Постанова
від 20.02.2012 по справі 2а-6509/09/4/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 лютого 2012 р. о 12:20 Справа №2а-6509/09/4/0170

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Циганової Г.Ю., при секрета рі судового засідання Шевцов ій Г.В., за участі представникі в сторін: від позивача - Стир анка І.Є., від відповідача (Де ржавної податкової інспекці ї у м. Алушті АР Крим) - Кирюхі на Я.М., від прокуратури - Ко стюченко Р.С., розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу

за позовом Товариства з об меженою відповідальністю "Но ва Алушта"

до Державної податкової і нспекції у м. Алушті АР Крим, Г оловного управління Державн ої казначейської служби в АР Крим

про стягнення з Державного бюджету України бюджетної з аборгованості з податку на д одану вартість

Суть спору: Ухвалою Окружно го адміністративного суду АР Крим від 19.05.2009 року роз'єднано п озовні вимоги Товариства з о бмеженою відповідальністю "Н ова Алушта" (далі - позивач) до Д ержавної податкової інспекц ії в м. Алушта (далі - відповіда ч 1), Головного управління Держ авного казначейства України в АР Крим (далі - відповідач 2) п ро визнання протиправним та скасування податкового пові домлення-рішення про зменшен ня суми бюджетного відшкодув ання з ПДВ та стягнення з Держ авного бюджету України бюдже тної заборгованості з ПДВ у с праві №2а-3583/08/4 в самостійні пров адження, з привласненням спр аві за позовом Товариства з о бмеженою відповідальністю "Н ова Алушта" до Державної пода ткової інспекції в м. Алушта, Г оловного управління Державн ого казначейства України в А Р Крим про стягнення з Держав ного бюджету України бюджетн ої заборгованості з ПДВ номе ру 2а-6509/09/4/0170. Цією ж ухвалою призн ачено судове засідання по ці й справі.

Позовні вимоги мотивовані протиправністю відмови пода ткового органу у здійсненні визначених законом заходів д ля повернення суми бюджетног о відшкодування з податку на додану вартість, задекларов аного у квітні 2007 року, на розра хунковий рахунок позивача.

За клопотанням представни ка Державної податкової інсп екції в м. Алушта, ухвалою суду від 29.05.2009 року зупинено провадж ення у справі до набрання зак онної сили судовим рішенням у справі №2а-3583/08/4/0170.

Листом від 01.11.2010 року начальн ик управління представництв а, захисту інтересів громадя н та держави у суді прокурату ри АР Крим повідомив про всту п представника прокуратури А Р Крим до участі у справі.

Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністратив ного суду від 07.06.2011 року постано ву Окружного адміністративн ого суду АР Крим від 07.12.2010 року у справі №2а-3583/08/4 залишено без зм ін; ухвалою Окружного адміні стративного суду АР Крим від 19.12.2011 року поновлено проваджен ня у справі №2а-6509/09/4/0170.

Ухвалою суду від 19.01.2012 року до пущено заміну відповідача у справі на управління Держав ної казначейської служби в м . Алушті АР Крим.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав, надав пояснення по суті с пору.

Представник відповідача 1 в судовому засіданні заявив к лопотання про зупинення пров адження у справі до розгляду касаційної скарги на судові рішення у справі №2а-3583/08/4, усною ухвалою суду в задоволенні в казаного клопотання відмовл ено за відсутності передбаче них законом підстав.

Відповідач 2 явку представн ика в судове засідання не заб езпечив, про дату, час і місце судового розгляду справи пов ідомлений належним чином, пр ичин неявки представника не повідомив.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять достатньо доказ ів для з'ясування обставин у с праві, суд, керуючись статтею 128 КАС України, вважає можливи м розглянути справу за відсу тності представника відпові дача 2.

Заслухавши прокурора, пред ставників позивача і відпові дача1, дослідивши матеріали с прави та оцінивши наявні у сп раві докази у їх сукупності, с уд, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Нова Алушта» є юри дичною особою, ідентифікацій ний код 33955477, зареєстровано у як ості платника податку на дод ану вартість, перебуває на по датковому обліку в ДПІ в м. Алу шта АР Крим.

В декларації з ПДВ за квітен ь 2007 року позивачем було заявл ено суму податку на додану ва ртість, що підлягає бюджетно му відшкодуванню на рахунок платника у банку, (рядок 25.1 декл арації), до податкового орган у надано розрахунок суми бюд жетного відшкодування і заяв у про повернення суми бюджет ного відшкодування в розмірі 110683,00 грн.

Посадовими особами ДПІ в м. Алушта АР Крим проведено виї зну позапланову перевірку з питань достовірності нараху вання суми бюджетного відшко дування податку на додану ва ртість за квітень 2007 року. За ре зультатами перевірки складе но акт від 16.07.2007 року № 936/23/33955477, за ви сновками якого підприємство м порушено вимоги підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону Укра їни від 03.04.1997 року №168/97-ВР «Про под аток на додану вартість» (чин ний до 01.01.2011 року, далі - Закон № 168), в наслідок чого платником п одатків завищено суму бюджет ного відшкодування на суму 1041 64,00 грн. При цьому, згідно із акт ом перевірки, дана сума підля гає включенню до рядка 26 декла рації з ПДВ «залишок від' єм ного значення, який після бюд жетного відшкодування включ ається до складу податкового кредиту наступного податков ого періоду».

На підставі вказаного акту перевірки прийнято податков е повідомлення-рішення від 18 л ипня 2007 року № 0007442301/0, після оскарж ення зазначеного рішення в п орядку адміністративного ос карження відповідачем прийн ято податкове повідомлення-р ішення від 19 вересня 2007 року №0007 442301/2, яким зменшено суму бюджет ного відшкодування з податку на додану вартість в розмірі 104164,00 грн.

Судом встановлено, що поста новою Окружного адміністрат ивного суду АР Крим від 07.12.2010 ро ку у справі №2а-3583/08/4, яку залишен о без змін ухвалою Севастопо льського апеляційного адмін істративного суду від 07.06.2011 рок у податкове повідомлення-ріш ення Державної податкової ін спекції у м. Алушті АР Крим від 19 вересня 2007 року №0007442301/2 про змен шення Товариству з обмеженою відповідальністю «Нова Алуш та» суми бюджетного відшкоду вання з податку на додану вар тість за квітень 2007 року у розм ірі 104164,00 грн. визнано протиправ ним і скасовано.

Відповідно до підпункту 7.7.4. пункту 7.7 статті 7 Закону №168 пла тник податку, який має право н а одержання бюджетного відшк одування та прийняв рішення про повернення повної суми б юджетного відшкодування, под ає відповідному податковому органу податкову декларацію та заяву про повернення тако ї повної суми бюджетного від шкодування, яка відображаєть ся у податковій декларації. П ри цьому платник податку в п'я тиденний термін після поданн я декларації податковому орг ану подає органу Державного казначейства України копію д екларації, з відміткою подат кового органу про її прийнят тя, для ведення реєстру подат кових декларацій у розрізі п латників.

До декларації додаються ро зрахунок суми бюджетного від шкодування, копії погашених податкових векселів (податко вих розписок), у разі їх наявно сті, та оригіналів п'ятих осно вних аркушів (примірників де кларанта) вантажних митних д екларацій, у разі наявності е кспортних операцій.

Форма заяви про відшкодува ння та форма розрахунку суми бюджетного відшкодування ви значаються за процедурою, вс тановленою центральним пода тковим органом.

Відповідно до підпункту 7.7.5 п ункту 7.7 статті 7 Закону №168 прот ягом 30 днів, наступних за днем отримання податкової деклар ації, податковий орган прово дить документальну невиїзну перевірку (камеральну) заявл ених у ній даних. За наявності достатніх підстав вважати, щ о розрахунок суми бюджетного відшкодування було зроблено з порушенням норм податково го законодавства, податковий орган має право протягом так ого ж строку провести позапл анову виїзну перевірку (доку ментальну) платника для визн ачення достовірності нараху вання такого бюджетного відш кодування.

Податковий орган зобов'яза ний у п'ятиденний термін післ я закінчення перевірки надат и органу державного казначей ства висновок із зазначенням суми, що підлягає відшкодува нню з бюджету.

Відповідно до підпункту 7.7.6 п ункту 7.7 статті 7 Закону №168 на пі дставі отриманого висновку в ідповідного податкового орг ану орган державного казначе йства надає платнику податку зазначену у ньому суму бюдже тного відшкодування шляхом п ерерахування коштів з бюджет ного рахунку на поточний бан ківський рахунок платника по датку в обслуговуючому банку протягом п'яти операційних д нів після отримання висновку податкового органу.

Згідно із приписами підпун кту 7.7.8 пункту 7.7 статті 7 Закону №168, у разі, коли за результата ми перевірки сум податку, зая влених до відшкодування, пла тник податку або податковий орган розпочинає процедуру а дміністративного оскарженн я, податковий орган не пізніш е наступного робочого дня з а днем отримання відповідно го повідомлення від платника або ухвали суду про порушенн я справи, зобов'язаний повідо мити про це орган державного казначейства. Орган державн ого казначейства призупиняє процедуру відшкодування в ч астині оскаржуваної суми до прийняття остаточного рішен ня з адміністративного або с удового оскарження.

Після закінчення процедур и адміністративного або су дового оскарження податкови й орган протягом п'яти робочи х днів, наступних за днем отри мання відповідного рішення, зобов'язаний надати органу д ержавного казначейства висн овок із зазначенням суми под атку, що підлягає відшкодува нню з бюджету.

Судом достовірно встановл ено, що висновок стосовно від шкодування суми з бюджету Де ржавною податковою інспекці єю в м. Алушта АР Крим не прийм ався, висновок відповідачем не прийнято й на час розгляду справи у суді.

Матеріали справи не містят ь доказів наявності чинних п одаткових повідомлень-рішен ь про зменшення задекларован ої позивачем суми бюджетного відшкодування за квітень 2007 р оку або інших доказів поруше нь податкового законодавств а щодо формування позивачем суми бюджетного відшкодуван ня, отже, підстави для відмови у наданні бюджетного відшко дування позивачу відсутні.

Однак, сума бюджетного від шкодування у встановлений за коном строк позивачу не відш кодована.

Встановлений підпунктами 7.7.4 - 7.7.8 пункту 7.7 статті 7 Закону Ук раїни "Про податок на додану в артість" порядок дій платник а податку, податкового орган у та органу Державного казна чейства України по отриманню (виплаті) бюджетного відшкод ування не означає, що у разі ви никнення спору щодо права пл атника податку на отримання бюджетного відшкодування юр идичним засобом захисту пору шеного права в суді є інший, ні ж позов про стягнення з Держа вного бюджету України суми б юджетного відшкодування.

За таких обставин суд дійшо в висновку, що адміністратив ний позов підлягає задоволен ню у повному обсязі.

Відповідно до частини перш ої статті 25 Бюджетного кодекс у України державна казначейс ька служба України здійснює безспірне списання коштів де ржавного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішенн я суду.

Згідно із пунктом 23 Порядку виконання рішень про стягне ння коштів державного та міс цевих бюджетів або бюджетних установ, затвердженого пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 3 серпня 2011 року N 845, стя гувач, на користь якого прийн яті судові рішення про бюдже тне відшкодування податку на додану вартість та/або пені, н арахованої на заборгованіст ь державного бюджету з відшк одування такого податку, под ає документи (заяву про викон ання такого рішення із зазна ченням реквізитів банківськ ого рахунка, на який перерахо вуватимуться кошти, якщо дан і реквізити не зазначені у ви конавчому документі, або дан их про перерахування коштів у готівковій формі через бан ки або підприємства поштовог о зв'язку, якщо зазначений рах унок відсутній; оригінал вик онавчого документа; судові р ішення про стягнення коштів) , до органу Казначейства за мі сцем реєстрації стягувача в органі державної податкової служби.

В судовому засіданні 20.02.2012 ро ку оголошено вступну і резол ютивну частини постанови, по станову у повному обсязі скл адено 24.02.2012 року.

Керуючись статтями 158-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного бюд жету України (код ЄДРПОУ 37890361, ра хунок №31119030700007, відкритий за кодо м класифікації доходів бюдже ту 14010200 в Головному управлінні Державної казначейської слу жби України в Автономній Рес публіці Крим, м. Сімферополь, к од банку 824026) на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Нова Алушта» (код ЄДРП ОУ 33955477, адреса: 98500, АР Крим, м. Алуш та, вул. Леніна, 22-а, рахунок №26001013 1311, відкритий в банку ЗАТ "Сберб анк Росії", м. Київ, код банку 320627 ) суму бюджетного відшкодува ння податку на додану вартіс ть у сумі 104164,00 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення постанови. У разі оголошення в судовому засіданні вступної і резолю тивної частини постанови, а т акож прийняття постанови у п исьмовому провадженні апеля ційна скарга подається протя гом десяти днів з дня отриман ня копії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя Ци ганова Г.Ю.

Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21786683
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6509/09/4/0170

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні