Цивільного кодексу України, передбачено обов'язкове нотаріальне посвідчення та державну реєстрацію щодо договорів купівлі-продажу нерухомого майна.

Так, як з'ясовано судом, позивач неодноразово звертався до відповідача з проханням з'явитися до нотаріальної контори для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу  28.02.2008 р., що підтверджується листами позивача № 23/1 від 01.05.2008 р. (а.с. 23) і № 23/2 від 30.05.2008 р. (а.с. 24) та не заперечується відповідачем. Однак, як встановлено судом відповідач ухиляється від нотаріального посвідчення вказаного договору, що створює перешкоди у реєстрації позивачем права власності на придбані за вказаним договором купівлі-продажу будівлі.   

Разом з тим слід зазначити, що сторони досягли згоди щодо усіх істотних умов договору, зазначені у ст. 284 Господарського кодексу України, більш того відбулося фактичне виконання умов договору, що підтверджується матеріалами справи та сторонами.

Так, згідно ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилась від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Відтак, враховуючи викладене, господарський суд вважає, що укладений позивачем і  відповідачем та скріплений печатками сторін договір купівлі-продажу будівлі та споруди в с. Грибівка від 28.02.2008 р. підлягає визнанню дійсним.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;  відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, оцінюючи надані докази в сукупності та враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає, що позовні вимоги Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Маяк” цілком обґрунтовані, відповідають  вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, у зв'язку з чим підлягають  задоволенню.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Маяк” до Товариства з обмеженою відповідальністю „Тасот-М” про визнання дійсним договору купівлі-продажу задовольнити.

2.          ВИЗНАТИ дійсним укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю „Тасот-М” (67842, Одеська область, Овідіопольський район, с. Санжійка, вул. Приморська 4-б; код ЄДРПОУ 34169093) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Маяк” (67842, Одеська область, Овідіопольський район, с. Дальник, вул. Леніна, 126; код ЄДРПОУ 03767759) договір купівлі-продажу будівлі та споруди в с. Грибівка від 28 лютого 2008 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

                                     Суддя                                                                                       Петров В.С.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення29.09.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2176478
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/172-08-3921

Рішення від 29.09.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні