Постанова
від 30.05.2011 по справі 2а-1555/11/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

м. Сімферополь

30 травня 2011 р. (10:16)

Справа №2а-1555/11/0170

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Маргарітова М.В., при секретарі судового засідання Силантьєвій О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом   Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів          

до   Алуштинського міського відділу внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АРК              

про спонукання до виконання певних дій,

за участю представників сторін:

від позивача – представник за довіреністю ОСОБА_1;

від відповідача – не з'явився;

Обставини справи: Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулось до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом про зобов'язання Алуштинського міського відділу внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим подати в Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту інвалідів документи для реєстрації: заяву про державну реєстрацію роботодавця, а також звіт за формою №10-ПI "Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів" за 2008, 2009, 2010 роки.

Позивач у судовому засіданні, яке відбулося 30.05.2011р. на задоволенні позову наполягав.

Відповідач у судове засідання явку представника не забезпечив, але надіслав заяву (вх. №16879/п від 11.05.2011р.) про розгляд справи без його участі та заперечення проти позову.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд   

ВСТАНОВИВ:

Алуштинський міський відділ внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим 10.07.1994р. зареєстровано у якості юридичної особи Виконавчим комітетом Сімферопольської міської ради АР Крим, ідентифікаційний номер 08673551, що підтверджується витягом  з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 25.01.2011р. (а.с. 5).

Основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантії їм рівних з усіма іншими громадянами можливостей для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя, суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами визначені в Законі України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” № 875 від 21.03.1991. (далі – Закон).

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону інваліди в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України та іншими законодавчими актами.

Згідно зі ст. 18 Закону підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Відповідно до ст. 19 Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцем знаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Процедура реєстрації підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій, громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів визначена у Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 70 від 31.01.2007 р. (далі – Порядок).

Пунктами 2, 3 Порядку передбачено, що роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців. Для реєстрації роботодавці подають відділенню Фонду відповідну заяву та копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Відповідно до п. 3 Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 р. № 70 новостворені роботодавці та підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, що використовують найману працю, в яких кількість працюючих, для яких це місце роботи є основним, збільшилася до восьми і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих.

Таким чином, основною ознакою, за якою юридична особа має  зареєструватися у фонді є визнання її роботодавцем, незалежно від її статусу у відносинах з іншими суб'єктами. При цьому в ст.19 Закону окремо зазначені такі суб'єкти, як установи, до яких належать всі бюджетні, державні органи, у тому числі органи місцевого самоврядування.

Відповідно до даних від Алуштинського міського центру зайнятості, у Алуштинського міського відділу внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за 2008рік складає 18 осіб, з них інвалідів – 0 осіб, за 2009 рік: 8 осіб, з них інвалідів – 0 особа, за 2010 рік: 9 осіб, з них інвалідів - 1 (а.с. 25).

Отже, відповідач, який є юридичною особою, роботодавцем, повинен зареєструватися у Кримському республіканському відділенні Фонду соціального захисту інвалідів незалежно від того, чи є він суб'єктом приватного права, чи органом виконавчої влади.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач не надав доказів подання ним заяви та копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи для реєстрації у Кримському республіканському відділенні Фонду соціального захисту інвалідів.  

В силу викладеного суд вважає, що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Позовні вимоги в частині зобов'язання відповідача надати звіт за формою №10-ПІ до фонду не підлягає задоволенню, оскільки  в цій частині позивачем обраний неналежний спосіб захисту порушеного права.

Суд зазначає, що ненадання звітності до Фонду соціального захисту інвалідів тягне адміністративну відповідальність, яка маю бути застосована до відповідача.

Тобто законодавцем встановлено відповідні заходи реагування до осіб які надають звітність.

У той же час реєстрація особи в Фонді перешкоджає суб'єкту владних повноважень реалізовувати  владну функцію – проводити перевірки суб'єктів господарювання, контролювати повноту сплати внесків.

Таким чином, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Вступну та резолютивну частини постанови проголошено у судовому засіданні 30.05.2011р.

Постанову складено у повному обсязі та підписано 03.06.2011р.

На підставі викладеного, керуючись статтями 122, 158-164, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

 1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Зобов'язати Алуштинський міський відділ внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим (ЄДРПОУ 08673551) надати в Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту інвалідів документи для реєстрації: заяву про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду соціального захисту інвалідів та свідоцтво про державну реєстрацію Алуштинського міського відділу внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим.

3. В іншій частині позову відмовити.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.    

 

Суддя                                                                Маргарітов М.В.

              

Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21790352
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1555/11/0170

Постанова від 30.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Маргарітов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні