Постанова
від 05.03.2012 по справі 4/22-б
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" березня 2012 р. С права № 4/22-Б

Рівненський апеляційний господарський суд у складі к олегії:

Головуючий суддя Щепанська Г.А.

суддя Демидюк О.О. ,

суддя Бригинець Л.М.

при секретарі судового за сідання Басюк Р.О.

за участю представників с торін:

ініціюючого кредитора - Ф ОП ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_1 від 26.11.1997р.)

боржника - ОСОБА_2 (довіре ність №5 від 01.03.12 р.)

скаржника - не з'явився

арбітражного керуючого - не з'явився

Головного управління Держ авного казначейства України у Житомирської допомоги - не з 'явився

розглянувши апеляційн у скаргу Новоград-Волинсь кої об"єднаної державної под аткової інспекції, м. Новогра д-Волинський

на ухвалу господарськ ого суду Житомирської област і від 08.12.11 р.

у справі № 4/22-Б (суддя Лози нська І.В.)

за заявою Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, м. Ж итомир

до Відкритого акціонер ного товариства "Новоград-Во линська реалізаційна база хл ібопродуктів", м. Новоград-Во линський

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськ ого суду Житомирської област і від 08.12.2011 року у справі №4/22-Б пр о визнання банкрутом Відкри того акціонерного товариств а "Новоград-Волинська реаліз аційна база хлібопродуктів", м. Новоград-Волинський за з аявою Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1, м. Житомир до бо ржника в задоволенні заяви Н овоград-Волинської об"єднано ї державної податкової інспе кції від 16.07.2010 року №28509/10 про визн ання кредиторських вимог до ВАТ "Новоград-Волинська реал ізаційна база хлібопродукті в" на суму 3416959,88 грн. боргу непов ерненої бюджетної позички, з яких - 829929,00 грн. - основний платіж та 2587030,88 грн. пені - відмовлено.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, Новоград-Волинськ а об"єднана державна податк ова інспекції (надалі Новогр ад - Волинська ОДПІ) звернулас я з апеляційною скаргою, вваж аючи, що ухвала господарсько го суду Житомирської області від 08.12.2011 року винесена з поруш енням норм матеріального та процесуального права.

Мотивуючи апеляційну скар гу, скаржник посилається на т е, що ВАТ "Новоград-Волинська реалізаційна база хлібопрод уктів" є правонаступником де ржавного підприємства "Новог рад-Волинська реалізаційна б аза хлібопродуктів", а тому ма є відповідати за зобов'язанн ями перед державою.

Згідно розрахунків Новогр ад - Волинського управління Д ержавного казначейства, (дал і Новоград - Волинське УДК) сум а простроченої заборгованос ті складає 829929,00 грн. основної за боргованості та 2587030,88 грн. пені наданої відповідно до поста нови Кабінету Міністрів Укра їни "Про фінансову допомогу н а проведення комплексу робіт в осінньо - зимовий період 1997/1998 р." №1003 від 11.09.1997 р., постанови Кабі нету Міністрів України "Про з адоволення державних потреб у сільськогосподарській про дукції на 1996 рік" №323 від 12.03.1996р., пос танови Кабінету Міністрів Ук раїни "Про задоволення держа вних потреб у зерні в 1997 р." №124 ві д 04.02.1997р.

Новоград-Волинська об"єдна на державна податкова інспек ція та Головне управління де ржавного казначейства нада ли копії документів, як доказ прийняття боржником боргу п о бюджетній позиці від інших реалбаз та хлібоприймальних підприємств області по пост анові Кабінету Міністрів Укр аїни №325 від 12.03.1996 р., а також ориг інали цих документів для огл яду в судових засіданнях, про те в ухвалі, місцевий господа рський суд посилається на ли ст від 28.11.2011 р. прокуратури Жи томирської області, в якому з азначено, що за результатами проведеної перевірки підтве рдити наявність заборгован ості боржника по бюджетних п озиках неможливо. Також суд п осилається на аналогічний л ист Новоград - Волинської між районної прокуратури.

Господарський суд вказує, щ о не можуть бути прийняті, як доказ копії актів прийому - пе редачі заборгованості по бюд жетній позиці на підставі по станови КМУ №124 від 04.02.97р. і що пер еоформлення кредиторської з аборгованості ВАТ "Агрохімце нтр" перед ЖО ДП ДАК "Хліб Укра їни" в бюджетну позичку та пер едачі її боржнику є неправом ірним.

Однак, скаржник вважає за не обхідне зазначити, що вищеза значений висновок місцевого господарського суду є необг рунтований, оскільки відпові дно до вказаних постанов Каб інету Міністрів України, бул и укладені трьохсторонні дог овори - за участю відповідача , органів Державного казначе йства України та товаровироб ників, відповідно до яких від повідач був зобов'язаний заб езпечити повне повернення о держаної бюджетної позички н е пізніше1 вересня 1997 року та 1 в ересня 1998 року. Крім того, про н аявність заборгованості від повідача свідчать складені а кти передачі - прийому заборг ованості по бюджетній позичц і при міжобласному переміще нні зерна, а також та обставин а, що кошти на спеціальні раху нки відкриті в органах Держа вного казначейства з метою п огашення заборгованості за отримані позички не поступа ли.

05.03.2012 року (вх.№2632/12) на адресу Рі вненського апеляційного гос подарського суду надійшов п исьмовий відзив на апеляційн у скаргу, в якому ВАТ "Новоград -Волинська реалізаційна база хлібопродуктів" заперечує п роти вимог та доводів виклад ених в апеляційній скарзі, вв ажає ухвалу господарського с уду Житомирської області від 08.12.2011 року у справі №4/22-Б законно ю та обґрунтованою, просить з алишити її без змін, а апеляці йну скаргу - без задоволення.

Представник скаржника, арб ітражний керуючий, головне у правління Державного казнач ейства України в Житомирські й області в судове засідання не з'явилися, хоча про дату, ча с та місце судового засіданн я були повідомлені своєчасн о та належним чином.

Враховуючи приписи ст. 101 ГПК України про межі перегляду с прав в апеляційній інстанції та той факт, що неявка в засід ання суду представників стор ін, належним чином та відпові дно до законодавства повідом лених про дату, час та місце ро згляду справи, не перешкоджа є перегляду оскарженого судо вого акту, судова колегія вва жає за можливе розглянути ап еляційну скаргу за відсутнос ті представника скаржника, а рбітражного керуючого.

Заслухавши пояснення пред ставника ВАТ "Новоград-Волин ська реалізаційна база хлібо продуктів" та ФОП ОСОБА_1, о бговоривши доводи апеляційн ої скарги, дослідивши матері али справи, перевіривши прав ильність застосування госпо дарським судом першої інстан ції норм матеріального та пр оцесуального права при прийн ятті оскаржуваної ухвали , ко легія суддів дійшла висновку , що апеляційна скарга не підл ягає задоволенню, зважаючи н а наступне.

Відкрите акціонерне товар иство "Новоград - Волинська ре алізаційна база хлібопродук тів" зареєстровано Новоград - Волинською районною держав ною адміністрацією 29.05.1998р., згі дно з свідоцтвом про державн у реєстрацію юридичної особи . (а.с. 31, т. 1).

Відповідно до Статуту Відк ритого акціонерного товарис тва "Новоград - Волинська реал ізаційна база хлібопродукті в", товариство засновано відп овідно до наказу регіональн ого відділення Фонду держав ного майна України по Житоми рській області від 18.05.1998 року №1 09-ВАТ шляхом перетворення де ржавного підприємства "Ново град-Волинська реалізаційна база хлібопродуктів" у відкр ите акціонерне товариство "Н овоград - Волинська реалізац ійна база хлібопродуктів". (а.с . 25-30, т.1).

Відповідно до ч. 15 ст. 11 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (над алі за текстом Закону Україн и) після опублікування оголо шення про порушення справи п ро банкрутство в офіційному друкованому органі всі креди тори незалежно від настання строку виконання зобов'язань мають право подавати заяви з грошовими вимогами до боржн ика згідно зі статтею 14 цього Закону.

Положеннями ст. 1 Закону Укр аїни визначено, що склад і роз мір грошових зобов'язань, в то му числі розмір заборгованос ті за передані товари, викона ні роботи і надані послуги, су ма кредитів з урахуванням пр оцентів, які зобов'язаний спл атити боржник, визначається на день подачі в господарськ ий суд заяви про порушення пр овадження у справі про банкр утство, якщо інше не встановл ено Законом.

Згідно з ч.1 ст. 14 Закону Украї ни конкурсні кредитори за ви могами, які виникли до дня пор ушення провадження у справі про банкрутство, протягом тр идцяти днів від дня опубліку вання в офіційному друковано му органі оголошення про пор ушення провадження у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суд у письмові заяви з вимогами д о боржника, а також документи , що їх підтверджують.

Як встановлено судом першо ї інстанції та підтверджуєть ся матеріалами справи, ухвал ою господарського суду Житом ирської області від 15.04.2010р. пору шено провадження у справі № 4/22-Б про банкрутство Відкрито го акціонерного товариства " Новоград-Волинська реалізац ійна база хлібопродуктів", м . Новоград-Волинський за за явою Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1, м. Житомир. (а.с. 1 -2, т.1).

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 27.05.2010р. в підготовчому засіданн і господарського суду визнан о майнові вимоги ФОП ОСОБА _1 до боржника в сумі 271583,27 грн. о сновного боргу, 85,00 грн. витрат по сплаті державного мита, 236, 0 0 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу.

Зобов'язано ФОП ОСОБА_1 п одати до офіційного друкова ного органу оголошення про п орушення справи про банкрут ство.

Введено процедуру розпоря дження майном Відкритого ак ціонерного товариства "Новог рад-Волинська реалізаційна б аза хлібопродуктів".

Оголошення про порушення справи про банкрутство Відк ритого акціонерного товарис тва "Новоград-Волинська реал ізаційна база хлібопродукті в", м. Новоград-Волинський оп убліковано в газеті "Голос Ук раїни" №110 від 18.06.2010р. (т.1, а.с. 229-230).

05.07.2010р. Державне підприємств о "Агенство з реструктуризац ії заборгованості підприємс тв агропромислового комплек су" звернувся із заявою до гос подарського суду Житомирськ ої області про визнання кред иторських вимог в сумі 78467,58 грн . (т.1, а.с.45).

21.07.2010 р. від Новоград-Волинськ ої об"єднаної державної пода ткової інспекції надійшла з аява від 16.07.2010р. з вимогою до бо ржника в інтересах Новоград - Волинського управління дер жавного казначейства головн ого управління державного ка значейства в Житомирській об ласті про визнання кредиторс ьких вимог в сумі 3416959,88 грн., з яки х: 829929, 00 грн. основний платіж та п еня в сумі 2587030, 88 грн. (т.1 , а.с. 77-79).

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 19.10.2010р. розгляд справи в поперед ньому засіданні відкладено.

В задоволенні заяви Держав ного підприємства "Агенство з реструктуризації заборгов аності підприємств агропро мислового комплексу, м. Київ" № 327 від 23.06.2010р. про визнання кредит орських вимог у сумі 78467,58 грн. в ідмовлено.

Повторно зобов'язано ЖО ДП Д АК "Хліб України" та Головне ф інансове управління Житоми рської ОДА повідомити госпо дарський суд про знані відом ості щодо наявного боргу ВАТ "Новоград-Волинська реаліза ційна база хлібопродуктів" п о постановах Кабінету Мініст рів України №1003 від 11.09.1997р., №323 від 12.03.1996р., №124 від 04.02.1997р. (т. 2, а.с. 99-101).

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 17.12.2010р. розгляд заяви Новоград - Волинської ОДПІ про визнанн я грошових вимог до боржника на суму 3416959,88 грн. та розгляд спр ави в попередньому засіданні суду відкладено.

Зобов'язано Головне управл іння Державного казначейст ва України у Житомирській об ласті надати господарськом у суду договори про надання ф інансової допомоги на загаль ну суму 32296,80 грн. укладені між Но воград - Волинським ВДК та сі льськогосподарськими підпр иємствами вказаними у відомо сті в рахунок погашення забо ргованості сільгосптоваров иробників за фінансовою допо могою, отриманою згідно з пос тановою КМУ від 11.09.1997р. №1003 по Нов оград - Волинському району Жи томирської області; договори на закупівлю продовольчого зерна, елітного і сортового н асіння за державним замовлен ням, укладені між сільського сподарськими товаровиробни ками і заготівельним підприє мством (замовником) Мінсільг осппроду та ДАК "Хліб України " - ВАТ "Новоград-Волинська ре алізаційна база хлібопродук тів" ; договори про надання бю джетної позички для авансува ння закупівлі зерна за держа вним замовленням, укладені м іж заготівельним підприємст вом та сільськогосподарськи м товаровиробником; докази в идачі авансу за вищевказаним и договорами (відповідні пер винні документи, довіреності тощо), договори застави на су му одержаного авансу, укладе ні з сільськогосподарськими товаровиробниками (за наявн ості); докази проведення доку ментальної перевірки за несв оєчасне повернення бюджетно ї позички заготівельним підп риємством - ВАТ "Новоград-Вол инська реалізаційна база хлі бопродуктів"; докази звернен ня стягнення у безспірному п орядку з рахунка боржника пр остроченої заборгованості і застосування штрафної санкц ії у вигляді пені, згідно п. 10.3. Порядку надання і повернення бюджетної позички на закупі влю продовольчого зерна, елі тного і сортового насіння з а державним замовленням 1996 ро ку, затвердженого наказом Мі ністерства фінансів, Міністе рства сільського господарст ва і продовольства України в ід 11.04.1996р. №72/113. (т.2, а.с. 149-150).

На виконання вимог ухвали г осподарського суду Житомирс ької області від 17.12.2010р. ДАК "Хлі б України" подало суду докази в порядку ст. 38 ГПК України:

- копія листа ДАК "Хліб Украї ни" від 10.01.01 р. голові ВАТ "Новогр ад-Волинська реалізаційна ба за хлібопродуктів" та началь ника ДК Новоград-Волинська р айону про необхідність офор мити та надати ОДП ДАК "Хліб Ук раїни" акти передачі - прийому бюджетної позички (а.с.12, т.3);

- довідка від 5.04.01р. про те, що с ума 927 000 грн., яка рахувалась за В АТ "Агрохімцентр" підтверджу ється документами виданої п родукції іншим підприємство м і рахується як дебіторська заборгованість. (а.с. 13, т. 3);

- акт передачі - приймання за боргованості по бюджетній по зичці при внутрішньо - обласн ому переміщенні зерна до ВАТ "Новоград-Волинська реаліза ційна база хлібопродуктів" в сумі 927 000 грн. (т. 3, а.с. 14);

- довідка ВАТ "Новоград-Воли нська реалізаційна база хліб опродуктів" від 7.04.2003 р. про те, що документи, які підтверджуют ь поставку сільськогоспода рської продукції до держрес урсів в рахунок погашення з аборгованості за отриману фі нансову допомогу згідно пост анови КМУ від 11.09.1997р. №1003 (про фіна нсову допомогу на проведення комплексу робіт в осінньо - з имовий період 1997 -1998 р.р.) знищені у зв'язку з тривалим терміно м зберігання. (а.с.15, т.3);

- пояснення голови правлінн я ВАТ "Новоград-Волинська реа лізаційна база хлібопродукт ів" від 26.11.2003 року №456 про відмову від підписання акту звірки в заємних розрахунків через ві дсутність документів, які пі дтверджують заборгованість .(а.с. 16, т.3).

Проте слід зазначити, що дог оворів про надання фінансов ої допомоги не надано.

31.07.2007 року Новоград-Волинськ ої об"єднана державна податк ова інспекція звернулася з п озовом до Житомирського окру жного адміністративного суд у про стягнення заборговано сті перед бюджетом за рахуно к майна боржника в сумі 9 60516,64 гр н. (а.с. 20, т.3).

Постановою Житомирського окружного адміністративног о суду від 15.04.2008р. позов Новогра д - Волинської ОДПІ задоволен о частково в сумі 829929 грн. основ ної заборгованості та 89755,16 грн . пені. (а.с. 22-23, т.3).

Ухвалою Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 20.08.09 р. у справі №22-а-23451/08 пос танову від 15.04.08 р. скасовано з п ідстав того, що вимога має май новий характер і не підлягає розгляду в адміністративних судах.

Провадження у справі закри то. (а.с. 24-25, т.3).

Ухвалою Вищого адміністра тивного суду України від 30.11.2010 р. - ухвалу Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 20.08.2009р. - залишено без змі н. (а.с. 27-28, т.3).

Новоград - Волинська ОДПІ з позовом до господарського с уду про стягнення бюджетної позички не зверталась, викон авчі документи в матеріалах справи відсутні.

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 4.02.2011р. у справі №4/22-Б витребован і для огляду в судовому засід анні оригінали документів, з окрема, зобов'язано Новоград - Волинську ОДПІ надати госп одарському суду реєстр акті в передачі заборгованості п о бюджетних позичках в хроно логічному порядку із зазначе нням про отримання боржнико м заборгованості по бюджетн их позичках та передачі її д о ЖО ДП ДАК "Хліб України".

Зобов'язано головне управл іння Державного казначейст ва України у Житомирській о бласті та Новоград - Волинськ е управління державного каз начейства надати для огляду в засіданні суду оригінали документів щодо передачі за боргованості боржнику в роз мірі 927000,00 грн. та правове обгрун тування переоформлення кре диторського боргу ВАТ "Агрох імцентр" в розмірі 927 000,00 грн. в б юджетну позичку. (а.с. 31, т. 3).

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 01.03.2011 р. зобов'язано ВАТ "Новогр ад-Волинська реалізаційна ба за хлібопродуктів", Головне у правління Державного казнач ейства України у Житомирські й області та Житомирське обл асне ДП ДАК "Хліб України" пров ести трьохсторонню звірку взаєморозрахунків щодо вст ановлення фактів поставки зе рна боржнику товаровиробни ками по постановах Кабінету Міністрів України: "Про фінан сову допомогу на проведення комплексу робіт в осінньо - зи мовий період 1997/1998 р. " №1003 від 11.09.1997р . на суму 32296,80 грн.; "Про задоволен ня державних потреб у сільсь когосподарській продукції на 1996 р. " №323 від 12.03.1996р. на суму 716082,00 г рн. ; "Про задоволення державни х потреб у зерні в 1997 р. " №124 від 04. 02.1997р. на суму 81580,00 грн., або підтве рдження відсутності таких п оставок та витребовано у Гол овного управління агропроми слового розвитку Житомирськ ої ОДА дані для з'ясування на явності боргу ВАТ "Новоград-В олинська реалізаційна база х лібопродуктів" по вищевказан их постановах.

Зобов'язано Головне управ ління Державного казначейст ва України в Житомирській об ласті та Новоград - Волинське управління державного казн ачейства надати документи що до передачі заборгованості б оржнику в розмірі 927 000,00 грн.; пра вове обгрунтування переофо рмлення кредиторського борг у ВАТ "Агрохімцентр" в розмірі 927000,00 грн. в бюджетну позичку. (а .с. 51-52, т.3).

Надалі, розгляд справи №4/22-Б неодноразово відкладався у зв'язку з необхідністю витре бування доказів в підтвердж ення заявлених вимог.

Як вже зазначалося раніше, ухвалою господарського суду Житомирської області від 08.12. 2011 року відмовлено в задоволе нні заяви Новоград-Волинсько ї об"єднаної державної подат кової інспекції від 16.07.2010 року №28509/10 про визнання кредиторсь ких вимог до ВАТ "Новоград-Вол инська реалізаційна база хлі бопродуктів" на суму 3416959,88 грн. б оргу неповерненої бюджетно ї позички, з яких - 829929,00 грн. - осно вний платіж та 2587030,88 грн. пені.

Суд першої інстанції прийш ов до висновку про те, що кред итором не подано доказів на п ідтвердження обставин участі боржника у правов ідносинах за постановами Кабінету Міністрів Україн и "Про фінансову допом огу на проведення комплексу робіт в осінньо - зимовий пері од 1999/1998 р. № 1003 від 11.09.1997 р.; "Про задов олення державних потреб у сі льськогосподарській продук ції на 1996 р." № 323 від 12.03.1996р. "Про задо волення державних потреб у з ерні в 1997р." №124 від 04 02.1997 р. та будь - яких доказів (первинних доку менті) фактичного отримання відповідачем зерна від сіль госпвиробників у 1996-1997 роках.

Колегія суддів апеляційно ї інстанції вважає ухвалу мі сцевого господарського суду такою, що відповідає матеріа лам справи та вимогам чинног о законодавства, виходячи з н аступного.

Предметом спору є вимога Но воград - Волинської ОДПІ про с тягнення заборгованості з Ві дкритого акціонерного товар иства "Новоград-Волинська ре алізаційна база хлібопродук тів" у відповідних сумах осно вного боргу, яка виникли на пі дставі трьох постанов Уряду :

- постанови КМУ "Про фі нансову допомогу на проведен ня комплексу робіт в осінньо - зимовий період 1997/1998 р. " № 1003 від 11 .09.1997 р. - на суму 32296,80 грн.;

- постанови КМУ "Про задо волення державних потреб у сільськогосподарській п родукції на 1996 р." № 323 від 12.03.1996 р. - 71608 2.00 грн.;

- постанови КМУ "Про задовол ення державних потреб у зерн і в 1997 р." № 124 від 04.02.1997 р. - на суму 815 80,00 грн.

Відповідно до Порядку взає модії між органами Державног о казначейства України та ор ганами державної податкової служби України в процесі вик онання державного та місцеви х бюджетів за доходами, затве рдженого наказом Державного казначейства України, Держа вної податкової адміністрац ії України від 25.04.2002 р. №74/194 та зар еєстрованого в Міністерстві юстиції України від 20.05.2002р. № 436/672 4, для забезпечення повноти на дходжень платежів до бюджеті в та контролю за погашенням з аборгованості за кредитами, залученими державою та згідн о з бюджетною класифікацією України, орган державної под аткової служби відповідно до порядку, встановленого чинн им законодавством, є органом стягнення простроченої забо ргованості за кредитами, зал ученими державою або під дер жавні гарантії, та бюджетним и позичками.

Згідно з частиною 4 статті 17 Бюджетного кодексу України у разі невиконання юридичними особами своїх зобов'язань що до погашення та обслуговуван ня наданих на умовах поверне ння кредитів, залучених держ авою або під державні гарант ії, інших гарантованих держа вою зобов'язань, та стягнення заборгованості перед Держав ним бюджетом України з надан их підприємствам і організац іям позичок із державного бю джету, позичок, наданих за рах унок коштів, залучених держа вою або під державні гаранті ї, плати за користування цими позичками органи стягнення застосовують механізм стягн ення цієї заборгованості у п орядку, передбаченому законо м для стягнення не внесених у строк податків і неподатков их платежів, включаючи погаш ення такої заборгованості за рахунок майна боржників.

З метою виконання зазначен их постанов були затверджені відповідні Порядки, а саме: сп ільним наказом Міністерства фінансів України, Міністерс тва економіки України, Мініс терства сільського господар ства і продовольства України №72/113 від 11.04.1996р. затверджений Пор ядок надання і повернення б юджетної позички та закупівл ю продовольчого зерна, елітн ого та сортового насіння за д ержавним замовленням 1996р., спі льним наказом Міністерства ф інансів України, міністерств а сільського господарства і продовольства України та Дер жавної акціонерної компанії “Хліб України”№70/54/18 від 04.03.1997р., з ареєстрованим Міністерство м юстиції України за №212/2016 від 06 .06.1997 р. затверджений Порядок на дання бюджетної позички на з акупівлю продовольчого зер на і сортового насіння за дер жавним замовленням 1997 р.

Відповідно до вказаних Пор ядків, безвідсоткова бюджетн а позичка надавалась фінансо вим відділенням державного к азначейства за трьохсторонн іми угодами, укладеними цими органами з заготівельним (пе реробним) підприємством та с ільгосптоваровиробником.

Державним замовником на по ставку продовольчого зерна д о державних ресурсів був Мін сільгосппрод та ДАК "Хліб Укр аїни", заготівельні та переро бні підприємства і організац ії якого мали укладати з това ровиробниками (виконавцями д ержавного замовлення) держав ний контракт на закупівлю зе рна.

Надання бюджетної позички рай (міськ) фінвідділами чи ор ганами державного казначейс тва здійснювалось або шляхом авансування оплати витрат с ільгоспотоваровиробників н а закупівлю паливо-мастильни х матеріалів, насіння, міндоб рив, засобів захисту рослин, з апчастин, сільгосптехніки, в итрат на капремонт техніки т а погашення установам банків заборгованості по кредитах тощо на підставі поданих тов аровиробниками документів (р ахунків-фактур, товаротрансп ортних накладних та ін.), або ш ляхом надання позички у вигл яді матеріально-технічних ре сурсів, у тому числі зерно - і к ормозбиральних комбайнів. Фі норгани забезпечували облік укладених контрактів та над ання авансів в розрізі товар овиробників та заготівельни х організацій, а останні забе зпечували окремий облік зерн а, прийнятого від товаровиро бників, і проводили остаточн і розрахунки з ними за постав лене зерно після відшкодуван ня товаровиробниками суми ав ансу.

Контроль за виконанням дер жконтракту (держзамовлення) покладався на Мінсільгосппр од, ДАК "Хліб України" і заготі вельні організації, а за нада нням та поверненням бюджетни х позичок - на Мінфін, фінанс ові органи, органи держказна чейства.

Відповідальність перед фі норганами за підсумками пров едених ними документальних п еревірок несли товаровиробн ики (за недопоставку зерна на суму отриманого авансу) та за готівельні організації (за н еповернення бюджетних позич ок).

Відповідно до трьохсторон ніх договорів Державне Казна чейство України перераховує кошти сільгосптоваровиробн икам, а підприємство - заготів ельник зобов' язується заб езпечити повне повернення б юджетної позички в міру реал ізації продукції, товаровир обник зобов' язується пост авити в державні ресурси зер но в кількості, що відповідає сумі отриманого авансу.

Суд першої інстанції неодн оразово відкладав розгляд з аяви Новоград - Волинської ОДПІ з необхідністю витребу вання доказів в підтверджен ня заявлених вимог.

Обгрунтовуючи позовні вим оги, позивач надав суду копії документів, як доказ прийнят тя боржником боргу по бюджет ній позичці від інших реалба з та хлібоприймальних підпри ємств області. (а.с.13-16, т. 3).

Начальником головного упр авління агропромислового ро звитку Житомирської ОДА від 13.04.2011 р., вих. № 978/7, на виконання вим ог ухвали господарського суд у Житомирської області від 29.0 3.2011року, подано інформацію щод о наявності боргу ВАТ "Новогр ад-Волинська реалізаційна ба за хлібопродуктів" по постан овах Кабінету Міністрів Укр аїни "Про фінансову допомогу на проведення комплексу роб іт в осінньо - зимовий період 1 997/1998р." №1003 від 11.09.1997 р., постанови Ка бінету Міністрів України "Пр о задоволення державних потр еб у сільськогосподарській п родукції на 1996 рік" №323 від 12.03.1996р., п останови Кабінету Міністрів України "Про задоволення дер жавних потреб у зерні в 1997 р." №124 від 04.02.1997р. та надано реєстр заб оргованості за бюджетними п озичками, наданими на закупі влю сільськогосподарської продукції за державним замо вленням (контрактом ) 1994-1997 років . (а.с. 115 - 121, т.3).

Однак, визначити коли виник ла заборгованість та з яких п ідстав неможливо, оскільки ж одними первинними документа ми не підтверджено.

З метою повного, всебічного та об'єктивного дослідження матеріалів справи, ухвалою в ід 19.04.2011 р. в порядку ст. 90 ГПК Укр аїни, місцевий господарський суд направив повідомлення д о прокуратури Житомирської о бласті для проведення переві рки з метою з'ясування обстав ин неповернення бюджетних по зичок (а. с. 123 - 126 у т. 3).

04.07.2011р. до господарського суд у від прокуратури Житомирськ ої області надійшов лист від 22 06.2011 р. №07/2975. в якому повідомляєт ься, що підстав для прокурорс ького реагування не вбачаєть ся ( а. с. 8- 9 у т. 4).

Представником Головного у правління Державного казнач ейства України в Житомирські й області надано реєстри сис тематизованих в хронологічн ому порядку актів прийому - пе редачі заборгованості по бю джетних позичках, з яких вбач ається, що боржник прийняв за боргованість у відповідних с умах від таких господарюючих суб'єктів: Черняхівського КХ П, Бердичівського КХП, Яблуне цького КХП; реалбаз: Овруцько ї, Брусилівської, Печанівськ ої, Житомирської, Турчинсько ї та інших. Вказано про прийня ття боржником насіння жита, п шениці, гороху, ячменю та інши х зернових культур у відпові дних кількостях та сумах, про те, як виконувався рух зерна н е встановлено і складських с відоцтв форми №13 про передачу зерна у погашенні цих позичо к не подано (т.4, а. с. 38 - 46 ).

Враховуючи те, що в судовом у засіданні представником бо ржника заявлено, що останній не отримував ніяких зернови х культур, кредитор не надав п ервинні бухгалтерські докум енти, місцевий господарський суд повторно звертався до пр окуратури Житомирської обла сті для проведення додатково ї перевірки із залученням сп івробітників служби боротьб и з економічними злочинами У МВС України в Житомирській о бласті підтвердження фактів або їх спростування щодо отр имання боржником вказаної у наданих ГУДКУ у Житомирській області реєстрах систематиз ованих в хронологічному поря дку актів прийому заборгован ості по бюджетних позичках к ількості зерна та його непов ернення боржником ( а. с. 220 - 222 у т. 4) та (а.с. 8 -10, т.5 ).

На виконання вимог ухвали г осподарського суду Житомирс ької області щодо надання до казів на підтвердження наявн ості заборгованості боржник а, 04.11.2011 р., 15.11.2011 р., 22.11.2011 р. та 24.11.2011 р. було надано письмові пояснення, в ідповідно, до яких ВАТ "Житоми рський комбінат хлібопродук тів" (вих. №260/01 від 03.11.2011р.), ВАТ "Ан друшівське ХПП (вих. №13 від 04.11.2011р .), ДП ДАК "Хліб України" Черняхі вський КХП (вих. №349 від 14.11.2011р.), АТ "Овруцька реалізаційна база хлібопродуктів" (вих. №285 від 23. 11.2011р.) повідомляється про немо жливість підтвердити факти п оставок зернових культур бор жнику, оскільки відсутні від повідні підтверджуючі докум енти у зв'язку із закінченням встановленого строку зберіг ання ( а. с. 13 - 17 у т. 5).

Крім того, 28.11.2011 р. надано лист з прокуратури Житомирської області в якому зазначено, що за результатами проведен ої перевірки підтвердити на явність заборгованості б оржника по бюджетних по зичках згідно з вказани ми постановами Кабін ету Міністрів України н еможливо, оскільки відсут ні первинні бухгалтерські документи.

28.11.2011 р. направлений лист з Но воград - Волинської міжрайон ної прокуратури від 21.11.2011 р. (вх . № 9025) з постановою про відмов у в порушенні кримінальної с прави від 21.11. 2011 р. (а с 26 - 29 у т. 5).

Відповідно до приписів ста тей 33 та 34 Господарського проц есуального кодексу України с торони зобов'язані довести о бставини, на які вони посилаю ться як на підставу своїх вим ог та заперечень, належними т а допустимими у справі доказ ами.

Новоград - Волинським упр авлінням Держказначейства д о матеріалів справи надано а кти приймання - передачі з аборгованості за бюджетними позичками 1996, 1997 р.р. при міжобла сному (внутрішньообласному) переміщенні зерна, які надав ались ВАТ "Новоград-Волинськ а реалізаційна база хлібопро дуктів" на адресу відділу Нов оград - Волинського управлі ння Держказначейства (а.с. 149-211, т . 4).

Як свідчать матеріали спра ви, 11.04.2001р. було оформлено (перео формлення) акт бюджетної поз ички, кредиторську заборгова ність ВАТ «Агрохімцентр» до ВАТ "Новоград-Волинська реал ізаційна база хлібопродукті в" в сумі 927 000 грн. на 4695 тонн зерн а (а.с. 14, т.3).

Проте, копія акту не засвід чена і не може братися як дока з у відповідності до ст. ст. 34 -36 ГПК України.

В матеріалах справи відсут ні договори між сільгосптова ровиробниками та ВАТ «Агрох імцентр», а також первинні до кументи на отримання матеріа льних ресурсів, які могли б пі дтвердити приймання - переда чу бюджетної позички, крім то го відсутні акти звіряння с тану розрахунків по операці ях, складські свідоцтва форм и №13 про передачу зерна ВАТ "Но воград-Волинська реалізацій на база хлібопродуктів" сіль госптоваровиробникам в пога шенні бюджетної позички.

Позивач не подав до суду трь охсторонні угоди про надання бюджетної позички в 1996 та 1997 р. р. з відповідачем та графік и її повернення.

Крім того, акт звіряння розр ахунків Відкритим акціонерн им товариством "Новоград-Вол инська реалізаційна база хлі бопродуктів" не підписаний ч ерез відсутність первинних документів, які знищені по з акінченню строку зберігання . (а.с . 15, т.3).

В матеріалах справи знаход иться акт від 20.08.1997р. Відділення державного казначейства у Н овоград - Волинському районі "Про наслідки перевірки резу льтатів діяльності Новоград -Волинської реалізаційної ба зи хлібопродуктів" в якому за значено, що станом на 01.07.1997р. реа лбаза розраховувалась по бю джетній позичці за зерно уро жаю 1995р., а по бюджетній позичці урожаю 1996 р. загальна заборгов аність склала 19, 3 тис. грн.

З 01.07.1997р. Новоград-Волинською реалізаційною базою хлібопр одуктів проводиться реаліза ція борошна в рахунок покрит тя заборгованості перед ВАТ "Агрохімцентр" в кількості 1137,8 тонн. (а.с. 89-90, т.3).

З вищенаведеного акту вбач ається, що проводився розрах унок по бюджетних позичках с ільгосптоваровиробників, пр оте остаточної суми боргу не встановлено, чого не можна зр обити і по актах прийому - пер едачі позичок.

Житомирське обласне ДП ДАК "Хліб України", своїм листом в ід 27.1010 року за №85 повідомило, що будь-які відомості щодо наяв ності боргу ВАТ "Новоград-Вол инська реалізаційна база хлі бопродуктів" по постановах Кабінету Міністрів України " Про фінансову допомогу на пр оведення комплексу робіт в о сінньо - зимовий період 1997/1998р." № 1003 від 11.09.1997 р., постановах Кабіне ту Міністрів України "Про зад оволення державних потреб у сільськогосподарській прод укції на 1996 рік" №323 від 12.03.1996р., пост ановах Кабінету Міністрів Ук раїни "Про задоволення держа вних потреб у зерні в 1997 р." №124 ві д 04.02.1997р., на підприємстві відсу тні. (а.с. 104, т.2).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітніст ь в Україні" підставою для бух галтерського обліку господа рських операцій є первинні д окументи, які фіксують факти здійснення господарських оп ерацій. Первинні документи п овинні бути складені під час здійснення господарської оп ерації, а якщо це неможливо - б езпосередньо після її закінч ення. Для контролю та впорядк ування оброблення даних на п ідставі первинних документі в можуть складатися зведені облікові документи.

Доводи скаржника щодо того , що судом першої інстанції в зято до уваги пояснення прок урора Житомирської області про неможливість проведенн я перевірки через відсутніст ь документів є одним з підтве рджень того, що первинні доку менти, а саме трьохсторонні д оговори, графіки погашення б юджетних позичок, первинні д окументи про здачу зерна з по гашення позичок, акти звірян ня УДК з сільгосптоваровироб никами про стан розрахунків по отриманих авансах та їх по верненню, що могли б підтверд ити борг в сумі 8 29 929 грн. ВАТ Нов оград-Волинська реалізаційн а база хлібопродуктів" відсу тні та які не було подано Ново град - Волинською ОДПІ.

За приписами пункту 2 «Поря дку обліку заборгованості, в тому числі простроченої пер ед державою за кредитами, зал ученими державою або під дер жавні гарантії , бюджетними п озичками, фінансовою допомог ою, наданими Міністерством ф інансів у 1993 -1998 роках, нарахува ння пені та списання безнаді йної заборгованості» затвер дженого Постановою Кабінет у Міністрів України від 02.03.2011 р. №174 нарахування пені починаєт ься з моменту виникнення про строченої заборгованості і припиняється через шість мі сяців від дня, коли зобов' яз ання повинне бути виконано, я кщо інше не встановлено зако ном або договором про наданн я кредиту, бюджетної позички або фінансової допомоги.

Згідно п. 2.1 Роз' яснення Вищ ого арбітражного суду від 29.04.04 р. №02-5/293 «Про деякі питання прак тики застосування майнової в ідповідальності за невикона ння чи неналежне виконання г рошових зобов'язань» якщо ст орони у відповідному договор і не встановили конкретного розміру відповідальності, пе редбаченої статтями 1 та 2 Зако ну, пеня стягненню не підляга є, за винятком випадків, коли р озмір пені встановлений чинн ими актами законодавства.

Наявність заборгованості по бюджетні позичці не довед ена, а отже відсутні правові п ідстави для стягнення пені.

З огляду на вищезазначене, колегія суддів вважає за нео бхідне зазначити, що належни х та допустимих доказів на пі дтвердження кредиторських в имог щодо перерахування відп овідачу і отримання ним спір ної суми бюджетної позички у 1996 -1997 р.р. ні податковим органом , ні органом держказначейств а не надано.

Відповідно, твердження ска ржника про порушення і непра вильне застосування господ арським судом Житомирської о бласті норм матеріального та процесуального права при пр ийнятті оскарженої ухвали не знайшло свого підтвердження та суперечать матеріалам сп рави, в зв' язку з чим підстав для скасування ухвали госпо дарського суду Житомирської області від 08.12.2011 року у справі №4/22-Б з наведених мотивів коле гія суддів не вбачає. Апеляці йна скарга Новоград-Волинськ ої об"єднаної державної пода ткової інспекції не підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст.101,103,105, 106 Госп одарського процесуального к одексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Ухвалу господарсько го суду Житомирської області від 08.12.2011 року у справі №4/22-Б зали шити без змін, а апеляційну ск аргу - без задоволення.

2. Справу №4/22-Б повернути до г осподарського суду Житомирс ької області.

Головуючий суддя Щепанська Г.А.

Суддя Демидюк О.О.

Суддя Бригинець Л.М.

3023/12

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21786564
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/22-б

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 14.12.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 14.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Постанова від 25.05.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Постанова від 05.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Баула Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні