Постанова
від 20.02.2012 по справі 2а-6127/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2012 року 2а-61 27/11/1070

Суддя Київського окр ужного адміністративного су ду Басай О.В., розглянувши в по рядку скороченого проваджен ня адміністративну справу за позовом Бориспільської об'є днаної Державної податкової інспекції Київської області до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Інвестагро-Р есурс" про стягнення податко вого боргу в сумі 134543, 93 грн.,

в с т а н о в и в:

До Київського окружно го адміністративного суду зв ернулась Бориспільська об'єд нана державна податкова інсп екція в Київській області з п озовом до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Інвес тагро-Ресурс" про стягнення п одаткового боргу в сумі 134543, 93 гр н.

Позивач належним чи ном повідомлений про розгляд справи в порядку скороченог о провадження, що підтверджу ється повідомленням про вруч ення поштового відправлення (рекомендованого).

Копію ухвали про відк риття скороченого проваджен ня в адміністративній справі разом з витягом про процесуа льні права та обов' язки від повідачу надіслано рекоменд ованою кореспонденцією. Прот е, як вбачається із довідки Ук рпошти за зазначеною адресою відповідач не перебуває.

Відповідно до ч.2 ст.158 К одексу адміністративного су дочинства України судове ріш ення, яким суд зупиняє чи закр иває провадження у справі, за лишає позовну заяву без розг ляду або приймає рішення щод о інших процесуальних дій, кл опотань, викладається у форм і ухвали.

Згідно абз.2 ч.3 ст.167 Коде ксу адміністративного судоч инства України судове рішенн я вважається врученим, у тому числі у разі повернення пошт ового відправлення, яке не вр учено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відс утності осіб, які беруть учас ть у справі, за адресою, повідо мленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначе на в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають ст атусу підприємців, за адресо ю їх місця проживання чи місц я перебування, яка зареєстро вана у встановленому законом порядку.

Відповідачем не пода но заперечення проти позову або заяви про визнання позов у у передбачений частиною 3 ст атті 183-2 Кодексу адміністрати вного судочинства України де сятиденний строк з дня одерж ання ухвали про відкриття ск ороченого провадження.

Згідно п.3 ч.5 ст.183-2 Кодек су адміністративного судочи нства України справа повинна бути розглянута у порядку ск ороченого провадження не піз ніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закі нчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статт і, до суду не надійшло запереч ення відповідача та за умов, щ о справа не розглядається су дом за місцезнаходження відп овідача.

Оцінивши повідомле ні позивачем обставини справ и та дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд ді йшов висновку про наявність достатніх підстав для прийня ття рішення в порядку скороч еного провадження, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Інвестагро-Ресурс" 18.12.2 006 року зареєстроване виконав чим комітетом Бориспільсько ї міської ради Київської обл асті, про що видано Свідоцтво про державну реєстрацію юри дичної особи (а. с. 8).

Відповідач 18.12.2006 року був взя тий на облік Бориспільською об'єднаною Державною податко вою інспекцією Київської обл асті як платника податків та інших обов'язкових платежів у бюджет (а. с. 10).

Також, судом встановлено, що 26.04.2011 року відповідачем було са мостійно розраховано та пода но позивачу податкову деклар ацію з податку на додану варт ість за березень 2011 року на заг альну суму 29276, 00 грн. (а. с. 13-14). Як вб ачається із позовної заяви д ана сума податкового зобов'я зання в добровільному порядк у була сплачена частково, а са ме в сумі 154, 07 грн.

Крім того, судом встановлен о, що відповідачем було самос тійно розраховано та подано позивачу декларації з податк у на додану вартість за лютий 2011 року на суму 32778, 00 грн., за квіте нь 2011 року на суму 17031, 00 грн., за січ ень 2011 року на суму 5862, 00 грн. та за травень на суму 49751, 00 грн. (а. с. 15-22).

Таким чином, судом встановл ено, що за відповідачем рахує ться заборгованість в загаль ній сумі 134543, 93 грн.

В зв'язку із існуванням пода ткової заборгованості відпо відачу було надіслано податк ову вимогу №329 від 11.05.2011 року (а. с. 23).

Надаючи оцінку спірним пра вовідносинам, суд виходить з наступного.

Статтею 67 Конституції Украї ни передбачено, що кожен зобо в' язаний сплачувати податк и і збори в порядку і розмірах , встановлених законами.

Відповідно до пп. 14.1.137 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України ( надалі - ПК України) орган стяг нення - державний орган, уповн оважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах по вноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Статтею 15 ПК України встано влено, що платниками податкі в визнаються фізичні особи (р езиденти і нерезиденти Украї ни), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх в ідокремлені підрозділи, які мають право, одержують ( перед ають ) об'єкти оподаткування а бо провадять діяльність ( опе рації ), що є об'єктом оподатку вання згідно з цим Кодексом а бо податковими законами, і на яких покладено обов'язок із с плати податків та зборів згі дно з цим Кодексом.

Згідно пп. 16.1.4 п.16.4 ст.16 ПК Україн и платник податків зобов'яза ний сплачувати податки та зб ори в строки та у розмірах, вст ановлених цим Кодексом та за конами з питань митної справ и.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 стат ті 20 ПК України передбачено пр аво органів державної податк ової служби звертатися до су ду щодо стягнення коштів пла тника податків, який має пода тковий борг, з рахунків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника, на суму податкового бо ргу або його частини.

Крім того, пп. 20.1.28 п.20.1 ст. 20 ПК Укр аїни органам державної подат кової служби надано право за стосовувати до платників под атків фінансові (штрафні) сан кції, стягувати до бюджетних та державних цільових фонді в суми грошових зобов'язань т а/або податкового боргу у вип адках, порядку та розмірі, вст ановлених цим Кодексом, стяг увати суми простроченої заб оргованості суб'єкта господа рювання перед державою (Авто номною Республікою Крим чи т ериторіальною громадою міст а) за кредитом (позикою), залуч еним державою (Автономною Ре спублікою Крим чи територіал ьною громадою міста) або під д ержавну (місцеву) гарантією, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Код ексом.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 Подат кового Кодексу України контр олюючими органами є органи д ержавної податкової служби - щодо податків, які справляют ься до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазнач ених у підпункті 41.1.2 цього пунк ту, а також стосовно законода вства, контроль за дотриманн ям якого покладається на орг ани державної податкової слу жби.

Таким чином, у відповідача н аявний податковий борг в сум і 134543, 93 грн., який підтверджуєть ся податковими деклараціями з податку на додану вартість за січень, лютий березень, кві тень, травень 2011 року, податков ою вимогою №329 від 11.05.2011 року, зво ротнім боком облікової картк и платника (а. с. 7, 13-23).

Відповідачем не подано суд у доказів, які б свідчили про п огашення податкового боргу в сумі 134543, 93 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивач а є обґрунтованими, а позов та ким, що підлягає до задоволен ня.

Керуючись статтями 11, 14, 33, 70, 71, 72, 86, 94, 1832, 256 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд

п о с т а н о в и в:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ін вестагро-Ресурс", 08300, вул. Київс ький Шлях, буд.14-А, нежиле примі щення №16, код ЄДРПОУ 34783192 в доход Державного бюджету України податковий борг в сумі 134543, 93 грн . (Сто тридцять чотири тисячі п'ятсот сорок три гривні 93 коп ійки).

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після п овернення апеляційної скарг и, відмови у відкритті апеляц ійного провадження або набра ння законної сили рішення за наслідками апеляційного про вадження.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається до Київс ького апеляційного адмініст ративного суду через Київськ ий окружний адміністративни й суд протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Суддя /підпис/ Басай О.В.

Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено13.03.2012
Номер документу21789000
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6127/11/1070

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні