Рішення
від 28.02.2012 по справі 30/17-5214-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" лютого 2012 р. Справа № 30/17-5214-2011

За позовом: Одеська міс ька рада

Третя особа на стороні п озивача, яка не заявляє самос тійних вимог на предмет спор у: Департамент комунально ї власності Одеської міської ради

До відповідача: Твор че-виробниче приватне підпри ємство "Альфа-Дізайн"

Про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1. - згідно довіреності № 53/исх-гс від 26.01.2012 р.

Від третьої особи: ОСОБА _2 - згідно довіреності № 01-13/7 706 від 22.12.2011 р.

Від відповідача: не з' явився.

В засіданні брали учас ть:

Від позивача: не з' яви вся.

Від третьої особи: ОСОБА _2 - згідно довіреності № 01-13/7 706 від 22.12.2011 р.

Від відповідача: не з' явився.

Суть спору: Позив ач, Одеська міська рада, за уча стю третьої особи на стороні позивача - Департаменту кому нальної власності Одеської м іської ради, звернувся до гос подарського суду Одеської об ласті з позовом до Творче-вир обничого приватного підприє мства (далі - ТВПП) "Альфа-Дізай н" про стягнення штрафу у сумі 3 400 грн.

В ході розгляду справи визначено процесуальний ста тус третьої особи у справі - Департаменту комунальної вл асності Одеської міської рад и, як третя особа на стороні по зивача яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору . Третя особа повністю підтри мує позовну заяву Одеської м іської ради.

Відповідач про місце та час судових засідань був пов ідомлений за юридичною адрес ою, але представник відповід ача в судові засідання не з' являвся. Про поважність прич ин нез' явлення суд не повід омив. Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не на дходив. Ухвали суду повернут о поштою у зв' язку із тим, що ТВПП "Альфа-Дізайн" за зазначе но адресою не знаходиться.

За таких обставин, спра ва розглядається за наявними в ній матеріалами відповідн о до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши у відкрито му судовому засіданні матері али справи, заслухавши поясн ення представників позивача та третьої особи, суд встанов ив:

24 лютого 2010р. між територі альною громадою міста Одеси в особі Одеської міської рад и (Продавець) та ТВПП "Альфа-Ді зайн" (Покупець) був укладений Договір купівлі-продажу, згі дно якого Продавець продав, а Покупець купив індивідуальн о визначене майно комунально ї власності у вигляді нежили х приміщень першого поверху № 601, що розташовані за адресою : м. Одеса, вул. Мала Арнаутська , 55 та в цілому складаються з не жилих приміщень першого пове рху, загальною площею 37,2 кв.м.

25 лютого 2010р. сторони під писали Акт приймання-передач і індивідуально визначеного майна комунальної власності у вигляді нежилих приміщень першого поверху №601, що розташ овані за адресою: м. Одеса, вул . Мала Арнаутська, 55, ТВПП "Альфа -Дізайн".

Відповідно до п. 5.1 Догов ору кожна сторона зобовязуєт ься виконувати обов' язки, п окладені на неї цим Договоро м, та сприяти іншій стороні у в иконанні її обов' язків.

За умовами п. 5.4.5. договору Покупець зобов' язаний прот ягом 30 календарних днів з моме нту одержання Акту приймання -передачі звернутися до Одес ького міського управління зе мельних ресурсів для оформле ння дольової участі в землек ористуванні та у цей же строк повідомити про це Представн ицтво по управлінню комуналь ною власністю Одеської міськ ої ради (правонаступником як ого є Департамент комунально ї власності Одеської міської ради) і надати докази виконан ня зазначеного зобов' язанн я.

Крім того, згідно п. 5.4.8. До говору Покупець зобов' язан ий протягом 30 календарних дні в з моменту одержання Акту пр иймання-передачі звернутися до балансоутримувача об' єк та купівлі-продажу з метою ук ладання договору про надання комунальних послуг та утрим ання прибудинкової територі ї у і у цей же строк надати Пре дставництву по управлінню ко мунальною власністю Одесько ї міської ради докази належн ого виконання зазначеного зо бов' язання.

Відповідно до п. 6.3 Догов ору за неналежне виконання ч и невиконання Покупцем зобов ' язань за цим Договором, вка заних у п. 5.4.5, п. 5.4.8. Покупець спла чує Продавцю штраф у розмірі 1700 грн. за кожне окреме порушен ня.

Позивач по справі зазна чає, що зобов' язання мають в иконуватися належним чином, відповідно до умов Договору та вимог актів цивільного за конодавства. Але, відповідач у встановлений Договором ст рок своїх зобов' язань не ви конав: протягом 30 календарних днів з моменту одержання Акт у приймання-передачі не звер нувся до Одеського міського управління земельних ресурс ів для оформлення дольової у часті в землекористуванні та у цей же строк не повідомив пр о це Представництво по управ лінню комунальною власністю Одеської міської ради і не на дав докази виконання зазначе ного зобов' язання, що підтв ерджується листом Одеського міського управління земельн их ресурсів від 24.03.2011р. за № 01-18/606-08. К рім того, відповідач протяго м 30 календарних днів з моменту одержання Акту приймання-пе редачі не звернувся до балан соутримувача об' єкта купів лі-продажу з метою укладання договору про надання комуна льних послуг та утримання пр ибудинкової території і у це й же строк не надав Представн ицтву по управлінню комуналь ною власністю Одеської міськ ої ради докази належного вик онання зазначеного зобов' я зання, що підтверджується до відкою Комунального підприє мства «Житлово-комунальний с ервіс «Фонтанський»від 27.02.2012р . за № 3672.

На підставі зазначеног о позивач просить суд стягну ти з ТВПП "Альфа-Дізайн" штраф у сумі 3 400 грн.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст.ст . 525, 526 Цивільного кодексу Украї ни, ст. 193 Господарського кодек су України.

Третя особа повністю пі дтримує позовну заяву Одеськ ої міської ради.

Розглянув матеріали сп рави, на підставі чинного зак онодавства України, суд дохо дить до такого висновку:

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільног о кодексу України, зобов' яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов' язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію: передати майно, викон ати роботу, надати послугу, сп латити гроші тощо, або утрима тися від певної дії, а кредито р має право вимагати від борж ника виконання його обов' яз ку. Частиною 2 цієї статті вста новлено, що зобов' язання ви никають з підстав, встановле них статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 , 2 ст. 11 Цивільного кодексу Укра їни, цивільні права та обов' язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також із д ій осіб, що не передбачені цим и актами, але за аналогією пор оджують цивільні права та об ов' язки. Підставами виникне ння цивільних прав та обов' язків, зокрема, є договори та і нші правочини.

Відповідно до ст. 174 Госп одарського кодексу України о днією з підстав виникнення г осподарського зобов' язанн я є укладання господарського договору та іншої угоди, що пе редбачені законом, а також уг од, не передбачених законом, а ле таких, які йому не супереча ть.

Відповідно до ст. 626 Циві льного кодексу України догов ором є домовленість сторін, с прямована на встановлення , з міну або припинення цивільни х прав та обов' язків.

Згідно ст.627 Цивільного к одексу України, відповідно д о ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договор у, виборі контрагента та визн аченні умов договору з ураху ванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, ви мог розумності та справедлив ості.

Як вбачається з матеріа лів справи, 24 лютого 2010р. між тер иторіальною громадою міста О деси в особі Одеської місько ї ради (Продавець) та ТВПП "Аль фа-Дізайн" (Покупець) був уклад ений Договір купівлі-продажу , згідно якого Продавець прод ав, а Покупець купив індивіду ально визначене майно комуна льної власності у вигляді не жилих приміщень першого пове рху № 601, що розташовані за адре сою: м. Одеса, вул. Мала Арнаутс ька, 55 та в цілому складаються з нежилих приміщень першого поверху, загальною площею 37,2 к в.м.

25 лютого 2010р. сторони підп исали Акт приймання-передачі індивідуально визначеного м айна комунальної власності у вигляді нежилих приміщень п ершого поверху №601, що розташо вані за адресою: м. Одеса, вул. М ала Арнаутська, 55, ТВПП "Альфа-Д ізайн".

За приписами ст. 193 Госпо дарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу Укра їни суб' єкти господарюванн я та інші учасники господарс ьких відносин повинні викону вати свої зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору.

Відповідно до п. 5.1 Догов ору кожна сторона зобовязуєт ься виконувати обов' язки, п окладені на неї цим Договоро м, та сприяти іншій стороні у в иконанні її обов' язків.

За умовами п. 5.4.5. договору Покупець зобов' язаний прот ягом 30 календарних днів з моме нту одержання акту приймання -передачі звернутися до Одес ького міського управління зе мельних ресурсів для оформле ння дольової участі в землек ористуванні та у цей же строк повідомити про це Представн ицтво по управлінню комуналь ною власністю Одеської міськ ої ради ( правонаступником як ого є Департамент комунально ї власності Одеської міської ради) і надати докази виконан ня зазначеного зобов' язанн я.

Крім того, згідно п. 5.4.8. До говору Покупець зобов' язан ий протягом 30 календарних дні в з моменту одержання акту пр иймання-передачі звернутися до балансоутримувача об' єк та купівлі-продажу з метою ук ладання договору про надання комунальних послуг та утрим ання прибудинкової територі ї у і у цей же строк надати Пре дставництву по управлінню ко мунальною власністю Одесько ї міської ради докази належн ого виконання зазначеного зо бов' язання.

Але, ТВПП "Альфа-Дізайн" п рийнятих на себе зобов' язан ь, передбачених у п.п. 5.4.5 , 5.4.8 Договору не виконало.

Відповідно до п. 6.3 Догов ору за неналежне виконання ч и невиконання Покупцем зобов ' язань за цим Договором, вка заних у п. 5.4.5, п.5.4.8. Покупець спла чує Продавцю штраф у розмірі 1700 грн. за кожне окреме порушен ня.

Отже, правомірною є вим ога позивача щодо стягнення з відповідача штрафу у сумі 3 400 грн.

За таких обставин, позо вна заява Одеської міської р ади є обґрунтованою, підтвер дженою матеріалами справи, у зв' язку з чим підлягає задо воленню.

Судові витрати по сплат і судового збору покласти на відповідача згідно ст.ст. 44, 49 Г ПК України.

На підставі зазначеного, к еруючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК Україн и, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Од еської міської ради - задово льнити повністю.

2. Стягнути з Творче-вир обничого приватного підприє мства "Альфа-Дізайн" (65 012, м. Одеса, вул. Мала Арнаутськ а, 55, код ЄДРПОУ 13896110) на користь О деської міської ради (65039, м. Оде са, вул. Артилерійська, 1, код ЄД РПОУ 26302595, р/р 37180025001909 в ГУДКУ в Одесь кій області, МФО 828011) штраф у сум і 3 400 грн., витрати по сплаті суд ового збору у сумі 1 411 грн. 50 коп.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги, якщо апеляційну скарг у не було подано. У разі поданн я апеляційної скарги рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Рішення підписане 05 березн я 2012р.

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено13.03.2012
Номер документу21781908
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення

Судовий реєстр по справі —30/17-5214-2011

Рішення від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні