Постанова
від 28.02.2012 по справі 2а/0470/2150/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2012 р. Справа № 2а/0470/2150/12

Дніпропетров ський окружний адміністрати вний суд у складі:

головуючий суддя - Юрков Е.О.

при секретарі - Дмитрієнко О.Д.

за участю: представни ка позивача - Патика А.В.

представ ника відповідача - Якобчук О.Б.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в м. Дніпропетровську адм іністративний позов Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Організація сприяння п орятунку на воді»до Комуналь ного підприємства «Дніпропе тровське міжміське бюро техн ічної інвентаризації»Дніпр опетровської обласної ради п ро визнання неправомірними д ій та зобов' язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративног о суду надійшов позов Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Організація сприяння порятунку на воді» до Комуна льного підприємства «Дніпро петровське міжміське бюро те хнічної інвентаризації» Дні пропетровської обласної рад и з вимогами:

- визнати протиправними дії Комунального підприємства « Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризац ії» Дніпропетровської облас ної ради щодо відмови Товари ству з обмеженою відповідаль ністю «Організація сприяння порятунку на воді» у реєстра ції права власності на нерух оме майно на підставі рішенн я господарського суду Дніпро петровської області від 06.12.2010 р оку по справі № 33/287-10;

- скасувати рішення реєстра тора Комунального підприємс тва «Дніпропетровське міжмі ське бюро технічної інвентар изації» Дніпропетровської о бласної ради Крамарець Олекс андри Миколаївни від 20.04.2011 року про відмову Товариству з обм еженою відповідальністю «Ор ганізація сприяння порятунк у на воді» у реєстрації права власності на нерухоме майно на підставі рішення господа рського суду Дніпропетровсь кої області від 06.12.2010 року по сп раві № 33/287-10;

- зобов'язати Комунальне під приємство «Дніпропетровськ е міжміське бюро технічної і нвентаризації» Дніпропетро вської обласної ради зареєст рувати за Товариством з обме женою відповідальністю «Орг анізація сприяння порятунку на воді» (код ЄДРПОУ 36726728) право власності на приміщення рят увальної станції, а саме літ. А -1 - будівля роздягальні для ря тівників, загальною площею 96,8 м2, літ. Б-1 - будівля роздягальн і для рятівників, загальною п лощею 97,3 м2, літ. В-1 - складська бу дівля, загальною площею 21,4 м2, л іт. Д-1 - складська будівля, зага льною площею 21,1 м2, літ. Г-1 - будів ля рятувальної станції, зага льною площею 25,5 м2, споруди №1-7, I, р озташовані за адресою: м. Дніп ропетровськ, вул. Набережна П еремоги, 11 А, без додаткових ак тів введення в експлуатацію на підставі рішення господар ського суду Дніпропетровськ ої області від 06.12.2010 року по спр аві № 33/287-10.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що його предст авник звернувся з замовлення м до КП ДМБТІ щодо реєстрації права власності за Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Організація сприяння п орятунку на воді» на приміще ння рятувальної станції, а са ме літ. А-1 - будівля роздягальн і для рятівників, загальною п лощею 96,8 м2, літ. Б-1 - будівля розд ягальні для рятівників, зага льною площею 97,3 м2, літ. В-1 - склад ська будівля, загальною площ ею 21,4 м2, літ. Д-1 - складська будів ля, загальною площею 21,1 м2, літ. Г -1 - будівля рятувальної станці ї, загальною площею 25,5 м2, спору ди №1-7, I, розташовані за адресою : м. Дніпропетровськ, вул. Набе режна Перемоги, 11 А, без додатк ових актів введення в експлу атацію на підставі рішення г осподарського суду Дніпропе тровської області від 06.12.2010 рок у по справі № 33/287-10, яке набрало з аконної сили, проте відповід ач рішенням від 20.04.2011р. відмовив позивачу в проведенні держа вної реєстрації.

У зв' язку з вищезазначени м позивач вважає відмову реє стратора неправомірною та не обгрунтованою.

Представник позивача в суд овому засіданні, позовні вим оги підтримала у повному обс язі та просила позов задовол ьнити.

Представник відповідача п роти позову заперечував, заз начивши що Дніпропетровське міжміське бюро технічної ін вентаризації діє лише у вста новленому законодавством по рядку, проте позивач просить зареєструвати право власнос ті без введення в експлуатац ію будівлі та без документів , що підтверджують право влас ності або користування земел ьною ділянкою, що є порушення м чинного законодавства Укра їни та просив у задоволені по зову відмовити.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані докази, су д приходить до висновку, що по зов підлягає задоволенню з н аступних підстав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що рішенням господарського суд у Дніпропетровської області від 06.12.2010 року по справі № 33/287-10, як е набрало законної сили, визн ано право власності за Товар иством з обмеженою відповіда льністю «Організація сприян ня порятунку на воді» на прим іщення рятувальної станції, а саме літ. А-1 - будівля роздяга льні для рятівників, загальн ою площею 96,8 м2, літ. Б-1 - будівля р оздягальні для рятівників, з агальною площею 97,3 м2, літ. В-1 - ск ладська будівля, загальною п лощею 21,4 м2, літ. Д-1 - складська бу дівля, загальною площею 21,1 м2, л іт. Г-1 - будівля рятувальної ст анції, загальною площею 25,5 м2, с поруди №1-7, I, розташовані за адр есою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11 А, без до даткових актів введення в ек сплуатацію.

30.03.2011р. представник позивача звернувся до Комунального пі дприємства «Дніпропетровсь ке міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетр овської обласної ради з замо вленням стосовно проведення державної реєстрації права власності на вищезазначену б удівлю.

Рішенням реєстратора про в ідмову в реєстрації від 20.04.2011р. позивачу було відмовлено у в иконанні замовлення з тих пі дстав, що заявлене право не є т аким, що підлягає реєстрації відповідно до п. 3.5. Тимчасовог о положення про порядок держ авної реєстрації прав власно сті на нерухоме майно, затвер дженого наказом міністерств а юстиції України від 07 лютого 2002 року №7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра їни 18 лютого 2002 року №157/6445 (із змін ами та доповненнями станом н а 28.07.2010 року, що набрали чинност і 01.10.2010р.), а саме: - подані докумен ти не відповідають вимогам, у становленим цим положенням т а іншими актами чинного зако нодавства України, або не даю ть змоги установити відповід ність заявлених прав і подан их документів вимогам законо давства.

У рішенні реєстратора було зазначено, що при проведенні технічної інвентаризації Ко мунальним підприємством «Дн іпропетровське міжміське бю ро технічної інвентаризації » Дніпропетровської обласно ї ради, станом на 18.11.2010р., було вст ановлено, що вищезазначене н ерухоме майно підлягає введе нню в експлуатацію та запроп оновано, для вирішення питан ня щодо введення в експлуата цію нерухомого майна, зверну тися до Інспекції державного архітектурно-будівельного к онтролю у Дніпропетровській області.

Також вказано, що в КП ДМБТІ відсутні документи, підтвер джуючі право власності, або к ористування земельною ділян кою, на якій розміщене нерухо ме майно за вказаною адресою .

З даним обґрунтуванням від мови у реєстрації права влас ності не можна погодитися з н аступних підстав.

Спір, що виник між сторонами , стосується реєстрації прав а власності на об' єкт нерух омого майна на підставі судо вого рішення.

При цьому, відмовляючи в реє страції права власності на н ерухоме майно, відповідачем надана правова оцінка судово го рішення, та вказано на певн і факти, викладені у рішенні с уду, як на недолік та у зв' язк у з цим, на підставу для відмов и у реєстрації права власнос ті на нерухоме майно.

Статтею 41 Конституції Украї ни передбачено, що кожен має п раво володіти, користуватися і розпоряджатися своєю влас ністю. Право приватної власн ості набувається в порядку, в изначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позба влений права власності. Прав о приватної власності є непо рушним.

Законом України «Про держа вну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяж ень» визначено, що речові пра ва на нерухоме майно підляга ють обов' язковій державній реєстрації (ст.4) та підставою для державної реєстрації пр ав, що посвідчують виникненн я, перехід, припинення речови х прав на нерухоме майно, обме жень цих прав, є, в тому числі, р ішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно (ст. 19).

Відповідно до Тимчасового положення про порядок держа вної реєстрації прав власнос ті на нерухоме майно, затверд женого наказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року №7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Украї ни 18 лютого 2002 року №157/6445 (із зміна ми та доповненнями станом на 28.07.2010 року, що набрали чинності 01.10.2010р.), державну реєстрацію пр ав власності на нерухоме май но здійснюють підприємства б юро технічної інвентаризаці ї (далі - БТІ) у межах визначе них адміністративно-територ іальних одиниць.

Реєстрації підлягають пра ва власності тільки на об' є кти нерухомого майна, будівн ицтво яких закінчено та які п рийняті в експлуатацію у вст ановленому порядку, за наявн ості матеріалів технічної ін вентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстр ацію права власності на ці об ' єкти.

Для реєстрації виникнення , існування, припинення прав в ласності на нерухоме майно т а оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разо м із заявою про реєстрацію пр ав власності подаються право встановлюючі документи (дода ток 1), їх копії (нотаріально за свідчені), а також інші докуме нти, що визначені цим Положен ням.

Відповідно до Переліку пра вовстановлюючіх документів , на підставі яких проводитьс я реєстрація прав власності на об' єкти нерухомого майна згідно Додатку до пункту 2.2 Ти мчасового положення про поря док реєстрації прав власност і на нерухоме майно, одним з до кументів на підставі якого з дійснюється реєстрація прав а власності є рішення суду пр о визнання права власності н а об' єкти нерухомого майна.

Згідно даного Положення до даткові вимоги до вказаного правовстановлюваного докум ента не визначені. Таким чино м, на підставі рішення господ арського суду Дніпропетровс ької області від 06.12.2010 року по с праві № 33/287-10, яке набрало законн ої сили, визнано право власно сті за Товариством з обмежен ою відповідальністю «Органі зація сприяння порятунку на воді» на приміщення рятуваль ної станції, а саме літ. А-1 - буд івля роздягальні для рятівни ків, загальною площею 96,8 м2, літ . Б-1 - будівля роздягальні для р ятівників, загальною площею 97,3 м2, літ. В-1 - складська будівля , загальною площею 21,4 м2, літ. Д-1 - с кладська будівля, загальною площею 21,1 м2, літ. Г-1 - будівля рят увальної станції, загальною площею 25,5 м2, споруди №1-7, I, розташ овані за адресою: м. Дніпропет ровськ, вул. Набережна Перемо ги, 11 А, без додаткових актів вв едення в експлуатацію, тому К П ДМБТІ, як орган, який компете нтний здійснювати державну р еєстрацію права власності, п овинний був зареєструвати пр аво власності на об' єкт нер ухомого майна за позивачем.

Повноваження щодо трактув ання законів, норм нормативн о-правових актів, рішень суду тощо у державного реєстрато ра відсутні.

Відповідно ст. 14 Цивільного процесуального кодексу Укра їни судові рішення, що набрал и законної сили, обов'язкові д ля всіх органів державної вл ади і органів місцевого само врядування, підприємств, уст анов, організацій, посадових чи службових осіб та громадя н і підлягають виконанню на в сій території України, а у вип адках, встановлених міжнарод ними договорами, згода на обо в'язковість яких надана Верх овною Радою України, - і за її м ежами. Невиконання судового рішення є підставою для відп овідальності, встановленої з аконом.

Завданням адміністративно го судочинства, згідно ст. 2 Ко дексу адміністративного суд очинства України, є захист пр ав, свобод та інтересів фізич них осіб у сфері публічно - пра вових відносин від порушень з боку органів державної вла ди, органів місцевого самовр ядування, їхніх посадових і с лужбових осіб при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавс тва. При цьому, у справах про о скарження рішень, дій чи безд іяльності суб' єктів владни х повноважень, суд перевіряє , чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни, чи обґрунтоване рішення , чи використані повноваженн я з метою, з якою це повноважен ня надано, та ін.

Частиною другою ст. 19 Консти туції України передбачено, щ о органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України.

Відповідно до положень, зак ріплених ст. 11 КАС України, роз гляд і вирішення справ в адмі ністративних судах здійснюю ться на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості. А згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, крім випадків, вс тановлених статтею 72 цього Ко дексу.

Виходячи з вищенаведеного суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Організація сприяння порят унку на воді», як законні та об грунтовані, підлягають задов оленню, оскільки відмова від повідача здійснити реєстрац ію права власності за позива чем на вищевказане нерухоме майно на підставі рішення су ду, яке набрало законної сили , є порушенням норм діючого за конодавства, в тому числі й Ко нституції України.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 9, 11, 70-71, 86, 160-163, 167, 186, 254 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відп овідальністю «Організація с прияння порятунку на воді» д о Комунального підприємства «Дніпропетровське міжміськ е бюро технічної інвентариза ції» Дніпропетровської обла сної ради про визнання непра вомірними дій та зобов' язан ня вчинити певні дії - задов ольнити.

Визнати протиправними дії Комунального підприємства « Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризац ії» Дніпропетровської облас ної ради щодо відмови Товари ству з обмеженою відповідаль ністю «Організація сприяння порятунку на воді» у реєстра ції права власності на нерух оме майно на підставі рішенн я господарського суду Дніпро петровської області від 06.12.2010 р оку по справі № 33/287-10.

Скасувати рішення реєстра тора Комунального підприємс тва «Дніпропетровське міжмі ське бюро технічної інвентар изації» Дніпропетровської о бласної ради Крамарець Олекс андри Миколаївни від 20.04.2011 року про відмову Товариству з обм еженою відповідальністю «Ор ганізація сприяння порятунк у на воді» у реєстрації права власності на нерухоме майно на підставі рішення господа рського суду Дніпропетровсь кої області від 06.12.2010 року по сп раві № 33/287-10.

Зобов'язати Комунальне під приємство «Дніпропетровськ е міжміське бюро технічної і нвентаризації» Дніпропетро вської обласної ради зареєст рувати за Товариством з обме женою відповідальністю «Орг анізація сприяння порятунку на воді» (код ЄДРПОУ 36726728) право власності на приміщення рят увальної станції, а саме літ. А -1 - будівля роздягальні для ря тівників, загальною площею 96,8 м2, літ. Б-1 - будівля роздягальн і для рятівників, загальною п лощею 97,3 м2, літ. В-1 - складська бу дівля, загальною площею 21,4 м2, л іт. Д-1 - складська будівля, зага льною площею 21,1 м2, літ. Г-1 - будів ля рятувальної станції, зага льною площею 25,5 м2, споруди №1-7, I, р озташовані за адресою: м. Дніп ропетровськ, вул. Набережна П еремоги, 11 А, без додаткових ак тів введення в експлуатацію на підставі рішення господар ського суду Дніпропетровськ ої області від 06.12.2010 року по спр аві № 33/287-10.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Дніпропетр овський окружний адміністра тивний суд в порядку та в стро ки, встановленні статтею 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови вик ладений 27.02.2012 року.

Суддя

Е.О. Юрков

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21786978
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/2150/12

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Постанова від 28.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні