Постанова
від 09.02.2012 по справі 2а/0570/23340/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2012 р. справа № 2а/0570/23340/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Івченко В.Б

при секретарі Очкасо вої К.С.

за участю представника по зивача Вараксіна І.М. ,

розглянувши у відкритому с удовому засідання адміністр ативну справу за позовом Від ділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України в м. Крамат орськ Донецької області до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Охоронна агенці я Легіон-центр» про стягненн я заборгованості страхових в несків на суму 695,18 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м. К раматорськ Донецької област і звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю «Охоронна агенція Легіон-це нтр» про стягнення заборгова ності страхових внесків на с уму 695,18 грн. У позовній заяві По зивач зазначив, що Фонд є неко мерційною самоврядною орган ізацією, яка провадить збір т а акумулювання страхових вне сків і фінансується за рахун ок страхових внесків страхув альників - роботодавців. Фіна нсування Фонду здійснюється , зокрема, за рахунок внесків р оботодавців. Кошти Фонду не в ключаються до складу Державн ого бюджету України і викори стовуються виключно за їх пр изначенням, тобто, на страхов і виплати потерпілим від нещ асного випадку на виробництв і. Ненадходження коштів до Фо нду перешкоджає своєчасному фінансуванню витрат по відш кодуванню матеріальної і мор альної шкоди потерпілим, а та кож реалізації державної пол ітики у сфері страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві, чим прямо порушуютьс я інтереси Фонду, застрахова них осіб і держави взагалі.

Товариства з обмеженою від повідальністю «Охоронна аге нція Легіон-центр» зареєстро вано у Фонді як страхувальни к та зобов' язане дотримуват ися вимог Закону України “Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання, які спричинили втрат у працездатності”. З 01.01.2009 року по 01.07.2010 року підприємство не пе рерахувало страхові внески в розмірі 695,18 грн. Позивач проси ть стягнути з відповідача за боргованість за несвоєчасне перерахування страхових вне сків в загальному розмірі 695,18 г рн.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вим оги підтримала, просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся. Про дату та час розгляду сп рави був повідомлений належн им чином.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за його відсутн ості на підставі наявних у сп раві доказів.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Товариства з обмеженою від повідальністю «Охоронна аге нція Легіон-центр» зареєстро ване як платник страхових вн есків у Відділенні виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и в м. Краматорську Донецької області та є страхувальнико м.

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпеч ення їх у разі повної, частко вої або тимчасової втрати пр ацездатності, втрати годувал ьника, безробіття з незалежн их від них обставин, а також у старості та в інших випадках , передбачених законом. Це пра во гарантується загальнообо в'язковим державним соціаль ним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і орган ізацій, а також бюджетних та і нших джерел соціального заб езпечення.

Згідно ст. 3 Закону України “ Про загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування в ід нещасного випадку на виро бництві та професійного захв орювання, які спричинили втр ату працездатності” держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення пра в у страхуванні від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 вказ аного Закону одним із принци пів страхування від нещасних випадків є обов'язковість ст рахування від нещасного випа дку осіб, які працюють на умов ах трудового договору (контр акту) та інших підставах, пере дбачених законодавством про працю, а також добровільніс ть такого страхування для ос іб, які забезпечують себе роб отою самостійно, та громадя н - суб'єктів підприємницької діяльності.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 46 цього ж Зако ну фінансування Фонду соціа льного страхування від неща сних випадків здійснюється з а рахунок, зокрема, внесків ро ботодавців: для підприємств - з віднесенням на валові витр ати виробництва, для бюджетн их установ та організацій - з а сигнувань, виділених на їх ут римання та забезпечення.

Фонд є некомерційною самов рядною організацією. Держава є гарантом надання матеріал ьного забезпечення та соціал ьних послуг застрахованим о собам Фондом, стабільної дія льності Фонду.

Виконавча дирекція Фонду з абезпечує збір та акумуляцію внесків на загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування від нещасних випадкі в.

Розміри страхових внесків до Фонду обчислюються у відс отках до сум фактичних витра т на оплату праці найманих пр ацівників відповідно до клас у професійного ризику, до яко го віднесено підприємство (с т. 47 того ж Закону).

Відповідно до ст. 47 Закону Ук раїни “Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності” с трахувальник здійснює страх овий внесок у Фонд соціально го страхування від нещасних випадків у порядку і строки, я кі визначаються страховиком .

Порядок і строки сплати стр ахових внесків передбачено І нструкцією про порядок перер ахування, обліку та витрачан ня страхових коштів Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України, затвердженої

по становою Правління Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків

на виробни цтві та професійних захворюв ань України від 20.04.2001 року N 12, п. 4.1 2 якої вказано, що страхові вне ски сплачуються страхувальн иками - роботодавцями в день одержання коштів на оплату п раці в установах банків.

Підприємства, які здійснюю ть виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, спла чують страхові внески до Фон ду в день перерахування кошт ів на особові рахунки.

У разі виплати заробітної п лати за першу половину місяц я страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум с плачує страхові внески, нара ховані на суму цих виплат.

При проведенні оплати прац і з готівкової виручки чи нат уроплатою платники страхови х внесків не пізніше наступн ого дня після здійснення вип лат подають до установи банк у платіжне доручення на пере рахування страхових внесків до Фонду.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 45 Закону Украї ни “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності” пе редбачено обов' язок робото давця своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в встановленому порядку страх ові внески до Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків.

Сума заборгованості Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Охоронна агенція Лег іон-центр» до Фонду підтверд жується розрахунком заборго ваності та розрахунковими ві домостями за 4 квартал 2009 року т а 2 квартал 2010 року (а.с.13-15).

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, суд вважає, що вим оги позивача підлягають задо воленню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни, якщо судове рішення ухвал ено на користь сторони - суб ' єкта владних повноважень, судовий збір з відповідача, я кий не є суб' єктом владних п овноважень, не стягується.

На підставі викладено, керу ючись ст.ст. 11, 86, 94, 98, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Відділення Виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни в м. Краматорськ Донецької області до Товариства з обме женою відповідальністю «Охо ронна агенція Легіон-центр» про стягнення заборгованост і страхових внесків на суму 695 ,18 грн.,- задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ох оронна агенція Легіон-центр» (84306, Донецька область, м. Крамат орськ, бул. Машинобудівників , 39, р/р 26004959969170 в ПУМБ м. Краматорськ , МФО 334141, ЄДРПОУ 34657820) на користь В ідділення Виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України в м. Крам аторськ Донецької області (8431 3, Донецька область, м. Крамато рськ, бул. Машинобудівників, 37 , р/р 37171400900059 в ГУДКУ в Донецькій об ласті, МФО 834016, ЄДРПОУ 25968300) заборг ованість та пеню у розмірі 695 (ш істсот дев' яносто п' ять) г рн. 18 коп.

Постанову ухвалено у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тини у судовому засіданні 09 лю того 2012 року.

Повний текст постанови скл адений та підписаний 10 лютого 2012 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови. Якщо суб'єкта вла дних повноважень у випадках та порядку, передбачених час тиною четвертою статті 167 цьог о Кодексу, було повідомлено п ро можливість отримання копі ї постанови суду безпосередн ьо в суді, то десятиденний стр ок на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закін чення п'ятиденного строку з м оменту отримання суб'єктом в ладних повноважень повідомл ення про можливість отриманн я копії постанови суду.

Суддя Івченко В.Б

Дата ухвалення рішення09.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21783358
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/23340/2011

Постанова від 09.02.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Івченко В.Б

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні