Постанова
від 03.02.2012 по справі 2а-13/12/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" лютого 2012 р. Справа № 2a-13/12/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Главача І.А.,

за участю секретаря с удового засіданя - Зарицько ї Н.М.,

за участю представни ків сторін:

від позивача - не з"яви вся,

від відповідача - не з "явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Управлі ння Пенсійного фонду України в м. Калуші та Калуському райо ні

до відповідача: Публічного акціонерного то вариства "Калуський завод ко мунального устаткування"

про стягнення заборг ованості у сумі 4 433,19 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

03.01.2012 року управління Пен сійного фонду України в м. Кал уші та Калуському районі зв ернулося з адміністративним позовом до Публічного акціо нерного товариства "Калуськи й завод комунального устатку вання" про стягнення заборго ваності. Позовні вимоги моти вувало тим, що відповідач у по рушення статті 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я», Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування», Інструк ції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, допустив заборгованість по відшкодуванню витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначеної на пільгових умова х громадянину ОСОБА_2 за с писком № 1 та громадянам ОСО БА_3 і ОСОБА_4 за списком № 2 за період жовтень-листопад 2 011 року у розмірі 1 665,6 грн. та 2 767,59 г рн. відповідно на загальну су му 4 433,19 грн.

Представник позивача у суд ове засідання не з'явився, под ав суду клопотання про розгл яд справи за його відсутност і, позовні вимоги підтримує у повному розмірі.

Представник відповідача у судові засідання повторно н е з'явився, хоча про дату, час т а місце розгляду справи відп овідач був належним чином по відомлений, що підтверджуєть ся наявними у матеріалах спр ави повідомленнями про вруче ння поштового відправлення. Наданим правом на подання за перечення проти позову не ск ористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду сп рави чи про причини неявки су ду не подав.

За таких обставин суд вбача є за можливе розглянути спра ву за відсутності представни ка позивача та представника відповідача.

Розглянувши матеріали поз овної заяви, дослідивши мате ріали справи, суд прийшов до в исновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних м отивів.

З матеріалів справи вбачає ться, що 03.06.1997 року Публічне акц іонерне товариство "Калуськи й завод комунального устатку вання" зареєстроване Калуськ ою районною державною адміні страцією Івано-Франківської області як юридична особа (ко д ЄДРПОУ - 03327730) (а.с.8) та відпові дно до пункту 1 частини 1 статт і 14 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування" являється страхувальником, який згідн о частини 1 статті 15 вказаного Закону є платником страхови х внесків.

Судом встановлено, що праці вникам відповідача, а саме ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБ А_4 призначена пенсія за вік ом на пільгових умовах у відп овідності до пунктів «а», «б» - «з»статті 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення», виплата та доставка яких зді йснена позивачем за списком № 1 у розмірі 1 665,60 грн. та за списк ом № 2 у розмірі 2 767,59 грн. за періо д з 01.10.2011 року по 30.11.2011 року.

Згідно абзацу 1 частини 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання” пенсійне забезпеченн я застрахованих осіб, які пра цювали або працюють на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди.

У відповідності до вимог аб зацу 6 частини 2 Прикінцевих по ложень Закону України “Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування” під приємства та організації з к оштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на робо тах з особливо шкідливими і о собливо важкими умовами прац і за списком N 1 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підзе мних роботах (включаючи особ овий склад гірничорятувальн их частин) з видобутку вугілл я, сланцю, руди та інших корисн их копалин, на будівництві ша хт та рудників за списком роб іт і професій, затвердженим К абінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чин ності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100-відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Статтею 1 Закону України “Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування” пл атниками збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння є суб'єкти підприємницьк ої діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання , бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'є днання громадян та інші юрид ичні особи, а також фізичні ос оби - суб'єкти підприємницько ї діяльності, які використов ують працю найманих працівни ків.

Пунктом 1 статті 2 вказаного Закону визначено, що для плат ників збору, визначених пунк тами 1 та 2 статті 1 цього Закону , крім тих, які є платниками фі ксованого сільськогосподар ського податку, об'єктом опод аткування є також фактичні в итрати на виплату і доставку пенсій, призначених відпові дно до пунктів "б" - "з" статті 13 За кону України "Про пенсійне за безпечення" до досягнення пр ацівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Зако ну України "Про пенсійне забе зпечення".

Згідно частини 1 статті 67 Кон ституції України кожен зобов 'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

У відповідності до вимог пу нкту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхув альниками та застрахованими особами внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України відшкодуванн ю підлягають витрати Пенсійн ого фонду на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах, відповідно д о частини 2 "Прикінцевих полож ень" Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до а бзацу першого частини 2 Прикі нцевих положень Закону застр ахованим особам, які працюва ли або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовам и праці за списком N 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах .

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідач зоб ов' язаний здійснювати відш кодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України встано влено, що розмір сум до відшко дування на поточний рік визн ачається відділами надходже ння доходів органів Пенсійно го фонду України щорічно у ро зрахунках фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій, призначених відп овідно до частини 2 «Прикінце вих положень»Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», які надсилаються підприє мствам до 20-го січня поточного року та протягом десяти днів з новопризначених (перерахо ваних пенсій).

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач 20.01.2011 року напр авив Публічному акціонерном у товариству "Калуський заво д комунального устаткування " розрахунок фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій на 2011 рок.

Крім того, у зв' язку із змі ною розрахунків фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій, позивач, на в иконання вимог пункту 6.4 згада ної Інструкції, супровідними листами за № 10279/04 та 10273/04 від 18.11.2011 ро ку направив відповідачу розр ахунки фактичних витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначених відповідно до част ини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування»в частині пе нсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»-«з»статт і 13 Закону України «Про пенсій не забезпечення»з жовтня 2011 р оку, згідно яких місячний роз мір фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах г ромадянину ОСОБА_2 за спис ком № 1 становить 841,80 грн., громад янам ОСОБА_3 і ОСОБА_4 з а списком № 2 - 745,01 грн. та 647,04 грн. відповідно (а.с.12, 15, 18, 20).

Вказані розрахунки Публіч ним акціонерним товариством "Калуський завод комунально го устаткування" отримано 28.11.20 11 року, що підтверджується ная вною в матеріалах справи коп ією повідомлення про врученн я поштового відправлення (а.с .13).

Відповідно до абзацу 1 пункт у 6.8 Інструкції про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України підприємства щомі сячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

Однак, відповідачем, визнач ений Законом та даною Інстру кцією обов' язок по відшкоду ванню фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах ОСОБА_2 за списком № 1, а так ож ОСОБА_3 і ОСОБА_4 за с писком № 2 за період з 01.10.2011 року п о 30.11.2011 року не виконано, внаслі док чого, станом на 13.12.2011 року, ви никла заборгованість по спла ті вказаних виплат у сумі 1 665,60 г рн. та 2 767,59 грн. відповідно на за гальну суму 4 433,19 грн.

Наявність заборгованості підтверджується Картками ос обового рахунку по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових з а списком № 1 і № 2 Публічного ак ціонерного товариства "Калус ький завод комунального уста ткування" за період з 01.10.2011 року по 25.11.2011 року та іншими матеріа лами справи.

Доказів сплати вищевказан ої заборгованості суду не пр едставлено. Обставин, які б бу ли підставою для звільнення відповідача від сплати вищев казаних коштів, у судовому за сіданні не встановлено.

За таких обставин, позовні в имоги підлягають до задоволе ння.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Публічног о акціонерного товариства "К алуський завод комунального устаткування" (77351, Івано-Франк івська область, Калуський ра йон, с. Вістова, вул. Січових Ст рільців, 1/В, код ЄДРПОУ - 03327730) у ко ристь управління Пенсійного фонду України в м. Калуші та К алуському районі 4 433 (чотири ти сячі чотириста тридцять три) грн. 19 коп. заборгованості по н евідшкодованих витратах на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х, за період з 01.10.2011 року по 30.11.2011 ро ку.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя Главач І.А.

Постанова складен а в повному обсязі 07.02.2012 року.

Дата ухвалення рішення03.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21788602
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13/12/0970

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 05.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 05.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні